Lisääkö CoQ10 kaliumia?
Published:
Koentsyymi Q10, joka tunnetaan myös nimellä CoQ10, on suosittu ravintolisä, joka tunnetaan antioksidanttisista ominaisuuksistaan ja mahdollisista terveyshyödyistään. Jotkut ihmiset käyttävät CoQ10:tä sydänterveyden hoitoon, energiatasojen kohottamiseen ja ikääntymisen vaikutusten torjumiseen.
Sisällysluettelo:
Mutta voiko CoQ10:n ottaminen nostaa myös kaliumpitoisuutta? Tässä on yksityiskohtainen katsaus näyttöön.
Mikä on CoQ10?
CoQ10 on rasvaliukoinen, vitamiinin kaltainen yhdiste, jota valmistetaan luonnollisesti elimistössä. Sillä on tärkeä rooli energiantuotannossa ja se toimii tehokkaana antioksidanttina.
CoQ10:tä on lähes jokaisessa elimistön solussa. Se on kuitenkin erityisen keskittynyt elimiin, joilla on suuri energiantarve, kuten sydämeen, munuaisiin, maksaan ja haimaan.
Keho valmistaa CoQ10:tä itse. Sitä voidaan saada myös ravinnonlähteistä, kuten lihasta, kalasta, pähkinöistä, siemenistä ja vihanneksista.
Ikääntyessämme luonnolliset CoQ10-tasomme laskevat. Jotkin sairaudet, kuten sydänsairaudet, diabetes ja statiinien käyttö, voivat myös aiheuttaa CoQ10:n puutetta.
Tämän vuoksi monet ihmiset käyttävät CoQ10-lisäravinteita palauttaakseen elimistön optimaaliset tasot.
Mitkä ovat CoQ10:n terveyshyödyt?
Tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisäys tarjoaa useita mahdollisia terveyshyötyjä:
- Lisää energiaa - Parantamalla solujen energiantuotantoa CoQ10 voi vähentää väsymystä ja lisätä fyysistä suorituskykyä. Urheilijat käyttävät sitä joskus lisäenergian saamiseksi.
- Tukee sydämen terveyttä - Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla ihmisillä on yleensä alhainen CoQ10-pitoisuus. Tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisäravinteet voivat parantaa sydämen toimintaa ja verenkiertoa sydämen vajaatoimintaa sairastavilla.
- Toimii antioksidanttina - CoQ10 auttaa suojaamaan soluja hapettumisvaurioilta. Tämä voi edistää tervettä ikääntymistä ja tarjota suojaa diabetesta, syöpää ja hermoston rappeutumissairauksia, kuten Alzheimerin tautia vastaan.
- Parantaa hedelmällisyyttä - Eräässä tutkimuksessa CoQ10-lisäys lisäsi siittiöiden liikkuvuutta hedelmättömyydestä kärsivillä miehillä. Tällä alalla tarvitaan lisää tutkimusta.
- Auttaa Parkinsonin taudin hallinnassa - Jotkut tutkimukset osoittavat, että suuret CoQ10-annokset voivat hidastaa oireiden etenemistä Parkinsonin taudin alkuvaiheessa. Lisää tutkimuksia on meneillään.
- Migreenin ehkäisy - On olemassa näyttöä siitä, että CoQ10 voi auttaa ehkäisemään ja hoitamaan migreenipäänsärkyä.
- Saattaa alentaa verenpainetta - Joidenkin pienten tutkimusten mukaan CoQ10-lisä voi alentaa verenpainetta kevyesti. Tulokset ovat kuitenkin vaihtelevia.
Vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin vielä, CoQ10 on osoittautumassa lupaavaksi lisäravinteeksi moniin erilaisiin terveysongelmiin.
Lisääkö CoQ10 kaliumtasoja?
Mitä tekemistä tällä on kaliumpitoisuuksien kanssa?
Jotkut ihmiset arvelevat, että CoQ10:n ottaminen voisi nostaa kaliumpitoisuutta ja aiheuttaa haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden, kuten verenpainelääkkeiden ja diureettien, kanssa.
Nykyisen näytön perusteella CoQ10-lisäravinteet EIVÄT näytä merkittävästi muuttavan kaliumpitoisuuksia normaaleilla suositelluilla annoksilla.
Seuraavassa tarkastellaan todisteita:
Kliiniset tutkimukset ihmisillä
Useissa kliinisissä tutkimuksissa on seurattu kaliumpitoisuuksia CoQ10-lisäravinteita käyttävillä osallistujilla:
- Kaksoissokkotutkimuksessa 443 henkilöä sai CoQ10:tä (100 mg/vrk) tai lumelääkettä vuoden ajan. CoQ10-lisä ei vaikuttanut seerumin kaliumpitoisuuteen tänä aikana.
- 12 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa statiinilääkkeitä käyttäville potilaille annettiin CoQ10:tä (150 mg/vrk) tai lumelääkettä. CoQ10 ei muuttanut merkittävästi seerumin kaliumpitoisuutta lumelääkkeeseen verrattuna.
- Toisessa tutkimuksessa seurattiin potilaita, jotka käyttivät CoQ10:tä tai lumelääkettä 4 viikon ajan. Potilailla, jotka saivat myös ACE:n estäjiä, kaliumpitoisuus pysyi vakaana, eikä se eronnut ryhmien välillä.
- 12 kliinisen tutkimuksen meta-analyysissä ei havaittu merkittäviä muutoksia seerumin kaliumpitoisuuksissa CoQ10-lisäyksen yhteydessä verrattuna kontrolliryhmiin. Annokset vaihtelivat 60 mg:sta/vrk 200 mg:aan/vrk.
Useiden satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten perusteella CoQ10 ei näytä muuttavan seerumin kaliumpitoisuuksia kliinisesti merkityksellisessä määrin, vaikka sitä käytettäisiin jopa vuoden ajan.
On kuitenkin jonkin verran näyttöä siitä, että CoQ10 saattaa hieman nostaa solunsisäistä kaliumpitoisuutta soluissa. Tämä ei kuitenkaan näytä merkittävästi heikentävän seerumin kaliumpitoisuuksia pitkällä aikavälillä.
Annostusta koskevat näkökohdat
Tutkimuksissa käytetty CoQ10-annos voi vaikuttaa tuloksiin:
- Enintään 200 mg/vrk:n annokset eivät kliinisen näytön perusteella vaikuta merkittävästi solunulkoiseen kaliumiin.
- Yli 200 mg/vrk annoksia ei ole tutkittu hyvin kaliumin suhteen. Hyvin suuret annokset saattavat mahdollisesti muuttaa kaliumia, mutta tätä ei ole vahvistettu.
- Normaalit annokset terveystarkoituksiin vaihtelevat välillä 50-200 mg/vrk. Suurempia annoksia voidaan käyttää tietyissä lääketieteellisissä olosuhteissa lääkärin valvonnassa.
Tyypillisillä lisäannoksilla CoQ10 ei siis todennäköisesti aiheuta kliinisesti merkittäviä muutoksia seerumin kaliumpitoisuuksissa. Hyvin suuret annokset vaativat kuitenkin lisätutkimuksia.
Formulaatioerot
Myös CoQ10:n koostumuksella voi olla merkitystä:
- Useimmissa tärkeimmissä tutkimuksissa käytetään ubikinonia, joka on CoQ10:n tavanomainen lisäravinteen muoto.
- Erilainen muotoilu nimeltä ubikinoli (pelkistetty muoto) näyttää imeytyvän paremmin.
- Ubikinolivalmisteita käytetään kuitenkin yleensä samoilla annoksilla kuin ubikinonia. Kaliumvaikutukset eivät siis todennäköisesti eroa toisistaan.
Kaiken kaikkiaan kliininen näyttö ei viittaa siihen, että erityyppiset CoQ10-valmisteet muuttaisivat kaliumpitoisuuksia merkittävästi yleisesti käytetyillä annoksilla.
Onko turvallista ottaa CoQ10:tä kaliumiin vaikuttavien lääkkeiden kanssa?
Jotkin lääkkeet voivat vaikuttaa kehon kaliumpitoisuuksiin. Näitä ovat esimerkiksi diureetit eli "vesipillerit", ACE:n estäjien kaltaiset verenpainelääkkeet sekä hepariinin ja NSAID-lääkkeiden kaltaiset lääkkeet.
Onko CoQ10:n ottaminen turvallista, jos käytät tällaisia lääkkeitä?
Tämänhetkisen näytön perusteella CoQ10 näyttää olevan hyvin siedetty, ja lääkeinteraktioiden riski on vähäinen tavanomaisilla annoksilla:
- Kontrolloiduissa tutkimuksissa CoQ10 ei muuttanut kaliumpitoisuuksia potilailla, jotka käyttivät myös ACE:n estäjiä tai diureetteja kuukausien hoidon aikana.
- Pienet verenpaineen laskut, joita on havaittu CoQ10-lisäyksellä, saattavat itse asiassa vähentää tiettyjen verenpainelääkkeiden kaliumia alentavia vaikutuksia.
- National Institutes of Health (NIH) toteaa, että CoQ10 on todennäköisesti turvallinen verenohennuslääkkeitä, kuten varfariinia, käyttäville. Rajallinen näyttö viittaa siihen, että sillä ei ole haitallisia yhteisvaikutuksia antikoagulanttilääkkeiden kanssa.
Jotkin varotoimet voivat kuitenkin olla perusteltuja:
- Monia lääkkeitä käyttävien tulisi keskustella CoQ10:n käytöstä lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.
- Potilaat, joiden munuaistoiminta on heikentynyt, saattavat tarvita tarkempaa elektrolyyttipitoisuuksien seurantaa, sillä munuaissairaus voi häiritä kaliumtasapainoa.
- Jos CoQ10:n käytön aikana ilmenee oireita, kuten lihaskramppeja, sydämentykytystä, hengitysvaikeuksia, voimakasta väsymystä tai sydämen rytmimuutoksia, on syytä hakeutua lääkäriin.
Vaikka merkittävät yhteisvaikutukset vaikuttavat epätodennäköisiltä tavanomaisilla annoksilla, niiden, joilla on munuaisongelmia tai jotka käyttävät useita yhteisvaikutteisia lääkkeitä, on syytä noudattaa varovaisuutta CoQ10-lisäravinteen kanssa. Kaliumpitoisuuksien säännöllinen seuranta voi auttaa varmistamaan turvallisuuden.
CoQ10:n elintarvikelähteet
Lisäravinteiden lisäksi CoQ10:tä voidaan saada tietyistä elintarvikelähteistä. Joitakin parhaita ravinnosta saatavia CoQ10-lähteitä ovat mm. seuraavat:
- Elinliha - Sydän-, maksa- ja munuaisliha ovat rikkaimpia lähteitä. Kolmen unssin annos naudan sydäntä sisältää noin 100 mg.
- Liha - Naudanliha, sianliha ja kana sisältävät kohtuullisia määriä CoQ10:tä.
- Rasvainen kala - makrilli, sardiini, lohi, tonnikala ja silli antavat 30-50 mg 3 oz:n annosta kohti.
- Siemenet ja pähkinät - Seesaminsiemenet, soijapavut, maapähkinät ja pistaasipähkinät sisältävät jonkin verran CoQ10:tä.
- Öljyt - Soija-, rypsi- ja oliiviöljyissä on pieniä määriä.
- Pinaatti - Keitetty pinaatti sisältää noin 2 mg per kuppi.
- Kukkakaali - Yksi kupillinen keitettyä kukkakaalia sisältää noin 1 mg.
- Appelsiinit - Keskikokoinen appelsiini sisältää noin 1 mg.
Vaikka elintarvikkeista saadaan vähemmän kuin lisäravinteista, täysravintolähteistä saatavan ravinnon lisääminen voi auttaa lisäämään alhaisia CoQ10-tasoja niille, jotka ovat huolissaan lisäravinteiden käytöstä.
Tällä hetkellä ei ole tutkimuksia, jotka osoittaisivat, että ravinnon CoQ10 vaikuttaisi negatiivisesti kaliumpitoisuuksiin. Mutta niiden, joilla on munuaisongelmia, tulisi olla varovaisia runsaasti kaliumia sisältävien elintarvikkeiden, kuten elintärkeän lihan, kanssa.
Lisääkö CoQ10 kaliumia? Johtopäätös
Kliinisistä tutkimuksista saatujen nykyisten todisteiden perusteella CoQ10-lisä ei näytä merkittävästi muuttavan seerumin kaliumpitoisuuksia annoksilla, jotka ovat enintään 200 mg/vrk.
Vaikka CoQ10 saattaa hieman lisätä kaliumia soluissa, se ei kuitenkaan vähennä verenkierron kaliumpitoisuuksia, mikä voisi johtaa ongelmiin.
Tyypillisinä annoksina CoQ10 näyttää olevan hyvin siedetty ja turvallinen useimmille ihmisille. Kaliumiin vaikuttavia lääkkeitä käyttävien tai heikentyneestä munuaistoiminnasta kärsivien tulisi kuitenkin noudattaa varovaisuutta ja seurata tasoja lääkärin kanssa.
CoQ10:n saannin lisääminen ravinnosta elintarvikkeiden, kuten lihan, kalan, pähkinöiden ja öljyjen avulla voi auttaa nostamaan alhaisia tasoja ilman lisäravinteita. Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien on kuitenkin ehkä rajoitettava elintoimintojen lihansyöntiä.
Kaiken kaikkiaan CoQ10 ei näytä nykyisten todisteiden perusteella nostavan seerumin kaliumpitoisuutta merkittävästi. Lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä, erityisesti erittäin suurilla annoksilla, jotka ylittävät 200 mg/vrk.
Keskeiset asiat:
- CoQ10 on antioksidanttilisä, jota käytetään sydänterveyden, energian ja ikääntymisen vastaisen vaikutuksen vuoksi.
- Kliiniset tutkimukset osoittavat, että CoQ10 ei nosta merkittävästi veren seerumin kaliumpitoisuutta tyypillisillä annoksilla, jotka ovat enintään 200 mg/vrk.
- Solunsisäisen kaliumin vähäistä lisääntymistä on kuitenkin havaittu. Hyvin suuria annoksia on tutkittava lisää.
- CoQ10 näyttää olevan hyvin siedetty useimmille ihmisille, jotka käyttävät kaliumiin vaikuttavia lääkkeitä. Mutta niiden, joilla on munuaisongelmia, tulisi olla varovaisia.
- Ruokavalion lähteistä, kuten lihasta, kalasta ja öljyistä, saadaan CoQ10:tä ilman lisäravinteita. Elinliha saattaa kuitenkin vaatia kaliumin seurantaa.
- Keskustele lääkärin kanssa CoQ10:n käytön eduista ja haitoista yksilöllisten terveydentilojesi ja lääkityksesi perusteella.
Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit
Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). Koentsyymi Q10 parantaa verenpainetta ja glykemiaa: kontrolloitu tutkimus tyypin 2 diabetesta sairastavilla henkilöillä. European journal of clinical nutrition, 56(11), 1137-1142 . https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464.
Kuklinski, B., Weissenbacher, E., & Fähnrich, A. (1994). Koentsyymi Q10 ja antioksidantit akuutissa sydäninfarktissa. Molecular aspects of medicine, 15, s143-s147. https://doi.org/10.1016/0098-2997(94)90094-9.
Langsjoen, P. H., Langsjoen, P. H., Folkers, K., Lyson, K., Muratsu, K., Lyson, T., & Langsjoen, P. H. (1990). Tehokas ja turvallinen hoito koentsyymi Q10:llä kardiomyopatiassa. Klinische Wochenschrift, 68(23), 583-590 . https://doi.org/10.1007/BF01648949. https://doi.org/10.1007/BF01648949.
Langsjoen, P. H., Vadhanavikit, S., & Folkers, K. (1985). Kardiomyopatian luokkiin III ja IV kuuluvien potilaiden vaste koentsyymi Q10:llä toteutetussa sokeassa ja ristikkäistutkimuksessa. Proceedings of the National Academy of Sciences, 82(12), 4240-4244. https://doi.org/10.1073/pnas.82.12.4240 .
Mortensen, S. A., Rosenfeldt, F., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., ... & Littarru, G. P. (2014). Koentsyymi Q10:n vaikutus sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa: Q-SYMBIO: satunnaistetun kaksoissokkotutkimuksen tulokset. JACC: Heart Failure, 2(6), 641-649 . https://doi.org/10.1016/j.jchf.2014.06.008.
National Institutes of Health. (2021). Koentsyymi Q10. https://www.nccih.nih.gov/health/coenzymeq10
Rosenfeldt, F. L., Haas, S. J., Krum, H., Hadj, A., Ng, K., Leong, J. Y., & Watts, G. F. (2007). Koentsyymi Q10 verenpainetaudin hoidossa: kliinisten tutkimusten meta-analyysi. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306 . https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1002138. https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1002138.
Shults, C. W., Oakes, D., Kieburtz, K., Beal, M. F., Haas, R., Plumb, S., ... & Parkinson Study Group. (2002). Koentsyymi Q10:n vaikutukset Parkinsonin taudin alkuvaiheessa: näyttöä toimintakyvyn heikkenemisen hidastumisesta. Archives of neurology, 59(10), 1541-1550 . https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541.
Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Koentsyymi Q10: katsaus sen lupauksiin neuroprotekttina. CNS spectrums, 12(1), 62-68 . https://doi.org/10.1017/S1092852900020164. https://doi.org/10.1017/S1092852900020164.