Auttaako CoQ10 uneen?

Published:

Uni on elintärkeää terveydelle ja hyvinvoinnille. Valitettavasti monilla ihmisillä on vaikeuksia saada tarpeeksi laadukasta unta. Tämä voi vaikuttaa kielteisesti energiatasoon, mielialaan, kognitiivisiin toimintoihin ja pitkän aikavälin terveyteen. Tästä syystä ihmiset etsivät yhä useammin keinoja parantaa unta.

Yksi lisäravinne, joka on saanut huomiota sen mahdollisten unihyötyjen vuoksi, on koentsyymi Q10 (CoQ10). Tässä artikkelissa tarkastellaan näyttöä siitä, voiko CoQ10 parantaa unta.

Auttaako CoQ10 uneen?

Mikä on CoQ10?

CoQ10 on vitamiinin kaltainen yhdiste, jota esiintyy luonnostaan elimistössä. Sitä esiintyy myös pieninä määrinä joissakin elintarvikkeissa.

CoQ10:llä on keskeinen rooli energiantuotannossa ja se toimii tehokkaana antioksidanttina soluissa. Kehosi tuottaa CoQ10:tä, mutta sen määrä alkaa laskea 30 ikävuoden jälkeen.

CoQ10-lisäravinteista voi olla terveyshyötyjä, koska ne lisäävät laskevia tasoja. Lisäravinteet lisäävät myös CoQ10-tasoja korkeammiksi kuin mitä elimistö pystyy itse tuottamaan.

Seuraavassa on joitakin keskeisiä tietoja CoQ10:stä:

 • CoQ10:tä kutsutaan myös ubikinoniksi, koska se on ubikvitaarinen (sitä on kaikkialla) soluissa.
 • Se auttaa tuottamaan ATP:tä, joka tuottaa energiaa soluille.
 • CoQ10-tasoja voidaan lisätä lisäravinteilla.
 • Ravintolähteitä ovat liha, kala, pähkinät ja siemenet.
 • CoQ10-tasot alkavat laskea 30-40 ikävuoden jälkeen.
 • Statiinit voivat myös heikentää CoQ10-tasoja.
 • CoQ10-lisäravinteet voivat tukea sydämen terveyttä, liikuntasuoritusta ja hedelmällisyyttä.

Tarkastellaanpa nyt CoQ10:tä ja unta koskevaa näyttöä.

CoQ10 ja uni: Mitä tutkimus sanoo?

Useissa tutkimuksissa on tutkittu CoQ10-tasojen ja unen laadun välisiä yhteyksiä. Seuraavassa on yhteenveto nykyisistä tutkimuksista:

 • Havainnointitutkimukset: CoQ10:n alhaisemmat pitoisuudet veressä ovat yhteydessä huonompaan unen laatuun, erityisesti iäkkäillä. Tutkijat havaitsivat, että unettomuudesta kärsivillä ihmisillä oli yleensä alhaisemmat CoQ10-tasot kuin niillä, joilla ei ollut uniongelmia.
 • Eläinkokeet: Rotilla CoQ10:n on osoitettu lisäävän REM-unta. Se lisäsi myös antioksidanttitoimintaa aivoissa unen aikana.
 • Ihmisillä tehtävät kokeet: Muutamissa pienissä tutkimuksissa on testattu CoQ10-lisäyksen vaikutuksia ihmisten uneen.
  • Yhdessä tutkimuksessa 22 yli 50-vuotiasta henkilöä otti 100 mg CoQ10:tä neljän viikon ajan. CoQ10 paransi unen laatua ja vähensi päiväväsymystä.
  • Toisessa tutkimuksessa 44 unettomuudesta kärsivälle aikuiselle annettiin joko 200 mg CoQ10:tä tai lumelääkettä päivittäin neljän viikon ajan. CoQ10 lisäsi uniaikaa ja unen tehokkuutta lumelääkkeeseen verrattuna.
 • Rajoitukset: Useimmat CoQ10:tä ja unta koskevat ihmistutkimukset ovat olleet pieniä. Hyötyjen vahvistamiseksi tarvitaan suurempia ja vankempia tutkimuksia.

Kaiken kaikkiaan nykyiset tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisä voi parantaa unta, erityisesti niillä, joilla CoQ10-taso on alhainen, kuten vanhuksilla. Tämän vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin laajempia tutkimuksia.

Miten CoQ10 voi parantaa unta

Tutkijat ovat ehdottaneet muutamia tapoja, joilla CoQ10 voisi parantaa unta:

 • Lisää ATP:tä soluenergiaa varten: CoQ10:tä tarvitaan ATP:n tuottamiseen, joka on solujen ensisijainen energianlähde. Terveen ATP-tason ylläpitäminen erityisesti aivosoluissa voi edistää palauttavaa unta.
 • Suojaa aivosoluja: CoQ10 neutraloi vapaita radikaaleja ja vähentää hapetusstressiä aivoissa. Tämä antioksidanttivaikutus voi suojella aivosoluja ja unen säätelyyn osallistuvia hermoratoja.
 • Lisää melatoniinia: Joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10 voi lisätä melatoniinitasoja. Melatoniini on keskeinen hormoni, joka säätelee uni-valve-sykliä.
 • Parantaa mitokondrioiden toimintaa: Mitokondriot tuottavat suuren osan kehon ATP-energiasta. CoQ10 parantaa mitokondrioiden terveyttä, mikä voi tukea solujen bioenergiatekniikkaa parempaa unta varten.
 • Parantaa verenkiertoa: CoQ10 voi parantaa verenkiertoa, jolloin kudokset saavat paremmin happea ja ravinteita yöllä, mikä mahdollistaa nuorentavan unen.

Tarvitaan kuitenkin lisää kliinisiä tutkimuksia, jotta voidaan vahvistaa CoQ10:n vaikutusmekanismit unen parantamiseksi.

CoQ10 annostus unta varten

CoQ10:n optimaalista annostusta unen parantamiseksi ei tunneta. Olemassa olevien tutkimusten perusteella annosalue 100-200 mg päivässä vaikuttaa kuitenkin tehokkaalta.

Statiinilääkkeitä käyttävien annostus voi olla suurempi (jopa 500 mg päivässä). Statiinit heikentävät CoQ10-tasoja.

Se on myös parasta ottaa jaettuina annoksina optimaalisen imeytymisen varmistamiseksi, esimerkiksi 100 mg kahdesti päivässä. CoQ10-lisäravinteet ovat myös tehokkaampia, kun ne otetaan rasvaa sisältävän ruoan kanssa.

Kuten kaikkien lisäravinteiden kohdalla, on suositeltavaa neuvotella lääkärin kanssa ennen CoQ10:n ottamista, erityisesti jos käytät lääkkeitä tai sinulla on jokin taustalla oleva sairaus.

Tekeekö CoQ10 sinut uneliaaksi?

CoQ10 ei toimi rauhoittavana aineena, joka saa sinut tuntemaan olosi väsyneeksi tai uneliaaksi.

Toisin kuin melatoniinin ja magnesiumin kaltaiset lisäravinteet, CoQ10 ei suoraan aiheuta uneliaisuutta. Sen sijaan sen tarkoituksena on tukea solujen energiantuotantoa ja antioksidanttitoimintaa, jotta unen laatu paranisi.

CoQ10:n ei siis pitäisi aiheuttaa päiväaikaista uneliaisuutta kuten jotkut unilääkkeet. Monet käyttäjät raportoivat tuntevansa olonsa energisemmäksi CoQ10-lisäravinteiden ottamisesta.

Liian lähellä nukkumaanmenoa otettu CoQ10 voi kuitenkin häiritä joidenkin henkilöiden unta. On parasta ottaa se aiemmin päivällä.

CoQ10 turvallisuus ja sivuvaikutukset

Useimmat ihmiset sietävät CoQ10:tä yleensä hyvin suositelluilla annoksilla. Haittavaikutukset ovat harvinaisia, mutta niihin voi kuulua:

Unettomuus on yleisimmin raportoitu haittavaikutus, vaikka se ei olekaan kovin yleinen. CoQ10:n ottaminen liian myöhään päivällä saattaa pitää jotkut ihmiset hereillä.

Rasvaliukoisena antioksidanttina CoQ10 voi olla vuorovaikutuksessa myös verenohennuslääkkeiden tai kemoterapialääkkeiden kanssa. On aina parasta tarkistaa asia lääkäriltäsi ennen CoQ10-lisäravinteiden käyttöä.

Kaiken kaikkiaan CoQ10:n turvallisuusprofiili on erinomainen, ja sillä on vain vähän haittavaikutuksia yleisesti käytetyillä annoksilla. Henkilökohtaista lääkärin neuvontaa suositellaan kuitenkin edelleen.

Lopputulos

Varhaiset tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisä voi parantaa unen laatua erityisesti ikääntyneiden kaltaisissa ryhmissä, joilla on yleensä alhainen CoQ10-taso. Se näyttää toimivan parantamalla solujen bioenergetiikkaa ja antioksidanttitoimintaa.

Suurempia ja laadukkaampia kliinisiä tutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä. Myös lisäravinteiden optimaalinen annostus ja ajoitus vaativat lisätutkimuksia.

CoQ10 on turvallinen useimmille ihmisille, ja sivuvaikutukset ovat harvinaisia tyypillisillä annoksilla. On kuitenkin parasta neuvotella lääkärin kanssa ennen CoQ10-lisäravinteiden käyttöä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että CoQ10 on lupaava unilääke, jolla on hyvä turvallisuus ja joka voi parantaa unta tukemalla solujen energiantuotantoa. Lisätutkimuksia tarvitaan, mutta CoQ10-lisäyksestä voi olla hyötyä tietyille ryhmille, kuten vanhuksille tai unettomuudesta kärsiville.

Tärkeimmät kohdat:

 • CoQ10 on antioksidantti, joka tukee solujen energiantuotantoa ja mitokondrioiden toimintaa.
 • Havainnointitutkimukset yhdistävät alhaiset CoQ10-tasot huonompaan unen laatuun.
 • Pienet kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että CoQ10-lisä voi parantaa unen kestoa, tehokkuutta ja laatua.
 • CoQ10 voi parantaa unta lisäämällä ATP-energiaa, suojaamalla aivoja, lisäämällä melatoniinia ja parantamalla verenkiertoa.
 • Annostus unta varten on tyypillisesti 100-200 mg päivässä, jaettuna pienempiin annoksiin.
 • CoQ10 ei suoraan tee sinua uneliaaksi, vaan sen sijaan se pyrkii edistämään palauttavaa unta.
 • CoQ10 on turvallinen useimmille ihmisille, mutta se voi harvoin aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten unettomuutta suurina annoksina.
 • Tarvitaan lisää laajamittaisia tutkimuksia, mutta CoQ10 on lupaava unilääke, josta voi olla hyötyä iäkkäille aikuisille ja unettomuudesta kärsiville.

Auttaako CoQ10 uneen? Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka lisätutkimuksia tarvitaan vielä, nykyinen näyttö osoittaa, että CoQ10-valmisteen lisääminen voi parantaa unen laatua ja kestoa. Siitä näyttäisi olevan hyötyä erityisesti iäkkäille aikuisille, joiden CoQ10-tasot ovat yleensä heikentyneet.

CoQ10:n vaikutukset solujen energiantuotantoon, aivojen toimintaan ja melatoniinitasoihin tarjoavat uskottavia mekanismeja sille, miten se voi parantaa unta. Optimaalisen annostelustrategian vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä laajempia kliinisiä tutkimuksia.

Kaiken kaikkiaan CoQ10 on yleisesti ottaen turvallinen ja hyvin siedetty lisäravinne, joka voi tarjota vaihtoehtoisen strategian terveen unen tukemiseen erityisesti väestöryhmissä, joiden CoQ10-tilanne on alhainen, kuten vanhuksilla. Kaikkien CoQ10:n käyttöä harkitsevien on kuitenkin ensin neuvoteltava lääkärin kanssa.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku