Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Aiheuttaako CBD-öljy sivuvaikutuksia?

Aiheuttaako CBD-öljy sivuvaikutuksia?

CBD on monipuolinen yhdiste, jota nautitaan monin eri tavoin. Huolimatta kannabinoidin laajasta vaikutuksesta hyvinvointiin, voi se silti aiheuttaa joitain sivuvaikutuksia.

Vaikka sivuvaikutusten mahdollisuus saattaakin kuulostaa pelottavalta, ei se kuitenkaan ole epätavanomainen ilmiö. Itse asiassa jopa vitamiineilla ja mineraaleilla[1] on mahdollisia sivuvaikutuksia. Se ei johdu siitä, että nämä aineet olisivat itsessään vaarallisia, vaan siitä, että ne vaikuttavat ihmisiin eri tavoin. Ihmiskeho on uskomattoman monimutkainen ja hienostunut kokonaisuus ja siksi on tärkeää olla tietoinen kaikista mahdollisista sivuvaikutuksista – myös CBD:n kohdalla.

Mitä mahdollisia sivuvaikutuksia CBD-öljyllä on?

Jokaisen kokemus CBD-öljyn kanssa on ainutlaatuinen, joten on tärkeää tutustua mahdollisiin seurauksiin, joita kannabinoidin sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniisi voi saada aikaan. Alta löydät yhteenvedon CBD-öljyn yleisimmistä sivuvaikutuksista sekä neuvoja siitä, miten voit hillitä niitä.

Kuiva suu

Kuiva suu on yleinen CBD:n aiheuttama sivuvaikutus, eikä se rajoitu pelkästään vaporisaattorilla nautittuun tai poltettuun yhdisteeseen. Kannabinoidi vuorovaikuttaa sylkirauhasten yhteydessä oleviin reseptoreihin vähentäen väliaikaisesti syljen tuotantoa. Onneksi kuiva suu ei kuitenkaan ole vahingollinen sivuvaikutus ja jos satut kokemaan tämän, on se helposti korjattavissa juomalla vettä tai mehua.


Väsymys

Vaikka väsymys onkin epätavallinen CBD:n sivuoire, ovat jotkut käyttäjät kuitenkin ilmoittaneet kokeneensa sitä CBD:tä nautittuaan. Useimmissa tapauksissa on parantunut keskittymiskyky ja suotuisa vaikutus unen laatuun yleisempiä reaktioita.

Jos kuitenkin koet väsymystä, pienennä annostasi muutamalla tipalla, ennen kuin lisäät sitä jälleen pikkuhiljaa. Jos olet uusi CBD:n käyttäjä, aloita myös pienemmän pitoisuuden öljyllä nauttien sitä muutaman kerran päivässä antaaksesi kehon tottua sen vaikutuksiin.

Ruokahalun muutokset

Ruokahalu on mekanismi, johon vaikuttavat merkittävästi fyysinen ja henkinen hyvinvointi. Ottaen huomioon CBD:n mahdollisen vaikutuksen näihin molempiin, ovat ruokahalun muutokset suhteellisen yleisiä.

CBD-öljy voi joko stimuloida ruokahalua tai vähentää nälän tunnetta. Jos kokemasi tulokset eivät ole toivottuja tai vaikuttavat kielteisesti nykyiseen elämäntyyliisi, vähennä päivittäistä CBD-öljyannostasi, kunnes ruokahalusi palaa normaaliksi.


Matalampi verenpaine

Useimmissa tapauksissa jää pieni pudotus verenpaineessa täysin huomaamatta. Kuitenkin heille, joilla on tiettyjä terveysongelmia, voi jopa pieni verenpaineen aleneminen olla merkittävä asia.

Jos olet huolestunut CBD:n mahdollisesta verenpaineen muuttamisesta, on suositeltua, että keskustelet seurauksista lääkärisi kanssa etukäteen.

Aiheuttaako CBD-öljy sivuvaikutuksia?

Ripuli

Vaikka ripuli onkin CBD-öljyn mahdollinen sivuvaikutus, on oireella todennäköisesti vähemmän tekemistä itse kannabinoidin ja enemmän valitsemasi kantoöljyn kanssa.

Kantoöljyjä, kuten oliivi-, hamppu- ja MCT-öljyjä käytetään parantamaan CBD:n imeytymistä kehoon, sekä tuomaan monia toissijaisia ravitsemuksellisia hyötyjä. Jotkut öljyt voivat kuitenkin ärsyttää mahalaukun limakalvoja. Kannattaa aloittaa pienellä annoksella ja harkita kantoöljyn vaihtamista, jos koet sivuoireena ripulia.


Huimaus

Joissain tapauksissa korkeammat annokset tai hyvin tiiviit CBD-öljyt voivat aiheuttaa uneliaisuutta tai huimausta. Me kaikki reagoimme CBD-öljyyn hieman eri tavoin ja vaikka onkin olemassa yleistyksiä yhdisteen vaikutuksista, ei voi koskaan tietää, kuinka kukin henkilö tulee vaikutukset tuntemaan, ennen kuin sitä ensimmäisen kerran kokeilee.

Aloita aina CBD-öljyn käyttäminen matalan pitoisuuden öljyllä ja lisää annostasi pikku hiljaa kahden viikon ajan.

Aiheuttaako CBD-öljy sivuvaikutuksia yhdessä lääkkeiden kanssa käytettynä?

Maailman terveysjärjestön vuoden 2018 katsaus[2] paljasti, että CBD-öljy voi häiritä joidenkin reseptilääkkeiden hajoamista.

Nautittuna voi kannabinoidi häiritä entsyymien keskittymistä maksassa. Sen sijaan, että entsyymit hajottaisivat lääkettä pienemmiksi osasiksi, ne keskittävätkin kaiken huomionsa sen sijaan CBD:hen.

Tämä vuorovaikutus CBD:n ja sytokromi P450-entsyymien välillä saattaa saada aikaan sen, että ainesosat säilyvät kehossa kauemmin kuin on tarkoitus. Jos käytät tällä hetkellä tai aiot käyttää mitään reseptilääkettä, tulisi sinun keskustella asiasta lääkärisi kanssa ennen CBD-öljyn kokeilemista. Voit lisäksi lukea lisää lääkkeiden ja CBD-öljyn välisestä vuorovaikutuksesta täältä.

Voivatko CBD-voiteet aiheuttaa sivuvaikutuksia?

CBD-voiteet eroavat öljyistä, kapseleista ja uutteista, sillä emme nauti niitä suun kautta. Sen sijaan CBD:llä rikastettuja voiteita levitetään paikallisesti, mikä saa yhdisteen reagoimaan ihon reseptoreiden kanssa. Ero annostelumenetelmässä tarkoittaa myös mahdollisten sivuvaikutusten erilaisuutta.

Käytettyäsi tiettyjä ulkoisesti levitettäviä CBD-tuotteita, voit huomata ihosi ärtyneen. Kuten muidenkin uusien ihonhoitotuotteiden kohdalla, testaa pienelle ihoalueelle, joka ei normaalisti ole herkkä nähdäksesi, kuinka ihosi reagoi.

Menevätkö CBD-öljyn sivuvaikutukset ohi?

CBD-öljyn kehossa pysymisen lyhyehkö aika on toisaalta yksi sen hyödyistä ja toisaalta myös haasteista. Vaikka se tarkoittaa sitä, että CBD-öljyä on nautittava säännöllisesti sen vaikutukset tunteakseen, tarkoittaa se myös sitä, että lopetettaessa myös mahdolliset sivuvaikutukset hälvenevät hyvin nopeasti.

Tarkka aikaikkuna vaihtelee yksilön aineenvaihdunnan, kehon rasvan, nauttimistavan ja nautitun öljyn voimakkuuden mukaan. Voit kuitenkin odottaa sivuvaikutusten lakkaavan tunneissa, ei päivissä. Jos haluat lukea enemmän siitä, kuinka CBD-öljyn puoliintumisaika lasketaan, voit tutustua tähän artikkeliin.

Mitä ominaisuuksia CBD-öljyllä tulisi olla?

Ottaaksesi kaiken irti kokemuksestasi CBD-öljyn kanssa, on ensiarvoisen tärkeää valita korkealaatuisia ja itsenäisesti testattuja tuotteita. Tietämällä sen, mitä joka pullossa on ja puolestaan ei ole, voit helposti tunnistaa, minkä tyyppinen CBD-öljy sopii juuri sinulle. Voit tehdä sen valitsemalla juuri tarpeisiisi ja elämäntyyliisi sopivat ainesosat.

Oletko kiinnostunut kokeilemaan CBD-öljyä? Selaa ihmeessä Cibdol-kauppaa tutustuaksesi uskomattomaan valikoimaan CBD-öljyjä, -kapseleita, -kosmetiikkaa ja paljon muuta. Jos mielessäsi on yhä kysymyksiä CBD:n tehosta, voit tutustua kattavaan CBD-tietosanakirjaamme.

Lähteet

[1] Hamishehkar, H., Ranjdoost, F., Asgharian, P., Mahmoodpoor, A., & Sanaie, S. (2016). Vitamins, Are They Safe? Advanced Pharmaceutical Bulletin, 6(4), 467–477. https://doi.org/10.15171/apb.2016.061 [Lähde]

[2] World Health Organization. (2018). Cannabidiol. Expert Committee on Drug Dependence. https://www.openaccessgovernment.org/who-perspective-on-cannabidiol/80838 [Lähde]

Lähteet

[1] Hamishehkar, H., Ranjdoost, F., Asgharian, P., Mahmoodpoor, A., & Sanaie, S. (2016). Vitamins, Are They Safe? Advanced Pharmaceutical Bulletin, 6(4), 467–477. https://doi.org/10.15171/apb.2016.061 [Lähde]

[2] World Health Organization. (2018). Cannabidiol. Expert Committee on Drug Dependence. https://www.openaccessgovernment.org/who-perspective-on-cannabidiol/80838 [Lähde]

Tuotehaku