Voiko b12:ta ja CoQ10:tä ottaa yhdessä?

Published:

B12-vitamiini ja CoQ10 ovat kaksi suosittua ravintolisää, jotka tarjoavat monia mahdollisia terveyshyötyjä. B12 on välttämätön vitamiini, jota tarvitaan punasolujen muodostumiseen, DNA-synteesiin ja neurologiseen toimintaan. CoQ10 on antioksidantti, joka tukee solujen energiantuotantoa.

Monet ihmiset käyttävät B12:ta ja CoQ10:tä erikseen eri syistä. Mutta onko turvallista ja tehokasta ottaa B12 ja CoQ10 samanaikaisesti? Katsotaanpa tarkemmin, miten nämä kaksi lisäravintaa ovat vuorovaikutuksessa keskenään.

Voiko b12:ta ja CoQ10:tä ottaa yhdessä?

Yleiskatsaus B12-vitamiiniin

B12-vitamiini, joka tunnetaan myös nimellä kobalamiini, on vesiliukoinen vitamiini, jolla on tärkeä rooli:

 • Punasolujen muodostuminen ja anemian ehkäisy
 • Solujen aineenvaihduntaprosessit
 • Energiantuotanto
 • Neurologinen toiminta ja aivojen terveys
 • Sydän- ja verisuoniterveys
 • DNA- ja RNA-synteesi
 • Immuunijärjestelmän tuki

Vaikka B12:ta on luonnostaan elintarvikkeissa, kuten lihassa, kananmunissa, maitotuotteissa ja äyriäisissä, monilla ihmisillä on vaikeuksia saada sitä riittävästi ravinnosta. Lisäravinteita suositellaan usein erityisesti niille, joilla on puutosriski.

Joitakin yleisiä syitä B12-lisäravinteiden käyttöön ovat:

 • B12-vitamiinin puutteen hoito
 • Energiatasojen lisääminen
 • Psyykkisen keskittymisen ja kognition tukeminen
 • Masennuksen ja ahdistuksen hallinta
 • Sydän- ja verisuoniterveyden parantaminen
 • Terveen ihon, hiusten ja kynsien ylläpitäminen.

Suositeltu päivittäinen B12:n saanti on noin 2,4 mcg, mutta lisäravinteiden annokset vaihtelevat usein 500 mcg:stä 1 000 mcg:aan.

Yleiskatsaus CoQ10:een

CoQ10 eli koentsyymi Q10 on kehon luonnollisesti tuottama aine, joka auttaa tuottamaan energiaa soluissa. Se toimii myös tehokkaana antioksidanttina. Joitakin keskeisiä etuja ovat mm:

 • Solujen energiantuotanto
 • Voimakkaat antioksidanttiset vaikutukset
 • Parempi sydänterveys
 • Neuroprotektiiviset ominaisuudet
 • Immuunijärjestelmän tuki

CoQ10-tasot voivat laskea iän tai tiettyjen sairauksien myötä. Lisäravinteita voidaan käyttää CoQ10-tilanteen kohottamiseen seuraavissa tapauksissa:

 • Sydämen terveys ja sydän- ja verisuonisairaudet
 • Kognitiivinen tuki ja neuroprotektio
 • Antioksidanttiset ja ikääntymistä estävät vaikutukset
 • Migreenin päänsäryn lievittäminen
 • PCOS ja hedelmällisyys
 • Energian lisääminen

Tyypilliset CoQ10-annokset ovat 90-200 mg päivässä, jaettuna annoksina ruoan kanssa.

Sekä B12 että CoQ10 tarjoavat merkittäviä terveyshyötyjä. Mutta onko edullista ottaa molempia lisäravinteita samanaikaisesti? Keskustellaanpa todisteista.

Onko B12:n ja CoQ10:n välillä yhteisvaikutuksia?

B12-vitamiinin ja CoQ10-lisäravinteiden välillä ei ole tunnettuja suoria yhteisvaikutuksia.

B12 on vesiliukoinen vitamiini, kun taas CoQ10 on rasvaliukoinen antioksidantti. Tämä tarkoittaa, että niiden imeytymis- ja vaikutusmekanismit elimistössä ovat erilaiset.

 • B12 - vaatii imeytymiseen intrinsic-tekijän ja mahahapon; osallistuu solujen aineenvaihduntaan ja punasolujen tuotantoon.
 • CoQ10 - imeytyy ravinnon rasvan mukana; osa soluenergiaa tuottavaa elektroninsiirtoketjua.

Tutkimusten mukaan B12 ja CoQ10 eivät kilpaile imeytymisestä eivätkä vaikuta negatiivisesti toistensa biologiseen hyötyosuuteen. Molempia lisäravinteita pidetään yleensä turvallisina käyttää yhdessä ilman ongelmia.

Suuria B12-annoksia käyttävien henkilöiden olisi kuitenkin seurattava kuparipitoisuuksia, sillä B12 voi heikentää kuparin imeytymistä vähäisessä määrin. CoQ10 edistää kuparia vaativaa energiantuotantoa, joten kuparin puute voi teoriassa vaikuttaa CoQ10:n vaikutuksiin.

Kaiken kaikkiaan todisteet osoittavat, että B12:n ja CoQ10:n välillä ei ole merkittäviä yhteisvaikutuksia, kun niitä käytetään ohjeiden mukaisesti. Lisäravinteiden ottamisesta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa keskusteleminen on silti suositeltavaa.

B12:n ja CoQ10:n ottamisen mahdolliset hyödyt

Vaikka haitallisia yhteisvaikutuksia ei ole, B12:n ja CoQ10:n yhdistelmällä voi olla useita synergistisiä etuja:

1. Lisääntynyt energia

Sekä B12 että CoQ10 ovat elintärkeitä solujen energiantuotannolle mitokondrioissa. Näiden lisäravinteiden ottaminen yhdessä voi mahdollisesti lisätä energiatasoa.

B12:ta tarvitaan rasvojen ja proteiinien muuntamiseen käyttökelpoiseksi energiaksi. CoQ10 auttaa siirtämään elektroneja ATP:n tuottamiseksi. Yhdessä ne voivat parantaa yleistä energiatilaa.

2. Antioksidanttisuojaus

CoQ10 on todistetusti antioksidantti, joka voi auttaa kompensoimaan liikunnan ja normaalin aineenvaihdunnan aiheuttamia hapettumisvaurioita.

Tutkimukset osoittavat, että B12:lla on myös antioksidanttisia ominaisuuksia - molempien lisäravinteiden ottaminen voi lisätä antioksidanttista aktiivisuutta, joka suojaa soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

3. Aivojen terveyden tukeminen

B12 ja CoQ10 ovat kriittisiä kognitiivisten toimintojen kannalta. B12:ta tarvitaan hermojen välittämiseen ja homokysteiinin aineenvaihduntaan. CoQ10 suojaa hermoja ja parantaa mitokondrioiden toimintaa.

Molempien täydentäminen voi lisätä vaikutuksia muistiin, keskittymiseen, neuroprotektioon ja aivojen yleiseen terveyteen.

4. Sydän- ja verisuonitautien edut

Sekä B12 että CoQ10 ovat hyödyllisiä sydämen terveyden tukemisessa. B12 alentaa homokysteiinitasoja, joka on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. CoQ10 parantaa sydämen energia-aineenvaihduntaa ja toimintaa.

Yhdessä nämä kaksi lisäravinteet voivat tarjota ennaltaehkäisevää sydän- ja verisuonitukea terveille ja sydänsairaille henkilöille.

5. Väsymyksen ja heikkouden lievittäminen

B12:n puute voi aiheuttaa anemiaa, väsymystä ja lihasheikkoutta. Alhainen CoQ10-tila liittyy myös väsymykseen ja vähäiseen energiaan.

B12:n ja CoQ10:n yhteiskäyttö voi auttaa poistamaan väsymystä ja heikkoutta aiheuttavat puutteet.

Niille, jotka etsivät energiapotkua, parempaa kognitiota, antioksidanttisuojaa tai sydän- ja verisuonitukea, B12:n ja CoQ10:n yhdistäminen voisi olla tehokas strategia lääkärin ohjauksessa.

Kuinka ottaa B12- ja CoQ10-lisäravinteet yhdessä?

Jos haluat ottaa B12:ta ja CoQ10:tä samanaikaisesti, tässä on muutamia vinkkejä turvalliseen ja tehokkaaseen lisäravinteen ottamiseen:

 • Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa - Keskustele aina uusien lisäravinteiden ottamisesta lääkärisi kanssa, jotta voit tutkia, onko niillä yhteisvaikutuksia lääkkeiden tai terveydentilan kanssa.
 • Ota ohjeiden mukaan - Noudata huolellisesti etiketissä olevia tai lääkärin antamia annostusohjeita. Useimmat vaihteluvälit ovat 500-1 000 mcg päivässä B12:lle ja 90-200 mg päivässä CoQ10:lle.
 • Käytä jaettuja annoksia - Imeytymistä voidaan optimoida jakamalla annokset päivän aikana yhden suuren annoksen sijaan. Esimerkiksi 100 mg CoQ10 ja 500 mcg B12 kahdesti päivässä.
 • Ota CoQ10 ruoan kanssa - Ravintorasvat parantavat CoQ10-lisäravinteiden hyötyosuutta, joten ota se aterian tai öljyä tai terveellisiä rasvoja sisältävän välipalan yhteydessä.
 • Valitse laadukkaita lisäravinteita - Osta hyvämaineisia merkkituotteita, joiden puhtaus ja oikea annostus on testattu. Kielen alle liukenevat B12-tabletit tai -pastillit voivat olla hyödyllisiä.
 • Seuraa vaikutuksia - Seuraa energiatasoja, kognitiivisia toimintoja, liikunnasta palautumista ja yleistä hyvinvointia. Säädä annoksia lääkärisi kanssa vastaavasti.
 • Varo sivuva ikutuksia - Suuret määrät B12:ta voivat mahdollisesti aiheuttaa aknea tai kutinaa. Suuret CoQ10-annokset voivat aiheuttaa lievää unettomuutta, pahoinvointia tai huimausta joillakin ihmisillä.

Oikealla lisäravinteella B12 ja CoQ10 voidaan ottaa turvallisesti yhdessä. Synergiavaikutuksia ei kuitenkaan ole todistettu hyvin, ja hyödyt voivat vaihdella yksilöllisesti.

Pitäisikö sinun ottaa B12 ja CoQ10 yhdessä?

Huolimatta siitä, että yhteisvaikutuksista ei ole näyttöä, suurten annosten ottamista yhdessä ei yleensä suositella ilman lääkärin valvontaa. Myös B12- ja CoQ10-arvot voidaan testata veressä liiallisen lisäravinteen ottamisen välttämiseksi.

Niille, joilla on todettu B12:n tai CoQ10:n puute, samanaikainen lisäravinteiden antaminen voi kuitenkin olla perusteltua - erityisesti pienemmillä terapeuttisilla annoksilla.

Jotkut iäkkäät aikuiset ja kasvissyöjät/vegaanit voivat hyötyä kohtuullisista annoksista sekä B12:ta että CoQ10:tä energiatasojen, aivotoiminnan ja sydän- ja verisuoniterveyden tukemiseksi.

Keskustele lääkärisi kanssa selvittääksesi, sopiiko B12:n ja CoQ10:n yhdistäminen yksilöllisiin ravitsemuksellisiin tarpeisiisi ja terveydellisiin tavoitteisiisi. Useimmille se on turvallista, mutta ne, joilla on sairauksia tai jotka käyttävät lääkkeitä, vaativat huolellisempaa arviointia.

Monille terveille henkilöille näiden lisäravinteiden samanaikainen käyttö normaalien annostelujen rajoissa ei todennäköisesti aiheuta ongelmia. Hyödyt ovat kuitenkin vielä spekulatiivisia, koska B12:n ja CoQ10:n yhdistämisestä ei ole tarkempia tietoja. Paras lähestymistapa on edelleen reaktion seuranta ja saannin mukauttaminen sen mukaisesti.

Voiko b12:ta ja CoQ10:tä ottaa yhdessä? Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että B12-vitamiinilla ja CoQ10:llä ei yleensä ole kielteisiä yhteisvaikutuksia, ja niitä voidaan todennäköisesti käyttää yhdessä turvallisesti. Ne imeytyvät ja hyödynnetään elimistössä eri tavoin.

B12:n ja CoQ10:n yhdistämisen mahdollisia hyötyjä ovat lisääntynyt energia, antioksidanttivaikutukset, aivojen parempi terveys, sydän- ja verisuonituki ja väsymyksen lievittäminen. Tutkimukset eivät kuitenkaan ole vielä vahvistaneet selkeitä synergiavaikutuksia.

Maksimoidaksesi turvallisuuden ja tehokkuuden kokeillessasi B12- ja CoQ10-lisäravinteiden yhteiskäyttöä, pyydä lääkäriä opastamaan sinua hoito- ja annosteluohjelmassa. Noudata etiketin ohjeita, tarkkaile sivuvaikutuksia ja seuraa tuloksia.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin vielä, B12:n ja CoQ10:n samanaikainen käyttö voi tarjota joillekin ammattilaisen hoidossa oleville ihmisille suuremman ravitsemuksellisen lisäpotkun. Hyötyjä ei kuitenkaan voida taata, joten seuratkaa yksilöllistä vasteenne.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

 • Gröber, U., Kisters, K. ja Schmidt, J. (2013), Neuroenhancement with vitamin B12-underestimated neurological significance. Nutrients, 5(12), s. 5031-5045. https://doi.org/10.3390/nu5125031. https://doi.org/10.3390/nu5125031
 • Baierle, M., Vencato, P., Oldenburg, L. et al. Coenzyme Q10 supplementation reduces oxidative stress and improves antioxidant enzyme activity in patients with coronary artery disease. Nutr J 15, 6 (2016) . https://doi.org/10.1186/s12937-016-0127-z.
 • Zhang J, Liu H, Yang J, Li Z, Ren J, Li X. Koentsyymi Q10:n kliininen vaikutus masennukseen ja ahdistukseen: Satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten meta-analyysi. Pharmacol Res. 2020;159:104919. doi:10.1016/j.phrs.2020.104919 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7684325/.
 • Bottiglieri T. Folaatti, B12-vitamiini ja neuropsykiatriset häiriöt. Nutr Rev. 1996 Dec;54(12):382-90. doi: 10.1111/j.1753-4887.1996.tb03725.x. PMID: 9019488. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9019488/.
 • Raygan, Farshad et al. "Koentsyymi Q10:n antamisen vaikutukset glukoosin homeostaasiin, lipidiprofiileihin, tulehdukseen ja oksidatiiviseen stressiin diabeettista nefropatiaa sairastavilla potilailla": A randomized, double-blind, placebo-controlled trial." Journal of the American College of Nutrition vol. 35,5 (2016): 456-63. doi:10.1080/07315724.2015.1080127 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989924/

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku