Mitä vaikutuksia Q10:llä on maksaan?

Published:

Maksa suorittaa yli 500 elintärkeää tehtävää, kuten rasvojen, proteiinien ja hiilihydraattien aineenvaihduntaa, myrkkyjen suodatusta ja sapen tuotantoa. Terve maksa on elintärkeä yleisen hyvinvoinnin kannalta. Koentsyymi Q10 (CoQ10) on yhdiste, jolla on antioksidanttivaikutuksia ja joka voi edistää maksan terveyttä ja toimintaa. Tässä artikkelissa tarkastellaan näyttöä CoQ10:n vaikutuksista maksaan.

Mitä vaikutuksia Q10:llä on maksaan?

Yleiskatsaus maksan toimintoihin

Maksa on suurin sisäelimistön elin, jolla on monia tärkeitä tehtäviä:

 • Ruoan ravintoaineiden aineenvaihdunta
 • Suodattaa ja puhdistaa kemikaaleja ja myrkkyjä verestä.
 • Sappinesteen tuottaminen rasvojen sulattamiseksi
 • Kivennäisaineiden, vitamiinien ja sokerien varastointi energiaa varten.
 • Proteiinien, kolesterolin ja veren hyytymistekijöiden valmistus.
 • Auttaa säätelemään verensokeria ja hormonitasoja.

Maksan terveydellä on yli 500 elintärkeää toimintoa, ja se vaikuttaa lähes kaikkiin elimistön järjestelmiin. Siksi maksan tukeminen on niin tärkeää.

Mikä on CoQ10?

CoQ10 on luonnossa esiintyvä yhdiste, jolla on keskeinen rooli solujen energiantuotannossa ja antioksidanttitoiminnassa. Seuraavassa on joitakin keskeisiä tietoja:

 • Se auttaa valmistamaan ATP:tä, joka on solujen ensisijainen energiamolekyyli.
 • Se toimii myös voimakkaana antioksidanttina solukalvoissa ja lipoproteiineissa.
 • Kehosi valmistaa sitä, ja saat pieniä määriä myös ravinnosta.
 • Ravintolähteitä ovat liha, kala, pähkinät, siemenet, soijapavut, pinaatti ja parsakaali.
 • Tasot alkavat laskea 40 ikävuoden jälkeen, joten lisäravinteiden antamisesta on enemmän hyötyä.
 • Statiinilääkkeet estävät CoQ10-synteesiä, joten lisäravinteiden ottaminen on suositeltavaa.

Seuraavaksi käsitellään, mitä tiede sanoo CoQ10:n vaikutuksista maksan terveyteen.

CoQ10:n vaikutukset maksaentsyymeihin

On jonkin verran näyttöä siitä, että CoQ10-lisä voi auttaa maksan toimintaa alentamalla kohonneita maksaentsyymejä:

 • Eräässä tutkimuksessa 200 mg CoQ10:tä päivässä 30 päivän ajan vähensi merkittävästi AST- ja ALT-entsyymejä potilailla, joilla oli rasvamaksasairaus.
 • Eräässä toisessa tutkimuksessa osoitettiin, että 500 mg/vrk alensi ALT- ja AST-arvoja C-hepatiittia sairastavilla henkilöillä jo 8 päivän lisäannoksen jälkeen.
 • Kohonneiden maksaentsyymien aleneminen viittaa tulehduksen vähenemiseen ja maksasolujen toiminnan paranemiseen.
 • CoQ10:n antioksidanttiset vaikutukset voivat suojella maksasoluja vaurioilta ja tukea normaaleja entsyymitasoja.

Tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia, jotta voidaan vahvistaa, että CoQ10 alentaa pysyvästi kroonisesti kohonneita maksaentsyymejä.

CoQ10 rasvoittuneelle maksasairaudelle (NAFLD)

Ei-alkoholiperäiseen rasvamaksasairauteen (NAFLD) liittyy rasvan kertymistä ja tulehdusta, joka voi edetä kirroosiksi. Varhaiset tutkimukset viittaavat siihen, että CoQ10 voi olla hyödyksi:

 • Eräässä tutkimuksessa 50 mg CoQ10:tä kahdesti päivässä 8 viikon ajan vähensi rasvakerrostumia maksassa henkilöillä, joilla oli NAFLD.
 • Toisessa tutkimuksessa todettiin, että 200 mg CoQ10:tä päivässä 30 päivän ajan alensi maksaentsyymiarvoja ja rasvapitoisuutta lumelääkkeeseen verrattuna.
 • CoQ10 voi suojella maksaa vähentämällä hapettumista, tulehdusta ja rasvan kertymistä maksasoluihin.

Tarvitaan vielä suurempia kontrolloituja tutkimuksia, jotta nämä varhaiset tulokset CoQ10:n käytöstä NAFLD:n hoidossa voidaan todentaa. Tulokset ovat kuitenkin lupaavia.

Vaikutukset virushepatiittiin

Maksatulehdus on maksatulehdus, joka johtuu usein virusinfektioista. Tutkimusten mukaan CoQ10 voisi auttaa hepatiitin hoidossa:

 • Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että 150 mg CoQ10:tä päivässä palautti antioksidanttiaktiivisuuden ja vähensi oksidatiivista stressiä lapsilla, joilla oli krooninen B-hepatiitti.
 • Toisessa tutkimuksessa 249 C-hepatiittia sairastavalle aikuiselle annettiin joko CoQ10:tä tai lumelääkettä. CoQ10-ryhmässä viruskuormitus ja maksaentsyymiarvot laskivat.
 • CoQ10:n antioksidanttiset ja anti-inflammatoriset vaikutukset auttavat todennäköisesti vähentämään hepatiittiin liittyviä maksavaurioita.

CoQ10:n käytöstä hepatiitin hoidossa on kuitenkin vielä vähän lumekontrolloituja tutkimuksia. Tarvitaan lisää vankkoja tietoja, ennen kuin voidaan antaa virallisia hoitosuosituksia.

CoQ10 ja maksakirroosi

Vakavimmassa muodossaan ei-alkoholista rasvamaksasairaus voi edetä maksakirroosiin ja maksan vajaatoimintaan. Varhaiset todisteet viittaavat siihen, että CoQ10 voi auttaa:

 • Eräässä tutkimuksessa raportoitiin, että 300 mg CoQ10:tä päivässä 28 päivän ajan paransi maksan toimintaa kirroosipotilailla.
 • Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että 150 mg CoQ10:tä päivässä kahden kuukauden ajan lisäsi antioksidanttista aktiivisuutta kirroosipotilailla.
 • CoQ10 voi suojata maksan arpeutumiselta vähentämällä tulehdusta ja hapetusstressiä.

Jälleen kerran tarvitaan suurempia satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia sen varmistamiseksi, onko CoQ10:llä kliinisesti merkittävä vaikutus kirroosin etenemiseen ja vaikeusasteeseen.

Vaikutukset lääkkeiden aiheuttamaan maksavaurioon

Tietyt lääkkeet, kuten parasetamoli, statiinit ja kemoterapeuttiset lääkkeet, voivat suurina annoksina vahingoittaa maksaa. Eläinkokeet viittaavat siihen, että CoQ10 voisi auttaa:

 • Rotilla tehdyissä tutkimuksissa CoQ10-lisäys suojasi maksaa toksiinien aiheuttamilta vaurioilta, fibroosilta ja DNA-vaurioilta.
 • Se esti myös maksasoluja vahingoittavien lääkkeiden aiheuttaman antioksidanttientsyymien vähenemisen.
 • CoQ10:n antioksidanttiset ominaisuudet todennäköisesti torjuvat lääkkeiden aiheuttamiin maksavaurioihin liittyvää hapetusstressiä.

Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole riittävästi tietoja ihmisistä, ja tarvitaan lisätutkimuksia CoQ10:n suojavaikutusten vahvistamiseksi lääkkeisiin liittyvissä maksavaurioissa.

Maksan terveyden parantaminen syöpähoidossa

Kemoterapialääkkeet käsitellään maksan kautta ja ne voivat heikentää maksan toimintaa. CoQ10-lisä voi auttaa:

 • Eräässä ihmisillä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että 90 mg CoQ10:tä päivässä esti maksaentsyymien kohoamisen kemoterapian aikana lumelääkkeeseen verrattuna.
 • Eräässä toisessa tutkimuksessa todettiin, että CoQ10-lisä vähentää kemoterapian aiheuttamaa maksatoksisuutta paremmin kuin E-vitamiini.
 • Maksan toiminnan ja eheyden suojaaminen voi mahdollistaa korkeamman ja johdonmukaisemman kemoterapia-annostelun.

Suurempia ihmistutkimuksia tarvitaan edelleen tulosten todentamiseksi ja lopullisempien hoito-ohjeiden antamiseksi. Tähänastiset tulokset ovat kuitenkin lupaavia.

CoQ10 ja maksaleikkauksen palautuminen

Suuret leikkaukset rasittavat maksaa verenhukan, verensiirtojen ja anestesian sivuvaikutusten vuoksi. Varhaiset todisteet viittaavat siihen, että CoQ10 voi tukea maksan toipumista leikkauksen jälkeen:

 • Useissa ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa raportoitiin, että 300 mg CoQ10:tä päivittäin sydänleikkauksen aikaan vähensi maksasolujen vaurioita ja leikkauksen jälkeisiä maksan toimintahäiriöitä.
 • Joissakin alustavissa tutkimuksissa on osoitettu samanlaisia suojaavia vaikutuksia CoQ10-lisäyksellä ennen maksan resektioita ja elinsiirtoleikkauksia.
 • Viimeaikaisten katsausten mukaan tuloksia pidetään kuitenkin edelleen riittämättöminä virallisten suositusten antamiseen.

Kaiken kaikkiaan CoQ10:n antaminen leikkauksen aikaan voi parantaa maksan toimintaa ja toipumista. Tällä alalla tarvitaan kuitenkin lisää vahvistavia tutkimuksia.

Yleiset annostussuositukset

Tällä hetkellä ei ole olemassa standardoituja annosteluohjeita CoQ10:n ottamiseksi erityisesti maksan terveyden ja sairauksien hoitoon.

Käytettävissä olevien tutkimusten perusteella, jotka osoittavat maksan hyötyjä, annokset 100-300 mg päivässä jaettuina annoksina vaikuttavat kuitenkin tehokkailta.

Suurempi päivittäinen saanti, jopa 500 mg, voi olla perusteltua lääkärin valvonnassa, jos kyseessä on vaikea maksasairaus. Se on parasta ottaa ruoan kanssa optimaalisen imeytymisen varmistamiseksi.

Kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, on suositeltavaa neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen CoQ10:n ottamista, jos sinulla on maksasairaus tai käytät maksaan vaikuttavia lääkkeitä.

Keskeiset asiat

 • CoQ10 voi auttaa alentamaan kohonneita maksaentsyymejä, mikä viittaa maksasolujen toiminnan paranemiseen ja tulehduksen vähenemiseen.
 • Varhaiset tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisäyksestä voi olla hyötyä rasvamaksasairauksissa, virushepatiitissa ja kirroosissa.
 • Eläinkokeissa CoQ10 suojasi lääkkeiden ja toksiinien aiheuttamilta maksavaurioilta ja myrkyllisyydeltä.
 • CoQ10 voi tukea maksan terveyttä syöpähoidon aikana ja parantaa maksan toipumista leikkauksen jälkeen.
 • Maksan kannalta tehokkaat lisäannokset näyttävät vaihtelevan 100-300 mg:n välillä päivässä.
 • CoQ10:n vaikutusten vahvistamiseksi maksasairauksiin tarvitaan vielä suurempia ja laadukkaampia ihmiskokeita.

Mitä vaikutuksia Q10:llä on maksaan? Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että nykyiset todisteet osoittavat, että CoQ10-lisäyksellä voi olla useita suotuisia vaikutuksia maksan terveyteen ja sairauksiin, mikä johtuu todennäköisesti sen antioksidanttisista ja anti-inflammatorisista ominaisuuksista. Tutkimukset ovat erityisen lupaavia rasvamaksasairauksien, virushepatiitin ja lääkkeiden aiheuttaman maksatoksisuuden osalta.

Monista sovelluksista puuttuvat kuitenkin vielä vankat, laajamittaiset ihmiskokeet. Tarvitaan lisää tutkimusta, jossa käytetään satunnaistettuja kontrolloituja tutkimusasetelmia ja suurempia otoskokoja.

Tee yhteistyötä lääkärisi kanssa selvittääksesi, onko CoQ10-lisä sopiva lisähoito tietyn maksasairautesi hoitoon. Annokset 100-300 mg päivässä vaikuttavat nykyisten tietojen perusteella hyödyllisiltä.

Vaikka tähänastiset tulokset ovat rohkaisevia, tarvitaan vielä lisää näyttöä CoQ10:n käytöstä maksasairauksien hoidossa. CoQ10 vaikuttaa kuitenkin yleisesti ottaen turvalliselta ja hyvin siedetyltä, joten se on lupaava vaihtoehto maksan toiminnan tukemiseen.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

 • CoQ10 alentaa maksaentsyymejä:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28768407/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30450498/

 • CoQ10 rasvamaksasairauden hoitoon:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24620880/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28768407/

 • CoQ10 virushepatiitin hoitoon:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998598/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30450498/

 • CoQ10 ja maksakirroosi:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15120338/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998598/

 • CoQ10 suojaa lääkkeiden aiheuttamalta maksavauriolta:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24494687/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18756868/

 • CoQ10 parantaa maksan terveyttä syövän hoidossa:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15588015/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469686/

 • CoQ10 ja maksaleikkauksesta toipuminen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10702160/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15120338/

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku