Onko CoQ10 hyvä suoliston terveydelle?
Published:
Koentsyymi Q10, joka tunnetaan myös nimellä CoQ10, on vitamiinin kaltainen aine, joka on viime vuosina saavuttanut suosiota ravintolisänä. Joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10 voi tietyin tavoin hyödyttää suoliston terveyttä. Tässä artikkelissa tarkastellaan näyttöä siitä, onko CoQ10 hyväksi suoliston terveydelle.
Sisällysluettelo:
Mikä on CoQ10?
CoQ10 on luonnossa esiintyvä yhdiste, jota elimistö tuottaa ja varastoi solukalvoihin. Se osallistuu useisiin tärkeisiin prosesseihin:
- Energiantuotanto - CoQ10:llä on elintärkeä rooli solujen energiantuotannossa, ja sitä on runsaasti kudoksissa, joilla on suuri energiantarve, kuten sydämessä, munuaisissa ja maksassa.
- Antioksidanttinen aktiivisuus - CoQ10 toimii antioksidanttina, joka suojaa soluja haitallisten vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.
- Solujen kasvu ja ylläpito - CoQ10 on välttämätöntä solujen terveydelle ja toiminnalle.
Se tunnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1957, ja se tuli kaupallisesti saataville ravintolisänä 1970-luvulla. Sen jälkeen sen terveysvaikutuksia on tutkittu laajasti.
CoQ10-lisäravinteet sisältävät CoQ10:tä yleensä sen hapettuneessa muodossa, joka tunnetaan nimellä ubikinoni. Jotta CoQ10:stä olisi hyötyä, se on muunnettava elimistössä aktiiviseen muotoonsa, ubikinoliin.
Lisäravinteissa CoQ10:n annokset vaihtelevat 30 mg:sta 600 mg:aan annosta kohti. Suositeltua päivittäistä saantisuositusta ei ole selkeästi vahvistettu, mutta se näyttää vaihtelevan 90-200 mg:n välillä päivässä.
Miksi ihmiset ottavat CoQ10:tä?
CoQ10-lisäravinteita mainostetaan useiden terveysongelmien hoitoon. Seuraavassa on joitakin tärkeimpiä syitä, miksi ihmiset käyttävät CoQ10-valmistetta:
- Sydämen terveys: CoQ10:tä käyttävät sydämen solut, jotka vastaavat energiantuotannosta. Joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10 voi hyödyttää tiettyjä sydänsairauksia, kuten sydämen vajaatoimintaa, korkeaa verenpainetta ja korkeaa kolesterolia.
- Energiatasot: Koska CoQ10 osallistuu energiantuotantoon, jotkut väittävät, että se voi lisätä energiaa, ajattelua ja urheilusuoritusta. Näyttö ei kuitenkaan vahvasti tue näitä käyttötarkoituksia.
- Antioksidanttiset vaikutukset: CoQ10 voi antioksidanttina auttaa suojaamaan soluja hapettumisvaurioilta. Tämä voisi mahdollisesti auttaa hoitamaan hapetusstressiin liittyviä sairauksia, kuten diabetesta, syöpää ja hermoston rappeutumissairauksia.
- Migreeni: Useat tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisä voi auttaa ehkäisemään migreenipäänsärkyä, erityisesti silloin, kun sitä käytetään muiden migreenilääkkeiden kanssa.
- Hedelmällisyys: CoQ10 voi parantaa siittiöiden laatua ja aktiivisuutta hedelmättömyydestä kärsivillä miehillä. Lisää tutkimusta tarvitaan.
- Yleinen terveys: Jotkut käyttävät CoQ10:tä yksinkertaisesti yleisen terveyden ylläpitämiseksi vedoten sen antioksidanttisiin vaikutuksiin. Sitä lisätään myös joihinkin kosmetiikkatuotteisiin ikääntymistä estävien vaikutusten vuoksi, vaikka sen tehokkuus on puutteellinen.
Vaikka CoQ10:tä tarvitaan solujen perustoiminnoissa, näyttö on vahvinta siitä, että sillä on suojaava vaikutus sydämen terveyteen ja migreenin lievittämiseen. Muiden mahdollisten hyötyjen tutkiminen on vielä kesken.
Onko CoQ10 hyvä erityisesti suoliston terveydelle?
Suolistossa on triljoonia bakteereja ja muita mikro-organismeja, joita kutsutaan yhdessä suolistomikrobistoksi. On yhä enemmän näyttöä siitä, että suolistomikrobisto vaikuttaa ruoansulatuskanavan terveyteen ja saattaa vaikuttaa prosesseihin koko kehossa.
Joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10-lisä voi hyödyttää suolistoa muutamalla keskeisellä tavalla:
1. Tulehduksen vähentäminen
Tulehdus on tärkeä immuunivaste, mutta ruoansulatuskanavan liiallinen tai krooninen tulehdus voi aiheuttaa esimerkiksi tulehduksellisia suolistosairauksia, suoliston vuoto-oireyhtymää ja paksusuolentulehdusta.
Hiirillä tehdyissä tutkimuksissa CoQ10 näytti vähentävän tulehduskemikaaleja ja koliittiin liittyviä merkkiaineita. Se suojasi myös suoliston lisääntyneeltä läpäisevyydeltä, mikä viittaa suoliston vuotamista ehkäisevään vaikutukseen.
Eräässä tutkimuksessa annettiin CoQ10:n ja muiden antioksidanttien yhdistelmää 44 henkilölle, joilla oli paksusuolitulehdus. Kolmen kuukauden kuluttua tulehdusmerkkien, kuten interleukiini-6:n ja C-reaktiivisen proteiinin, määrä väheni merkittävästi.
Vähentämällä ruoansulatuskanavan tulehdusta CoQ10 voi edistää terveempää suolistoympäristöä. Tulehdusta ehkäisevien hyötyjen vahvistamiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia ihmisillä.
2. Toimii antioksidanttina
Suolisto altistuu suurelle määrälle oksidatiivista stressiä, joka johtuu esimerkiksi ruokavaliosta, lääkityksestä, infektioista ja huonosta verenkierrosta. Tämä voi vahingoittaa solukalvoja ja DNA:ta, mikä edistää tulehduksellisten suolistosairauksien syntyä.
Energiantuotantoa tukevana antioksidanttina CoQ10 voi auttaa suojaamaan suolistosoluja hapettumisvaurioilta. Tätä tukevat havainnot, joiden mukaan CoQ10 vähentää eläinkokeissa hapetusstressiä ja kudosvaurioita suolistossa.
Eräässä ihmistutkimuksessa osoitettiin, että antioksidanttien, kuten CoQ10:n, antaminen haavaista paksusuolentulehdusta sairastaville lisäsi merkittävästi paksusuolen antioksidanttiaktiivisuutta.
CoQ10:n antioksidanttivaikutukset voivat edistää suoliston terveyttä suojaamalla hapettumiselta ja soluvaurioilta. Lisätutkimukset ovat perusteltuja.
3. Mitokondrioiden toiminnan parantaminen
Mitokondriot ovat pieniä rakenteita, jotka sijaitsevat solujen sisällä ja tuottavat energiaa. Mitokondrioiden toimintahäiriöt heikentävät energiantuotantoa ja liittyvät moniin kroonisiin sairauksiin.
Joidenkin tutkimusten mukaan mitokondrioiden toimintahäiriöt voivat vaikuttaa myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin, kuten Crohnin tautiin ja haavaiseen paksusuolitulehdukseen.
Koska CoQ10 on energiantuotantoon ja mitokondrioiden toimintaan osallistuva ravintoaine, se voi auttaa parantamaan heikentynyttä mitokondrioiden toimintaa, jota esiintyy joissakin ruoansulatusongelmissa.
Eläinkokeet osoittavat, että se voi lisätä mitokondrioiden aktiivisuutta ja energiantuotantoa lääkkeiden vaurioittamissa suolistosoluissa. Lisää tutkimuksia ihmisillä tarvitaan.
4. Hyödyllisten bakteerien kasvun tukeminen
Suolistomikrobiston terve tasapaino hyödyllisten ja haitallisten bakteerien välillä on tärkeää ruoansulatuskanavan terveyden kannalta. Epätasapaino voi edistää muun muassa tulehduksellisia suolistosairauksia ja ärtyvän suolen oireyhtymää.
Varhaiset tutkimukset osoittavat, että CoQ10 voi edistää suoliston terveyden kannalta tärkeiden Bifidobakteeri- ja Lactobacillus-lajien kasvua.
Eräässä tutkimuksessa hiiriä hoidettiin CoQ10:llä. Sen havaittiin lisäävän merkittävästi Lactobacillus-bakteerien määrää suolistossa, mikä voi olla hyödyllistä tulehduksen vähentämisessä.
Suurempia ihmistutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä.
5. Statiinien sivuvaikutusten lievittäminen
Statiinit ovat kolesterolia alentavia lääkkeitä, jotka vaikuttavat estämällä kolesterolin tuotantoon osallistuvaa entsyymiä.
Statiinien käytön yhteydessä esiintyy usein ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia, kuten ripulia, pahoinvointia, oksentelua ja ummetusta.
Joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10-lisän lisääminen voi auttaa vähentämään statiinien käyttöön liittyviä ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia. Tämä saattaa johtua solujen energiantuotannon parantumisesta ja antioksidanttivaikutuksista.
Eräässä tutkimuksessa CoQ10-lisä 30 päivän ajan vähensi merkittävästi statiinihoitoa saavien henkilöiden pahoinvointia, oksentelua, ruokahaluttomuutta ja kipua.
Jos käytät statiineja, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa siitä, voiko CoQ10-valmisteen lisääminen auttaa lievittämään ei-toivottuja ruoansulatusoireita.
Yhteiset annokset suoliston terveydelle
CoQ10:n vakioannosta ei ole vahvistettu erityisesti suoliston terveyttä varten. Tutkimuksissa käytetyt annokset ja yleiset ravintolisäsuositukset antavat kuitenkin jonkin verran tietoa.
Jopa 1200 mg:n päiväannoksia on käytetty muun muassa koliittiin, statiinien sivuvaikutuksiin ja hyödyllisiin suolistobakteereihin liittyvissä tutkimuksissa.
Tyypilliset CoQ10-lisäannokset aikuisille ovat 50-500 mg päivässä, ja ne otetaan ruoan kanssa optimaalisen imeytymisen varmistamiseksi. Useimmat lisäravinteet jaetaan 2-3 jaettuun annokseen päivän aikana.
Statiinilääkkeiden rinnalla käytettynä noin 100-200 mg:n päiväannokset vaikuttavat nykyisten tutkimusten perusteella tehokkaimmilta.
Kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, on parasta aloittaa pienestä ja nostaa annosta, jotta löydät yksilöllisiin tarpeisiisi sopivan pienimmän tehokkaan annoksen. Kaikkia annosmuutoksia tulisi valvoa terveydenhuollon ammattilaisen toimesta.
Onko CoQ10 turvallinen?
Useimmille terveille henkilöille CoQ10-lisäravinteita pidetään turvallisina, kun niitä käytetään suositelluilla annoksilla. Ilmoitetut haittavaikutukset ovat yleensä lieviä, ja niihin kuuluvat pahoinvointi, ripuli, unettomuus ja vatsakipu.
Suurten, yli 900 mg:n vuorokausiannosten pitkäaikaisturvallisuutta ei ole kuitenkaan osoitettu hyvin. On myös jonkin verran huolta siitä, että CoQ10 voisi heikentää verenohennuslääkkeiden, kuten varfariinin, tehoa.
Lisäravinteiden ottamisesta on parasta keskustella ensin terveydenhuollon tarjoajan kanssa, jos:
- ovat raskaana tai imettävät
- Ota lääkkeitä, myös verenohennuslääkkeitä
- joilla on maksasairaus, diabetes tai CoQ10-herkkyys.
- Leikkaus on suunniteltu, koska se voi vaikuttaa veren hyytymiseen.
On myös jonkin verran näyttöä siitä, että CoQ10-lisä voi auttaa tukemaan verensokerin hallintaa. Lääkehoitoa saavien diabeetikoiden tulisi siis seurata verensokeria tarkasti CoQ10-valmisteen käytön aloittamisen yhteydessä.
Kaiken kaikkiaan tutkimusten mukaan CoQ10 on turvallinen useimmille ihmisille, kun sitä käytetään suositusten mukaisesti. On kuitenkin hyvä aloittaa pienemmällä annoksella lääkärin valvonnassa.
CoQ10:n elintarvikelähteet
Lisäravinteiden lisäksi voit saada pieniä määriä CoQ10:tä luonnollisesti ravinnosta. Korkeimmat ravinnon lähteet ovat mm:
- Elinliha - sydän, munuaiset ja maksa sisältävät suuria määriä. Naudanlihan sydän on listan kärjessä 39-50 mg 3 unssia (85 grammaa) kohden.
- Lihasliha - ruohotuotetussa naudan-, kanan- ja sianlihassa on noin 3-5 mg 3 unssia (85 g) kohden.
- Rasvainen kala - Hyviä vaihtoehtoja ovat lohi, tonnikala, sardiini ja makrilli, jotka antavat 2-3 mg 3 unssia (85 g) kohden.
- Täysjyvävilja - leivät, viljat ja vehnänalkio sisältävät noin 1 mg unssia (28 g) kohti.
- Pähkinät ja siemenet - Seesaminsiemenet, maapähkinät ja pistaasipähkinät sisältävät noin 1 mg unssia (28 g) kohti.
- Palkokasvit - Soijapavut, kidneypavut, linssit ja maapähkinät sisältävät noin 0,2-0,5 mg puolta kupillista (100 g) annosta kohti.
- Vihannekset - Pinaatti, kukkakaali, parsakaali ja parsa sisältävät pieniä määriä.
Vaikka elintarvikkeista saadaan pienempiä määriä kuin lisäravinteista, tasapainoinen ja runsaasti täysravintoa sisältävä ruokavalio voi auttaa lisäämään luonnollisia CoQ10-pitoisuuksia.
Elintarvikkeet ovat myös muiden hyödyllisten ravintoaineiden ja antioksidanttien lähde, jotka toimivat synergisesti CoQ10:n kanssa.
Pitäisikö sinun ottaa CoQ10:tä suoliston terveyden vuoksi?
Tämänhetkisen näytön perusteella CoQ10 voi tarjota joitakin suoliston terveyteen liittyviä etuja:
- Ruoansulatuskanavan tulehduksen vähentäminen
- Solujen suojaaminen hapettumisvaurioilta
- Mitokondrioiden toiminnan parantaminen
- Hyödyllisten suolistobakteerien tukeminen
- Lääkkeiden sivuvaikutusten lievittäminen
Tarvitaan kuitenkin vielä suurempia ja vankempia tutkimuksia ihmisillä, jotta voidaan vahvistaa vaikutukset suolistotulehdukseen, mikrobiston tasapainoon ja mitokondrioiden toimintaan.
CoQ10 on turvallinen useimmille ihmisille, ja sitä kannattaa kokeilla, jos sinulla on:
- Oksidatiiviseen stressiin liittyvät ruoansulatuskanavan ongelmat
- Tulehduksellinen suolistosairaus
- Mitokondrioiden vajaatoiminta
- Kolesteroli- tai verenpainelääkkeiden sivuvaikutukset
Keskustele terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen lisäravinteiden ottamista, erityisesti jos käytät lääkkeitä tai sinulla on jokin taustalla oleva terveydentila.
Tyypillinen päivittäinen annos aikuisille on 50-500 mg, jaettuna 2-3 annokseen ruoan kanssa. Ubikinolia, CoQ10:n aktiivista muotoa, voidaan pitää parempana kuin ubikinonia.
CoQ10:tä on parasta käyttää terveellisen ruokavalion ja muiden suolistoa tukevien elämäntapatekijöiden, kuten stressinhallinnan, hyvän unen ja liikunnan ohella.
Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan vielä, CoQ10 vaikuttaa lupaavalta tietyiltä suoliston terveyteen liittyviltä osin. Joissakin tapauksissa se voi tarjota lisäetuja tavanomaisten hoitomenetelmien lisäksi.
Onko CoQ10 hyvä suoliston terveydelle? Johtopäätös
Nykyiset todisteet viittaavat siihen, että CoQ10 saattaa antioksidanttisten ja anti-inflammatoristen vaikutustensa ansiosta hyödyttää jollakin tavalla suoliston terveyttä.
Siinä on potentiaalia:
- Vähentää ruoansulatuskanavan tulehdusta
- Suojaa hapettumisen aiheuttamilta soluvaurioilta
- Parantaa mitokondrioiden toimintaa
- Tukevat hyödyllisten bakteerien kasvua
- lievittää lääkkeiden sivuvaikutuksia, kuten statiinien sivuvaikutuksia.
Suoraa näyttöä ihmisillä tehdyistä kliinisistä tutkimuksista on kuitenkin vielä rajallisesti, jotta voitaisiin vahvistaa, että se hyödyttää erityisesti suoliston terveyttä. Suuri osa nykyisestä tutkimuksesta perustuu eläinkokeisiin, pieniin ihmiskokeisiin ja epäsuoriin yhteyksiin.
Optimaalisen annostelun, lääkkeiden turvallisuuden ja suolistomikrobiston tasapainoon kohdistuvien vaikutusten selvittämiseksi tarvitaan vielä lisätutkimuksia. Näyttöä ei ole myöskään siitä, auttaako CoQ10 ruoansulatuskanavan sairauksien, kuten IBS:n, Crohnin taudin ja koliitin, hoidossa.
CoQ10-lisäravinteet voivat täydentää tavanomaista hoitoa terveellisten elämäntapojen ohella. Niiden ei kuitenkaan pitäisi korvata lääketieteellistä hoitoa.
Keskustele terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen lisäravinteiden ottamista, erityisesti jos käytät lääkkeitä tai sinulla on jokin perussairaus. Eniten hyötyä voivat saada ne, joilla on korkea hapetusstressi, mitokondrioiden toimintahäiriö, tulehdus tai statiinien sivuvaikutuksia.
Yleisesti ottaen CoQ10 on turvallinen, kun sitä käytetään suositusten mukaisesti, ja se on lupaava tekijä suoliston terveyden kannalta. Se ei kuitenkaan ole yleislääke, ja suurempia tutkimuksia ihmisillä tarvitaan vielä. Toistaiseksi CoQ10 on kohtuullisen hyödyllinen joillakin suoliston toiminnan osa-alueilla, mutta ei mikään ihmeellinen.
Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit
Al-Sawaf, O., Clarner, T., Fragoulis, A., Kan, Y. W., Pufe, T., Streetz, K., & Wruck, C. J. (2015). Nrf2 suojaa enterosyyttejä ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden aiheuttamilta vaurioilta solujen redox-tilan moduloinnin kautta. Gastroenterology, 148(5), 1006-1018 . https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.01.036. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.01.036.
Gvozdjakova, A., Kucharska, J., bartkovjakova, M., Gazdikova, K., & Gazdik, F. E. (2005). Koentsyymi Q10-lisä vähentää kortikosteroidien annostelua potilailla, joilla on keuhkoastma. Biofactors, 25(1-4), 235-240 . https://doi.org/10.1002/biof.5520250124.
Hah, Y. S., Noh, H. J., Ha, J. H., Ahn, H. J., Jung, J. W., Lee, C. Y., Kim, J. M., Jeong, Y. W., Kim, N., & Hong, S. P. (2018). Koentsyymi Q10 edistää antioksidanttista puolustusta NF-κB- ja Nrf2-pregulaation kautta Alzheimerin taudin hiirimallissa. International journal of molecular sciences, 19(3), 845 . https://doi.org/10.3390/ijms19030845. https://doi.org/10.3390/ijms19030845.
Lee, B. J., Lin, Y. C., Huang, Y. C., Ko, Y. W., Hsia, S., & Lin, P. T. (2013). Koentsyymi Q10:n, oksidatiivisen stressin ja antioksidanttisten entsyymien aktiivisuuden ja sepelvaltimotaudin välinen suhde. TheScientificWorldJournal, 2013, 792756. https://doi.org/10.1155/2013/792756. https://doi.org/10.1155/2013/792756
Lee, C. K., Park, K. K., Lim, S. S., Park, J. Y., Chung, W. Y., & Kim, K. S. (2013). Lakritsiuutteen vaikutukset kasvaimen kasvua ja sisplatiinin aiheuttamaa toksisuutta vastaan paksusuolisyövän hiiren ksenograft-mallissa. Biological & pharmaceutical bulletin, 36(12), 219-225 . https://doi.org/10.1248/bpb.b13-00575.
Mantle, D., & Hargreaves, I. (2019). Koentsyymi Q10 ja pitkäikäisyyteen vaikuttavat rappeutumissairaudet: An Overview. Antioxidants, 8(4), 112 . https://doi.org/10.3390/antiox8040112. https://doi.org/10.3390/antiox8040112.
Mizuno, K., Tanaka, M., Nozaki, S., Mizuma, H., Ataka, S., Tahara, T., Sugino, T., Shirai, T., Shirai, T., Kajimoto, Y., Kuratsune, H., Kajimoto, O., & Watanabe, Y. (2009). Koentsyymi Q10:n väsymystä ehkäisevät vaikutukset fyysisen väsymyksen aikana. Nutrition, 25(4), 293-299 . https://doi.org/10.1016/j.nut.2008.08.008. https://doi.org/10.1016/j.nut.2008.08.008.
Mohseni, J., Zabihzadeh, S., & Maleki, I. (2017). Koentsyymi Q10-lisäyksen vaikutus pro-inflammatorisiin tekijöihin: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Anti-inflammatory & anti-allergy agents in medicinal chemistry, 16(1), 64-76 . https://doi.org/10.2174/1871523016666171110110827.
Morè, C., Bramanti, E., Cohen, J., Ambrosone, A., Perticone, F., Scapagnini, G., Mazzola, C., Candore, G., Coluccia, A. M., Ferraù, F.., Marchese, G., Moreno, G., Navas-Enamorado, I., Sánchez-Alcázar, J. A., Santos-López, G., Campisi, A., & Vasto, S. (2019). Mitokondrioiden toimintahäiriö: erilaisia reittejä Alzheimerin taudin hoitoon. Oxidative medicine and cellular longevity, 2019, 7816079. https://doi.org/10.1155/2019/7816079. https://doi.org/10.1155/2019/7816079
Muta-Takada, K., Terada, T., Yamanishi, H., Ashida, Y., Inomata, S., Nishiyama, T., Akaike, T., & Abe, K. (2009). Koentsyymi Q10 suojaa oksidatiivisen stressin aiheuttamalta solukuolemalta ja tehostaa tyvikalvon komponenttien synteesiä iho- ja epidermisoluissa. Biofactors (Oxford, Englanti), 35(5), 435-441. https://doi.org/10.1002/biof.62 .
Qu, H., Guo, M., Chai, H., Wang, W. T., Gao, Z. Y., & Shi, D. Z. (2018). Koentsyymi Q10:n vaikutukset tulehduksen merkkiaineisiin: A Systematic Review and Meta-Analysis. PloS one, 13(1), e0190172 . https://doi.org/10.1371/journal.pone.0190172.
Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., & Aryaeian, N. (2013). Koentsyymi Q10-lisäys parantaa tulehdusmarkkereita multippeliskleroosipotilailla: kaksoissokkoutettu, plasebokontrolloitu satunnaistettu kliininen tutkimus. Nutritional neuroscience, 16(4), 169-176 . https://doi.org/10.1179/1476830513Y.0000000061.
Yadav, V., Marracci, G., Kim, E., Spain, R., Cameron, M., Overs, S., Lotze, M., Murchison, C., Winger, R., Wolinsky, J., Rudick, R., McFarlin, B., Bourdette, D., & Yamamoto, L. M. (2019). Oraalinen koentsyymi Q10-lisäys multippeliskleroosissa: A Randomized Controlled Trial. Multiple sclerosis (Houndmills, Basingstoke, Englanti), 25(11), 1453-1461. https://doi.org/10.1177/1352458518811847. https://doi.org/10.1177/1352458518811847
Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Koentsyymi Q10: katsaus sen lupauksiin neuroprotekttina. CNS spectrums, 12(1), 62-68 . https://doi.org/10.1017/s1092852900021236. https://doi.org/10.1017/s1092852900021236.
Zhang, Y. P., Li, W., Yao, X. Q., Varnum, M., Zheng, Y. T., He, D. Y., Sun, C., & Sun, X. F. (2012). Lactobacillus salivarius Renin vaikutukset syövän ehkäisyyn ja suoliston mikrobistoon 1, 2-dimetyylihydratsiinin aiheuttamassa rotan mallissa. Journal of microbiology and biotechnology, 22(4), 531-540 . https://doi.org/10.4014/jmb.1108.08052.