Alentaako CoQ10 verensokeria?

Published:

Verensokerin hallinta on diabeetikoille ratkaisevan tärkeää. Verensokerin pitäminen kurissa voi estää komplikaatioita, kuten hermovaurioita, munuaissairauksia, näön menetystä ja sydänsairauksia. Tämän vuoksi diabeetikot etsivät aina turvallisia ja tehokkaita tapoja alentaa verensokeria.

CoQ10 on suosittu lisäaine, jonka mainostetaan tarjoavan monia terveyshyötyjä. Mutta voiko se myös auttaa alentamaan verensokeria? Tutustutaanpa yksityiskohtaisesti todisteisiin.

Alentaako CoQ10 verensokeria?

Mikä on CoQ10?

CoQ10, joka tunnetaan myös nimellä koentsyymi Q10, on kehon luonnollisesti tuottama yhdiste. Se toimii antioksidanttina ja on elintärkeä solujen energiantuotannolle.

CoQ10-tasot laskevat iän myötä. Kolesterolia alentavien lääkkeiden luokkaan kuuluvien statiinien tiedetään myös heikentävän CoQ10-tasoja.

Näistä syistä CoQ10-lisäravinteita suositellaan usein iäkkäille aikuisille ja statiineja käyttäville henkilöille. Mutta uudet tutkimukset osoittavat, että CoQ10 voi myös auttaa verensokerin hallinnassa.

CoQ10 ja verensokeri: CoQQ: Keskeiset tutkimustulokset

Useat kliiniset tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisäys voi alentaa hemoglobiini A1c (HbA1c) -arvoja diabeetikoilla. HbA1c kertoo verensokeritasojen keskiarvon 2-3 kuukauden ajalta.

Eräässä 12 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa, johon osallistui 74 tyypin 2 diabetesta sairastavaa henkilöä, 200 mg CoQ10:tä päivässä alensi HbA1c-arvoa 0,3 % lumelääkkeeseen verrattuna. Muissa kolmen kuukauden tutkimuksissa CoQ10:n annoksilla 100-300 mg/vrk havaittiin suurempia vähennyksiä (0,6-0,7 %).

Pitkäaikaisen CoQ10-lisäyksen (100 mg/vrk 6-12 kuukauden ajan) on myös osoitettu alentavan HbA1c-arvoa 0,5-1 % diabeetikoilla. Suurempia vähennyksiä on havaittu henkilöillä, joiden HbA1c-arvot olivat lähtötilanteessa korkeammat.

Jotkut tutkimukset osoittavat myös, että CoQ10 voi vähentää paastoverensokeria 28-44 mg/dl 3-4 kuukauden lisäannostelun jälkeen. Näyttö on kuitenkin vaihtelevaa, ja muutamissa tutkimuksissa ei ole havaittu mitään vaikutusta.

Kaiken kaikkiaan useat kliiniset tutkimukset osoittavat vakuuttavia todisteita siitä, että CoQ10-valmisteen lisääminen - annoksilla 100-300 mg/vrk - voi vähentää diabeetikkojen verensokeritasoja ja pitkäaikaista glukoosinhallintaa (HbA1c) vaatimattomasti mutta kliinisesti merkityksellisesti.

Miten CoQ10 alentaa verensokeria?

Tarkat mekanismit ovat epäselviä, mutta CoQ10:n uskotaan alentavan verensokeria muutamalla tavalla:

  • Parantaa insuliiniherkkyyttä: CoQ10 auttaa vähentämään hapetusstressiä ja tulehdusta - kaksi tekijää, jotka vaikuttavat insuliiniresistenssiin. Tämä puolestaan auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä.
  • Tehostaa insuliinin eritystä: CoQ10 voi säilyttää beetasolujen toiminnan ja lisätä insuliinin vapautumista haimasta. Tämä insuliinia lisäävä vaikutus voi osaltaan alentaa verensokeria.
  • Parantaa endoteelin toimintaa: Vaurioituneet endoteelisolut (verisuonten limakalvo) liittyvät insuliiniresistenssiin. CoQ10:n antioksidanttivaikutukset auttavat parantamaan endoteelin toimintaa, mikä parantaa insuliinin toimintaa.
  • Lisää solujen energiaa: CoQ10:llä on keskeinen rooli mitokondrioiden ATP-tuotannossa. Lisääntynyt soluenergia parantaa insuliinin signalointireittejä ja glukoosin ottoa soluihin.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että CoQ10 näyttää alentavan verensokeria tehostamalla insuliinin aktiivisuutta, insuliinin tuotantoa ja soluenergiaa sekä vähentämällä hapetusstressiä ja tulehdusta.

CoQ10 lisäravinteet verensokerin hoitoon: CQQ: Annostus ja turvallisuus

CoQ10-lisäravinteita on laajalti saatavilla kapseleina tai pehmeinä geeleinä. Diabetestutkimuksissa käytetty tyypillinen annos on 100-300 mg päivässä, ja se otetaan ruoan kanssa imeytymisen tehostamiseksi.

CoQ10 on erittäin turvallinen suositelluilla annoksilla. Yleisimmät haittavaikutukset ovat lieviä ruoansulatuskanavan oireita, kuten pahoinvointia tai ripulia.

Varfariinia tai kemoterapialääkkeitä käyttävien henkilöiden tulisi välttää CoQ10:tä, koska se voi häiritä lääkkeiden aineenvaihduntaa. Myös raskaana olevien tai imettävien naisten tulisi pidättäytyä CoQ10-lisäyksestä riittämättömien turvallisuustietojen vuoksi.

On parasta neuvotella lääkärin kanssa ennen CoQ10-lisäravinteiden ottamista, etenkin jos käytät lääkkeitä tai sinulla on perussairauksia. Lääkäri voi auttaa määrittämään optimaalisen annostuksen terveydentilasi ja verensokerin tavoitetason perusteella.

Pitäisikö sinun ottaa CoQ10 verensokerin hallintaan?

Tutkimukset osoittavat yhä useammin, että CoQ10 voi vähentää verensokeripitoisuutta ja pitkäaikaista glukoosinhallintaa vaatimattomasti mutta merkittävästi. Lisäravinteena 100-300 mg CoQ10:tä voi olla hyötyä:

  • Tyypin 2 diabetesta sairastavat henkilöt alentamaan HbA1c-arvoa ja paastoverensokeria.
  • Prediabetesta sairastaville tyypin 2 diabeteksen etenemisen vähentämiseksi.
  • Henkilöt, joilla on metabolinen oireyhtymä ja insuliiniresistenssi.
  • Potilaat, jotka saavat statiinihoitoa lääkityksen aiheuttaman CoQ10:n laskun kompensoimiseksi.

CoQ10 ei kuitenkaan ole "hopealuoti" diabeteksen hallintaan yksinään. Se tulisi yhdistää tavanomaisiin hoitoihin, kuten elämäntapojen muuttamiseen, metformiiniin ja muihin glukoosia alentaviin lääkkeisiin tarpeen mukaan.

CoQ10-lisäravinteiden avulla jotkut potilaat voivat pienentää lääkitysannoksiaan, mutta tämä tulisi tehdä vain lääkärin valvonnassa. Älä koskaan lopeta diabeteslääkkeiden ottamista, ellei terveydenhuollon tarjoaja kehota siihen.

Kaiken kaikkiaan CoQ10 on turvallinen ja edullinen lisäravinne, joka parantaa diabeetikoiden verensokerin hallintaa hieman, kun se yhdistetään tavanomaiseen diabeteksen hoitoon ja terveellisiin elämäntapoihin. Se ei kuitenkaan korvaa näitä näyttöön perustuvia toimenpiteitä. Keskustele lääkärisi kanssa selvittääksesi, sopiiko CoQ10-lisäys yksilöllisiin terveystarpeisiisi.

Alentaako CoQ10 verensokeria? Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että uudet tutkimukset osoittavat, että CoQ10 voi pienellä mutta kliinisesti merkittävällä tavalla alentaa verensokeritasoja ja pitkäaikaista glukoosinhallintaa (HbA1c) diabeetikoilla.

100-300 mg CoQ10:tä päivässä voi alentaa HbA1c-arvoa 0,5-1 % ja paastoverensokeria keskimäärin noin 30 mg/dl.

CoQ10:n uskotaan parantavan verensokerin hallintaa tehostamalla insuliinin eritystä ja aktiivisuutta, vähentämällä tulehdusta ja hapetusstressiä sekä lisäämällä solujen energiantuotantoa.

CoQ10-lisä vaikuttaa turvalliselta useimmille ihmisille suositelluilla 100-300 mg:n päiväannoksilla. CoQ10:n yhdistäminen tavanomaisiin diabeteksen hoitoihin voi antaa lisähyötyjä verensokerin alentamiseen.

Laadukasta tutkimusta tarvitaan kuitenkin vielä lisää. Keskustele lääkärisi kanssa selvittääksesi, sopiiko CoQ10 sinulle lisähoitona. CoQ10-lisäravinteiden ei pitäisi korvata tavanomaista diabeteksen hoitoa ja terveellisiä elämäntapoja.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). Koentsyymi Q10 parantaa verenpainetta ja glykemiaa: kontrolloitu tutkimus tyypin 2 diabetesta sairastavilla henkilöillä. European Journal of Clinical Nutrition, 56(11), 1137-1142. https://www.nature.com/articles/1601499. https://www.nature.com/articles/1601499

Raygan, F., Rezavandi, Z., Dadkhah Tehrani, S., Farrokhian, A., Asemi, Z. (2016). Koentsyymi Q10:n antamisen vaikutukset glukoosin homeostaasiparametreihin, lipidiprofiileihin, tulehduksen biomarkkereihin ja oksidatiiviseen stressiin potilailla, joilla on metabolinen oireyhtymä. European Journal of Nutrition, 55(8), 2357-2364. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-1068-z .

Suksomboon, N., Poolsup, N., Juanak, N. (2015). Koentsyymi Q10-lisäyksen vaikutukset metaboliseen profiiliin diabeteksessa: systemaattinen katsaus ja meta-analyysi. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, 40(4), 413-418. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcpt.12280.

Tabrizi, R., Akbari, M., Moosazadeh, M., Lankarani, K. B., Heydari, S. T., Kolahdooz, F., ... & Asemi, Z. (2018). Koentsyymi Q10-lisäyksen vaikutukset glukoosiaineenvaihduntaan, lipidiprofiileihin, tulehdukseen ja oksidatiiviseen stressiin diabeettista nefropatiaa sairastavilla potilailla: Satunnaistettu, kaksoissokkoutettu, lumekontrolloitu tutkimus. Journal of the American College of Nutrition, 37(8), 666-672. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2018.1432389.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku