Auttaako CoQ10 ahdistukseen?

Published:

Ahdistuneisuushäiriöt ovat maailmanlaajuisesti yleisimpiä mielenterveysongelmia, ja niistä kärsii yli 284 miljoonaa ihmistä. Lääkkeet ja terapia ovat tehokkaita hoitomuotoja, mutta monet ihmiset turvautuvat myös lisäravinteisiin, kuten CoQ10:een, toivoen saavansa helpotusta ahdistusoireisiin. Mutta auttaako CoQ10 todella ahdistukseen? Tutustutaanpa tarkemmin näyttöön.

Auttaako CoQ10 ahdistukseen?

Mikä on CoQ10?

CoQ10, joka on lyhenne sanoista koentsyymi Q10, on kehon luonnollisesti tuottama aine. Sitä esiintyy myös useissa elintarvikkeissa. Antioksidanttina ja anti-inflammatorisena aineena CoQ10 osallistuu useisiin tärkeisiin prosesseihin elimistössä:

 • Solujen kasvu ja ylläpito
 • Energiantuotanto
 • Lihassupistus
 • Immuunitoiminta
 • Aivojen terveys

CoQ10-tasot voivat laskea iän myötä tai sairauksien, kuten sydänsairauksien, vuoksi. Siksi monet ihmiset käyttävät CoQ10-lisäravinteita, jotka auttavat ylläpitämään riittäviä tasoja elimistössä.

Miten CoQ10 voi auttaa ahdistuneisuuden kanssa

Vaikka tutkimustieto on vielä vähäistä, CoQ10 voi auttaa lievittämään ahdistusta muutamalla tavalla:

1. Solujen energian lisääminen

Ahdistuneisuus on joissakin tutkimuksissa yhdistetty solujen energia-aineenvaihdunnan heikkenemiseen. Koska CoQ10 on elintärkeä osa mitokondrioita, joissa energiaa tuotetaan, se voi auttaa parantamaan tätä energiaepätasapainoa.

Korkeammat CoQ10-pitoisuudet voivat parantaa aivojen energia-aineenvaihduntaa, mikä voi vähentää ahdistusoireita.

2. Toimii antioksidanttina

Oksidatiivisella stressillä tarkoitetaan vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita elimistössä. Tutkimusten mukaan sillä voi olla merkitystä ahdistuneisuushäiriöissä.

Tehokkaana antioksidanttina CoQ10 voisi auttaa lieventämään tätä hapetusstressiä ja suojaamaan aivoja ja kehoa sen haitallisilta vaikutuksilta.

3. Tulehduksen vähentäminen

Neuroinflammaatio liitetään yhä useammin ahdistuneisuushäiriöihin, kuten yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön ja sosiaaliseen ahdistuneisuuteen. CoQ10:llä on osoitettu tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat vähentää tulehdusta edistäviä sytokiineja aivoissa.

Neuroinflammaation vähentäminen voisi mahdollisesti parantaa ahdistuneisuutta joillakin henkilöillä.

4. Verenkierron parantaminen

Joissakin ahdistuneisuushäiriöissä on havaittu muutoksia aivoverenkierrossa. Koska CoQ10 on ATP:tä tuottavan elektroninkuljetusketjun olennainen osa, sitä tarvitaan kunnolliseen verisuonten laajentumiseen, jotta aivoihin ja kehoon saadaan hapekasta verta.

CoQ10-lisäravinteet voivat edistää verenkiertoa ja hapen kulkeutumista, mikä vaikuttaa rauhoittavasti.

Teoriassa CoQ10 voi siis vaikuttaa useisiin ahdistukseen liittyviin mekanismeihin. Mutta mitä tutkimustulokset todellisuudessa kertovat?

Mitä tutkimukset osoittavat CoQ10:stä ja ahdistuksesta

Useimmat tutkimukset, joissa tutkitaan erityisesti CoQ10:n vaikutusta ahdistuneisuuteen, rajoittuvat tällä hetkellä eläintutkimuksiin. Tulokset ovat kuitenkin lupaavia:

 • Hiirillä CoQ10 käänsi epilepsialääkkeiden aiheuttaman ahdistuneisuuden kaltaisen käyttäytymisen. Se myös palautti ahdistukseen liittyvien välittäjäaineiden, kuten serotoniinin ja noradrenaliinin, tasot.
 • CoQ10 vähensi hiirten masennusta ja ahdistuneisuuden kaltaisia oireita säätelemällä geeniekspressiota hippokampuksessa.
 • CoQ10-lisäykset vähensivät hapetusstressiä ja tulehdusta aivoissa ja lievittivät samalla rottien ahdistusta.
 • Diabeettisilla rotilla CoQ10 vähensi krooniseen tulehdukseen liittyvää ahdistusta muistuttavaa käyttäytymistä.

Myös muutamat pienet ihmistutkimukset tukevat alustavasti sitä:

 • Rintasyöpään sairastuneilla naisilla, jotka käyttivät 90 mg CoQ10:tä päivässä, ahdistus ja masennus vähenivät merkittävästi kolmen viikon jälkeen.
 • CoQ10 300 mg:n päiväannoksilla vähensi ahdistusta Persianlahden sodan veteraaneilla ja paransi mitokondrioiden toimintaa.
 • Fibromyalgiapotilaat, jotka käyttivät 100 mg CoQ10:tä päivässä kolmen kuukauden ajan, saivat muun muassa vähemmän masennusta ja ahdistusta.

Kaiken kaikkiaan nykyinen tutkimus osoittaa, että CoQ10:llä on mahdollisia ahdistusta vähentäviä vaikutuksia, jotka korreloivat sen tehtäviin elimistössä. Hyötyjen vahvistamiseksi tarvitaan vielä lisää laajamittaisia ihmistutkimuksia.

CoQ10 annostus ahdistukseen

Useimmissa tutkimuksissa, joissa raportoidaan CoQ10:n ahdistusta lievittävistä vaikutuksista, käytetään 90-300 mg:n päiväannoksia, jotka jaetaan kahteen tai kolmeen annokseen. Kapselit on parasta ottaa rasvaa sisältävän ruoan kanssa optimaalisen imeytymisen varmistamiseksi.

Rasvaliukoisena antioksidanttina CoQ10-valmisteet on säilytettävä viileässä, kuivassa paikassa ja valolta suojattuna. Joillekin jaetut pienemmät annokset, kuten 100 mg päivässä, voivat olla suositeltavampia, jotta mahdolliset ruoansulatuskanavan haittavaikutukset voidaan minimoida lisäravinteiden käytön aloittamisen yhteydessä.

Lääkkeitä käyttävien tulisi neuvotella lääkärin kanssa ennen CoQ10:n käyttöä, koska sillä voi olla yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden, kuten verenohennuslääkkeiden, kanssa. Myös ahdistuneisuuden vuoksi on syytä keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen uusien lisäravinteiden kokeilemista.

Muita ahdistuksen hoitoon liittyviä näkökohtia

Vaikka CoQ10 voi auttaa vähentämään ahdistusta joillakin henkilöillä, sen ei pitäisi korvata tavanomaisia hoitokeinoja. Muita todistettuja strategioita ovat mm:

 • Kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) - CBT:ssä keskitytään muuttamaan ahdistusta aiheuttavia ajatus- ja käyttäytymismalleja. Se on erittäin tehokas ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa.
 • Lääkkeet - Ahdistusoireiden hallintaan määrätään yleisesti ahdistusta lievittäviä lääkkeitä, kuten SSRI-lääkkeitä tai bentsodiatsepiineja. Niitä tulisi käyttää vain lääkärin valvonnassa.
 • Rentoutustekniikat - Syvähengitys, meditaatio, jooga, hieronta tai aromaterapia voivat aktivoida parasympaattista hermostoa ja saada aikaan rentoutumista.
 • Liikunta - Säännöllinen liikunta alentaa stressihormonien, kuten kortisolin määrää ja vapauttaa endorfiineja, mikä vähentää ahdistusta. 30-60 minuuttia päivässä on ihanteellinen aika.
 • Terveellinen ruokavalio - Kofeiinin käytön rajoittaminen, tulehdusta aiheuttavien elintarvikkeiden vähentäminen ja antioksidanttien, kuten marjojen, pähkinöiden ja rasvaisen kalan, lisääminen voi parantaa ahdistuneisuutta.

Parhaiden tulosten saavuttamiseksi CoQ10:tä voidaan käyttää yhdessä muiden elintapojen kanssa yleisen mielenterveyden tukemiseksi. Ahdistuneisuuden ja mielialan seuraaminen on myös suositeltavaa tehokkuuden arvioimiseksi.

Lopputulos: CoQ10 voi auttaa ahdistuksessa?

Nykyiset todisteet osoittavat, että CoQ10:llä on lupaavia ahdistusta lievittäviä vaikutuksia, mikä johtuu todennäköisesti sen tehtävistä solujen energiassa, tulehduksessa, oksidatiivisessa stressissä ja verenkierrossa. Sekä eläimillä että ihmisillä tehdyt alustavat tutkimukset osoittavat, että ahdistusoireet vähenevät CoQ10-lisäravinteiden käytön yhteydessä.

Tarvitaan kuitenkin vielä laajamittaista, pitkäaikaista ihmistutkimusta, jotta CoQ10:n hyödyt ahdistuneisuuden hoidossa voitaisiin täysin vahvistaa. Kaiken kaikkiaan CoQ10 vaikuttaa turvalliselta ja saattaa tarjota lievää helpotusta osana laajempaa ahdistuksen hallintasuunnitelmaa. Optimaalinen annostus, vaikutusten kesto ja yhteisvaikutukset vaativat kuitenkin lisätutkimuksia.

Ahdistuneisuushäiriön kanssa kamppailevien henkilöiden tulisi aina ensin kääntyä mielenterveysalan ammattilaisen puoleen. CoQ10 voi tarjota lisäkeinon tukea hoitoa, mutta sen ei pitäisi korvata muuta lääketieteellistä hoitoa, terapiaa ja elämäntapoja, jotka ovat välttämättömiä tämän monimutkaisen sairauden asianmukaisessa hoidossa.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

CoQ10:stä ja sen toiminnasta elimistössä:

CoQ10:n ja ahdistuksen välisestä yhteydestä:

CoQ10:n annoksista ahdistusta varten:

Muista ahdistuneisuushoidoista:

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku