Aiheuttaako CoQ10 painonnousua?

Published:

Koentsyymi Q10, joka tunnetaan myös nimellä CoQ10, on vitamiinin kaltainen aine, jota tuotetaan luonnollisesti elimistössä. Sitä on saatavilla myös ravintolisänä. CoQ10:llä on tärkeä rooli energiantuotannossa ja se toimii tehokkaana antioksidanttina. Jotkut kuitenkin ihmettelevät, voiko CoQ10 aiheuttaa sivuvaikutuksena painonnousua.

Aiheuttaako CoQ10 painonnousua?

Mikä on CoQ10?

CoQ10 on yhdiste, joka auttaa tuottamaan energiaa soluissasi. Se osallistuu adenosiinitrifosfaatin (ATP) valmistukseen, joka toimii solun pääasiallisena energianlähteenä. CoQ10:tä on jokaisessa kehosi solussa, mutta erityisesti paljon energiaa tarvitsevissa elimissä, kuten sydämessä, munuaisissa ja maksassa.

CoQ10 toimii myös antioksidanttina, joka auttaa suojaamaan soluja vapaiksi radikaaleiksi kutsuttujen haitallisten yhdisteiden aiheuttamilta vaurioilta. Antioksidanttina se auttaa torjumaan hapetusstressiä, joka liittyy moniin sairauksiin.

Keho tuottaa jonkin verran CoQ10:tä itse, mutta sen tuotanto vähenee iän myötä. Tietyt lääkkeet, kuten kolesterolin alentamiseen käytettävät statiinit, voivat myös heikentää CoQ10-tasoja. Näistä syistä jotkut ihmiset käyttävät CoQ10-lisäravinteita, jotka auttavat nostamaan CoQ10-tasoja.

CoQ10-lisäravinteiden yleiset käyttötarkoitukset ja hyödyt

CoQ10-lisäravinteita käytetään yleisesti:

 • Hoitaa sydämeen liittyviä sairauksia, kuten sydämen vajaatoimintaa, korkeaa verenpainetta ja korkeaa kolesterolia.
 • Parantaa fibromyalgian ja kroonisen väsymysoireyhtymän oireita.
 • hidastaa hermoston rappeutumissairauksia, kuten Parkinsonin tautia ja Huntingtonin tautia.
 • Parantaa urheilusuoritusta vähentämällä hapetusstressiä ja parantamalla solujen energiaa.
 • Auttaa ehkäisemään migreeniä ja klusteripäänsärkyä.
 • Parantaa munasolujen laatua ja hedelmällisyyttä naisilla
 • lievittää kolesterolin alentamiseen käytettävien statiinilääkkeiden sivuvaikutuksia

Tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisäravinteet voivat tarjota seuraavia etuja:

 • Parantaa sydämen terveyttä ja toimintaa
 • Alentaa verenpainetta
 • Tehostaa energiatasoja
 • Vähentää tulehdusta
 • Parantaa endoteelin toimintaa ja verisuonten terveyttä.
 • Parantaa fyysistä suorituskykyä
 • Stimuloi immuunijärjestelmää
 • Hidastaa solujen energian ikään liittyvää vähenemistä

On kuitenkin tärkeää huomata, että CoQ10:tä koskeva tutkimus on vasta kehittymässä. Joissakin tutkimuksissa on havaittu merkittäviä hyötyjä, kun taas toisissa ei ole havaittu mitään vaikutuksia. CoQ10-lisäyksen vaikutusten selvittämiseksi tarvitaan lisää laajamittaisia tutkimuksia.

Voiko CoQ10 aiheuttaa painonnousua?

Jotkut ihmiset väittävät, että CoQ10:n käyttö aiheuttaa heille painonnousua. Ei ole kuitenkaan vahvaa näyttöä siitä, että CoQ10 aiheuttaisi suoraan painonnousua.

CoQ10:n ei tiedetä vaikuttavan ruokahaluun, kalorien palamiseen, rasvan imeytymiseen, aineenvaihduntaan tai muihin painonmuutoksiin liittyviin kehon prosesseihin. CoQ10-lisäravinteissa ei myöskään ole ainesosia, joiden pitäisi johtaa painon nousuun.

Jotkut käyttäjät ovat kuitenkin ilmoittaneet lihoneensa muutaman kilon CoQ10-lisäyksen aloittamisen jälkeen. Tähän on muutamia mahdollisia syitä:

Veden pidättäminen

Joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10:llä voi olla lieviä diureettisia vaikutuksia, mikä tarkoittaa, että se voi vähentää veden menetystä virtsan kautta. Tämä voi johtaa lievään vedenpidätyskykyyn tai nesteen kertymiseen joillakin ihmisillä lisäravinteen käytön alkaessa. Pieni ylimääräinen vesimäärä voi johtaa muutamaan lisäkiloon vaa'assa.

Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu CoQ10:n merkittäviä vaikutuksia nestetasapainoon tai veden kokonaispainoon. Mahdollinen vedenpidätyskyky on todennäköisesti lievää ja väliaikaista, kun lisäravinteiden käyttö aloitetaan. Hyvin nesteytettynä pysyminen voi myös auttaa minimoimaan nesteen kertymistä.

Lisääntynyt energia ja ruokahalu

Jotkut ihmiset raportoivat tuntevansa itsensä energisemmiksi otettuaan CoQ10-lisäravinteita säännöllisesti. Lisääntynyt energia saattaa lisätä joidenkin käyttäjien ruokahalua ja kalorien saantia, mikä voi johtaa lievään painonnousuun ajan mittaan.

Tutkimukset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet, että CoQ10 lisäisi ruokahalua tai ruoan saantia. Mahdollinen ruokahalun ja kalorimäärän lisääntyminen on todennäköisesti vaatimatonta ja vaihtelee huomattavasti yksilöiden välillä.

Lihasten kasvu

Pieni osa CoQ10-käyttäjistä havaitsee lihasmassan lisääntyneen lisäravinteen jälkeen, mikä lisää painoa. CoQ10 parantaa solujen energiantuotantoa ja mitokondrioiden toimintaa, mikä voi parantaa fyysistä suorituskykyä. Tämä voisi mahdollistaa paremman lihasten rakentamisen, kun se yhdistetään voimaharjoitteluun.

CoQ10 ei kuitenkaan ole lihasten rakentamiseen tarkoitettu lisäravinne. Vähärasvaisen lihasmassan lisääntyminen on todennäköisesti vähäistä useimmilla käyttäjillä.

Rasvan menetys peittäminen

Joissakin tapauksissa CoQ10 voi auttaa polttamaan pieniä määriä rasvaa tehostamalla aineenvaihduntaa ja lisäämällä samalla vesipainoa. Veden kertyminen voi peittää rasvan menetyksen, jolloin näyttää siltä, että kokonaispaino on hieman noussut.

On kuitenkin vain vähän todisteita siitä, että CoQ10 tehostaa merkittävästi rasvanpolttoa. Mahdolliset aineenvaihduntaa parantavat vaikutukset ovat todennäköisesti vaatimattomia.

Yksilöllinen vaihtelu

On tärkeää huomata, että ihmisten vaste lisäravinteisiin voi vaihdella geneettisten tekijöiden, ruokavalion, sairauksien, lääkkeiden ja muiden tekijöiden perusteella. Joillakin henkilöillä voi esiintyä lievää vedenpidätyskykyä, ruokahalun muutoksia tai muita CoQ10-lisäyksen vaikutuksia, kun taas toisilla ei. Pieni prosenttiosuus käyttäjistä, jotka raportoivat painonnoususta, ei tarkoita, että lisäravinne suoraan aiheuttaa sitä.

Vinkkejä painonnousun estämiseksi CoQ10:llä

Jos huomaat muutaman ylimääräisen kilon sen jälkeen, kun olet aloittanut CoQ10-valmisteen käytön, voit ryhtyä tiettyihin toimiin palataksesi takaisin raiteillesi:

 • Seuraa kalorien saantia ja vältä ylensyöntiä. CoQ10 tuskin lisää suoraan ruokahalua tai kaloreita, joten ole tarkkana annoskokojen kanssa.
 • Juo runsaasti vettä. Hyvin nesteytettynä pysyminen voi tasoittaa CoQ10:n mahdollisia nesteen kertymisvaikutuksia.
 • Punnitse itsesi säännöllisesti. Pienet nestepainon lisäykset voivat näkyä vaa'alla liioiteltuina. Punnitsemalla päivittäin tai viikoittain voit erottaa rasvan lisäyksen vesipainosta.
 • Harjoittele enemmän. Ylimääräisten kalorien polttaminen sydän- tai voimaharjoittelulla tai muulla toiminnalla voi estää painonnousua. CoQ10 voi myös parantaa harjoittelusuoritusta.
 • Harkitse pienempää CoQ10-annosta. Kokeile pienentää annostasi nähdäksesi, vaikuttaako se painoon. Etsi yhdessä lääkärisi kanssa sopivin annos.
 • Anna sille aikaa. Pienet painonvaihtelut uuden ravintolisän käytön aloittamisen yhteydessä ovat tavallisia. Pysy CoQ10:n kanssa muutaman viikon ajan, jotta näet, häviääkö veden kertyminen aluksi.
 • Keskustele lääkärisi kanssa. Keskustele lääkärisi kanssa kaikista painonmuutoksiin liittyvistä huolenaiheista ja pyydä häntä seuraamaan CoQ10-hoitosi edistymistä.

Oikealla annostelulla, seurannalla ja terveellisillä elämäntavoilla sinun pitäisi pystyä käyttämään CoQ10:tä ilman merkittävää painonnousua. Keskity täysravintoon, säännölliseen liikuntaan ja muihin terveellisiin tapoihin painonhallinnan varmistamiseksi pitkällä aikavälillä.

Tyypillinen CoQ10-annostus ja varotoimet

CoQ10:n tavallinen päiväannos on 100-200 mg päivässä, joka otetaan 1-2 jaettuna annoksena aterian yhteydessä, jotta se imeytyy parhaiten.

Mega-annoksia, jopa 500 mg päivässä, on käytetty tiettyihin sairauksiin, kuten sydämen vajaatoimintaan, mutta näyttöä yli 200 mg:n päivittäisistä hyödyistä ei ole. Suuret annokset voivat myös lisätä haittavaikutusten riskiä.

CoQ10 on yleisesti ottaen hyvin siedetty, jopa suurempina annoksina. Mahdollisia haittavaikutuksia voivat olla:

 • Pahoinvointi, oksentelu, ripuli.
 • Unettomuus
 • Ihottuma
 • Väsymys
 • Flunssan kaltaiset oireet
 • Huimaus
 • Ärtyneisyys

CoQ10-valmisteilla voi olla yhteisvaikutuksia verenohennuslääkkeiden, kuten varfariinin ja korkean kolesterolin hoitoon käytettävien statiinilääkkeiden kanssa. Keskustele lääkärisi kanssa ennen CoQ10:n käyttöä, jos käytät lääkkeitä tai sinulla on jokin sairaus, erityisesti sydänsairaus.

Tiettyjen ryhmien tulisi välttää CoQ10-lisäravinteita, ellei lääkäri ole hyväksynyt niitä:

 • Raskaana olevat tai imettävät naiset
 • Diabetesta sairastavat tai verensokerin hallintaan tarkoitettuja lääkkeitä käyttävät henkilöt.
 • Ne, joille on suunniteltu leikkaus 2 viikon kuluessa
 • Elinsiirron saaneet potilaat
 • Ihmiset, joilla on alhainen verenpaine tai jotka käyttävät verenpainetta alentavaa lääkitystä.

CoQ10 on todennäköisesti turvallinen useimmille terveille aikuisille, kun sitä käytetään asianmukaisesti. Keskustele kuitenkin asiasta terveydenhuollon tarjoajan kanssa, jotta voit käsitellä mahdolliset huolenaiheet ja määrittää, sopiiko se yksilöllisiin tarpeisiisi.

Lopputulos

Yhteenvetona voidaan todeta, että on vain vähän näyttöä siitä, että CoQ10-lisäys aiheuttaisi suoraan painonnousua. Jotkut käyttäjät raportoivat lievästä painon noususta CoQ10-valmisteen aloittamisen jälkeen, mikä saattaa johtua vedenpidätyksestä, lisääntyneestä ruokahalusta, lihasten kasvusta tai rasvan menetystä peittävistä vaikutuksista.

Tutkimukset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet CoQ10:n merkittävää vaikutusta painoon tai kehon koostumukseen. Mahdollinen painonnousu on todennäköisesti vaatimatonta ja väliaikaista.

Kun CoQ10-valmistetta käytetään oikein annosteltuna, sitä käytetään nesteytyksen, liikunnan ja tasapainoisen ruokavalion avulla, se ei todennäköisesti aiheuta merkittäviä painonmuutoksia useimmilla ihmisillä. Mutta kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, kiinnitä huomiota yksilölliseen vasteeseesi ja keskustele huolenaiheista lääkärisi kanssa.

Keskity terveellisiin tottumuksiin painonhallinnan ja hyvinvoinnin parantamiseksi pitkällä aikavälillä - CoQ10 voi tarjota lisäetuja, kuten sydänterveyttä, lisääntynyttä energiaa ja liikuntasuorituskykyä.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Langsjoen, P. H., & Langsjoen, A. M. (2014). Täydentävä ubikinoli potilailla, joilla on pitkälle edennyt kongestiivinen sydämen vajaatoiminta. Biofactors (Oxford, Englanti), 40(1), 119-128. https://doi.org/10.1002/biof.1123. https://doi.org/10.1002/biof.1123

Mohr, D., Bowry, V. W., & Stocker, R. (1992). Koentsyymi Q10:n ravintolisä lisää ubikinoli-10:n pitoisuuksia verenkierrossa olevissa lipoproteiineissa ja lisää ihmisen matalan tiheyden lipoproteiinin vastustuskykyä lipidiperoksidaation käynnistymiselle. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 1126(3), 247-254 . https://doi.org/10.1016/0005-2760(92)90241-B.

Gökbel, H., Gül, I., Belviranlı, M., & Okudan, N. (2010). Koentsyymi Q10-lisäyksen vaikutukset suorituskykyyn toistuvien supramaximaalisten harjoitusjaksojen aikana istumatta liikkuvilla miehillä. The Journal of Strength & Conditioning Research, 24(1), 97-102 . https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181c1da3a. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181c1da3a.

Digiesi, V., Cantini, F., Oradei, A., Bisi, G., Guarino, G. C., & Brocchi, A. (1994). Koentsyymi Q10 essentiaalisessa hypertensiossa. Molecular Aspects of Medicine, 15, s257-s263. https://doi.org/10.1016/0098-2997(94)90094-9.

Kumar, A., Kaur, H., Devi, P., & Mohan, V. (2009). Koentsyymi Q10:n (CoQ10) merkitys sydänsairauksissa, verenpainetaudissa ja Menieren kaltaisessa oireyhtymässä. Pharmacology & Therapeutics, 124(3), 259-268 . https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.003. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.003.

Shults, C. W., Oakes, D., Kieburtz, K., Beal, M. F., Haas, R., Plumb, S., Juncos, J. L., Nutt, J., Shoulson, I., Carter, J.., Kompoliti, K., Perlmutter, J. S., Reich, S., Stern, M., Watts, R. L., Kurlan, R., Molho, E., Harrison, M., & Lew, M. (2002). Koentsyymi Q10:n vaikutukset Parkinsonin taudin alkuvaiheessa: näyttöä toiminnallisen heikkenemisen hidastumisesta. Archives of Neurology, 59(10), 1541-1550. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Koentsyymi Q10: katsaus sen lupauksiin neuroprotekttina. CNS spectrums, 12(1), 62-68 . https://doi.org/10.1017/s1092852900020328. https://doi.org/10.1017/s1092852900020328.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku