Kuinka kauan sinun tulisi ottaa Q10-valmistetta?

Published:

Koentsyymi Q10:stä (CoQ10) on tullut suosittu lisäravinne, koska sillä on tärkeä rooli energiantuotannossa ja antioksidanttisessa suojassa. Monet ihmiset ovat kuitenkin epävarmoja CoQ10:n ihanteellisesta kestosta. Tässä artikkelissa annetaan näyttöön perustuvia ohjeita siitä, kuinka kauan CoQ10-valmistetta tulisi täydentää, jotta siitä saataisiin mahdollisimman suuri hyöty.

Kuinka kauan CoQ10:tä tulisi ottaa?

Mikä on CoQ10?

CoQ10 on elimistössä luonnostaan syntyvä yhdiste, jota on myös joissakin elintarvikkeissa. Seuraavassa on joitakin keskeisiä tietoja CoQ10:stä:

 • Se auttaa tuottamaan ATP-energiaa, joka antaa virtaa soluille koko kehossa.
 • Se toimii myös voimakkaana antioksidanttina, joka neutraloi vapaita radikaaleja.
 • Elimistön CoQ10-taso on korkeimmillaan noin 20-vuotiaana, minkä jälkeen se laskee tasaisesti iän myötä.
 • Puutokset ovat yleisempiä yli 40-vuotiailla ja tiettyjä sairauksia sairastavilla.
 • Myös statiinit, beetasalpaajat ja diabeteslääkkeet voivat heikentää CoQ10:tä.
 • CoQ10:n lähteitä ovat liha, kala, pähkinät, siemenet ja öljyt.
 • CoQ10-lisäravinteista voi olla hyötyä muun muassa sydämen terveydelle, aivotoiminnalle ja liikuntasuorituskyvylle.

Tarkastellaan nyt näyttöä siitä, kuinka kauan CoQ10:tä tulisi ottaa, jotta voisit nauttia näistä eduista.

Yleiset annostusohjeet

Useimmissa CoQ10-tutkimuksissa on käytetty 90-200 mg:n päiväannoksia, jotka on otettu jaettuina annoksina aterioiden yhteydessä, jotta imeytyminen olisi optimaalista.

Yleiset annosteluohjeet koostumuksen perusteella ovat seuraavat:

 • CoQ10-kapselit: QQQQ: 100-200 mg päivässä
 • Ubikinolimuoto: 100-300 mg päivässä
 • IV-injektiot: 150-500 mg viikoittain

Suurempia, jopa 500 mg:n päiväannoksia voidaan käyttää lääkärin ohjeiden mukaan vakavassa CoQ10-puutoksessa.

Erityisten terveydentilojen osalta tyypilliset annostelun kestot ovat:

 • Sydänsairaudet: 300 mg päivässä 3-6 kuukauden ajan
 • Migreeni: 400 mg päivässä 4-5 kuukauden ajan
 • Hedelmällisyysongelmat: 200 mg päivittäin vähintään 2 kuukauden ajan.
 • Neurodegeneratiiviset sairaudet: 300 mg päivässä 6+ kuukauden ajan

Mutta kuinka kauan sinun pitäisi ottaa tavanomaisia CoQ10-annoksia yleisen terveyden ylläpitämiseksi? Tarkastellaanpa näyttöä.

Kuinka kauan kestää saavuttaa optimaalinen taso?

Kun aloitat CoQ10-lisäravinteen käytön, kestää jonkin aikaa, ennen kuin kudostasot kasvavat elimistössäsi.

Tutkimukset osoittavat, että punasolujen CoQ10-tasot voivat nousta 50-100 % 1-2 viikon kuluessa, kun lisäravinteita annetaan jatkuvasti 100-300 mg päivässä.

Kestää kuitenkin kauemmin saavuttaa maksimitaso muissa kudoksissa, kuten sydämessä, aivoissa ja lihaksissa. Tämä voi kestää noin 4-12 viikkoa jatkuvaa käyttöä.

Kun CoQ10-tasot maksimoituvat, ne pysyvät koholla niin kauan kuin jatkat lisäravinteiden käyttöä. Mutta kudospitoisuudet alkavat laskea, kun lopetat sen käytön.

Jotta voisit saavuttaa ja ylläpitää optimaalisen CoQ10-tilanteen, joka hyödyttää koko kehoa, ota lisäravinteita johdonmukaisesti vähintään 3-4 kuukauden ajan.

Erityistavoitteiden kesto

Se, kuinka kauan CoQ10-valmistetta tulisi ottaa, riippuu osittain lisäravinteen terveystavoitteistasi.

Seuraavassa tarkastellaan CoQ10:n tärkeimpien käyttötarkoitusten tutkittuja kestoja:

 • Sydämen terveys: 3-6 kuukautta tai pidempään hyötyjen saamiseksi. Tutkimuksissa käytetään 300 mg päivittäin sydämen vajaatoimintaan ja sydänkohtauksen jälkeen.
 • Aivojen terveys: 300 mg päivässä: Vähintään 6 kuukautta kognitiivisten hyötyjen saamiseksi. Parkinsonin tautia koskevissa tutkimuksissa käytetään 1200 mg päivässä.
 • Hedelmällisyyden terveys: 200 mg:n päivittäisellä annoksella vähintään 3 kuukautta siittiöparametrien parantamiseksi. Jopa 6 kuukautta voi olla tarpeen hedelmöitymiseen.
 • Liikuntasuorituskyky: 6-12 viikkoa VO2 max -arvon ja aerobisen kapasiteetin parantamiseksi 100-300 mg:n päiväannoksilla.
 • Yleinen antioksidantti: 1-3 kuukautta plasman CoQ10-tasojen optimoimiseksi 100-200 mg päivässä.

Missä tahansa tilassa pidemmät lisäravinteiden ottoajat turvallisissa rajoissa voivat antaa lisätuloksia. Veritasojen seuranta voi auttaa ohjaamaan yksilöllistä annostelun kestoa.

Kuinka kauan tulokset kestävät lopettamisen jälkeen?

CoQ10-valmisteiden lopettamisen jälkeen plasman ja kudosten pitoisuudet alkavat laskea noin 2-4 viikon kuluessa.

Joitakin jäännöshyötyjä voi kuitenkin säilyä pidempään lopettamisen jälkeen:

 • Annostusmäärä
 • Täydennyksen kesto
 • Mitattu päätepiste

Esimerkiksi kongestiivista sydämen vajaatoimintaa koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että 300 mg:n päivittäisen annostelun lopettaminen 3 kuukauden kuluttua johti sydämen toiminnan asteittaiseen heikkenemiseen. Mutta jopa 9 kuukauden kuluttua mittaukset olivat edelleen korkeammat kuin lähtötilanteessa.

Tämä osoittaa, että CoQ10:n hyödyt voivat säilyä kuukausia lopettamisen jälkeen annoksesta ja kestosta riippuen. Jatkuva käyttö on kuitenkin ihanteellista hyötyjen säilyttämiseksi.

Mahdolliset rikkoutumiset tavoitetasojen saavuttamisen jälkeen

Kun halutut CoQ10-tasot on saavutettu 3-6 kuukauden aikana, voit ehkä pitää satunnaisia lyhyitä taukoja lisäravinteiden ottamisesta ja säilyttää silti hyödyt.

Tähän voi kuulua CoQ10-lisäravinteiden ottaminen 5-6 päivänä viikossa eikä päivittäin. Tai vuorottelu kuukausien välillä, kun optimaalinen taso on saavutettu.

Tämä lähestymistapa voisi auttaa vähentämään lisäravinteiden pitkäaikaisia kustannuksia samalla kun CoQ10:n tila säilyy parempana.

Kroonisia sairauksia sairastavat tai CoQ10:tä heikentäviä lääkkeitä käyttävät voivat kuitenkin hyötyä paremmin jatkuvasta päivittäisestä käytöstä lääkärin ohjauksessa.

Onko CoQ10-valmisteen ottamiselle rajoitettu kesto?

Tutkimuksissa ei ole havaittu mitään erityisiä pitkän aikavälin turvallisuusongelmia päivittäisen CoQ10-lisäravinteen käytön yhteydessä.

Hoidon kestolle ei ole määritelty ylärajoja. Tutkimuksissa on käytetty turvallisesti jopa 500-1200 mg:n päivittäisiä annoksia 6 kuukaudesta 8 vuoteen.

Suurten annosten jatkuvan lisäannostelun hyötyjen ja kustannustehokkuuden lisääntymiselle on kuitenkin todennäköisesti olemassa raja.

Vähenevän hyödyn saavuttaminen on odotettavissa 3-6 kuukauden jälkeen tavanomaisilla annoksilla, kuten 100-300 mg päivässä.

Pitkäaikaista käyttöä on ohjattava verikokeilla ja keskustelemalla lääkärin kanssa yksilöllisiin tekijöihin perustuvan ihanteellisen annostelun keston määrittämiseksi.

Täydennyksen kestoa koskevat keskeiset näkökohdat

On olemassa muutamia tärkeitä tekijöitä, jotka on otettava huomioon määritettäessä CoQ10-lisäyksen optimaalista kestoa:

 • Lähtötilanne: Kroonisia sairauksia tai todettua puutosta sairastavat tarvitsevat todennäköisesti pidempiä keskeytymättömiä hoitojaksoja.
 • Lääkkeet: CoQ10:n aktiivisuutta häiritsevät statiinit, beetasalpaajat ja diabeteslääkkeet, jotka edellyttävät jatkuvaa käyttöä.
 • Verikokeet: CoQ10-veripitoisuuksien seuranta voi auttaa yksilöimään tehokkaat annostelujaksot tavoitetasojen saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi.
 • Kustannukset: Taloudelliset tekijät voivat rajoittaa hyvin pitkäaikaista käyttöä yleiseen hyvinvointiin.
 • Terveydentilan muutokset: CoQ10:n käytön myötä tapahtuva tilan paraneminen tai huononeminen voi oikeuttaa annoksen muuttamiseen.
 • Lääkärin panos: CoQ10:n sopivan annostuksen ja keston määrittelyssä, joka perustuu sairaushistoriaasi ja tavoitteisiisi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että CoQ10-lisäyssuunnitelmat olisi yksilöitävä erityisten terveystekijöiden perusteella ja tarvittaessa lääketieteen ammattilaisten ohjaamina.

Keskeiset asiat

 • CoQ10:n johdonmukainen käyttö kestää 1-3 kuukautta, ennen kuin se saavuttaa optimaalisen tason kaikissa kudoksissa.
 • Yleisen terveyden kannalta 3-6 kuukauden ajan tapahtuva lisäravinteen antaminen vaikuttaa tehokkaalta CoQ10-aseman parantamisessa.
 • Sydänsairauksia tai aivosairauksia sairastavat hyötyvät usein yli 6 kuukauden päivittäisestä lisäravinteesta.
 • Jotkin jäljellä olevat hyödyt voivat säilyä kuukausia CoQ10-hoidon lopettamisen jälkeen.
 • Taukoja voi olla mahdollista pitää kudostasojen muodostumisen jälkeen, mutta jatkuva käyttö on parasta useimmissa olosuhteissa.
 • On todennäköistä, että tuotot vähenevät 3-6 kuukauden jälkeen, kun lisäravinteita on annettu tavanomaisilla annoksilla.
 • Määritä yhdessä lääkärisi kanssa ihanteellinen CoQ10-annoksen kesto tarpeidesi ja terveydentilasi perusteella.

Päätelmä

Yhteenvetona voidaan todeta, että CoQ10-lisäravinteen johdonmukainen käyttö vähintään 3-4 kuukauden ajan näyttää olevan välttämätöntä, jotta koko elimistössä saavutetaan tasot ja saavutetaan täydet vaikutukset.

Pidemmät, 6-12 kuukautta kestävät jatkuvat lisäannokset ovat yleisiä tutkimuksissa, jotka koskevat merkittäviä sairauksia, kuten sydänsairauksia ja neurologisia häiriöitä, ja niissä käytetään 300-500 mg:n päiväannoksia.

Vaikka CoQ10 on turvallinen pitkäaikaisessa käytössä, keskimääräisen terveen henkilön lisäedut todennäköisesti vähenevät 3-6 kuukauden jälkeen. Veritasojen seuranta voi auttaa optimoimaan annostelun keston.

Keskustele lääkärisi kanssa sopivan CoQ10-lisäajan määrittämiseksi, jotta voit saavuttaa yksilölliset terveystavoitteesi ja minimoida kustannukset. Tiettyjä sairauksia sairastavat saattavat tarvita jatkuvaa päivittäistä käyttöä lääkärin valvonnassa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että 3-6 kuukauden CoQ10-lisäys vaikuttaa riittävältä useimmille ihmisille kudostasojen nostamiseksi ja yleisten hyvinvointihyötyjen saavuttamiseksi. Mutta yksilölliset hoitosuunnitelmat, jotka perustuvat testaukseen ja lääketieteelliseen tietoon, voivat auttaa räätälöimään ihanteellisen keston.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

 • Annostusohjeet:

https://www.nccih.nih.gov/health/coenzyme-q10

https://ods.od.nih.gov/factsheets/CoenzymeQ-10-HealthProfessional/

 • Aika saavuttaa optimaalinen taso:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16873950

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10837457

 • Kesto sydämen terveydelle:

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.0000136813.94579.41

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19752165

 • Aivojen terveyttä edistävä kesto:

https://n.neurology.org/content/59/9/1362

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15956159

 • Hedelmällisyyden kesto:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20842689

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17713111

 • Harjoituksen kesto:

https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2010/04000/the_Effects_of_Short_term_Coenzyme_Q10_.30.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17480097

 • Jäännöshyödyt lopettamisen jälkeen:

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.cir.102.25.3165

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku