Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää tulehduksellisesta suolistosairaudesta (IBD).

Last updated:

Published:

Mikä on tulehduksellinen suolistosairaus?

Tulehduksellinen suolistosairaus (IBD) on sairaus, jolla on kaksi eri muotoa. Ensimmäinen, Crohnin tauti, on seurausta tulehduksesta suoliston kaikissa kerroksissa. Haavainen paksusuolentulehdus syntyy, kun tulehdus ärsyttää paksusuolen eli paksusuolen sisäkalvoa. Molemmat aiheuttavat kuitenkin kipua ja epämukavuutta miljoonille ihmisille eri puolilla maailmaa. Voi olla myös tapauksia, joissa tulehduksen lähde on näiden kahden alatilan sekoitus. Vaikka tämä on harvinaista, sitä kutsutaan epämääräiseksi koliitiksi.

naisella on vatsakipuja

IBD:tä sairastavilla voi esiintyä mitä tahansa seuraavista oireista, joiden vakavuusaste vaihtelee. Vähentynyt ruokahalu, suunnittelematon laihtuminen, äärimmäinen väsymys, ripuli, vatsakipu ja verta ulosteessa. Kun oireet jatkuvat, puhutaan yleisesti taudinpurkauksesta.

Pahimmassa tapauksessa IBD kestää vuosikymmeniä, joten se on krooninen sairaus. Rauhoittavaa on, että sairautta voidaan hoitaa lääkkeillä, joilla pyritään vähentämään elimistön immuunivastetta. Noin 25 prosentissa tapauksista IBD diagnosoidaan ennen 20 ikävuoden täyttämistä, vaikka joillakin se todetaan vasta viisikymppisenä. Koska sairaus on yleinen lapsilla, sillä voi olla uskomattoman suuri vaikutus heidän kykyynsä elää normaalia teini-ikäistä elämää.

Monet ihmiset olettavat, että IBD on seurausta huonosta ruokavaliosta. Se on täynnä roskaruokaa ja sokerisia herkkuja. Vaikka tällaiset elintarvikkeet eivät todellakaan edistä terveellisiä elämäntapoja, IBD:n syynä on itse asiassa liian innokas immuunijärjestelmä.

Tyypillisessä tilanteessa immuunijärjestelmämme käynnistyy aina, kun havaitsemme infektion tai bakteerin. Immuunijärjestelmämme tulehdusreaktio on luonnollinen ja välttämätön osa ihmisen selviytymistä. Tulehduksellinen suolistosairaus syntyy, kun immuunijärjestelmä aktivoituu liikaa, vaikka infektiota tai bakteereja ei ole juuri lainkaan.

Yksi IBD:n suurimmista haasteista on se, että ei tiedetä, miten se alkaa tai mikä aiheuttaa sen kehittymisen. Siksi hoitojen ensisijaisena tavoitteena on vähentää tulehdusta, vähentää siten oireita ja palauttaa potilaiden terve elämänlaatu.

Immuunijärjestelmämme on mukana

IBD:n hoidon vaikeus johtuu sen yhteyksistä immuunijärjestelmään. Immuunijärjestelmämme on integroitunut moniin muihin elimistömme osa-alueisiin, joten tarkan laukaisijan paikantaminen on osoittautunut huomattavaksi haasteeksi nykyaikaiselle lääketieteelle. Koska emme tiedä, mikä aiheuttaa sairauden kehittymisen, meillä ei myöskään ole (vielä) parannuskeinoa tulehdukselliseen suolistosairauteen. Vaikka IBD:tä voi olla haastavaa hoitaa, se ei tarkoita, ettemme voisi oppia lisää siitä, mitä kehossamme tapahtuu, kun sairaus ilmenee.abstrakti miespuolinen keho

Alustavat tutkimukset viittaavat kahdenlaisiin ongelmiin immuunijärjestelmässämme. Ensimmäinen, "immuunivälitteinen", muistuttaa paljon edellä käytettyä esimerkkiä. Immuunijärjestelmämme työskentelee ympäri vuorokauden ja yrittää käsitellä infektioita, vaikka ne ovat jo menneet ohi. Toisessa, "autoimmuunissa", immuunijärjestelmämme menee sekaisin. Se voi pitää ruoansulatuskanavassamme olevia terveitä bakteereja uhkana eikä hyötynä ja alkaa hyökätä niitä vastaan. Yleisesti ottaen Crohnin tauti liittyy immuunivälitteisiin tiloihin, kun taas UC on läheisessä yhteydessä autoimmuuniongelmiin.

Kaksi IBD-tyyppiä - Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus.

Crohnin tauti

Vaikka nämä kaksi sairautta liittyvätkin toisiinsa immuunijärjestelmän ongelmien vuoksi, ne eroavat toisistaan jonkin verran. Crohnin taudin aiheuttamaa tulehdusta voi esiintyä missä tahansa huulista peräaukkoon. Kuvittele, millaisen reitin ruoka joutuu kulkemaan kehosi läpi syödessäsi. Missä tahansa kohdassa tätä matkaa tulehdus ärsyttää ja johtaa edellä mainittuihin oireisiin.

Crohnin taudin komplikaatioita ovat muun muassa fistelien kehittyminen. Tällöin haavauma yhdistää kaksi suolen seinämän osaa. Syntynyt kapea käytävä on altis infektioille ja paiseiden muodostumiselle.

Haavainen paksusuolen tulehdus

Haavainen paksusuolentulehdus on tyypillisemmin paikallinen. Se aiheuttaa yleensä ylimääräistä tulehdusta paksusuolessa eikä koko ruoansulatuskanavassa. Oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin Crohnin taudissa, mutta oireet alkavat tyypillisesti akuutimmin eivätkä niinkään kroonisesti kuin Crohnin taudissa. Haavainen paksusuolentulehdus on kuitenkin edelleen vakava ja aiheuttaa pitkäkestoisen tulehduksen. Perforoitunut paksusuoli on yksi monista UC:hen liittyvistä riskeistä. Usein rei'itys johtuu paksusuolen nopeasta laajentumisesta ja turvotuksesta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku