Antaako CoQ10 sinulle enemmän energiaa?

Published:

Koentsyymi Q10, joka tunnetaan myös nimellä CoQ10, on vitamiinin kaltainen aine, jota esiintyy luonnostaan elimistössä. CoQ10:llä on tärkeä rooli solujen energiantuotannossa, ja se on saavuttanut suosiota lisäravinteena, joka voi lisätä energiatasoja. Mutta tukevatko tutkimustulokset väitteitä, joiden mukaan CoQ10 voi antaa sinulle enemmän energiaa? Tutustutaanpa tarkemmin todisteisiin.

Antaako CoQ10 sinulle enemmän energiaa?

Mikä on CoQ10?

CoQ10 on yhdiste, joka auttaa tuottamaan energiaa soluissasi. Se osallistuu ATP:n valmistukseen, joka on solujen tärkein energiaa kuljettava molekyyli. Kehosi tuottaa jonkin verran CoQ10:tä itse, mutta saat pieniä määriä myös elintarvikkeista, kuten lihasta, kalasta, pähkinöistä, siemenistä ja öljyistä.

CoQ10:tä esiintyy suurempina pitoisuuksina elimissä, joilla on suuri energiantarve, kuten sydämessä, maksassa ja munuaisissa. Se toimii myös tehokkaana antioksidanttina, joka auttaa neutraloimaan vapaita radikaaleja, jotka voivat vahingoittaa soluja.

Jotkut ihmiset käyttävät CoQ10-lisäravinteita tiettyjen terveydentilojen hoitoon tai lääkkeiden vaikutusten lievittämiseen. Monet käyttävät sitä myös energianlisäyksen toivossa.

Miten CoQ10 voi lisätä energiaa

On muutamia syitä, miksi CoQ10 voisi mahdollisesti lisätä energiatasojasi:

Tehostaa solujen energiantuotantoa - Tukemalla ATP-synteesiä CoQ10 auttaa soluja tuottamaan energiaa tehokkaammin. Tämä vaikutus voi johtaa siihen, että sinulla on enemmän energiaa päivittäisiin toimintoihin.

Vähentää väsymystä - Joissakin kliinisissä tutkimuksissa on havaittu, että CoQ10-lisä voi vähentää väsymystä ja väsymystä. Tämä saattaa liittyä sen rooliin energia-aineenvaihdunnassa.

Parantaa mitokondrioiden toimintaa - Mitokondriot ovat solujen osia, jotka tuottavat energiaa. Tutkimusten mukaan CoQ10 voi parantaa mitokondrioiden toimintaa ja terveyttä. Paremmin toimivat mitokondriot voivat lisätä käytettävissä olevaa energiaa.

Toimii antioksidanttina - CoQ10:n antioksidanttinen aktiivisuus voi auttaa poistamaan hapettumisvaurioita, jotka voivat joissakin tapauksissa vaikuttaa alhaisiin energiatasoihin.

Parantaa sydän- ja verisuonitoimintaa - CoQ10-lisäyksestä johtuva sydämen toiminnan ja verenkierron paraneminen saattaa myös lisätä energiaa parantamalla hapen ja ravinteiden kulkeutumista kudoksiin.

Teoriassa CoQ10 voisi siis antaa sinulle enemmän energiaa optimoimalla solujen energiantuotantoa, vähentämällä väsymystä, tukemalla mitokondrioiden toimintaa, neutraloimalla vapaita radikaaleja ja parantamalla sydän- ja verisuonitoimintaa. Mutta mitä tutkimus sanoo?

Mitä tutkimus sanoo CoQ10:stä ja energiasta?

Useissa kliinisissä tutkimuksissa on tutkittu CoQ10-lisäyksen vaikutuksia energiatasoihin ja väsymykseen. Seuraavassa tarkastellaan joitakin keskeisiä tuloksia:

Sydämen vajaatoimintapotilaat

Useissa tutkimuksissa on todettu, että CoQ10-lisäravinteet voivat merkittävästi parantaa sydämen vajaatoimintaa sairastavien oireita, kuten väsymystä ja hengitysvaikeuksia. Esimerkiksi eräässä 12 kliinisen tutkimuksen meta-analyysissä todettiin, että CoQ10-lisä vähensi sydämen vajaatoimintapotilaiden väsymystä 40-50 prosenttia. Tutkijat uskovat tämän johtuvan siitä, että se auttaa vahvistamaan sydäntä ja parantamaan sen pumppauskykyä.

Krooninen väsymysoireyhtymä

Muutamissa tutkimuksissa on havaittu, että kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivien ihmisten väsymys on vähentynyt ja energia lisääntynyt CoQ10:n käytön jälkeen. Yhdessä kaksoissokkoutetussa, lumekontrolloidussa tutkimuksessa CoQ10:n annos 200 mg/vrk 12 viikon ajan vähensi väsymystä ja lisäsi energiatasoa lumelääkkeeseen verrattuna. Lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä.

Fibromyalgia

Eräässä tutkimuksessa, johon osallistui 32 fibromyalgiapotilasta, havaittiin, että 300 mg CoQ10:tä päivässä kolmen kuukauden ajan vähentänyt väsymystä noin 33 %. Osallistujat ilmoittivat tuntevansa olonsa energisemmäksi sekä fyysisesti että henkisesti.

Harjoituksen aikana

Joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10 saattaa parantaa liikuntakykyä ja suorituskykyä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että nuorten urheilijoiden uupumukseen kulunut aika parani jo viiden päivän kuluttua siitä, kun heille oli annettu 150 mg CoQ10:tä päivässä. Suorituskykyä parantavat vaikutukset voivat johtua suuremmasta energiantuotannosta ja antioksidanttitoiminnasta. Tutkimustulokset ovat kuitenkin ristiriitaisia.

Terveet henkilöt

Terveillä henkilöillä, joilla ei ole mitään sairauksia, energiahyödyt eivät vaikuta yhtä selviltä. Joissakin kontrolloiduissa tutkimuksissa on havaittu, että CoQ10-valmisteita käyttävien terveiden aikuisten energia on lisääntynyt hieman. Toisissa tutkimuksissa ei kuitenkaan havaittu merkittävää eroa lumelääkkeeseen verrattuna. Tutkimusten annokset vaihtelivat 100-300 mg/vrk, ja useimmat tutkimukset kestivät 10-12 viikkoa.

Sydänsairauksiin, fibromyalgiaan ja mahdollisesti krooniseen väsymysoireyhtymään liittyvästä väsymyksestä kärsivillä potilailla CoQ10 saattaa siis lisätä energiatasoja. Mutta terveessä väestössä vaikutus on vielä epävarma. Tarvitaan vielä hyvin suunniteltuja, laajempia tutkimuksia.

Mahdolliset haitat ja sivuvaikutukset

Useimmat ihmiset sietävät CoQ10-lisäravinteet yleensä hyvin. Yleisimmin raportoituja haittavaikutuksia ovat vähäiset ruoansulatuskanavan ongelmat, kuten pahoinvointi, ripuli ja ruokahaluttomuus.

Myös päänsärkyä on raportoitu, erityisesti suurilla annoksilla (400 mg/vrk tai enemmän). Annoksen pienentäminen poistaa yleensä CoQ10:een liittyvät päänsäryt.

Harvinaisia haittavaikutuksia ovat huimaus, unettomuus, ihottuma ja väsymys - mikä vaikuttaa ironiselta, koska sitä käytetään usein energian lisäämiseksi.

On mahdollista, että CoQ10 voi alentaa verensokeritasoa ja olla vuorovaikutuksessa verenohennuslääkkeiden kanssa, joten diabetesta tai antikoagulantteja käyttävien henkilöiden tulisi käyttää CoQ10:tä varoen. Keskustele aina lääkärisi kanssa ennen uusien lisäravinteiden aloittamista.

Suositeltu annostus

Energiaa lisäävän vaikutuksen aikaansaamiseksi tarvittavan CoQ10:n määrä näyttää olevan vähintään 90-200 mg päivässä jaettuina annoksina. Useimmissa tutkimuksissa, joissa on havaittu hyötyä väsymyksen ja liikuntasuorituskyvyn kannalta, on käytetty 100-300 mg:n päivittäisiä annoksia.

Yli 300 mg:n mega-annokset eivät näytä tuottavan suurempia energiahyötyjä, ja ne saattavat aiheuttaa todennäköisemmin haittavaikutuksia. On parasta pitäytyä pienimmässä tehokkaassa annoksessa, ellei lääkäri toisin määrää.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että CoQ10:n tyypillinen saanti ravinnosta on arviolta noin 3-5 mg päivässä. Suurin osa CoQ10:stä tuotetaan elimistössä endogeenisesti.

Muista, että CoQ10-lisäravinteet voivat olla vuorovaikutuksessa tiettyjen lääkkeiden, kuten statiinien ja varfariinin, kanssa, joten keskustele lääkärisi kanssa ennen lisäravinteiden käytön aloittamista, jos käytät lääkemääräyksiä.

Onko laadulla väliä?

Kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, CoQ10-tuotteen laadulla on merkitystä. Kaikki tuotemerkit eivät tarjoa etiketissä mainittua määrää CoQ10:tä tai käytä optimaalisia valmistusprosesseja vakauden ja biologisen hyötyosuuden varmistamiseksi.

Etsi hyvämaineinen tuotemerkki, joka on valmistettu hiivakäymisellä, joka tuottaa luonnollisen muodon, joka on identtinen kehossasi olevan CoQ10:n kanssa. Vältä synteettisiä lajikkeita. Tuotteet, joissa käytetään tekniikoita, kuten lipidejä tai nanodispersioita imeytymisen tehostamiseksi, ovat ihanteellisia.

Kapselimuodossa imeytyminen on yleensä parempaa kuin tabletissa. Ubikinoli on aktiivinen antioksidanttimuoto, ja se hyödynnetään helpommin kuin ubikinoni.

USP:n tai NSF:n kaltaisten riippumattomien laboratorioiden suorittama testaus voi myös todentaa laadun. Kun ostat CoQ10-tuotteita, jotka täyttävät laadunvarmistusstandardit, varmistat, että saat tehokkaan, korkean biologisen hyötyosuuden lisäravinteen.

Lifestyle Vinkkejä luonnollisesti Boost Energy

Vaikka CoQ10-lisä voi mahdollisesti lisätä energiatasojasi, se on vain yksi osa palapeliä. On monia muita näyttöön perustuvia tapoja parantaa energiaa ja torjua väsymystä:

 • Liikunta - Säännöllinen liikunta lisää energiaa parantamalla verenkiertoa, mitokondrioiden toimintaa ja sydän- ja verisuonitautien kuntoa.
 • Nukkuminen - Riittävän laadukkaan unen ansiosta voit herätä virkeänä ja valppaana.
 • Vähennä stressiä - Etsi terveellisiä tapoja hallita stressiä, jotta se ei enää syö energiaa.
 • Tasapainoinen ruokavalio - Ravitseva ruokavalio antaa sinulle jatkuvaa energiaa ja ehkäisee romahduksia.
 • Pysy nesteytettynä -Nestehukka on yleinen, ehkäistävissä oleva väsymyksen syy. Juo riittävästi vettä.
 • Rajoita alkoholin käyttöä - Alkoholi voi vaikuttaa kielteisesti uneen ja energiatasoon.
 • Tarkista puutostilat - Anemian tai D-vitamiinin puutteen kaltaiset asiat voivat aiheuttaa matalaa energiaa. Käy testaamassa.
 • Arvioi lääkkeet - Jotkin lääkemääräykset, kuten beetasalpaajat, voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena väsymystä.

Positiivisten elämäntapamuutosten tekeminen yhdessä CoQ10-lisäyksen kanssa voi auttaa maksimoimaan energiatasosi ja yleisen terveydentilasi. Tee yhteistyötä terveydenhuollon tarjoajasi kanssa määrittääksesi parhaan lähestymistavan yksilöllisiin tarpeisiisi.

Lopputulos

Mikä on siis tuomio - voiko CoQ10 todella antaa sinulle enemmän energiaa? Juuri nyt todisteet viittaavat siihen, että:

 • CoQ10 voi lisätä energiaa optimoimalla solujen energiantuotantoa, mitokondrioiden toimintaa, verenkiertoa ja liikuntasuorituskykyä.
 • Tutkimukset osoittavat, että CoQ10 vähentää väsymystä ihmisillä, joilla on tiettyjä sairauksia, kuten sydämen vajaatoiminta, fibromyalgia ja mahdollisesti krooninen väsymysoireyhtymä. Vaikutus on vaatimaton, mutta vaikuttaa luotettavalta.
 • Terveiden aikuisten, joilla ei ole kroonisia sairauksia, osalta tutkimukset ovat ristiriitaisia. Jotkut osoittavat, että energia lisääntyy hieman, toiset taas, että sillä ei ole mitään vaikutusta. Lisää tutkimusta tarvitaan edelleen.
 • 100-200 mg:n päivittäinen annos jaettuna pienempiin annoksiin vaikuttaa optimaaliselta energiahyötyjen saavuttamiseksi. Yli 300 mg:n mega-annokset eivät tuo lisähyötyä ja saattavat lisätä haittavaikutuksia.
 • Laadukkaat ravintolisät, jotka on valmistettu hiivalla fermentoidusta ubikinolista, näyttävät tarjoavan parhaan imeytymisen ja parhaat tulokset. Kolmannen osapuolen laboratorioiden suorittama testaus auttaa varmistamaan tehon ja puhtauden.
 • Energian lisäämiseksi CoQ10 toimii parhaiten yhdessä terveellisten elämäntapojen kanssa, kuten aktiivisen elämäntavan, hyvän ruokavalion, stressin vähentämisen ja riittävän unen kanssa.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin vielä, nykyinen näyttö osoittaa, että CoQ10:llä on potentiaalia lisätä energiaa ihmisillä, jotka kamppailevat väsymyksen kanssa, erityisesti mitokondrioiden toimintahäiriöiden vuoksi. Se voi myös tarjota vaatimatonta hyötyä muuten terveille aikuisille, jotka kaipaavat lisäenergiaa.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Alcocer-Gómez, E., Culic, O., Navarro-Pando, J. M., Sánchez-Alcázar, J. A., Bullón, P., & Cordero, M. D. (2014). Koentsyymi Q10:n vaikutus arvioituna 1990 ja 2010 ACR Diagnostic Criteria for Fibromyalgia ja SCL-90-R: neljä tapausraporttia ja kirjallisuuskatsaus. Nutrition, 30(11-12), 1385–1393. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003323

Fiorentino, G., Castellano, S., D'Abrosca, V., Pacifico, S., Mastellone, C., Scognamiglio, M., & Monaco, P. (2019). Koentsyymi Q10 kardiomyopatioissa: molekyylimekanismeista kliiniseen ehkäisyyn. Antioxidants (Basel, Sveitsi), 8(10), 443 . https://www.mdpi.com/2076-3921/8/10/443. https://www.mdpi.com/2076-3921/8/10/443.

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2021). Koentsyymi Q10-lisäyksen vaikutus sydämen vajaatoimintaan: meta-analyysi. The American journal of clinical nutrition, 113(2), 434-443. https://academic.oup.com/ajcn/article/113/2/434/6069930. https://academic.oup.com/ajcn/article/113/2/434/6069930

Gül, I., Gökbel, H., Belviranlı, M., Okudan, N., Büyükbaş, S., & Başaralı, K. (2011). Oksidatiivinen stressi ja antioksidanttinen puolustus plasmassa toistuvien supramaximaalisten harjoitusjaksojen jälkeen: koentsyymi Q10:n vaikutus. The Journal of sports medicine and physical fitness, 51(2), 305-312. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21681149/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21681149/

Ishrat, T., Khan, M. B., Hoda, M. N., Yousuf, S., Ahmad, M., Ansari, M. A., & Islam, F. (2006). Koentsyymi Q10 moduloi kognitiivista heikkenemistä streptotsotosiinin intraserebroventrikulaarista injektiota vastaan rotilla. Behavioural brain research, 171(1), 9-16 . https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432806001080.

Littarru G. P. ja Tiano, L. (2007). Koentsyymi Q10:n bioenergiset ja antioksidanttiset ominaisuudet: viimeaikainen kehitys. Molecular biotechnology, 37(1), 31-37 . https://link.springer.com/article/10.1007/s12033-007-0052-y. https://link.springer.com/article/10.1007/s12033-007-0052-y.

Mancini, A., Conte, G., De Marinis, L., Oradei, A., Caltagirone, C., & Spalletta, G. (2017). Koentsyymi Q10:n vaikutus kognitiivisiin toimintoihin terveessä vanhusväestössä: A Systematic Review. American journal of Alzheimer's disease and other dementias, 32(6), 323-332 . https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1533317517704083. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1533317517704083.

Marshall, R. J., Scott, H. D., Donnelly, R., Witthuhn, B. A., Maydick-Youngberg, D., & Pohlig, C. A. (2020). Koentsyymi Q10-lisäys fibromyalgiapotilailla: A Systematic Review and Meta-Analysis. Alternative therapies in health and medicine, 26(2), 11-17 . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7156543/. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7156543/.

Molyneux, S. L., Young, J. M., Florkowski, C. M., Lever, M., & George, P. M. (2008). Koentsyymi Q10: onko sillä kliinistä merkitystä ja onko se mitattava?. Kliininen biokemisti. Reviews, 29(2), 71-82 . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465021/. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465021/.

Orsucci, D., Mancuso, M., Ienco, E. C., LoGerfo, A., & Siciliano, G. (2009). Mitokondrioiden toimintahäiriön ja hermoston rappeutumisen torjuminen koentsyymi Q10:n ja E-vitamiinin lisäravinteiden avulla. Current medicinal chemistry, 16(25), 3053-3062. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19515442/ .

Rosenfeldt F. L., Haas S. J., Krum H., Hadj A., Ng K., Leong J. Y., & Watts G. F. (2007). Koentsyymi Q10 verenpainetaudin hoidossa: kliinisten tutkimusten meta-analyysi. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306 . https://www.nature.com/articles/1001958. https://www.nature.com/articles/1001958.

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., & Aryaeian, N. (2013). Koentsyymi Q10-lisä vähentää oksidatiivista stressiä ja lisää antioksidanttisten entsyymien aktiivisuutta potilailla, joilla on relapsoiva-remittoiva multippeliskleroosi. The international journal of neuroscience, 123(11), 776-782. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00207454.2013.811444 .

Silver M. A., Langsjoen P. H., Szabo S., Patil H., & Zelinger A. (2015). Atorvastatiinin vaikutus vasemman kammion diastoliseen toimintaan ja koentsyymi Q10:n kyky kumota kyseinen toimintahäiriö. The American journal of cardiology, 115(6), 761-765. https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(14)02377-7/fulltext.

Singh A., Coyne T., & Raval U. (2021). Koentsyymi Q10:n rooli liikunnan aineenvaihdunnassa ja suorituskyvyssä: Systemaattinen katsaus. Frontiers in nutrition, 8, 642820. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.642820/full. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.642820/full

Young, J. M., Molyneux, S. L., Reinheimer, A. M., & Richards, A. M. (2019). Koentsyymi Q10 sydän- ja verisuonitaudeissa. Current treatment options in cardiovascular medicine, 21(7), 33 . https://link.springer.com/article/10.1007/s11936-019-0757-4. https://link.springer.com/article/10.1007/s11936-019-0757-4.

Zhang, Y., Liu, X., Bian, C., Wu, X., Zou, L., Zhang, C., Chen, Y., & Chen, Z. (2018). Koentsyymi Q10:n vaikutus pro-inflammatorisiin sytokiineihin ja adiponektiiniin coonhound-koirien rasvakudoksessa. Journal of veterinary pharmacology and therapeutics, 41(4), 477-484. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvp.12526. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvp.12526

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku