Pitäisikö CoQ10:tä ottaa muiden vitamiinien kanssa?

Published:

CoQ10 on suosittu ravintolisä, jota käytetään lisäämään energiaa, parantamaan sydämen terveyttä ja hallitsemaan verensokeria. Sitä tuotetaan luonnollisesti elimistössä, mutta sen määrä laskee iän myötä.

Monet ihmiset ottavat CoQ10-valmisteita yksinään tai yhdistävät ne monivitamiinien tai muiden yksittäisten vitamiinien, kuten E-vitamiinin, kanssa. Mutta onko tästä hyötyä tai edes turvallista? Tarkastellaan yksityiskohtaisesti näyttöä.

Pitäisikö CoQ10:tä ottaa muiden vitamiinien kanssa?

Mikä on CoQ10?

CoQ10 eli koentsyymi Q10 on elimistön tuottama yhdiste, joka toimii antioksidanttina. Se on olennainen osa solujen energiantuotantoa, ja sillä on elintärkeitä tehtäviä sydämessä, keuhkoissa, maksassa ja munuaisissa.

CoQ10-taso alkaa laskea 40 ikävuoden jälkeen. Tietyt lääkkeet, kuten statiinit, voivat myös heikentää CoQ10:tä. Lisäravinteet voivat auttaa ylläpitämään optimaalisia tasoja elimistössä.

Ubikinoni ja ubikinoli ovat CoQ10:n kaksi täydentävää muotoa. Ubikinolia pidetään biosaatavampana kuin ubikinonia. Tyypilliset annokset ovat 60-500 mg päivässä.

CoQ10 on rasvaliukoinen, joten se imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruoan mukana. Sitä on laajalti saatavilla pehmeinä geelikapseleina ja nestemäisinä emulsioina.

CoQ10 ja vitamiinien yhteisvaikutukset

Tietyt vitamiinit, kuten E-vitamiini, voivat tehostaa ja synergisoida CoQ10:n kanssa, kun taas toiset vitamiinit, kuten K-vitamiini, voivat olla haitallisessa vuorovaikutuksessa. Analysoidaanpa näyttöä.

CoQ10 ja E-vitamiini

E-vitamiinilla tarkoitetaan yhdisteitä, joita kutsutaan tokoferoleiksi. E-vitamiini on CoQ10:n tavoin voimakas antioksidantti.

Tutkimukset osoittavat, että CoQ10:n ja E-vitamiinin yhdistäminen lisää merkittävästi CoQ10:n pitoisuuksia veressä verrattuna pelkkään CoQ10:n käyttöön. E-vitamiini parantaa CoQ10:n imeytymistä.

Eräässä tutkimuksessa CoQ10:n imeytyminen lisääntyi 236 %, kun se otettiin yhdessä 200 IU E-vitamiinin kanssa. Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että 100 mg CoQ10:tä ja 235 mg E-vitamiinia lisäsivät CoQ10-tasoja 6-kertaisesti.

CoQ10 ja E-vitamiini tarjoavat synergistisiä antioksidanttivaikutuksia. Ne auttavat uudistamaan toisiaan solujen antioksidanttikapasiteetin ylläpitämiseksi.

Optimaalisen imeytymisen ja antioksidanttisuojan saavuttamiseksi on näyttöä siitä, että 100-200 mg CoQ10:tä ja 200-400 IU E-vitamiinia tulisi ottaa yhdessä.

CoQ10 ja K-vitamiini

K-vitamiini on välttämätön veren hyytymiselle. Kaksi päämuotoa - K1 ja K2 - ovat rasvaliukoisia kuten CoQ10.

CoQ10 voi häiritä K-vitamiinin imeytymistä. Molempien täydentäminen voi teoriassa lisätä verenvuotojen tai mustelmien riskiä.

Kliiniset tutkimukset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet tätä vuorovaikutusta. Terveillä aikuisilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että 120 mg CoQ10:n ja 150 mcg K1-vitamiinin yhdistäminen päivittäin 4 viikon ajan ei muuttanut veren hyytymisparametreja tai K-vitamiinitilannetta.

Silti on syytä olla varovainen, kun yhdistetään suuria annoksia CoQ10:tä ja K-vitamiinia, erityisesti K1-vitamiinia. K-vitamiinista riippuvaisten hyytymistekijöiden seuranta voi olla järkevää.

CoQ10 ja B-vitamiinit

B-vitamiinit, kuten B6, B12 ja folaatti, auttavat muuntamaan CoQ10:n aktiiviseen muotoonsa elimistössä. Korkeammat B-vitamiinipitoisuudet lisäävät CoQ10-synteesiä.

Tutkimukset osoittavat, että CoQ10:n yhdistäminen B-kompleksivitamiinin kanssa johtaa korkeampiin CoQ10-veripitoisuuksiin kuin pelkkä CoQ10.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että 100 mg CoQ10:tä päivässä yhdessä B-vitamiineja sisältävän monivitamiinivalmisteen kanssa kaksinkertaisti plasman CoQ10-pitoisuuden verrattuna pelkkään CoQ10:een 10 viikon jälkeen.

Eräässä toisessa tutkimuksessa osoitettiin, että 150 mg CoQ10:tä päivässä yhdessä 300 mcg B12-vitamiinin ja 800 mcg folaatin kanssa nosti CoQ10-pitoisuuksia 56 % 3 kuukauden kuluttua.

Todisteet osoittavat siis, että B-vitamiinit voivat lisätä CoQ10:n imeytymistä ja tehoa. B-kompleksin tai monivitamiinin ottaminen CoQ10:n kanssa on hyödyllistä.

CoQ10:n ja vitamiinien yhdistämisen turvallisuus

Yleensä CoQ10 ja vitamiinit, kuten E-vitamiini ja B-vitamiinit, voidaan yhdistää turvallisesti tavanomaisilla lisäannoksilla.

Suurten annosten yhdistelmät voivat kuitenkin lisätä seuraavien haittavaikutusten riskiä:

  • K-vitamiinin aiheuttamat verenvuoto-ongelmat
  • Veren ohentaminen E-vitamiinilla
  • Haitalliset yhteisvaikutukset verenpaine- tai diabeteslääkkeiden kanssa

Varmuuden vuoksi:

  • Vältä yli 100 mg CoQ10:n ottamista K-vitamiinin kanssa.
  • Kysy lääkäriltäsi, ennen kuin yhdistät CoQ10:n ja E-vitamiinin yli 400 IU:n päivittäisen määrän.
  • Seuraa veren paksuutta ja hyytymistä, jos käytät verenohennuslääkkeitä.
  • Rajoita vitamiinien kokonaissaanti 100 %:iin päivittäisestä arvosta myrkyllisyyden välttämiseksi.

Raskaana olevien tai imettävien naisten tulisi välttää suuria annoksia CoQ10:n ja vitamiinien yhdistelmiä, koska turvallisuustiedot puuttuvat.

Sairauksista kärsivien tai lääkkeitä käyttävien henkilöiden tulisi neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen lisäravinteiden ottamista.

Pitäisikö sinun ottaa CoQ10 monivitamiinin kanssa?

Tutkimukset osoittavat, että tietyt vitamiinit, kuten E-vitamiini ja B-vitamiinit, täydentävät CoQ10:n imeytymistä ja vaikutuksia. Monivitamiinin ottaminen yhdessä CoQ10:n kanssa voi siis olla hyödyllistä.

Erityisesti monivitamiini sisältää elintärkeitä B-vitamiineja, jotka tehostavat endogeenista CoQ10-synteesiä. Monivitamiinit sisältävät yleensä myös jonkin verran E-vitamiinia.

Eräässä tutkimuksessa kävi ilmi, että 100 mg/vrk CoQ10:n ottaminen monivitamiinin kanssa 10 viikon ajan kaksinkertaisti veren CoQ10-tasot verrattuna pelkkään CoQ10:een.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että 300 mg CoQ10:tä päivässä yhdistettynä monivitamiiniin lisäsi merkittävästi CoQ10:n biologista hyötyosuutta 12 viikon aikana verrattuna pelkkään CoQ10:een.

Päivittäinen monivitamiini auttaa myös ehkäisemään CoQ10-aineenvaihduntaa heikentäviä vitamiinipuutoksia, kuten B6-vitamiinin puutetta.

Yleisen monivitamiinivalmisteen ottamista yhdessä CoQ10:n kanssa pidetään turvallisena. Vältä kuitenkin suuria annoksia sisältäviä erikoistuotteita, kuten synnytystä edeltäviä vitamiineja, jotka sisältävät erittäin suuria vitamiiniannoksia.

Optimaalisen synergian saavuttamiseksi valitse monivitamiini, jossa on vähintään 100 % B-vitamiinien päivittäisestä arvosta ja vähintään 100 IU E-vitamiinia. Ota monivitamiini yhdessä päivittäisen CoQ10-lisäravinteen kanssa.

Pitäisikö sinun ottaa CoQ10:tä D-vitamiinin kanssa?

Joidenkin tutkimusten mukaan D-vitamiini voi auttaa lisäämään solujen CoQ10-tasoja. Eräässä tutkimuksessa D-vitamiinipuutteisilla potilailla, jotka saivat 50 000 IU D-vitamiinia viikoittain 8 viikon ajan, havaittiin lihassoluissa lisääntynyt CoQ10.

Teoriassa D-vitamiinin ja CoQ10-valmisteiden yhdistäminen voisi lisätä CoQ10:n hyötyosuutta. Kliininen näyttö puuttuu kuitenkin vielä.

Suuret annokset D-vitamiinia voivat myös heikentää CoQ10:n imeytymistä suolistossa. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että 5000 IU D-vitamiinia päivittäin 4 viikon ajan laski seerumin CoQ10-pitoisuuksia.

D-vitamiinin ja CoQ10:n yhteisvaikutuksia on vielä tutkittava lisää. Kunnes lisää näyttöä on saatavilla, vältä yli 1000-2000 IU D-vitamiinin käyttöä CoQ10:n kanssa.

Seuraa D-vitamiinitasoasi, jos käytät molempia lisäravinteita. Liika D-vitamiini voi aiheuttaa myrkytystä.

Pitäisikö CoQ10:tä ottaa muiden vitamiinien kanssa? Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että todisteet viittaavat siihen, että tietyt vitamiinit, kuten E-vitamiini ja B-vitamiinit, voivat parantaa CoQ10:n imeytymistä ja hyötyosuutta. CoQ10:n ja näitä vitamiineja sisältävän monivitamiinivalmisteen yhdistämistä pidetään turvallisena ja hyödyllisenä.

CoQ10:llä voi kuitenkin olla haitallisia yhteisvaikutuksia K-vitamiinin kanssa suurina annoksina. Varovaisuutta suositellaan, kun yhdistetään yli 100 mg CoQ10:tä ja K1-vitamiinia.

D-vitamiinia ja CoQ10:tä koskeva tutkimus on vielä vähäistä. Kunnes lisää tietoa on saatavilla, vältä yli 1000-2000 IU D-vitamiinin ja CoQ10:n yhteiskäyttöä.

Tarkkaile mahdollisia yhteisvaikutuksia ja myrkytysoireita, jos yhdistät suuria annoksia vitamiineja ja CoQ10:tä. Keskustele lääkärin kanssa ennen lisäravinteiden käyttöä, erityisesti jos sinulla on sairauksia tai käytät lääkkeitä.

Kaiken kaikkiaan CoQ10:n yhdistäminen päivittäiseen monivitamiiniin vaikuttaa sekä turvalliselta että edulliselta. Tutkimuksia vitamiinien ja CoQ10:n yhteisvaikutuksista tehdään kuitenkin edelleen. Tee yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jotta voit määrittää tarpeisiisi sopivimman yhdistelmän.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Chopra, R.K., Goldman, R., Sinatra, S.T., Bhagavan, H.N. (1998). Koentsyymi Q10 -valmisteiden suhteellinen biologinen hyötyosuus ihmisillä. Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung, 68(2), 109-113. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9504141/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9504141/

Mizuno, K., Tanaka, M., Nozaki, S., Mizuma, H., Ataka, S., Tahara, T., Sugino, T., Shirai, T., Kajimoto, Y., Kuratsune, H., Kajimoto, O., Watanabe, Y. (2008). Koentsyymi Q10:n väsymystä ehkäisevät vaikutukset fyysisen väsymyksen aikana. Nutrition, 24(4), 293-299. https://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(07)00192-3/fulltext

Zita, C., Overvad, K., Mortensen, S.A., Sindberg, C.D., Moesgaard, S., Hunter, D.A. (2003). Seerumin koentsyymi Q10-pitoisuudet terveillä miehillä, jotka saivat 30 mg tai 100 mg koentsyymi Q10:tä kahden kuukauden ajan satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa. Biofactors, 18(1-4), 185-93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14695925/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14695925/

Young, A.J., Johnson, S., Steffens, D.C., Doraiswamy, P.M. (2008). Koentsyymi Q10: katsaus sen lupaukseen neuroprotekttina. CNS Spectrums, 13(1), 62-68 . https://www.cambridge.org/core/journals/cns-spectrums/article/coenzyme-q10-a-review-of-its-promise-as-a-neuroprotectant/B1AD48F95F98C299ECC25A064C9EF3B4. https://www.cambridge.org/core/journals/cns-spectrums/article/coenzyme-q10-a-review-of-its-promise-as-a-neuroprotectant/B1AD48F95F98C299ECC25A064C9EF3B4.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku