Mitä Q10 tekee iholle?

Published:

Koentsyymi Q10, joka tunnetaan myös nimellä ubikinoni tai CoQ10, on luonnossa esiintyvä antioksidantti, jolla on tärkeä rooli ihon terveydelle ja ikääntymisen vaikutuksille. Iän myötä CoQ10:n määrä elimistössä laskee, mikä johtaa hapettumisvaurioihin, jotka voivat nopeuttaa ihon ikääntymistä. CoQ10-lisäravinteiden ja ihonhoitotuotteiden käyttö voi auttaa palauttamaan tasot, torjumaan hapetusstressiä ja edistämään nuorekkaampaa ihoa.

Mitä Q10 tekee iholle?

Mikä on koentsyymi Q10?

Koentsyymi Q10 (CoQ10) on vitamiinin kaltainen aine, jota tuotetaan luonnollisesti elimistössä ja jota voidaan saada myös ravinnosta ja ravintolisistä. Sillä on elintärkeä rooli energiantuotannossa ja se toimii tehokkaana antioksidanttina soluissa.

Joitakin keskeisiä tietoja CoQ10:stä:

 • CoQ10:tä on lähes kaikissa kehon soluissa, mutta se on erityisen keskittynyt elimiin, joilla on suuri energiantarve, kuten sydämeen, maksaan ja munuaisiin.
 • Se on solujen energiantuotannosta vastaavien mitokondrioiden olennainen osa. CoQ10 auttaa muuttamaan rasvoja ja sokereita ATP:ksi, joka on keskeinen energianlähde solutasolla.
 • Aktiivisessa muodossaan (ubikinoli) CoQ10 luovuttaa elektroneja vapaiden radikaalien ja reaktiivisten happilajien (ROS) neutraloimiseksi. Tämä tekee siitä ratkaisevan tärkeän antioksidantin hapetusstressin ehkäisemiseksi.
 • CoQ10-tasot ovat korkeimmillaan 20-vuotiaana ja laskevat sitten tasaisesti iän myötä. 40 ikävuoteen mennessä CoQ10-tasot voivat alkaa laskea, mikä vaikuttaa joihinkin ikääntymisen osatekijöihin.
 • Statiinit ja tietyt muut lääkkeet voivat myös heikentää CoQ10:n määrää elimistössä.
 • CoQ10:n lähteitä ovat liha, kala, pähkinät, siemenet ja jotkin öljyt. Ruoasta saatu ravinnonsaanti ei kuitenkaan yleensä riitä nostamaan CoQ10-pitoisuuksia merkittävästi.
 • CoQ10-lisäravinteet voivat auttaa parantamaan CoQ10-asemaa. Ubikinolia pidetään biosaatavimpana muotona, jota elimistö voi helposti imeä.

Miksi CoQ10-tasot laskevat iän myötä

On useita syitä siihen, miksi elimistön luonnollinen CoQ10-taso laskee ajan myötä:

 • Vähennetty synteesi: CoQ10:tä syntetisoidaan luonnollisesti elimistössä. CoQ10:n synteesi vaatii kuitenkin vähintään kahdeksan vitamiinia ja useita hivenaineita. Puutteet missä tahansa näistä ravintoaineista voivat heikentää CoQ10:n tuotantoa. Ikään liittyvät muutokset soluissa ja aineenvaihdunnassa johtavat CoQ10-synteesin tehottomuuteen.
 • Lisääntynyt käyttö: CoQ10:n tarve kasvaa iän myötä, sillä se auttaa vastaamaan suurempiin energiantarpeisiin ja torjumaan hapetusstressiä. Ilman lisääntynyttä saantia ruoasta tai lisäravinteista tämä voi vähitellen kuluttaa CoQ10:n varastot loppuun.
 • Hapettavat vauriot: CoQ10 voi elimistössä hapettua inaktiivisiksi muodoiksi. Ikääntymiseen liittyy suurempi hapetusstressi, joka kuluttaa enemmän CoQ10:tä.
 • Mitokondriomutaatiot: Mitokondriot tuottavat CoQ10:tä, ja niiden toiminta heikkenee iän myötä. Mitokondrioiden DNA-mutaatiot kasautuvat ajan myötä ja voivat heikentää CoQ10-synteesiä.
 • Solukuolema: Vanhemmissa soluissa on yleensä enemmän vikoja ja ne kuolevat useammin. Tämä tarkoittaa, että CoQ10:n tuottamiseen ja hyödyntämiseen on käytettävissä vähemmän terveitä soluja.
 • Lääkkeet: Tietyt reseptilääkkeet, kuten statiinit, voivat häiritä CoQ10:n tuotantoreittejä. Yli 40-vuotiaat käyttävät usein enemmän lääkkeitä, jotka kuluttavat CoQ10:tä.

CoQ10-tasojen säilyttäminen nuorekkaana lisäravinteiden avulla on erityisen tärkeää keski-iässä ja sen jälkeen, jotta voidaan torjua näitä ikään liittyviä laskuja.

CoQ10:n hyödyt iholle

CoQ10-tasojen lisääminen voi edistää ihon terveyttä ja nuorekkuutta monin tavoin:

1. Vähentää hapettumisvaurioita

Vapaiden radikaalien ja ROS:ien aiheuttama oksidatiivinen stressi on merkittävä ihon ikääntymisen aiheuttaja. Se vahingoittaa solukalvoja, proteiineja ja DNA:ta.

CoQ10 aktiivisessa ubikinolimuodossaan on voimakas antioksidantti, joka luovuttaa elektroneja vapaiden radikaalien neutraloimiseksi. Tämä auttaa suojaamaan ihon proteiineja, kuten kollageenia ja elastiinia, hapettumisvaurioilta.

2. Parantaa mitokondrioiden toimintaa

Ihosolujen mitokondriot tarvitsevat CoQ10:tä muuttaakseen ravinteet tehokkaasti soluenergiaksi. Mitokondrioiden heikentynyt toiminta johtaa energiantuotannon vähenemiseen ja jätemateriaalin kertymiseen ihosoluihin.

CoQ10 auttaa optimoimaan mitokondrioiden aineenvaihduntaa ja tehostamaan energiantuotantoa. Tämä antaa ihosoluille enemmän energiaa korjaamiseen, ylläpitoon ja vaihtoon.

3. Stimuloi kollageenia ja elastiinia

Hapettavat vauriot voivat häiritä ihon kollageeni- ja elastiinisynteesiä. CoQ10 auttaa suojaamaan näitä rakenneproteiineja ja stimuloi samalla kollageenia ja elastiinia tuottavia fibroblasteja.

Tämä auttaa ylläpitämään ihon paksuutta ja kimmoisuutta ja torjumaan ryppyjä, veltostumista ja ihon rypyttömyyttä. CoQ10 voi myös auttaa estämään elastiinia hajottavaa entsyymiä.

4. Vähentää tulehdusta

Matala-asteinen krooninen tulehdus on toinen ihon ikääntymiseen liittyvä prosessi. CoQ10 toimii anti-inflammatorisesti estämällä pro-inflammatorisia sytokiineja ja muita tulehduksen välittäjiä.

Tulehduksen vähentäminen auttaa minimoimaan punoitusta ja suojaa samalla kollageenin hajoamiselta ja ihovaurioilta, jotka johtuvat ikääntyvän ihon aktivoimista tulehdusreiteistä.

5. Parantaa esteen toimintaa

Ihon suojakerros suojaa syvempiä kerroksia ympäristön aiheuttamilta vaurioilta. Tämä suojarakenne heikkenee iän myötä, mikä johtaa ihon kuivumiseen ja herkkyyteen.

Tutkimukset osoittavat, että CoQ10 auttaa vahvistamaan ihon suojarakenteen toimintaa lisäämällä keramidien tuotantoa - lipidien, jotka auttavat muodostamaan suojarakenteen ja säilyttämään kosteutta.

6. Neutraloi UV-vaurioita

Altistuminen UV-säteilylle aiheuttaa merkittävää hapetusstressiä ja tulehdusta ihossa. Antioksidanttina ja anti-inflammatorisena aineena CoQ10 voi minimoida UV-altistuksen aiheuttamat hapettumisvauriot ja vaikutukset.

Varhaiset tutkimukset viittaavat myös siihen, että ubikinoli voi absorboida UV-säteitä ja vähentää niiden tunkeutumista ihon uloimpien kerrosten läpi. Tämä antaa jonkinlaisen suojan auringolta.

7. Tehostaa verenkiertoa

Mikroverenkierto heikkenee iän myötä. Parantamalla mitokondrioiden energiantuotantoa CoQ10 auttaa ihosoluja tuottamaan solujen uusiutumiseen ja verenkiertoon tarvittavaa energiaa.

Parempi verenkierto edistää ravinteiden ja hapen kulkeutumista ihokudoksiin ja poistaa tehokkaasti jätteitä. Tämä on avainasemassa ihon terveyden ja säteilyn kannalta.

CoQ10:n tärkeimmät hyödyt iholle

Yhteenvetona voidaan todeta, että CoQ10:n tärkeimpiä näyttöön perustuvia etuja ihon nuorekkaan ja terveen näköisenä pitämisessä ovat:

 • Neutralisoi ryppyjä aiheuttavia vapaita radikaaleja ja ROS:ia
 • Suojaa kollageenin, elastiinin ja solujen hapettumisvaurioilta.
 • Energiantuotannon ja mitokondrioiden toiminnan parantaminen
 • Vähentää ihon ikääntymiseen liittyvää tulehdusta
 • Kollageenin ja elastiinin synteesin stimulointi
 • Ihoesteen vahvistaminen
 • Suojaaminen UV-valokuvioilta
 • Edistää verenkiertoa ja ravinteiden kulkeutumista ihosoluihin.

CoQ10-tutkimus iholle

Useat kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet CoQ10:n kyvyn parantaa ikääntymiseen liittyviä ihoparametrejä:

 • 12 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa naiset ottivat 60 mg ubikinolia. Kasvojen ryppyjen määrä väheni merkittävästi 6 ja 12 viikon kuluttua lumelääkkeeseen verrattuna. Myös ihon karheus, läiskät ja kellastuminen paranivat.
 • Naiset, jotka käyttivät 1 % CoQ10-voidetta kahdesti päivässä viiden viikon ajan, havaitsivat ryppyjen vähentyneen, ihon rakenteen tasoittuneen ja kosteuden parantuneen.
 • Kun postmenopausaaliset naiset käyttivät 0,3-prosenttista CoQ10-voidetta 30 päivän ajan, ryppyjen määrä väheni näkyvästi ja ihon kimmoisuus lisääntyi.
 • CoQ10:n yhdistäminen muihin antioksidantteihin, kuten E-vitamiiniin, johti parempaan antioksidanttisuojaan ihosoluissa kuin pelkkä CoQ10.
 • Tutkimuksissa, joissa ihmiset käyttivät 100-300 mg CoQ10-valmisteita päivittäin 6-12 viikon ajan, CoQ10-tasot kasvoivat epidermiksessä ja vähensivät tehokkaasti hapettumisvaurioita.

Vaikka tutkimus on vielä kesken, tutkijat katsovat, että monet CoQ10-voiteiden ja -lisäravinteiden havaituista hyödyistä johtuvat oksidatiivisen stressin ja tulehduksen vähentämisestä, UV-vaurioiden neutraloinnista ja mitokondrioiden toiminnan parantamisesta ihosoluissa.

Kuka voi hyötyä CoQ10:stä?

Kuka tahansa voi hyötyä antioksidanttitilanteen optimoinnista, mutta eniten CoQ10-tasojen nostamisesta hyötyvät todennäköisesti seuraavat henkilöt:

 • Yli 30-vuotiaat aikuiset: CoQ10:n väheneminen alkaa 30-vuotiaana, joten lisäravinteiden antaminen on entistä tärkeämpää ikääntymisen estämiseksi.
 • Keski-ikäiset tai vanhemmat aikuiset: CoQ10:n puute on yleensä suurin yli 50-vuotiailla, jolloin iho on alttiimpi hapettumiselle.
 • Statiineja käyttävät ihmiset: Statiinit, kuten atorvastatiini ja simvastatiini, kuluttavat usein CoQ10:tä. Täydennys voi auttaa torjumaan tätä.
 • Saasteille/myrkyille altistuneet: CoQ10 tarjoaa antioksidanttisuojaa.
 • Tupakoivat ihmiset: Tupakointi vähentää dramaattisesti CoQ10:n antioksidanttikapasiteettia ja kiihdyttää ihon ikääntymistä.
 • UV-vaurioille alttiit: CoQ10 auttaa minimoimaan auringolle altistumisen haitalliset vaikutukset.
 • Kaikki, jotka etsivät anti-aging-vaikutuksia: CoQ10 voi auttaa säilyttämään nuorekkaan ja terveen ihon ikääntyessä.
 • Henkilöt, joilla on tiettyjä sairauksia: CoQ10:stä voivat hyötyä mm. diabeteksen, hermoston rappeutumissairauksien ja verenpainetaudin kaltaiset sairaudet, joihin liittyy hapetusstressiä ja tulehdusta.

Miten lisätä CoQ10 iholle

CoQ10:n asemaa voidaan lisätä ihon terveyden kannalta kahdella tavalla: Paikallinen käyttö ja suun kautta nautittava lisäravinne.

Paikallinen CoQ10

Kun CoQ10 levitetään suoraan iholle, se pääsee tunkeutumaan epidermiksen ja dermiksen kerroksiin, joissa se voi vaikuttaa antioksidanttisesti ja ikääntymistä estävästi. Tutkimukset osoittavat, että jopa matalat, noin 0,3 %:n CoQ10-pitoisuudet voivat parantaa merkittävästi ihoparametreja, kun niitä käytetään paikallisesti useiden viikkojen ajan.

Paikallisesti käytettävän CoQ10:n hyötyjä ovat:

 • Suora antioksidanttisuojaus epidermikseen.
 • Kyky vähentää näkyviä juonteita, ryppyjä ja karheutta.
 • Parantaa kosteutta ja ihon kosteutta
 • Tarvitaan vähemmän CoQ10:n kokonaismäärää kuin suun kautta annosteltaessa.
 • Voi tehostaa muiden ajankohtaisten anti-aging-ainesosien vaikutuksia.
 • Helppo integroida ihonhoitorutiiniin

Kun ostat ajankohtaista CoQ10-valmistetta, etsi valmistetta, joka sisältää ubikinolia, joka on aktiivinen muoto, joka antioksidoi ja imeytyy ihoon helpoimmin. Sen käyttö yhdessä E-vitamiinin kanssa tehostaa antioksidanttisuojaa.

Levitä CoQ10-voidetta tai -seerumia päivittäin keskittyen alueille, jotka ovat alttiimpia hapettumiselle, kuten kasvot, kaula, rinta ja kädet. Levitä iholle varovasti, kunnes se on täysin imeytynyt.

Suun kautta otettavat CoQ10-lisäravinteet

CoQ10-tasojen lisääminen elimistössä suun kautta otettavilla lisäravinteilla hyödyttää koko kehoa ja kaikkia elinjärjestelmiä, myös ihoa.

CoQ10-lisäravinteiden etuja ovat:

 • Nostaa CoQ10-tasoja koko kehossa, ei vain ihossa.
 • Vaatii suuremman annoksen kuin ajankohtaiset lääkkeet, jotta ihovaikutukset näkyvät.
 • Ubikinoli on biosaatavuudeltaan paras muoto.
 • Voi kestää 2-4 viikkoa lisätä ihon CoQ10-tasoja.
 • Voidaan yhdistää muiden sisäisten antioksidanttien, kuten C- ja E-vitamiinien ja seleenin kanssa.
 • Auttaa ylläpitämään CoQ10-tilaa päivittäisessä käytössä.
 • Saattaa antaa joitakin sydän- ja verisuonitauteihin ja aivojen terveyteen liittyviä etuja.

Tyypillinen CoQ10 anti-aging -annos on 100-200 mg päivässä. Ne, joilla on CoQ10-puutos, voivat käyttää jopa 400 mg:n annoksia. Se imeytyy parhaiten öljyä tai rasvaa sisältävän ruoan kanssa.

CoQ10-tasojen mittaaminen verikokeella voi auttaa määrittämään ihanteelliset lisäannokset.

Turvallisuus ja sivuvaikutukset

CoQ10:tä pidetään yleisesti turvallisena ja sillä on hyvin vähän sivuvaikutuksia. Sillä ei ole vesiliukoisen luonteensa vuoksi minkäänlaista myrkyllisyyden riskiä. Lieviä haittavaikutuksia voivat olla mm:

 • Vatsavaivat tai pahoinvointi, joka yleensä lievittyy ottamalla ruoan kanssa.
 • Päänsärky tai huimaus
 • Unettomuus, jos se otetaan liian lähellä nukkumaanmenoaikaa.
 • Yhteisvaikutukset verenohennuslääkkeiden, kuten varfariinin kanssa

CoQ10:n katsotaan olevan turvallinen raskauden ja imetyksen aikana, mutta suositeltuja annoksia ei ole lopullisesti vahvistettu. Lääkkeitä käyttävien tulisi neuvotella lääkärin kanssa ennen lisäravinteen ottamista.

Paikalliset CoQ10-kosteusvoiteet eivät ärsytä useimpia ihotyyppejä. Aloita testaamalla uusia tuotteita.

Mitä Q10 tekee iholle? Johtopäätös

CoQ10-taso laskee luonnollisesti iän myötä, mutta sitä voidaan palauttaa ruokavalion, ihonhoitotuotteiden ja ravintolisien avulla. Sekä paikallisesti että suun kautta otettava CoQ10 tarjoaa ihon ikääntymistä ehkäiseviä etuja neutraloimalla ryppyjä aiheuttavia vapaita radikaaleja, stimuloimalla kollageenia, vähentämällä tulehdusta ja parantamalla mitokondrioiden toimintaa.

CoQ10 on erityisen hyödyllinen niille, jotka pyrkivät torjumaan ikääntymisestä, UV-altistumisesta, stressistä, lääkkeistä tai terveydentilasta johtuvia ihon hapettumisvaurioita. CoQ10:n saannin lisääminen voi auttaa ylläpitämään nuorekkaampaa ihonväriä.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku