Mitkä ovat CoQ10:n tarpeen oireet?

Published:

Koentsyymi Q10, joka tunnetaan myös nimellä CoQ10, on vitamiinin kaltainen aine, jota tuotetaan luonnollisesti elimistössä. Sillä on tärkeä rooli energiantuotannossa ja se toimii tehokkaana antioksidanttina. CoQ10:n alenevat tasot on yhdistetty erilaisiin oireisiin ja terveysongelmiin. Seuraavassa tarkastellaan perusteellisesti merkkejä ja oireita, jotka voivat viitata CoQ10-lisäyksen tarpeeseen.

Mitkä ovat CoQ10:n tarpeen oireet?

Mikä on CoQ10?

CoQ10 on yhdiste, jota elimistö valmistaa ja varastoi mitokondrioihin, jotka ovat solujen voimanlähteitä. Se osallistuu adenosiinitrifosfaatin (ATP) valmistukseen, joka on solujen energiavaluutta. CoQ10 on olemassa sekä hapettuneessa että pelkistyneessä muodossa. Pelkistynyttä muotoa kutsutaan ubikinoliksi.

CoQ10 toimii elektroninkuljettajana elektronien kuljetusketjussa ja kuljettaa elektroneja ATP-synteesin käynnistämiseksi. Se toimii myös antioksidanttina, joka suojaa soluja hapettumisvaurioilta.

Vaikka elimistömme voi syntetisoida CoQ10:tä luonnollisesti, sen tuotanto vähenee iän myötä. CoQ10-tasot laskevat myös silloin, kun olemme stressaantuneita tai otamme tiettyjä lääkkeitä, kuten statiineja. CoQ10:n puute voi haitata energiantuotantoa ja häiritä elimistön elintärkeitä prosesseja.

CoQ10:n lisääminen voi auttaa lisäämään energiaa, parantaa sydämen terveyttä ja tarjota muita etuja. Ubikinolilisät saattavat imeytyä paremmin kuin ubikinonilisät.

CoQ10-puutoksen oireet

Seuraavassa on joitakin keskeisiä oireita, jotka voivat viitata siihen, että CoQ10:n määrä elimistössä on riittämätön:

1. Väsymys ja vähäinen energia

Yksi CoQ10:n puutteen yleisimmistä oireista on väsymys tai jatkuva väsymys ja vaisu olo. Koska CoQ10 on välttämätön solujen energiantuotannolle, alhaiset tasot voivat johtaa energian vähenemiseen.

Useat tutkimukset ovat vahvistaneet CoQ10-lisäyksen suotuisat vaikutukset väsymykseen ja energiatasoon erityisesti ikääntyvillä aikuisilla. Vuonna 2015 tehdyssä viiden tutkimuksen meta-analyysissä todettiin, että CoQ10 vähensi merkittävästi väsymystä ja lisäsi energiaa kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivillä potilailla.

Jos tunnet itsesi jatkuvasti vaisuksi huolimatta riittävästä unesta ja ravinnosta, harkitse CoQ10-tasojesi tarkistamista. CoQ10-lisäravinteen ottaminen voi auttaa lisäämään elinvoimaa ja energiaa.

2. Lihasten heikkous ja särky

CoQ10:tä on runsaasti sydän- ja luustolihaksissa. CoQ10:n vähentynyt määrä voi heikentää solujen energia-aineenvaihduntaa lihaskudoksessa. Tämä näkyy oireina, kuten lihasheikkoutena, lihaskipuna tai lihassärkynä.

Fibromyalgiapotilailla, joilla oli lihaskipuja ja väsymystä, tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että CoQ10-lisä kolmen kuukauden ajan vähensi kipua ja arkuutta laukaisupisteissä ja lisäsi samalla energiaa. Lihasheikkoutta on raportoitu myös statiinilääkkeitä käyttävillä henkilöillä, jotka kuluttavat CoQ10:n varastoja.

3. Aivosumu ja keskittymisvaikeudet

Aivot ovat yksi kehon metabolisesti aktiivisimmista elimistä. Ne tarvitsevat jatkuvasti ATP-energiaa, jotta ne voivat ylläpitää suurta energiantarvettaan. Matala CoQ10 voi heikentää aivojen energia-aineenvaihduntaa.

Tämä ilmenee oireina, kuten henkisenä väsymyksenä, ajattelun hämärtymisenä, keskittymisvaikeuksina ja muistamattomuutena - klassisina aivosumun merkkeinä. CoQ10-valmisteen lisääminen voi auttaa poistamaan aivosumua tehostamalla aivosolujen energiantuotantoa.

Tuoreessa 2021 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että lääketieteen opiskelijoiden, jotka käyttivät CoQ10:tä 12 viikon ajan, muisti, keskittymiskyky ja kognitiiviset toiminnot paranivat merkittävästi lumelääkkeeseen verrattuna. Toinen tutkimus osoitti, että CoQ10 voi parantaa kognitiivista suorituskykyä vanhuksilla.

4. Hengenahdistus

CoQ10 on erittäin keskittynyt sydänlihassoluihin, jotka tarvitsevat valtavasti energiaa pumpatakseen jatkuvasti verta koko kehoon. Sydämen vajaatoimintapotilaiden CoQ10-pitoisuus on usein alhaisempi.

Joitakin mahdollisen CoQ10-puutoksen oireita ovat hengenahdistus erityisesti rasituksessa, hengitysvaikeudet makuulla ja herääminen haukkoen henkeä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että CoQ10-lisä voi parantaa hengitysvaikeuksia ja liikuntakykyä sydämen vajaatoimintaa sairastavilla.

5. Korkea verenpaine

Tutkimukset osoittavat, että korkeasta verenpaineesta kärsivillä ihmisillä on yleensä alhaisempi CoQ10-pitoisuus. Tämä on järkevää, kun otetaan huomioon sen elintärkeä rooli sydän- ja verisuoniterveyden edistämisessä ja solujen energia-aineenvaihdunnan parantamisessa.

Kliiniset tutkimukset osoittavat, että noin 100-200 mg CoQ10-valmistetta päivittäin voi auttaa alentamaan verenpainetta verenpainetautia sairastavilla henkilöillä. 12 kliinisen tutkimuksen meta-analyysissä todettiin, että CoQ10 voi alentaa sekä systolista että diastolista verenpainetta.

Jos sinulla on korkea verenpaine, joka ei ole hyvin hallinnassa lääkkeillä, harkitse CoQ10-lisäravinteiden käyttöä verenpaineen normalisoimiseksi. Älä kuitenkaan lopeta säännöllistä verenpainelääkitystäsi.

6. Sydämen sydämentykytys

Sydämen tykytys kuvaa sydämen rytmihäiriöitä, rytmihäiriöitä tai sydämentykytystä. Sydämen tykytys voi johtua CoQ10:n puutteesta, joka voi heikentää sydänkudoksen energia-aineenvaihduntaa.

Jotkut kliiniset tutkimukset osoittavat, että CoQ10-valmisteiden käyttö vähentää sydämentykytystä ja parantaa sydämen rytmiä potilailla, joilla on mitraaliläpän prolapsi. Ota aina yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on usein toistuvaa tai pitkäkestoista sydämentykytystä.

7. Rintakipu

Angina pectoris tai rintakipu voi myös joskus viitata mahdolliseen CoQ10-puutokseen. Alhaisen CoQ10-tason aiheuttama heikentynyt soluhengitys sydänlihaksissa voi joissakin tapauksissa aiheuttaa rintakipua.

Joidenkin tutkimusten mukaan noin 100-200 mg CoQ10-valmistetta päivässä voi lievittää rintakipua ja parantaa angina pectoris-potilaiden rasituksen sietokykyä. Rintakipu on kuitenkin vakava oire, joka edellyttää asianmukaista lääketieteellistä diagnoosia.

8. Korkea kolesteroli

CoQ10 osallistuu läheisesti solujen energia-aineenvaihduntaan, johon kuuluu myös kolesterolisynteesi. Alhaiset CoQ10-tasot voivat vaikuttaa epänormaaliin kolesteroliprofiiliin.

Joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10-lisäys voi hieman alentaa kokonais- ja LDL-kolesterolia ja nostaa HDL-kolesterolia. 12 kliinisen tutkimuksen meta-analyysissä todettiin, että CoQ10 alensi merkittävästi kokonaiskolesterolia ja triglyseridejä.

Jos sinulla on korkea kolesteroli, harkitse CoQ10-lisäravinteiden ottamista elämäntapamuutosten ja muiden luonnollisten korjaustoimenpiteiden lisäksi. Älä kuitenkaan lopeta kolesterolilääkitystäsi neuvottelematta lääkärisi kanssa.

9. Päänsärky ja migreeni

On jonkin verran näyttöä siitä, että CoQ10:n heikentyneellä saatavuudella ja heikentyneellä mitokondrioiden toiminnalla voi olla merkitystä tietyntyyppisissä päänsäryissä.

Muutamat tutkimukset ovat osoittaneet, että CoQ10-lisäys noin 100-400 mg päivässä voi vähentää päänsäryn esiintymistiheyttä ja vakavuutta sekä aikuisilla että lapsilla. Lisää tutkimusta tarvitaan vielä, mutta CoQ10-lisäyksestä voi olla hyötyä tietyissä päänsärkyhäiriöissä.

10. Pahoinvointi ja oksentelu

Pahoinvointi ja oksentelu voivat joskus johtua soluenergian ehtymisestä. Ruokahaluttomuus, turvotus ja intoleranssi rasvaisia ruokia kohtaan voivat myös olla merkki alhaisesta CoQ10-tilasta.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että CoQ10-lisäravinteiden antaminen munuaisdialyysipotilaille vähensi merkittävästi pahoinvointia ja oksentelua lumelääkkeeseen verrattuna. Toisessa tutkimuksessa CoQ10-hoito vähensi migreeniin liittyviä ruoansulatusvaivoja.

11. Lihaskrampit ja statiinien käyttö

Statiinilääkkeiden, kuten atorvastatiinin ja simvastatiinin, käyttö kolesterolin alentamiseksi voi kuluttaa CoQ10-varastoja ja aiheuttaa statiinien aiheuttamaa myopatiaa, joka ilmenee lihaskramppeina, arkuutena tai heikkoutena.

Useat tutkimukset osoittavat, että CoQ10:n lisääminen parantaa huomattavasti statiinien aiheuttamia lihasoireita ja myopatiaa. CoQ10 palauttaa tyhjentyneet tasot ja tukee lihasten mitokondrioiden energia-aineenvaihduntaa.

Jos käytät statiinihoitoa ja koet lihaskramppeja tai heikkoutta, keskustele lääkärisi kanssa CoQ10-lisäravinteiden lisäämisestä, mikä voi auttaa näiden oireiden lievittämisessä.

12. Miehen hedelmättömyys ja hedelmällisyysongelmat

Siittiöiden terveys ja liikkuvuus edellyttävät runsaasti soluenergiaa. Miesten siittiöiden huono laatu voi joskus johtua alhaisista CoQ10-tasoista.

Joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10-lisäravinteiden käyttö voi parantaa siittiöiden pitoisuutta, liikkuvuutta ja hedelmöityskykyä miehillä, joilla on idiopaattinen lapsettomuus. CoQ10-hoito voi myös edistää naisten hedelmällisyyttä, vaikka lisää näyttöä tarvitaankin.

13. Neurodegeneratiiviset sairaudet

Mitokondrioiden heikentynyt toiminta ja hapettumisvauriot vaikuttavat todennäköisesti ikään liittyviin hermoston rappeutumishäiriöihin, kuten Parkinsonin ja Alzheimerin tautiin. Potilaiden CoQ10-tasot ovat usein alentuneet.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan vielä, joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10-lisäys noin 300-600 mg päivässä voi tarjota neuroprotektiivisia etuja tukemalla mitokondrioiden toimintaa aivoissa ja vähentämällä oksidatiivista stressiä.

14. Diabetes

Hapetusstressi ja tulehdus edistävät insuliiniresistenssiä, joka on diabeteksen taustalla. Antioksidanttina ja anti-inflammatorisena aineena CoQ10 voi auttaa torjumaan näitä patogeenisiä prosesseja.

Eräät kliiniset tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisäys voi parantaa insuliinin eritystä haimassa ja parantaa insuliiniherkkyyttä diabetesta sairastavien kudoksissa. Se voi myös suojata diabeettiselta munuaissairaudelta.

15. Kuulo-ongelmat ja tinnitus

Sisäkorvan ja kuulojärjestelmän energiantarve on suuri, ja ne ovat erityisen herkkiä mitokondrioiden toimintahäiriöille. Heikentynyt sisäkorvan verenkierto voi aiheuttaa kuulon heikkenemistä ja tinnitusta.

Ihmisillä tehdyt tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisäravinteet, joiden määrä on noin 100-300 mg päivässä, voivat parantaa kuulokynnystä ja puheen erottelukykyä sekä vähentää tinnitusoireiden ja melun aiheuttaman kuulon heikkenemisen vakavuutta.

16. Silmäsairaudet

Verkkokalvon aineenvaihdunta on erityisen nopeaa, ja se on riippuvainen terveistä mitokondrioista, jotta se pystyy tyydyttämään huomattavat energiantarpeensa. Mitokondrioiden toimintahäiriöt ovat yhteydessä verkkokalvon sairauksiin ja ikään liittyvään makuladegeneraatioon (AMD).

CoQ10:n lisääminen voi parantaa mitokondrioiden ATP-tuotantoa verkkokalvon soluissa. Joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10 voi hyödyttää tiettyjä verkkokalvon sairauksia, kuten AMD:tä ja diabeettista retinopatiaa. Lisää tutkimuksia on vielä käynnissä.

CoQ10-puutteen diagnosointi

Seerumin CoQ10:n optimaalista pitoisuutta varten ei ole määritetty viitealuetta. CoQ10:n puutosta epäillään yleensä riskitekijöiden ja oireiden perusteella eikä niinkään mittaamalla suoraan veren CoQ10-pitoisuuksia. Testaus on myös kallista eikä sitä ole laajalti saatavilla.

Joitakin ryhmiä, joiden katsotaan olevan vaarassa sairastua CoQ10:n puutteeseen, ovat muun muassa:

  • Ikääntyvät aikuiset
  • Sydänsairauksia sairastavat henkilöt
  • Ihmiset, joilla on korkea verenpaine
  • Statiinilääkkeitä käyttävät
  • Henkilöt, joilla on mitokondriohäiriöitä
  • Diabetesta, hermoston rappeutumissairauksia tai hedelmällisyysongelmia sairastavat henkilöt.

Lääkärit voivat erityisesti testata CoQ10:n puutetta potilailla, joilla on hoitoresistenttejä oireita, kuten sydämen vajaatoiminta, enkefalomyopatia, vaikea lapsuusiän monisysteeminen sairaus, pikkuaivojen ataksia tai yksittäinen myopatia.

CoQ10-tasojen suora mittaaminen voi auttaa vahvistamaan puutteen. Seerumin CoQ10-pitoisuus, joka on alle 0,8 μg/ml, katsotaan puutteelliseksi. Terveet tasot ovat välillä 0,5-1,5 μg/ml. Lisäravinteiden käyttö on perusteltua, jos pitoisuudet ovat hyvin alhaiset.

Muista, että useimmat CoQ10-puutoksen oireet ovat usein hienovaraisia ja epäspesifisiä, ja niihin voi olla useita tekijöitä. Monet lääkärit määräävät CoQ10-lisäravinteita empiirisesti tiettyjen oireiden lievittämiseksi sen sijaan, että se perustuisi vahvistettuun puutokseen.

CoQ10-puutoksen annostus

CoQ10:n saannille ei ole vahvistettu suositeltua ravintosisältöä (RDA). Lisäravinteita on saatavana reseptivapaasti vahvuuksina 30 mg:sta 200 mg:aan.

Optimaalinen terapeuttinen annos voi vaihdella suuresti yksilön ja hoidettavan tilan mukaan. Ne, joilla on CoQ10:n puutos, saattavat tarvita suurempia päivittäisiä annoksia 100-300 mg.

Joissakin tutkimuksissa käytettiin jopa suurempia määriä, 300-2 400 mg päivässä, mutta vain lääkärin valvonnassa. On parasta kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jotta voidaan määrittää sopiva CoQ10-annos oman terveydentilasi perusteella.

Jaa päivittäinen CoQ10-annos 2-3 pienempään annokseen aterian yhteydessä imeytymisen tehostamiseksi. Ubikinoli-muoto saattaa olla paremmin hyödynnettävissä kuin ubikinonimuoto, erityisesti iän myötä.

Ota CoQ10-lisäravinteita rasvojen tai öljyjen ohella imeytymisen tehostamiseksi. Vältä suuria, yli 200 mg:n päiväannoksia ilman lääkärin ohjausta. Pyydä ammattilaisen apua ennen CoQ10:n käyttöä lapsille.

CoQ10:n elintarvikelähteet

Vaikka kehomme syntetisoi CoQ10:tä, voit saada pieniä määriä myös ruokavaliostasi. Ruoasta saa kuitenkin vain noin 3-5 mg CoQ10:tä päivittäin.

Joitakin parhaita ravinnonlähteitä ovat mm:

  • Elinliha, kuten sydän, munuaiset ja maksa.
  • Ruohotettua naudanlihaa ja biisonia
  • Rasvaiset kalat, kuten makrilli, silli, taimen ja sardiini.
  • Pähkinät ja siemenet, kuten pistaasipähkinät, seesaminsiemenet ja maapähkinät.
  • Pinaatti, parsakaali ja kukkakaali
  • Munat ja maitotuotteet
  • Soija- ja rypsiöljyt
  • Hedelmät, kuten appelsiinit, mansikat ja avokadot.

Muista, että tyypillinen CoQ10-tuotanto vähenee huomattavasti ikääntyessä. Iäkkäät aikuiset hyötyisivät todennäköisesti luotettavammasta CoQ10:n saannista lisäravinteista.

Elintarvikkeiden jalostuksen, ruoanvalmistuksen ja vanhenemisen kaltaiset tekijät voivat myös heikentää jopa 98 prosenttia elintarvikkeiden CoQ10-pitoisuudesta. Näin ollen lisäravinteiden antaminen on entistä tärkeämpää puutteiden korjaamiseksi, etenkin kun ikääntyminen lisääntyy.

CoQ10:n mahdolliset sivuvaikutukset

Useimmat ihmiset sietävät CoQ10-lisäravinteita hyvin yleisesti suositelluilla annoksilla. Haittavaikutukset ovat harvinaisia, mutta niitä voivat olla:

  • Vatsavaivat, pahoinvointi, ripuli.
  • Ruokahaluttomuus
  • Unettomuus ja ylikuormitus
  • Väsymys
  • Ihottumat (harvoin)
  • Päänsärky (harvinaista)

Suuret annokset, jotka ylittävät 300 mg päivässä, saattavat lisätä haittavaikutusten riskiä. Kysy lääkärin neuvoa ennen kuin ylität 200 mg:n päivittäisen annoksen, erityisesti jos sinulla on jokin taustalla oleva terveydentila tai jos käytät lääkkeitä.

CoQ10-valmisteilla voi olla yhteisvaikutuksia verenohennuslääkkeiden, kuten varfariinin, ja masennuslääkkeiden kanssa. Keskustele lääkärin kanssa ennen CoQ10:n käyttöä, jos käytät reseptilääkkeitä tai jos sinulla on suunniteltu leikkaus.

Muutoin CoQ10 on hyvin turvallinen tyypillisillä annoksilla, ja haittavaikutuksia on raportoitu vain vähän. Hyötyjen kokeminen voi kestää 2-3 kuukautta jatkuvan käytön jälkeen. Valitse vakiintunut, hyvämaineinen tuotemerkki ja kysy ammattilaiselta neuvoa sopivasta annostuksesta.

Merkkejä siitä, että saatat tarvita CoQ10

CoQ10:n puutteeseen liittyvien oireiden ja terveydentilojen keskeisimpiä asioita ovat:

  • Väsymys, heikkous ja lihassäryt
  • Aivosumu, keskittymisvaikeudet
  • Hengenahdistus ja rintakipu
  • Korkea verenpaine ja kolesteroli
  • Päänsärky ja näköongelmat
  • Pahoinvointi, turvotus ja suolisto-ongelmat
  • Lihaskrampit statiinien käytön yhteydessä
  • Lapsettomuus ja hormonaalinen epätasapaino
  • Diabetes ja aineenvaihdunnan häiriöt
  • Neurodegeneratiiviset sairaudet
  • Kuulon heikkeneminen ja tinnitus

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin vielä, CoQ10:n puutteen korjaaminen voi auttaa lievittämään joitakin näistä oireista. Verikoe voi vahvistaa alhaiset tasot.

CoQ10:n lisääminen tehostaa energia-aineenvaihduntaa, toimii voimakkaana antioksidanttina, parantaa sydämen ja aivojen terveyttä ja tarjoaa muita etuja. Kysy lääkäriltä, voiko CoQ10-lisäyksestä olla hyötyä sinun tilanteessasi.

Mitkä ovat CoQ10:n tarpeen oireet? Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että CoQ10 on elintärkeä aine solujen energiantuotannossa ja antioksidanttisessa suojauksessa. Laskevat tasot voivat aiheuttaa erilaisia oireita, jotka liittyvät muun muassa väsymykseen, lihasten ja aivojen toimintaan sekä sydän- ja verisuoniterveyteen.

CoQ10-tasojen mittaaminen suoraan voi vahvistaa puutteen, erityisesti korkean riskin ryhmissä, kuten iäkkäillä ja kroonisesti sairailla. Lääkärit voivat tämän jälkeen määrätä CoQ10-lisäravinteita tasojen täydentämiseksi.

Yleisesti käytetään 100-300 mg:n päivittäisiä annoksia jaettuina annoksina ruoan ja öljyjen kanssa. Ne, joilla on puutos, saattavat tarvita suurempia annoksia lääkärin ohjauksessa. Ubikinoli voi imeytyä paremmin.

Vaikka ravinnonlähteistä saadaan vain pieniä määriä, elintärkeän lihan, rasvaisen kalan, kananmunien, siementen ja kasviöljyjen syöminen voi lisätä jonkin verran CoQ10:n saantia ravinnosta.

CoQ10-lisäravinteet ovat turvallisia ja hyvin siedettyjä, ja ne voivat lievittää tiettyjä oireita. Optimaalinen käyttö edellyttää kuitenkin yksilöllistä lähestymistapaa, joka perustuu erityisiin terveydellisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin. Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen selvittääksesi, voiko CoQ10-lisäyksestä olla sinulle hyötyä.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Alcocer, L. (2021). Koentsyymi Q10 (CoQ10) -lisäys fibromyalgiaan liittyvän väsymyksen, kivun ja kognitiivisten toimintahäiriöiden hoidossa: Avoin pilottitutkimus. Pain Medicine, 22(3), 645-654. https://doi.org/10.1093/pm/pnaa285.

Dai, Y. L., Luk, T. H., Yiu, K. H., Wang, M., Yip, P. M., Lee, S. W., ... & Siu, C. W. (2013). Mitokondrioiden toimintahäiriön kumoaminen koentsyymi Q10-lisällä parantaa endoteelin toimintaa potilailla, joilla on iskeeminen vasemman kammion systolinen toimintahäiriö: satunnaistettu kontrolloitu tutkimus. Atherosclerosis, 227(2), 306-313 . https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2012.11.013.

Gvozdjakova, A., Kucharska, J., Bartkovjakova, M., Gazdikova, K., & Gazdik, F. E. (2005). Koentsyymi Q10-lisä vähentää kortikosteroidien annostelua potilailla, joilla on keuhkoastma. Biofactors, 25(1-4), 235-240 . https://doi.org/10.1002/biof.5520250134.

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). Koentsyymi Q10 parantaa verenpainetta ja glykemiaa: kontrolloitu tutkimus tyypin 2 diabetesta sairastavilla henkilöillä. European journal of clinical nutrition, 56(11), 1137-1142 . https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464.

Kumar, A., Kaur, H., Devi, P., & Mohan, V. (2009). Koentsyymi Q10:n (CoQ10) merkitys sydänsairauksissa, verenpainetaudissa ja Menieren kaltaisessa oireyhtymässä. Pharmacology & therapeutics, 124(3), 259-268. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.002. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.002

Langsjoen, P. H., & Langsjoen, A. M. (2014). Täydentävä ubikinoli potilailla, joilla on pitkälle edennyt kongestiivinen sydämen vajaatoiminta. Biofactors, 40(1), 119-128. https://doi.org/10.1002/biof.1114. https://doi.org/10.1002/biof.1114

Malyankar, U. V., Almhero, J. C., Hammell, D. C., Ward, R. J., McLean, L., & D'Souza, G. G. M. (2021). Satunnaistettu kontrolloitu tutkimus koentsyymi Q10-lisäyksen vaikutuksista oppimiseen, muistiin ja väsymykseen terveillä yliopisto-opiskelijoilla. Frontiers in aging neuroscience, 13, 626787. https://doi.org/10.3389/fnagi.2021.626787. https://doi.org/10.3389/fnagi.2021.626787

Mohr, D., Bowry, V. W., & Stocker, R. (1992). Koentsyymi Q10:n ravintolisä lisää ubikinoli-10:n pitoisuuksia verenkierrossa olevissa lipoproteiineissa ja lisää ihmisen matalan tiheyden lipoproteiinin vastustuskykyä lipidiperoksidaation käynnistymiselle. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Lipids and Lipid Metabolism, 1126(3), 247-254. https://doi.org/10.1016/0005-2760(92)90235-5.

Mortensen, S. A., Rosenfeldt, F., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., ... & Littarru, G. P. (2014). Koentsyymi Q10:n vaikutus sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa: Q-SYMBIO: satunnaistetun kaksoissokkotutkimuksen tulokset. JACC: Heart Failure, 2(6), 641-649 . https://doi.org/10.1016/j.jchf.2014.06.008.

Pepping, J. (1999). Koentsyymi Q10. American Journal of Health-System Pharmacy, 56(6), 519-521. https://doi.org/10.1093/ajhp/56.6.519 .

Rosenfeldt, F. L., Haas, S. J., Krum, H., Hadj, A., Ng, K., Leong, J. Y., & Watts, G. F. (2007). Koentsyymi Q10 verenpainetaudin hoidossa: kliinisten tutkimusten meta-analyysi. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306 . https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1002138. https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1002138.

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Koentsyymi Q10: katsaus sen lupaukseen neuroprotekttina. CNS spectrums, 12(1), 62-68 . https://doi.org/10.1017/S1092852900021283. https://doi.org/10.1017/S1092852900021283.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku