Onko Resveratrol kova maksaan?

Published:

Resveratrol ja maksan terveys

Uusi tutkimus osoittaa, että resveratrol, luonnollinen polyfenoli, jota esiintyy viinirypäleissä ja punaviinissä, voi olla hyödyksi maksan terveydelle. Tuore tutkimus osoitti, että resveratroli voi suojata maksaa kemikaalien aiheuttamilta haitoilta ja kolestaattisilta vaurioilta, mikä voisi olla merkittävä edistysaskel primaarisen sappikirroosin (PBC) tai primaarisen sklerosoivan kolangiitin (PSC) kaltaisten sairauksien hoidossa.

Sisällysluettelo:

 1. Resveratrol ja maksan terveys
  1. Vaiheen I satunnaistetun kaksoissokkotutkimuksen tulokset
  2. Suojaus kolestaattisia vaurioita vastaan
  3. Sappitukoksen ehkäisy
  4. Vastustuskyky alkoholin välittämää vammaa vastaan
 2. Resveratrolin ja suolistomikrobiston välinen vuorovaikutus
  1. Suolistomikrobiston koostumuksen muutokset
  2. NAFLD-olosuhteiden parantaminen
  3. Immuunivasteen vähentäminen maksassa
 3. Korjaaminen suoliston vaurioita käyttämällä Resveratrol hoito
  1. HFD:n vaurioittamien suoliston tiukkojen liitosten korjaaminen
  2. Suolistomikrobiston viljeleminen ja hoito RSV:llä
 4. Resveratrolin suojaava vaikutus kroonisen alkoholin saannin aiheuttamilta vaurioilta
  1. Krooninen alkoholin käyttö yhdistettynä rajoitettuun runsasrasvaiseen ruokavalioon Haasteet
  2. Vähentynyt pilkkoutuneen kaspaasi 3 -aktiivisuuden vertailu
 5. Alkoholiperäisen maksasairauden lieventäminen resveratrolilla
  1. ALT- ja AST-tasojen alentaminen resveratrolilla
  2. Hepatosyyttien pallottumisen vähentäminen resveratrolilla
 6. Hallinta oksidatiivinen stressi Resveratrolin kanssa
  1. CYP2E1-aktiivisuuden heikentäminen resveratrolilla
 7. Antioksidanttisten entsyymien modulointi resveratrolilla hapettumisstressin hallinnan parantamiseksi
  1. Mahdolliset vaikutukset ihmisten hoitoihin
 8. Usein kysytyt kysymykset liittyen on Resveratrol Hard maksassa?
  1. Onko resveratrol hyvä maksaan?
  2. Mitkä ovat resveratrolin sivuvaikutukset maksaan?
  3. Voiko resveratrol aiheuttaa kohonneita maksaentsyymejä?
  4. Mitkä lisäravinteet ovat kovimpia maksalle?
 9. Päätelmä

is-resveratrol-hard-on-the-liver

Vaiheen I satunnaistetun kaksoissokkotutkimuksen tulokset

Tutkimus osoitti, että resveratroli voi suojata elimistöä kemiallisen altistumisen aiheuttamilta haitoilta, mikä on tärkeää, koska maksamme altistuvat usein lukuisille elintarvikkeista ja juomista peräisin oleville epäpuhtauksille sekä ilman epäpuhtauksille.

Suojaus kolestaattisia vaurioita vastaan

Resveratrol voi myös auttaa ehkäisemään sappitukoksia, jotka voivat aiheuttaa vakavia maksavaurioita ja johtaa sairauksiin, kuten PBC:hen tai PSC:hen. Tämä voisi olla merkittävä edistysaskel PBC:n tai PSC:n kaltaisten sairauksien hoidossa.

Sappitukoksen ehkäisy

Sappi on ratkaisevassa asemassa ruoansulatuksessa, sillä se pilkkoo rasvat rasvahapoiksi, jotka elimistösi voi sitten imeyttää. Kun sapen virtaus estyy kolestaasin vuoksi, se voi hoitamattomana johtaa vakaviin komplikaatioihin.

Vastustuskyky alkoholin välittämää vammaa vastaan

Tutkimukset viittaavat siihen, että resveratroli saattaa auttaa suojaamaan maksaa myös alkoholin aiheuttamilta vaurioilta. Tämä tarkoittaa, että kohtuukäyttäjät, jotka nauttivat runsaasti tätä yhdistettä sisältävää punaviiniä, saattavat itse asiassa tehdä maksalleen hyvää. Muista kuitenkin aina, että kohtuus on avainasemassa. Liiallisesta juomisesta on epäilemättä enemmän haittaa kuin resveratrolia sisältävien juomien nauttimisesta mahdollisesti saatava hyöty.

Resveratrolin ja suolistomikrobiston välinen vuorovaikutus

Resveratrol on yhdiste, joka voi hyödyttää maksan terveyttä vuorovaikutuksessa suolistomikrobiston kanssa. Ruoansulatuskanaviemme mikrobisto vaikuttaa merkittävästi ruoansulatukseen, immuniteettiin ja yleiseen terveyteen. Suolistomikrobiston muutokset voivat olla hyödyllisiä ei-alkoholista rasvamaksasairautta (NAFLD) sairastaville, kuten Frontiers In Physiology -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa.

Suolistomikrobiston koostumuksen muutokset

Frontiers In Physiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että suun kautta annettava resveratrolilääkitys johti muutoksiin suoliston mikrobiyhteisön rakenteessa. Tämä muutos liittyi kehon painon laskuun ja insuliiniresistenssin paranemiseen - molemmat tekijät vaikuttavat myönteisesti NAFLD:n hallintaan.

NAFLD-olosuhteiden parantaminen

Suolistomikrobiston epätasapainon ja NAFLD:n etenemisen välinen suhde on monimutkainen mutta selvä: epäterve bakteeritasapaino voi pahentaa sairautta. Muuttamalla tätä bakteerikoostumusta resveratrolin kaltaisilla yhdisteillä on kuitenkin mahdollista lieventää joitakin näistä kielteisistä vaikutuksista.

Immuunivasteen vähentäminen maksassa

Sen lisäksi, että resveratroli muuttaa suoliston bakteeriyhteisöjä, se näyttää myös pystyvän vähentämään haitallisia immuunivasteet itse maksassa. Vähentämällä tulehdusta aiheuttavien sytokiinien tuotantoa on vähemmän todennäköistä, että krooninen tulehdus johtaa ajan mittaan vakavampiin muotoihin, kuten kirroosiin tai jopa syöpään.

Yhteenvetona voidaan todeta, että resveratroli on suotuisassa vuorovaikutuksessa suolistoflooran kanssa, mikä edistää terveempiä koostumuksia, jotka voivat myöhemmin lievittää oireita, jotka liittyvät erityisesti ei-alkoholisten rasvamaksasairauksien hoitoon, ja samalla parantaa muita näkökohtia, jotka liittyvät epäsuorasti yhteisten reittien kautta, kuten lihavuuden hallintaa.

Korjaaminen suoliston vaurioita käyttämällä Resveratrol hoito

Väisty, maksan terveys - resveratrolilla on uusi tehtävä. Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että tämä viinirypäleissä ja punaviinissä esiintyvä luonnollinen yhdiste voisi olla avain rasvaisen ruokavalion (HFD) aiheuttamien suolistovaurioiden korjaamiseen.

HFD:n vaurioittamien suoliston tiukkojen liitosten korjaaminen

Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että HFD-ruokavaliolla ruokituilla hiirillä oli vakavia vaurioita suoliston tiiviissä liitoksissa - rakenteissa, jotka ovat vastuussa suoliston limakalvon eheyden ylläpitämisestä. Kun näitä hiiriä kuitenkin hoidettiin resveratrolilla, tutkijat havaitsivat huomattavia parannuksia.

Hoito ei ainoastaan korjannut vaurioituneita liitoksia vaan myös vähensi suolistotulehdusta, joka on yleinen sivuvaikutus, joka liittyy runsasrasvaisten ruokien syömiseen. RSV:n kyky korjata ruokavalion aiheuttamia suolistovaurioita sekä sen vaikutukset suolistomikrobistoon tekevät siitä lupaavan lisäravinteen tällaisten ongelmien ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi.

Suolistomikrobiston viljeleminen ja hoito RSV:llä

Eräs toinen tutkimus osoitti, että resveratrolilla voi olla myönteinen vaikutus myös suolistomikrobistoon. Hongkongin yliopistossa tehdyssä erillisessä tutkimuksessa havaittiin, että ihmisen ulostenäytteiden (jotka sisältävät triljoonia erilaisia mikro-organismeja) viljely tällä yhdisteellä johti useisiin myönteisiin muutoksiin.

 • Eri bakteerilajien yleinen monimuotoisuus lisääntyi merkittävästi käsittelyn jälkeen.
 • Firmicutes-bacteroidetes-suhde - jota käytetään usein liikalihavuuden riskin indikaattorina - pieneni huomattavasti.
 • Tulehdusta ehkäiseviin ominaisuuksiin liittyvät bakteerikannat kasvoivat huomattavasti.

Kaikki nämä muutokset parantavat aineenvaihdunnan terveyttä, mikä voi olla erityisen hyödyllistä henkilöille, jotka kärsivät ei-alkoholista rasvamaksasairautta (NAFLD). Kun muokkaamme sisäistä mikrobiympäristöämme ravitsemuksellisten toimenpiteiden avulla, kuten lisäämällä resveratrolia runsaasti sisältävien marjojen ja maapähkinöiden kaltaisia lähteitä, voimme ehkä hallita NAFLD:n kaltaisia sairauksia tehokkaammin.

Resveratrolin suojaava vaikutus kroonisen alkoholin saannin aiheuttamilta vaurioilta

Resveratrolilla, viinirypäleissä ja punaviinissä esiintyvällä luonnollisella polyfenolilla, on osoitettu olevan maksan suojaavia vaikutuksia. Tämä on erityisen tärkeää henkilöille, jotka käyttävät alkoholia kroonisesti ja pitävät yllä runsasrasvaista ruokavaliota - olosuhteet, jotka ovat tyypillisesti haitallisia maksan normaalille toiminnalle.

Krooninen alkoholin käyttö yhdistettynä rajoitettuun runsasrasvaiseen ruokavalioon Haasteet

Wistar-rotilla tehdyissä tutkimuksissa, joihin liittyi krooninen alkoholinkäyttö ja rajoitettu runsasrasvainen ruokavalio, havaittiin, että nämä olosuhteet aiheuttivat vakavia haasteita niiden maksan terveydelle. Alkoholista ja epäterveellisistä rasvoista peräisin olevien toksiinien jatkuva pommitus voi ajan mittaan johtaa vakaviin vaurioihin. Resveratrolin käyttö lisäravinteena osoitti kuitenkin lupaavia tuloksia.

Vähentynyt pilkkoutuneen kaspaasi 3 -aktiivisuuden vertailu

Kaspaasi 3 on entsyymi, jolla on tärkeä rooli ohjelmoidussa solukuolemassa eli apoptoosissa. Stressitilanteissa kaspaasi 3:n aktiivisuus pyrkii nousemaan, kuten esimerkiksi runsaan alkoholinkäytön ja huonojen ruokavalintojen yhteydessä. Edellä mainitussa tutkimuksessa, johon osallistui Wistar-rotta, todettiin, että aiheutuneet vahingot vähenivät huomattavasti, kun niille annettiin resveratrolia.

Tähän sisältyi myös vähentynyt pilkkoutuneen kaspaasi 3:n aktiivisuus verrattuna alkoholistiryhmiin, jotka eivät saaneet minkäänlaista lisäravintoa, mikä viittaa tämän yhdisteen mahdollisiin terapeuttisiin hyötyihin sellaisten haitallisten aineiden kuten alkoholin ja epäterveellisten rasvojen kroonisen kulutuksen aiheuttamia maksavaurioita vastaan.

Huomautus: On tärkeää, että lukijat, jotka harkitsevat minkä tahansa uuden lisäravinteen lisäämistä, neuvottelevat ensin terveydenhuollon ammattilaisensa kanssa varmistaakseen turvallisuuden ja sopivuuden yksilöllisen sairaushistoriansa ja sairautensa (sairauksiensa) perusteella.

Lisätutkimukset ovat tarpeen, mutta nykyiset todisteet ovat optimistisia sen suhteen, miten voimme paremmin huolehtia hyvinvoinnistamme olemalla valikoivia siinä, mitä kulutamme - ei vain ruokaa, vaan myös lisäravinteita, kuten resveratrolia.

Alkoholiperäisen maksasairauden lieventäminen resveratrolilla

Liiallinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa ALD:tä, jolle on ominaista maksavaurioon viittaavien entsyymien, kuten ALT:n ja AST:n, kohonneet arvot. Tämä tila syntyy, kun maksa vaurioituu liiallisen alkoholinkäytön seurauksena, jolloin maksavaurioon viittaavien entsyymien, kuten alaniinitransaminaasin (ALT) ja aspartaattitransaminaasin (AST), pitoisuudet kohoavat.

ALT- ja AST-tasojen alentaminen resveratrolilla

Tutkimukset ovat osoittaneet, että resveratrolin antaminen voi merkittävästi lieventää ALD:n haittavaikutuksia. Eläinmalleissa, joissa oli indusoitu ALD, resveratrolilla hoidetuilla eläimillä oli alhaisemmat ALT- ja AST-pitoisuudet kuin hoitamattomilla ryhmillä, mikä viittaa resveratrolin mahdolliseen terapeuttiseen käyttöön ALD-oireiden hallinnassa.

Hepatosyyttien pallottumisen vähentäminen resveratrolilla

Resveratroli on myös lupaava keino vähentää hepatosyyttien pallottumista, joka on ominaista rasvan kertymisen aiheuttamille suurentuneille soluille maksalohkoissa. Hepatosyyttien palloutuminen edistää merkittävästi fibroosin etenemistä, joka johtaa lopulta kirroosiin. Resveratrolin interventio osoitti, että hepatosyyttien palloutuminen väheni huomattavasti, mikä tekee siitä mielenkiintoisen vaihtoehdon, jota on tutkittava edelleen ihmiskokeissa.

Hallinta oksidatiivinen stressi Resveratrolin kanssa

Hapetusstressi pahentaa ALD:n kaltaisia sairauksia, joissa maksassa on jatkuva tulehdus ja solukuolema. Resveratroli näyttää kykenevän muokkaamaan antioksidanttisia entsyymejä, mikä muodostaa perustan hapetusstressin paremmalle hallinnalle ja osoittautuu tehokkaaksi luonnolliseksi lääkkeeksi mahdollisesti siihen liittyviin sairauksiin.

CYP2E1-aktiivisuuden heikentäminen resveratrolilla

Tutkimus, jossa käytettiin proteiinikalvoja, jotka visualisoitiin 3'-diaminobensidiinillä, osoitti, että CYP2E1-aktiivisuustaso heikkeni resveratrolin antamisen yhteydessä. Tulokset viittaavat siihen, että resveratrolilla voisi olla hyötyä paitsi ALD:tä vastaan myös mahdollisesti suojaavia vaikutuksia erilaisilta kroonisilta sairauksilta, jotka johtuvat epäterveellisistä elämäntavoista, kuten huonosta ruokavaliosta ja runsaasta alkoholinkäytöstä.

Antioksidanttisten entsyymien modulointi resveratrolilla hapettumisstressin hallinnan parantamiseksi

Siirry, punaviini - resveratroli on kaupungin uusi antioksidanttinen supersankari. Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että tällä rypäleissä esiintyvällä luonnollisella polyfenolilla voi olla ratkaiseva rooli antioksidanttientsyymien moduloinnissa, mikä parantaa hapetusstressin hallintaa.

Oksidatiivinen stressi on kuin myrskyisä suhde - elimistön vapaiden radikaalien ja antioksidanttien välinen epätasapaino. Kun elimistön kyky torjua tai puhdistaa näiden vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia heikkenee, syntyy oksidatiivinen stressi, joka voi vahingoittaa kaikkia solujen osia, kuten proteiineja ja DNA:ta.

Alkoholiperäisen maksasairauden (ALD) yhteydessä krooninen alkoholinkäyttö lisää oksidatiivista stressiä indusoimalla CYP2E1-entsyymin toimintaa, mikä johtaa reaktiivisten happilajien (ROS) lisääntyneeseen tuotantoon. Tämä johtaa lipidiperoksidaatioon, joka aiheuttaa soluvaurioita ja siten edistää ALD:lle tyypillistä tulehdusta ja fibroosia.

Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että resveratrolilla on kyky vähentää CYP2E1:n aktiivisuustasoja, mikä tarkoittaa, että ROS-tuotanto vähenee ja hapetusstressi vähenee. Tämä tekee resveratrolista tehokkaan luonnollisen lääkkeen ALD:tä ja mahdollisesti myös muita siihen liittyviä sairauksia vastaan.

 • CYP2E1-aktiivisuus: Tämä on yksi keskeisistä tekijöistä, jotka ovat syynä ROS:n lisääntyneeseen syntymiseen kroonisen alkoholin käytön ja epäterveellisten ruokailutottumusten vuoksi.
 • Luonnollinen korjaustoimenpide: Resveratrol ei ainoastaan suojaa, vaan se toimii myös potentiaalisena terapeuttisena aineena erityisesti silloin, kun on kyse pitkäaikaisesta altistumisesta haitallisille aineille, kuten liialliselle alkoholille tai epätasapainoiselle ruokavaliolle.

Mahdolliset vaikutukset ihmisten hoitoihin

Tämän yhdisteen tutkiminen voisi mahdollisesti tuottaa myönteisiä tuloksia sairauksissa, jotka johtuvat kohonneesta oksidatiivisesta stressistä, kuten sydänsairauksissa, neurologisissa häiriöissä ja jopa joissakin syöpämuodoissa, joilla saattaa olla niihin liittyviä mekanismeja. Vaikka lisää tutkimusta on tehtävä, ennen kuin ymmärrämme täysin, miten resveratrolilla tarkalleen ottaen on suotuisia vaikutuksia, nykyiset havainnot tarjoavat jo vakuuttavia todisteita, jotka tukevat tämän kiehtovan yhdisteen mahdollisten sovellusten jatkuvaa tutkimista lääketieteen alalla.

Usein kysytyt kysymykset liittyen on Resveratrol Hard maksassa?

Onko resveratrol hyvä maksaan?

Kyllä, tutkimukset ovat osoittaneet, että resveratroli voi hyödyttää maksaa vähentämällä tulehdusta ja hapetusstressiä.

Mitkä ovat resveratrolin sivuvaikutukset maksaan?

Resveratrolin liiallinen saanti voi aiheuttaa pahoinvointia ja vatsakipua.

Voiko resveratrol aiheuttaa kohonneita maksaentsyymejä?

Ei, ei ole näyttöä siitä, että resveratroli aiheuttaisi maksaentsyymien lisääntymistä, ja se saattaa jopa vähentää niitä.

Mitkä lisäravinteet ovat kovimpia maksalle?

Kava, sarjakukka ja suuret annokset A-vitamiinia voivat olla raskaita maksalle.

Päätelmä

Haittaako resveratroli maksaa?

Toisin kuin yleisesti uskotaan, resveratroli saattaa itse asiassa hyödyttää maksan terveyttä suojaamalla kemiallisten aineiden aiheuttamilta haitoilta, estämällä kolestaattisia vaurioita ja parantamalla vastustuskykyä alkoholin aiheuttamille vaurioille.

Tutkimukset viittaavat myös siihen, että resveratroli voi olla positiivisessa vuorovaikutuksessa suolistomikrobiston kanssa, parantaa NAFLD-olosuhteita ja vähentää immuunivastetta maksassa.

Vaikka resveratrolin vaikutuksia maksan terveyteen ihmisillä on vielä tutkittava tarkemmin, nykyiset todisteet viittaavat siihen, että resveratrolilla voi olla suojaava vaikutus tietyn tyyppisiä maksavaurioita vastaan.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku