Miksi en voi hengittää makuulla?

Published:

Hengitysvaikeudet makuuasennossa, eli ortopnea, voivat olla monille ihmisille huolestuttava oire. Oletko koskaan kysynyt itseltäsi "miksi minulla on vaikeuksia hengittää makuulla ollessani?". Tässä artikkelissa syvennytään ortopnean mahdollisiin syihin ja hoitovaihtoehtoihin, sillä ortopnea voi olla huolestuttava tila.

Tutkimme erilaisia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa ortopneaan, kuten sydämen vajaatoimintaan liittyvät ongelmat, lihavuuden aiheuttamat komplikaatiot, krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (COPD) ja pallean halvaus. Lisäksi teemme eron PND:n ja ortopnean välillä oireiden ja diagnostiikan osalta.

Kun luet aiheesta "miksi minusta tuntuu, etten voi hengittää, kun makaan", saat tietää, miten tärkeää on kuulla terveydenhuollon ammattilaisia, jotta he voivat tehdä oikean diagnoosin fyysisten tutkimusten ja kohdennettujen kysymysten avulla. Lisäksi perehdymme ortopneettisista oireista kärsivien hoitovaihtoehtoihin, jotka vaihtelevat elämäntapamuutoksista tiettyihin terveystiloihin kohdistuviin lääkkeisiin.

Lopuksi käsittelemme yksinkertaisia toimenpiteitä, jotka voivat helpottaa hengitysvaikeuksia makuuasennossa, kuten tyynyjen asettaminen makuulle tai säädettävien patjojen käyttö. Käsittelemme myös muita mahdollisia syitä makuuasennossa ilmenevään hengenahdistukseen, kuten hengitystieinfektioita tai patjamateriaalien aiheuttamaa ärsytystä.

miksi-voisin-hengittää-vain-makuun-laskeutuessani

Orthopnean syyt

Useat eri tekijät voivat aiheuttaa ortopneaa eli hengitysvaikeuksia makuulla. Tällaisia tekijöitä ovat sydämen vajaatoiminta, liikalihavuus, hengitystieongelmat, kuten krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (COPD), palleahalvaus, uniapnea ja ahdistuneisuushäiriöt. Taustalla olevien syiden ymmärtäminen on olennaista asianmukaisten hoitojen määrittämiseksi.

Sydämen vajaatoiminta ja nesteen kertyminen keuhkoihin

Sydämen vajaatoiminta Sydämen vajaatoiminta ilmenee, kun sydän ei pysty pumppaamaan verta tarpeeksi tehokkaasti elimistön tarpeisiin. Tämä voi johtaa nesteen kertymiseen keuhkoihin, mikä vaikeuttaa miellyttävää hengittämistä makuulla - tämä tila tunnetaan nimellä paroksysmaalinen yöllinen hengenahdistus.

Lihavuuteen liittyvät komplikaatiot, jotka vaikuttavat keuhkojen toimintaan

Keuhkosairaudet, kuten astma ja keuhkoahtaumatauti (COPD), ovat yleisempiä lihavilla ihmisillä, koska heidän rintakehäänsä kohdistuu enemmän painetta ja keuhkojen tilavuus vähenee. Kun henkilö makaa, paine kasvaa entisestään, mikä aiheuttaa hengitysvaikeuksia yöllä.

Krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (COPD), joka aiheuttaa ahtautuneita hengitysteitä.

Keuhkoahtaumatauti on sateenvarjotermi, joka sisältää kroonisen keuhkoputkentulehduksen ja keuhkolaajentuman kaltaiset sairaudet, jotka aiheuttavat hengitysteiden tulehduksen ja vaikeuttavat nukahtamista, koska hengitys on vaikeaa levollisissa asennoissa, kuten makuuasennossa.

Uniapnea ja lyhyet hengityskatkokset unen aikana:

Obstruktiivinen uniapnea on laajalle levinnyt sairaus, jossa hengitys keskeytyy toistuvasti nukkuessa kurkun lihasten löystymisen seurauksena. Tämä voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, kuorsausta ja päiväväsymystä. Keskushermostoperäinen uniapnea on toinen muoto, jossa aivot eivät pysty lähettämään asianmukaisia signaaleja hengityksen ohjaamiseksi.

Ahdistuneisuushäiriöt, jotka aiheuttavat rintakehän kireyttä ja hengenahdistusta

Ahdistuskohtaukset tai paniikkihäiriö voivat aiheuttaa rintakehän ahtautta ja hengitysvaikeuksia, jotka voivat pahentua makuulla. Kun otetaan huomioon rintakehän ahtauden ja hengenahdistuksen vakavuus, on erittäin suositeltavaa, että näistä oireista kärsivät henkilöt hakeutuvat lääkäriin diagnoosin ja hoidon saamiseksi.

Orthopneettisten oireiden tunnistaminen

Jos sinulla on säännöllisesti hengitysvaikeuksia makuulla ollessasi, on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Taustalla olevan syyn tarkka diagnoosi on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan määrittää yksilöllisiin tarpeisiisi räätälöityjä hoitosuunnitelmia. Sydän- ja verenkiertoelimistöön ja hengityselimiin keskittyvä lääkärintarkastus tehdään, ja lisäksi tehdään kysymyksiä koetuista oireista.

Terveydenhuollon ammattilaisten suorittama lääkärintarkastus

Lääkäri tekee perusteellisen lääkärintarkastuksen, jossa kiinnitetään erityistä huomiota sydämeen ja keuhkoihin. Hän voi kuunnella poikkeavia ääniä, kuten hengityksen vinkumista tai halkeilua keuhkoissa, jotka voivat viitata esimerkiksi krooniseen obstruktiiviseen keuhkosairauteen (COPD) tai sydämen vajaatoimintaan. Lisäksi he saattavat tarkistaa, onko jaloissasi tai nilkoissasi merkkejä nesteen kertymisestä, joka voi johtua sydämen vajaatoiminnasta.

Hengenahdistusjaksojen tiheyttä ja vakavuutta koskevat kysymykset

  • Unirytmi: Esimerkiksi kuinka usein heräät yöllä hengitysvaikeuksien vuoksi tai onko sinulla vaikeuksia pysyä unessa.
  • Rintakipu: Hengenahdistukseen liittyvä rintakehän kireys tai kipu voi olla merkki taustalla olevasta keuhkosairaudesta tai jopa sydänsairaudesta.
  • Ahdistuskohtaukset: Jos sinulla on ollut paniikkihäiriöjaksoja aiemmin, lääkäri saattaa tiedustella, aiheuttavatko ahdistuskohtaukset näitä hengitysvaikeuksia makuulla.
  • Altistavat tekijät: Oireille altistavat tekijät: Keskustelemalla jo olemassa olevista terveystiloista, kuten korkeasta verenpaineesta, liikalihavuudesta tai keuhkosairauksista, voit auttaa terveydenhuollon tarjoajaa määrittämään, vaikuttavatko nämä tekijät ortopneaan.

Lääkärisi voi suositella lääkärintarkastuksen ja oireista käytävän keskustelun perusteella lisäkokeita, kuten keuhkojen toimintakokeita, uniapnean diagnosoimiseksi tehtävää unitutkimusta tai kuvantamistutkimuksia, kuten rintakehän röntgenkuvausta. Nämä lisäarvioinnit auttavat tunnistamaan makuuasennossa ilmenevien hengitysongelmiesi perimmäisen syyn ja ohjaavat asianmukaisia hoitostrategioita.

Orthopnean hoitovaihtoehdot

Terveydenhuollon ammattilaisen kanssa käydyn keskustelun jälkeen määritellystä perussyystä riippuen ortopnean hoitoon voidaan suositella erilaisia hoitoja. Ne voivat vaihdella elämäntapamuutoksista, kuten laihduttamisesta, sydämen vajaatoimintaa hoitavista lääkkeistä, tupakoinnin lopettamisesta keuhkoahtaumatautia sairastaville ja hoidosta, johon yhdistetään masennuslääkkeitä tai ahdistuslääkkeitä ahdistuneisuuden aiheuttamiin vaikeuksiin.

Lihavuuteen liittyviin komplikaatioihin kohdistuvat elämäntapamuutokset

Elämäntapamuutoksilla, kuten tasapainoisella ravitsemuksella ja liikunnalla, henkilöt, joilla on lihavuuteen liittyviä hengitysongelmia, voivat alentaa keuhkopaineitaan ja parantaa yleistä terveydentilaansa vähentämällä verenpainetaudin ja sydämen vajaatoiminnan riskiä. Painonpudotus ei ainoastaan vähennä keuhkoihin kohdistuvaa painetta, vaan se auttaa myös vähentämään muiden terveysongelmien, kuten korkean verenpaineen ja sydämen vajaatoiminnan, kehittymisen riskiä.

Lääkkeet, jotka kohdistuvat Orthopneaa aiheuttaviin erityisiin terveysongelmiin

Jos ortopnea johtuu sydämen vajaatoiminnasta tai muista keuhkojen toimintaan vaikuttavista sairauksista, lääkärit voivat määrätä yksilöllisiin tarpeisiin räätälöityjä lääkkeitä. Esimerkiksi sydämen vajaatoimintapotilaille määrätään usein diureetteja nesteen kertymisen hallitsemiseksi, kun taas keuhkoputkia laajentavat lääkkeet voivat helpottaa kroonisen obstruktiivisen keuhkosairauden (COPD) oireita avaamalla ahtautuneita hengitysteitä.

Tupakoinnin lopettamisen tukiohjelmat COPD-potilaille

Jos kärsit keuhkoahtaumataudista, koska pitkäaikaiset tupakointitottumukset aiheuttavat hengitysvaikeuksia makuulla, on tärkeää, että lopetat tupakoinnin välittömästi. Tupakoinnin lopettamista tukevaan ohjelmaan osallistuminen, nikotiinikorvaushoitojen käyttäminen tai terveydenhuollon tarjoajan neuvojen pyytäminen reseptilääkkeistä voi suuresti hyödyttää hengitystiesi terveyttä ja lievittää ortopneettisia oireita ajan mittaan.

Ahdistuksen aiheuttamat hengitysvaikeudet

Jos ortopnea johtuu ahdistuneisuus- tai paniikkihäiriöistä, hoidon yhdistäminen masennus- tai ahdistuslääkkeisiin voi lievittää oireita. CBT on tehokas lähestymistapa, jolla autetaan ihmisiä tunnistamaan ja hallitsemaan laukaisevia tekijöitä, kun taas ahdistuslääkkeet voivat tarjota tilapäistä helpotusta hengitysvaikeuksiin.

Uniapnean hoitovaihtoehdot

Jos uniapnea aiheuttaa vaikeuksia nukahtamisessa, voidaan suositella unitutkimusta tilan vakavuuden määrittämiseksi. Tuloksista riippuen voidaan määrätä hoitoja, kuten CPAP-laitteita (jatkuva positiivinen hengitystiepaine) tai muita hengityslaitteita, joilla varmistetaan, että hengität mukavasti koko yön.

Itsehoitotoimenpiteet ja helpotusstrategiat

Jos sinulla on hengitysvaikeuksia makuulla ollessasi, on olemassa useita itsehoitotoimenpiteitä ja lievitysstrategioita, jotka voivat auttaa lievittämään oireitasi. Jos haluat auttaa hengitysongelmiin sängyssä, voit ehkä tehdä joitakin muutoksia nukkumisympäristöösi ja tottumuksiisi, jotka voivat auttaa mukavaa hengitystä.

Tyynyjen tai säädettävien patjojen käyttö nukkumisasennon parantamiseksi

Yksi tehokas tapa helpottaa hengitysongelmia makuulla on nukkuma-asennon muuttaminen. Kun asetut tyynyillä pään alle tai käytät säädettävää patjaa, voit luoda kallistuskulman, joka parantaa verenkiertoa ja vähentää keuhkoihin kohdistuvaa painetta. Tämä kohoasento antaa painovoiman toimia keuhkojen toiminnan hyväksi, jolloin hengästyneisyys vähenee levätessäsi.

Terveydenhuoltohenkilöstön määräämä täydentävä happihoito

Jos perussairaudet, kuten sydämen vajaatoiminta tai keuhkoahtaumatauti, aiheuttavat hengitysvaikeuksista johtuvia univaikeuksia, terveydenhuollon tarjoaja voi suositella täydentävää happihoitoa. Happihoidossa käytetään unen aikana laitetta, kuten CPAP-laitetta (jatkuva positiivinen hengitystiepaine) tai kannettavaa happirikastinta, joka tuottaa lisähappea hengitysteihin, helpottaa rintakehän ahtautta ja edistää keuhkojen parempaa toimintaa.

Luonnolliset korjaustoimenpiteet ahdistuneisuuden aiheuttama Orthopnea

  • Mindfulness-tekniikat: Käytännöt, kuten syvähengitysharjoitukset, meditaatio, progressiivinen lihasrentoutus ja ohjattu kuvittaminen, voivat auttaa hallitsemaan stressitasoja, jotka edistävät ahdistuneisuuskohtauksen aiheuttamia hengitysvaikeuksia.
  • Kasviperäiset lisäravinteet: Jotkut ihmiset löytävät helpotusta ahdistukseen liittyviin oireisiin käyttämällä kasviperäisiä korjaustoimenpiteitä, kuten valerianjuurta, intohimonkukkaa tai CBD-öljytuotteita. On kuitenkin olennaista neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin aloitat minkä tahansa uuden lisäravinneohjelman.

Terveellisen elämäntavan ylläpitäminen

Näiden itsehoitotoimenpiteiden ja helpotusstrategioiden lisäksi terveiden elintapojen ylläpitäminen voi auttaa ehkäisemään ja hallitsemaan ortopneaa. Säännöllinen liikunta edistää keuhkojen hyvää toimintaa ja vähentää samalla stressitasoja, jotka voivat vaikuttaa ahdistuneisuuden aiheuttamiin hengitysvaikeuksiin. Lisäksi tupakoimattomuus ja alkoholin käytön rajoittaminen voivat vähentää hengityselinsairauksien tai olemassa olevien keuhkosairauksien, kuten keuhkoahtaumataudin tai astman, pahenemisen todennäköisyyttä.

Uniapnea, kuorsaus ja hengitystieinfektiot

Yleisten syiden, kuten sydämen vajaatoiminnan ja keuhkoahtaumataudin, lisäksi myös muut tekijät, kuten uniapnea, kuorsaus, hengitystieinfektiot tai patjojen materiaalien aiheuttama ärsytys, voivat aiheuttaa hengenahdistusta makuulla. Näiden perimmäisten syiden tunnistaminen fyysisen tutkimuksen avulla auttaa määrittämään asianmukaiset hoidot, kuten nenän dekongestantit.

Uniapnea aiheuttaa matala hengitys unen aikana

Uniapnea on häiriö, jolle on ominaista lyhyet hengityskatkokset unen aikana. Se voidaan luokitella kahteen tyyppiin: obstruktiiviseen uniapneaan (OSA) ja sentraaliseen uniapneaan (CSA). OSA ilmenee, kun kurkun lihakset rentoutuvat liikaa nukkuessa, mikä johtaa hengitysteiden osittaiseen tai täydelliseen tukkeutumiseen. CSA johtuu aivojen ja hengityslihasten välisen viestinnän puutteesta.

Molemmat uniapneatyypit voivat aiheuttaa vaikeuksia pysyä unessa ja johtaa päiväaikaiseen uneliaisuuteen unen palauttavien vaiheiden häiriintymisen vuoksi. CPAP-laitteita (Continuous positive airway pressure, jatkuva positiivinen hengitystiepaine) määrätään usein henkilöille, joilla on keskivaikea tai vaikea uniapnea ja joilla on hengitysvaikeuksia yöllä.

Kuorsaus johtuu tukkeutuneet ilmatiet

Vaikka kuorsaus saattaa tuntua harmittomalta verrattuna vakavampiin terveystiloihin, kuten sydän- tai keuhkosairauksiin, se voi silti painaa hengitysteitäsi, kun makaat yöllä makuulla, jolloin sinun on vaikea hengittää mukavasti. Kuorsauksen aiheuttamat värähtelyt johtuvat siitä, että turbulenttinen ilmavirtaus kulkee kaventuneiden ylempien hengitysteiden läpi, jotka tukkeutuvat osittain rentoutumisen aikana.

Kuorsauksen perimmäisen syyn, kuten nenän tukkoisuuden tai liikalihavuuden, korjaaminen voi auttaa lievittämään hengitysvaikeuksia makuulla. Elämäntapamuutokset, kuten painonpudotus ja nenän dekongestanttien käyttö, voivat helpottaa joidenkin ongelmasta kärsivien henkilöiden tilannetta.

Nenän dekongestantit hengitystieinfektioiden hoitoon

Nenän dekongestantit ovat lääkkeitä, jotka on suunniteltu vähentämään hengitystieinfektioiden, kuten flunssan tai allergioiden, aiheuttamaa turvotusta nenäkäytävissä. Nämä lääkkeet toimivat supistamalla nenän verisuonia, mikä auttaa avaamaan hengitysteitä ja lievittämään oireita, kuten hengitysvaikeuksia makuulla.

  • Jos epäilet, että hengitystieinfektio aiheuttaa yöllisen hengenahdistuksen, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen asianmukaisen diagnoosin ja hoitosuositusten saamiseksi.
  • Ylläpidä hyviä hygieniakäytäntöjä, jotta estät hengitystieinfektioiden leviämisen, joka voi pahentaa olemassa olevia hengitysongelmia.
  • Harkitse investoimista hypoallergeenisiin vuodevaatemateriaaleihin, jos patjan osien aiheuttama ärsytys aiheuttaa yöllisiä hengitysvaikeuksia.

Miksi minusta tuntuu, etten voi hengittää, kun makaan?

Tunne siitä, ettei pysty hengittämään makuulla, eli ortopnea, johtuu usein taustalla olevista terveysongelmista, kuten sydämen vajaatoiminnasta, lihavuuden aiheuttamista hengitysvaikeuksista, kroonisesta obstruktiivisesta keuhkosairaudesta (COPD) tai pallean halvaantumisesta. On tärkeää kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen asianmukaisen diagnoosin ja hoidon saamiseksi.

Mikä aiheuttaa hengenahdistuksen tunteen makuulla, joka lievittyy vain istumalla suorassa?

Tämä oire viittaa ortopneaan, joka johtuu keuhkojen kohonneesta paineesta makuuasennossa. Yleisin syy on sydämen vajaatoimintaan liittyvä nesteen kertyminen keuhkoihin. Pystyasennossa istuminen auttaa vähentämään tätä painetta ja helpottaa hengittämistä. Muita mahdollisia syitä ovat keuhkoahtaumatauti, lihavuuteen liittyvät komplikaatiot ja pallean halvaus.

Miksi minusta tuntuu kuin tukehtuisin, kun makaan?

Tukehtumisen tunne makuulla voi johtua gastroesofageaalisesta refluksitaudista (GERD), jossa mahahappo virtaa takaisin ruokatorveen aiheuttaen ärsytystä ja epämukavuutta. Toinen mahdollinen syy voi olla uniapnea - tila, jolle on ominaista hengityksen keskeytyminen unen aikana.

Voiko ortopnea parantua?

Ortopnean hoito riippuu sen perimmäisen syyn (syiden) käsittelystä. Lihavuuteen liittyviin komplikaatioihin tähtäävät elämäntapamuutokset tai tiettyihin terveysongelmiin tarkoitetut lääkkeet voivat auttaa lievittämään oireita. Joissakin tapauksissa happihoito voi myös helpottaa hengitysvaikeuksia makuulla.

Päätelmä

Hengenahdistus makuulla voi olla huolestuttava oire, mutta on tärkeää ymmärtää, että siihen voi olla monia syitä. Orthopnea on yksi mahdollinen selitys, ja se voi johtua sydämen vajaatoiminnasta, liikalihavuudesta, keuhkoahtaumataudista tai pallean halvauksesta. Myös paroksismaalinen yöllinen hengenahdistus voi esiintyä samalla tavalla kuin ortopnea.

Jos sinulla on hengitysvaikeuksia makuulla ollessasi, terveydenhuollon ammattilaisten kuuleminen on tärkeää asianmukaisen diagnoosin ja hoitovaihtoehtojen löytämiseksi. Elämäntapamuutokset, kuten painonpudotus ja lääkehoito, voivat lievittää oireita. Myös yksinkertaiset toimenpiteet, kuten tyynyjen asettelu tai säädettävän patjan käyttö, voivat helpottaa hengitystä.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku