Tekeekö CoQ10 sinut vahvemmaksi?

Published:

Koentsyymi Q10, joka tunnetaan myös nimellä CoQ10, on vitamiinin kaltainen aine, jota tuotetaan luonnollisesti elimistössä. Sillä on tärkeä rooli energiantuotannossa ja se toimii tehokkaana antioksidanttina. Viime vuosina CoQ10-lisäravinteista on tullut yhä suositumpia niiden mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi. Mutta voiko CoQ10 tehdä sinusta vahvemman? Tarkastellaanpa tarkemmin näyttöä.

Voiko antioksidantti CoQ10 todella lisätä voimaa? Lue, mitä tiede sanoo CoQ10-lisäyksen mahdollisista ergogeenisistä hyödyistä.

Mikä on CoQ10?

CoQ10 on yhdiste, joka auttaa tuottamaan energiaa soluissasi. Se osallistuu adenosiinitrifosfaatin (ATP) valmistukseen, joka toimii solun pääasiallisena energianlähteenä. CoQ10:tä on jokaisessa kehosi solussa, mutta erityisesti elimissä, joilla on suuri energiantarve, kuten sydämessä, munuaisissa ja maksassa.

Osa CoQ10:stä tuotetaan luonnostaan elimistössä, mutta saamme pieniä määriä myös ravinnosta. Liha ja kala ovat hyviä CoQ10:n lähteitä. Pitoisuudet kuitenkin laskevat ikääntyessä. Tämä lasku on yhdistetty erilaisiin ikään liittyviin sairauksiin.

CoQ10-lisäravinteet voivat auttaa nostamaan CoQ10-tasoja. Mutta tekeekö CoQ10-lisän ottaminen sinusta vahvemman? Seuraavassa on tieteellisen tutkimuksen tähänastiset tulokset.

Miten CoQ10 voi lisätä voimaa

Tutkimukset osoittavat, että CoQ10 voi parantaa voimaa muutaman keskeisen mekanismin avulla:

Parannettu energiantuotanto

Tukemalla ATP-synteesiä CoQ10 on välttämätön energiantuotannolle. Se auttaa toimittamaan soluille energiaa, jota ne tarvitsevat lihasten supistumiseen. Alhaiset CoQ10-pitoisuudet ovat yhteydessä ATP-energian vähenemiseen lihaskudoksissa.

CoQ10:n lisääminen voi parantaa lihassolujen energiantuotantoa. Tämä kohonnut lihasvoiman tuotanto voi johtaa suurempaan voimakapasiteettiin.

Vähentynyt oksidatiivinen stressi

CoQ10 on voimakas antioksidantti, joka torjuu solujen hapetusstressiä. Oksidatiivinen stressi tarkoittaa vapaiden radikaalien ja antioksidanttien välistä epätasapainoa elimistössä. Vapaiden radikaalien liiallinen kertyminen aineenvaihdunnasta ja intensiivisestä liikunnasta voi heikentää lihasten palautumista.

CoQ10 auttaa neutraloimaan näitä haitallisia vapaita radikaaleja. Tämä voi vähentää intensiivisen harjoittelun ja liikunnan aiheuttamia hapettumisvaurioita lihassyissä. Hapetusstressin minimoiminen auttaa lihaksia palautumaan nopeammin seuraavia harjoituksia varten.

Tehostettu mitokondrioiden toiminta

Mitokondriot tuottavat ATP-energiaa soluissa. CoQ10 on erittäin keskittynyt mitokondrioihin, joissa se tukee energia-aineenvaihduntaa.

Tutkimukset osoittavat, että kun CoQ10-taso on alhainen, mitokondrioiden toiminta heikkenee. Tämä vaikuttaa negatiivisesti lihasten suorituskykyyn. CoQ10:n lisääminen näyttää lisäävän mitokondrioiden hapetuskapasiteettia ja tehostavan energiantuotantoa.

Parantamalla mitokondrioiden tehokkuutta CoQ10 auttaa viivyttämään lihasten väsymistä, jotta voit treenata kovemmin ja pidempään.

Anti-inflammatoriset vaikutukset

Rasittava liikunta aiheuttaa usein elimistössä tulehdusreaktion. Vaikka akuutti tulehdus on normaali osa lihasten korjaantumista ja kasvua, liiallinen tai pitkittynyt tulehdus haittaa palautumista.

Joidenkin tutkimusten mukaan CoQ10:llä on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia vähentämällä tulehdusta edistäviä sytokiineja. Liikunnan aiheuttaman tulehduksen rajoittaminen voi mahdollistaa nopeamman korjaantumisen harjoittelujaksojen välillä.

Onko tutkimus osoittanut, että CoQ10-lisäys lisää voimaa?

Vaikka CoQ10-lisä on teoreettisesti järkevää voiman parantamiseksi, mitä tutkimus sanoo?

Valitettavasti CoQ10:n vaikutuksia fyysiseen suorituskykyyn nuorilla, terveillä henkilöillä ei ole tutkittu kovinkaan monissa kontrolloiduissa tutkimuksissa. Muutamat raportit viittaavat kuitenkin siihen, että lisäravinteen antaminen voi parantaa voimaa:

 • Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa testattiin CoQ10:n ja muiden antioksidanttien yhdistelmää 20 huippujalkapalloilijalla. 30 päivän jälkeen teho parani merkittävästi.
 • Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa 18 miespuolista amatöörinyrkkeilijää otti CoQ10:tä tai lumelääkettä päivittäin harjoittelun aikana 7 viikon ajan. CoQ10-ryhmässä laktaattitasot ja syke laskivat harjoituksen aikana, mikä osoitti, että väsymys oli vähäisempää.
 • Vuonna 2010 tehdyssä pienessä tutkimuksessa havaittiin, että kahden viikon CoQ10-lisäys vähensi nuorten aktiivisten miesten toistuvien sprinttien jälkeisiä lihasvaurioita ja -arkuutta.
 • Iäkkäät aikuiset, joilla oli CoQ10:n puutos, havaitsivat lisäravinteen jälkeen parantuneen fyysisen suorituskyvyn, mukaan lukien lisääntynyt voimantuotto lihaksen huippuponnistuksen aikana.

Vaikka nämä tutkimukset ovatkin lupaavia, niitä rajoittaa niiden pieni otoskoko. Tarvitaan suurempia, pidempiaikaisia tutkimuksia, jotta voidaan vahvistaa, lisääkö CoQ10 suoraan lihasvoimaa. Tämänhetkinen näyttö viittaa kuitenkin siihen, että sillä voi olla suorituskykyä parantavia vaikutuksia joillekin yksilöille.

CoQ10 annostus vahvuus voittoja

CoQ10:lle ja voimaharjoittelulle ei ole yleisesti hyväksyttyä annostusta. Useimmissa tutkimuksissa käytetään kuitenkin 100-300 mg:n annoksia päivässä. Ihmiset, joilla on jo puutetta CoQ10:stä, voivat saada hyötyä annoksista, jotka ovat tämän vaihteluvälin alapäässä.

Joidenkin tutkimusten mukaan päivittäisen annoksen jakaminen pienempiin annoksiin pitkin päivää voisi parantaa imeytymistä. Esimerkiksi 100 mg 3 kertaa päivässä.

Annosten ajoittaminen liikunnan yhteyteen voi myös auttaa. CoQ10:n ottaminen noin tunti ennen voimaharjoittelua mahdollistaa sen huippuarvon saavuttamisen veressäsi silloin, kun tarvitset sitä eniten. Optimaalinen ajoitus ja annostelutiheys vaativat kuitenkin lisätutkimuksia.

Kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, on suositeltavaa aloittaa pienellä annoksella ja nostaa annosta hitaasti seuraten samalla vaikutuksia ja sivuvaikutuksia. Tee tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon tarjoajasi kanssa sopivimman CoQ10-protokollan löytämiseksi.

Muut mahdolliset suorituskykyyn liittyvät hyödyt

Sen lisäksi, että CoQ10 saattaa lisätä lihasvoimaa, uudet tutkimustulokset viittaavat siihen, että se tarjoaa muitakin fyysisen suorituskyvyn etuja:

 • Parannettu liikunnan sietokyky - Kestää pidempään ennen uupumusta aerobisen ja anaerobisen liikunnan aikana.
 • Vähentynyt koettu rasitus - Tunne siitä, että sinun täytyy ponnistella vähemmän harjoituksen aikana.
 • Nopeampi sykkeen palautuminen - Paluu normaaliin sykkeeseen on nopeampaa intensiivisen harjoittelun jälkeen.
 • Parempi hengitystehokkuus - Hengityksen vaihtosuhde on korkeampi, mikä tarkoittaa parempaa hapenkäyttöä.
 • Lisääntynyt rasvan hapettuminen - Polttoaineena poltetaan enemmän rasvaa, mikä säästää glykogeenivarastoja.
 • Alentaa veren laktaattia - Laktaatin vähentynyt kertyminen voi viivästyttää väsymyksen alkamista.
 • Suurempi lihasten happikyllästeisyys - Työskenteleviin lihaksiin kulkeutuu enemmän happea.
 • Parannettu palautuminen harjoituksen jälkeen - Nopeampi palautuminen harjoitusten välillä.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin, nämä merkkiaineet osoittavat, että CoQ10 voi edistää suorituskykyä eri urheilulajeissa ja urheiluharjoittelun lajeissa.

Onko CoQ10 turvallinen?

Terveillä aikuisilla CoQ10:tä pidetään erittäin turvallisena, jopa suurina annoksina. Yleisimmin raportoituja haittavaikutuksia ovat vatsavaivat, ruokahaluttomuus, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Onneksi nämä lievät ruoansulatuskanavan ongelmat yleensä häviävät käytön jatkuessa.

Harvoin CoQ10 voi aiheuttaa päänsärkyä tai unettomuutta herkillä henkilöillä. On myös tärkeää huomata, että CoQ10:llä voi olla yhteisvaikutuksia verenohennuslääkkeiden, kuten varfariinin, kanssa.

Kaiken kaikkiaan ei ole vahvaa näyttöä vakavista haittavaikutuksista. On kuitenkin joitakin turvallisuuteen liittyviä näkökohtia:

 • Keskustele lääkärisi kanssa ennen CoQ10:n käyttöä, jos olet raskaana tai imetät tai jos sinulla on maksasairaus, diabetes tai muita sairauksia.
 • Varo CoQ10-valmisteita, jotka sisältävät myös A-, E- ja K-vitamiineja, jotka saattavat vaatia lääkärin valvontaa.
 • Pidä kiinni hyvämaineisista tuotemerkeistä, jotka noudattavat hyviä tuotantotapoja (GMP).
 • Aloita pienillä annoksilla ja suurenna annosta hitaasti sietokyvyn arvioimiseksi.
 • Ota ruoan kanssa mahdollisten vatsavaivojen minimoimiseksi.

Vastuullisessa käytössä CoQ10:n riskiä pidetään erittäin pienenä terveille aikuisille, jotka haluavat parantaa suorituskykyä. Tarkista kuitenkin terveydenhuollon tarjoajaltasi, jos sinulla on huolenaiheita.

Yhteenveto

CoQ10 on tärkeä ravintoaine, joka tukee solujen energiantuotantoa ja suojaa soluja hapettumisvaurioilta. Parantamalla energiantuotantoa lihaskudoksissa CoQ10-lisäys voi parantaa voimakapasiteettia ja fyysistä suorituskykyä.

Alustavien tutkimusten mukaan CoQ10:llä on lupaavia voimaa lisääviä vaikutuksia urheilijoilla ja iäkkäillä aikuisilla. Nykyinen näyttö on kuitenkin edelleen rajallista. Suurempia ja vankempia tutkimuksia tarvitaan edelleen.

CoQ10-annokset 100-300 mg päivässä vaikuttavat turvallisilta ja hyvin siedetyiltä lyhytaikaisessa käytössä. Tee kuitenkin yhteistyötä lääkärisi tai ravitsemusterapeutin kanssa oikean protokollan löytämiseksi.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin, CoQ10 on kehittymässä turvalliseksi lisäravinteeksi, joka voi tarjota ergogeenisen edun lihasvoiman tuotannolle. Jos etsit luonnollista suorituskyvyn parantajaa, CoQ10 on harkitsemisen arvoinen. Tulokset kuitenkin todennäköisesti vaihtelevat yksilöiden välillä.

Tekeekö CoQ10 sinut vahvemmaksi? Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että CoQ10 voi tarjota mahdollisia etuja voiman ja suorituskyvyn kannalta, koska se vaikuttaa energiantuotantoon, antioksidanttitoimintaan, tulehduksen vähentämiseen ja mitokondrioiden toimintaan. Tämänhetkinen tutkimus on kuitenkin rajallista, ja tarvitaan lisää tutkimuksia nuorissa, terveissä väestöryhmissä.

CoQ10-annokset 100-300 mg päivässä vaikuttavat kohtuullisen turvallisilta lyhytaikaisessa täydentämisessä. On kuitenkin parasta kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen selvittääkseen, onko CoQ10 sopiva yksilöllisiin tarpeisiisi. Vaikka CoQ10 on lupaava urheilusovelluksissa, tarvitaan vielä vahvempia tietoja, jotta voidaan lopullisesti todeta, että CoQ10 lisää lopullisesti lihasvoimaa ja fyysistä suorituskykyä. Urheilijoihin ja aktiivisiin henkilöihin kohdistuvat lisätutkimukset auttavat selvittämään, täyttääkö CoQ10 mahdollisuutensa ergogeenisena apuvälineenä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku