Voiko CoQ10 kääntää rasvamaksan?

Published:

Rasvamaksasairaus on kasvava terveysongelma, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin maailmanlaajuisesti. Rasvamaksa tunnetaan myös nimellä hepaattinen steatoosi, kun maksasoluihin kertyy liikaa rasvaa. Alkoholin väärinkäyttö on yleinen syy, mutta nykyään suurin osa tapauksista johtuu huonosta ruokavaliosta ja liikunnan puutteesta johtuvasta ei-alkoholisesta rasvamaksasairaudesta (NAFLD). Hoitamattomana rasvamaksa voi kehittyä vakavammaksi maksavaurioksi ja kirroosiksi. Rasvamaksan peruuttamisesta on tullut tärkeä tavoite. Koentsyymi Q10 (CoQ10) näyttää lupaavalta luonnolliselta hoitokeinolta. Seuraavassa tarkastellaan perusteellisesti CoQ10:n käyttöä rasvamaksasairauden korjaamiseen koskevaa tutkimusta.

Voiko CoQ10 kääntää rasvamaksan?

Mikä aiheuttaa rasvamaksasairauden?

Maksa suorittaa yli 500 elintärkeää tehtävää, mukaan lukien rasvojen aineenvaihdunta. Normaalisti rasvan osuus maksan painosta on noin 5-10 %. Rasvamaksasta puhutaan, kun rasvan osuus maksan kokonaispainosta on yli 5-10 %. Useat tekijät voivat aiheuttaa rasvan kertymistä maksasoluihin:

 • Runsaasti puhdistettuja hiilihydraatteja ja sokeria sisältävä ruokavalio - Limonadien, karkkien ja leivonnaisten sisältämä fruktoosisokeri edistää rasvamaksaa. Tyypillinen länsimainen ruokavalio sisältää liikaa puhdistettuja hiilihydraatteja ja sokeria, jotka muuttuvat rasvaksi.
 • Insuliiniresistenssi - Tämä diabetesta edeltävä tila vaikeuttaa elimistön verensokerin ja rasvavarastojen hallintaa. Insuliiniresistenssi edistää ylimääräisen rasvan kertymistä maksaan.
 • Lihavuus - Ylipaino tai lihavuus lisää rasvamaksasairauden riskiä. Kehon rasva, erityisesti vatsan ympärillä, kertyy todennäköisemmin rasvana maksaan.
 • Perinnöllisyys - Jotkin perintötekijät tekevät tietyistä ihmisistä alttiimpia rasvamaksan kehittymiselle. Myös etnisellä alkuperällä voi olla merkitystä.
 • Lääkkeet - Jotkin reseptilääkkeet, kuten kortikosteroidit ja synteettinen estrogeeni, voivat aiheuttaa rasvamaksaa sivuvaikutuksena.

Jos näitä tekijöitä ei valvota, ne voivat aiheuttaa rasvan kertymistä vähitellen maksasoluihin ja johtaa tulehdukseen ja maksavaurioon. Myös oksidatiivisella stressillä on tärkeä rooli rasvamaksasairauden etenemisessä.

Rasvamaksasairauden vaiheet

Rasvamaksasairauksia on kahta päätyyppiä:

Ei-alkoholista rasvamaksasairautta (NAFLD)

Tämä on yleisin tyyppi, joka ei liity alkoholin käyttöön. Se kehittyy insuliiniresistenssin ja runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävän ruokavalion seurauksena. NAFLD ilmenee neljässä päävaiheessa:

 • Yksinkertainen rasvamaksa - Maksan rasvapitoisuus on yli 5-10 % kudoksesta ilman tulehdusta tai maksavauriota. Yleensä palautettavissa elämäntapamuutoksilla.
 • Ei-alkoholipitoinen steatohepatiitti (NASH) - Maksatulehdus ja -vaurio alkavat. Voi edetä kirroosiksi.
 • Fibroosi - Maksavauriosta kertyy ylimääräisiä kollageenisäikeitä, jotka johtavat arpikudokseen.
 • Kirroosi - Vakava peruuttamaton arpeutuminen heikentää maksan toimintaa. Voi johtaa maksasyöpään tai maksan vajaatoimintaan.

Alkoholiperäinen rasvamaksasairaus

Tämä tyyppi johtuu liiallisesta alkoholinkäytöstä, ja siinä noudatetaan samoja neljää vaihetta yksinkertaisesta rasvamaksasta kirroosiin. Näiden kahden tyypin hoidot ovat samankaltaisia, mutta alkoholistiversiossa vaaditaan myös alkoholista pidättäytymistä.

Rasvamaksan merkit ja oireet

Alkuvaiheessa rasvamaksasairaus ei yleensä aiheuta oireita. Sen edetessä se voi aiheuttaa:

 • Väsymys ja heikkous
 • Ruokahaluttomuus ja laihtuminen
 • Pahoinvointi tai vatsavaivat
 • Laajentunut maksa
 • Keltaisuus
 • Vatsan turvotus nesteen kertymisestä

Monilla ihmisillä ei kuitenkaan ilmene mitään avoimia oireita ennen kuin peruuttamaton maksavaurio tapahtuu. Siksi on tärkeää, että diagnoosi tehdään varhaisessa vaiheessa, jotta voidaan estää taudin eteneminen.

Rasvamaksan diagnosointi

Rasvamaksaa voidaan epäillä riskitekijöiden, kuten liikalihavuuden, diabeteksen, korkean kolesterolin tai alkoholin väärinkäytön perusteella. Diagnoosi voidaan kuitenkin vahvistaa muilla testeillä:

 • Kuvantaminen - Vatsan ultraääni, tietokonetomografia tai magneettikuvaus voi osoittaa maksassa olevan rasvan.
 • Verikokeet - Maksaentsyymikokeet paljastavat kohonneet ALT- ja AST-entsyymit, jotka viittaavat maksatulehdukseen. Maksaentsyymit voivat kuitenkin olla normaalit alkuvaiheen rasvamaksassa.
 • FibroScan - käyttää ultraääniaaltoja mittaamaan maksan jäykkyyttä, joka osoittaa arpeutumista. Auttaa tunnistamaan pitkälle edenneen fibroosin ja kirroosin.
 • Maksabiopsia - diagnoosin kultainen standardi. Otetaan kudosnäyte, jonka avulla arvioidaan mikroskoopilla, kuinka paljon rasvaa ja fibroosia esiintyy. Biopsia on kuitenkin invasiivinen, eikä sitä aina tarvita.

Kun diagnoosi on tehty, voi olla hyödyllistä puuttua mahdollisiin taustalla oleviin syihin ruokavalion, liikunnan, diabeteksen hallinnan tai alkoholista pidättäytymisen avulla. Mutta lisähoidot voivat myös auttaa kääntämään olemassa olevan maksarasvan ja -vaurion.

Käyttämällä CoQ10 kääntää rasvainen maksa

Voisiko koentsyymi Q10-lisäravinteiden ottaminen auttaa kääntämään rasvamaksasairauden? Uudet tutkimukset viittaavat siihen, että se saattaa olla mahdollista sen voimakkaiden antioksidanttisten ominaisuuksien ansiosta.

Mikä on CoQ10?

 • CoQ10 (koentsyymi Q10) on vitamiinin kaltainen yhdiste, jota elimistö tuottaa luonnostaan solujen energian tuottamiseksi.
 • Se toimii voimakkaana antioksidanttina, joka neutraloi hapettumisvaurioita, erityisesti mitokondrioita ja solukalvoja.
 • Ruoan lähteitä ovat liha, kala, pähkinät, siemenet ja öljyt. CoQ10:n tuotanto kuitenkin vähenee iän myötä.
 • CoQ10-lisäravinteet auttavat ylläpitämään optimaalisia tasoja elimistössä. Ubikinoli on biosaatavin muoto, joka on helpompi imeytyä.

Miten CoQ10:n lisääminen voisi auttaa rasvoittuvan maksasairauden hoidossa? Tutkitaanpa näyttöä.

CoQ10 suojaa maksaa oksidatiiviselta stressiltä

Tärkeä tekijä rasvamaksan kehittymisessä ja etenemisessä on hapetusstressi. Tämä tapahtuu, kun epästabiilit reaktiiviset happilajit (ROS) nujertavat elimistön antioksidanttisen puolustuskyvyn.

Liian suuri määrä ROS:ia aiheuttaa liiallisia hapettumisvaurioita solukalvoille, proteiineille ja DNA:lle. Mitokondriot, joissa solut tuottavat energiaa, ovat erityisen haavoittuvia.

Maksa käyttää sisäistä antioksidanttijärjestelmää, jossa on glutationin kaltaisia yhdisteitä, jotka kontrolloivat ROS-arvoja ja suojaavat sen soluja. Rasvaisesta ruokavaliosta, liikalihavuudesta ja alkoholista johtuva lisääntynyt hapetusstressi kuitenkin heikentää glutationitasoja.

Näin ROS-vauriot pääsevät karkaamaan käsistä. Se laukaisee tulehduksen, maksasolukuoleman ja fibroosin. Glutationin ja antioksidanttien palauttaminen maksaan on ratkaisevan tärkeää tämän hapetusstressin vähentämiseksi.

Tässä kohtaa CoQ10 astuu kuvaan. CoQ10 on voimakas antioksidantti, joka on keskittynyt solukalvoihin. Se auttaa estämään lipidiperoksidaatiota ja suojaamaan kalvojen eheyttä. Se auttaa myös kierrättämään ja uudistamaan muita antioksidantteja, kuten E-vitamiinia.

CoQ10 voi tukea glutationin tuotantoa ja suojella mitokondrioiden toimintaa. Tämä auttaa hallitsemaan ROS-arvoja ja oksidatiivista stressiä ja suojaamaan maksasoluja vaurioilta.

CoQ10 vähentää maksatulehdusta ja fibroosia

Ylimääräinen ROS aktivoi myös tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä, jotka rekrytoivat immuunisoluja maksaan. Tämä krooninen matala-asteinen tulehdus on merkittävä rasvoittuvan rasvamaksasairauden pahenemisvaihe.

Hallitsematon tulehdus maksassa johtaa rasvapitoisten hepatosyyttien kuolemaan. Tämän vaurion korjaamiseksi maksan erikoistuneet tähtihormonisolut aktivoituvat.

Stellatesolujen aktivoituminen käynnistää liiallisen kollageenin tuotannon, mikä johtaa arpikudoksen tai fibroosin kertymiseen maksaan. Fibroosi heikentää maksan toimintaa ja voi edetä kirroosiksi.

Tutkimukset osoittavat, että CoQ10 auttaa hillitsemään kroonista tulehdusta estämällä tulehdussytokiineja ja NF-kB-reitin aktivoitumista. CoQ10 auttaa myös deaktivoimaan stellaattisoluja fibroosin vähentämiseksi.

Hallitsemalla hapetusstressiä CoQ10 auttaa pysäyttämään tämän tulehduskaskadin ja maksan fibroosin kehittymisen.

Kliininen tutkimus CoQ10:stä ja rasvamaksasta

Varhaiset eläimillä tehdyt tutkimukset ja kliiniset tutkimukset ihmisillä osoittavat, että CoQ10-lisäys voi parantaa rasvamaksasairauden keskeisiä merkkiaineita.

Joitakin tärkeimpiä havaintoja ovat:

 • Kumoaa mitokondrioiden toimintahäiriöitä ja oksidatiivista stressiä.
 • Vähentää rasvan kertymistä ja tulehdusta maksasoluissa.
 • Alentaa kohonneita maksaentsyymiarvoja AST ja ALT.
 • Parantaa maksan toimintaa ja fibroosiarvoja.
 • Auttaa painonpudotuksessa ja vyötärönympäryksen pienentämisessä.
 • Paremmat tulokset yhdistettynä E-vitamiiniin

Vaikka lisää tutkimusta tarvitaan vielä, nykyinen näyttö viittaa siihen, että CoQ10 hyödyttää maksan terveyttä:

 • Mitokondrioiden energiantuotannon tehostaminen
 • Toimii voimakkaana lipidiliukoisena antioksidanttina.
 • Maksan vieroitusreittien tukeminen
 • Suojaa maksasolukalvoja peroksidaatiolta
 • Tulehdussytokiinien ja fibroosin tukahduttaminen

Liikalihavuudesta, diabeteksesta tai metabolisesta oireyhtymästä kärsivillä CoQ10:llä voi olla suojavaikutuksia rasvamaksan kehittymistä vastaan. Se voi myös auttaa kääntämään steatoosia ja vähentämään fibroosin etenemistä, kun se yhdistetään ruokavalioon ja liikuntaan.

On kuitenkin epäselvää, voiko CoQ10 yksinään ratkaista vahvistetun pitkälle edenneen NASH-kirroosin ilman muita lääkehoitoja. Tehokkuuden ja optimaalisen annostelun varmistamiseksi on käynnissä lisätutkimuksia.

CoQ10 lisäravinteet rasvamaksaan

Kun valitset CoQ10-valmistetta, muoto ja annos ovat tärkeitä:

 • Ubikinoli - Tämä pelkistetty versio imeytyy jopa 8 kertaa paremmin kuin tavallinen CoQ10. Etsi aktiivista ubikinolimuotoa.
 • Nestemäiset kapselit - Öljypohjainen kapseli auttaa rasvaliukoisen CoQ10:n imeytymistä. Vältä kuivajauhekapseleita.
 • Jaa annokset - Ota 100-200 mg jaettuna 2-3 pienempään annokseen imeytymisen parantamiseksi.
 • Ota aterian yhteydessä - Syö ateria, jossa on terveellistä rasvaa, jotta CoQ10:n imeytyminen helpottuu.
 • Valitse laatumerkit - Testatut merkit, kuten Qunol, Nature Made ja Doctor's Best, varmistavat tehon.

Keskustele lääkärisi kanssa ennen CoQ10:n käyttöä, jos käytät jo lääkkeitä tai sinulla on perussairauksia. CoQ10-tasojen testaaminen voi myös auttaa ohjaamaan tehokasta annostelua.

Elämäntapamuutokset ovat myös kriittisiä

CoQ10-lisäravinteiden ottaminen ei yksinään ratkaise rasvamaksasairautta kokonaan. Myös ruokavalion ja elämäntapojen muuttaminen on välttämätöntä:

 • Noudata yleisesti terveellistä maksan vieroitusruokavaliota - Syö enemmän vähärasvaisia proteiineja, hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, siemeniä ja terveellisiä rasvoja. Vältä prosessoituja hiilihydraatteja, lisättyä sokeria ja transrasvoja.
 • Rajoita fruktoosia ja korkean glykeemisen indeksin elintarvikkeita - Korkea fruktoosipitoisuus maissisiirapissa, puhdistetut viljat ja makeiset edistävät rasvan kertymistä maksaan.
 • Lisää liikuntaa - Tavoittele vähintään 150 minuuttia viikossa, jotta voit vähentää insuliiniresistenssiä, edistää painonpudotusta ja vähentää tulehdusta.
 • Laihduta, jos olet ylipainoinen - asteittainen 3-5 prosentin painonpudotus parantaa steatoosia. Kokeile ajoittaista paastoa suurempien hyötyjen saavuttamiseksi.
 • Hallitse diabetesta, jos sitä esiintyy - Verensokeritasojen tarkka valvonta auttaa kääntämään rasvamaksasairauden.
 • Lopeta alkoholin käyttö - Lopeta alkoholin käyttö, jos sinulla on alkoholipitoista rasvamaksaa. Rajoita enintään 1 juomaan päivässä muiden syiden vuoksi.
 • Vähennä lääkkeitä, jos mahdollista - Keskustele lääkärisi kanssa vaihtoehdoista lääkkeille, jotka saattavat aiheuttaa rasvamaksaa.

CoQ10:n ottaminen osaksi kattavaa rasvamaksan hoitosuunnitelmaa tarjoaa parhaat mahdollisuudet onnistua.

Voiko CoQ10 kääntää rasvamaksan? Johtopäätös

Tämänhetkinen näyttö osoittaa, että CoQ10 voi olla hyödyllinen sekä rasvamaksasairauden ehkäisyssä että hoidossa:

 • Tehokkaana antioksidanttina ja tulehdusta ehkäisevänä aineena CoQ10 vähentää hapetusstressiä ja maksasoluvaurioita.
 • CoQ10 auttaa palauttamaan mitokondrioiden toiminnan, tehostamaan rasva-aineenvaihduntaa ja suojaamaan maksasoluja.
 • Kliiniset tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisäys voi vähentää maksaentsyymejä, rasvapitoisuutta ja fibroosia.
 • CoQ10 on turvallinen, hyvin siedetty ja toimii synergisesti yhdessä E-vitamiinin kanssa.
 • CoQ10:n käyttö voi auttaa kääntämään rasvamaksan muutokset, erityisesti jos syynä on NAFLD, kuten liikalihavuus ja diabetes.

CoQ10:n tehon osoittamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisää kliinisiä tutkimuksia. Keskustele lääkärisi kanssa ennen lisäravinteiden käytön aloittamista.

Kehon CoQ10-tasojen nostaminen laadukkaalla lisäravinteella on toinen ase taistelussa etenevää rasvamaksasairautta vastaan. Yhdessä elämäntapamuutosten kanssa CoQ10 voi auttaa palauttamaan maksan terveyden ja toiminnan.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Al-Eryani, L., Wahlang, B., Falkner, K.C., Guardiola, J.J., Clair, H.B., Prough, R.A., & Cave, M. (2015). Myrkyllisyyteen liittyvän rasvamaksasairauden kehittymiseen jyrsijöillä liittyvien ympäristökemikaalien tunnistaminen. Toxicologic Pathology, 43(4), 482-497 . https://doi.org/10.1177/0192623314549960. https://doi.org/10.1177/0192623314549960.

Hernández-Aguilera, A., Rull, A., Rodríguez-Gallego, E., Riera-Borrull, M., Luciano-Mateo, F., Camps, J., Menéndez, J. A., Joven, J. (2013). Mitokondrioiden toimintahäiriö: Perusmekanismi tulehdukseen liittyvässä ei-alkoholisessa rasvamaksasairaudessa. Free Radical Biology and Medicine, 72, 468-479 . https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2013.11.013. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2013.11.013.

Lee, S., Zhang, C., Kil, H. S., Thakur, B. K., Yu, Y., & Li, L. (2020). Uutta terapeuttista näyttöä koentsyymi Q10:n käytöstä ei-alkoholista rasvamaksasairautta hoidettaessa: A Systematic Review and Meta-Analysis. BioMed Research International, 2020, 8492140 . https://doi.org/10.1155/2020/8492140. https://doi.org/10.1155/2020/8492140.

Masterjohn, C., & Bruno, R.S. (2012). Vihreän teen terapeuttinen potentiaali ei-alkoholisessa rasvamaksasairaudessa. Nutrition Reviews, 70(1), 41-56 . https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00440.x. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00440.x.

Rahmani, S., Asgary, S., Askari, G., Keshvari, M., Hatamipour, M., Feizi, A., & Sahebkar, A. (2017). Ei-alkoholipitoisen rasvamaksasairauden hoito kurkumiinilla: A Randomized Placebo-controlled Trial. Phytotherapy Research, 30(9), 1540-1548. https://doi.org/10.1002/ptr.5805. https://doi.org/10.1002/ptr.5805

Sakata, Y., Zhuang, L., & Kwansa, H. (2010). Resveratroli suojaa rasvaisen ruokavalion aiheuttamalta lihavuudelta ja rasvamaksalta aktivoimalla AMP-aktivoitua proteiinikinaasia. Journal of Nutritional Biochemistry, 21(11), 1029-1037. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2009.08.012 .

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku