Mitä kardiologit sanovat CoQ10:stä?

Published:

Koentsyymi Q10, joka tunnetaan myös nimellä CoQ10, on aine, joka auttaa tuottamaan energiaa soluissasi. Kehosi tuottaa CoQ10:tä luonnollisesti, mutta sen tuotanto vähenee iän myötä. Monet kardiologit suosittelevat CoQ10-lisäravinteita erityisesti potilaille, joilla on sydänsairauksia. Tässä on yksityiskohtainen katsaus siihen, mitä kardiologit sanovat CoQ10:stä ja sen hyödyistä sydämen terveydelle.

Mitä kardiologit sanovat CoQ10:stä?

Mikä on CoQ10 ja mitä se tekee kehossa?

CoQ10 on vitamiinin kaltainen yhdiste, jolla on tärkeä rooli solujen energiantuotannossa. Se auttaa muuntamaan syömäsi ruoan solupolttoaineeksi, jota kehosi käyttää kasvuun ja ylläpitoon. CoQ10:tä on elimistön jokaisessa solussa, mutta se on erityisen keskittynyt elimiin, joilla on suuri energiantarve, kuten sydämeen, maksaan ja munuaisiin.

Seuraavassa on lueteltu joitakin CoQ10:n tärkeimpiä toimintoja:

  • Toimii antioksidanttina, joka suojaa soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.
  • Tuottaa energiaa soluissasi olemalla mukana elektroninsiirtoketjussa.
  • Auttaa muuttamaan rasvat ja sokerit käyttökelpoiseksi soluenergiaksi.
  • Tarvitaan solujen asianmukaiseen mitokondriotoimintaan.
  • Auttaa säätelemään verenpainetta ja lihassupistuksia.
  • Stimuloi immuunijärjestelmääsi

CoQ10-taso voi alkaa laskea jo 20-vuotiaana. Ne laskevat edelleen iän myötä. Muita syitä alhaiselle CoQ10-tasolle ovat ravitsemukselliset puutteet, liikalihavuus, diabetes, sydänsairaudet, syöpä ja statiinilääkkeiden käyttö.

CoQ10:n lisäämisen tarkoituksena on lisätä elimistön tasoja, kun luonnollinen tuotanto alkaa vähentyä. Monet kardiologit suosittelevat sitä tukemaan sydämen terveyttä.

Miksi kardiologit suosittelevat CoQ10:tä?

Kardiologit suosittelevat säännöllisesti CoQ10-lisäravinteita erityisesti potilaille, jotka käyttävät statiinilääkkeitä tai joilla on diagnosoitu sydänsairauksia, kuten sydämen vajaatoiminta tai kardiomyopatia.

Seuraavassa on joitakin tärkeimpiä syitä, miksi kardiologit suosittelevat CoQ10:tä:

Parantaa sydämen toimintaa ja sydämen vajaatoiminnan oireita.

Useat tutkimukset osoittavat, että CoQ10-valmisteen lisääminen parantaa sydämen vajaatoiminnan oireita ja lisää sydämen ulostulofraktiota - joka mittaa sydämen pumppauskykyä - jopa 50 prosenttia potilailla. Se vähentää myös hengenahdistusta ja väsymystä.

Esimerkiksi eräässä 12 kuukauden tutkimuksessa, johon osallistui 420 sydämen vajaatoimintaa sairastavaa potilasta, CoQ10-valmisteet tavanomaisen lääkityksen lisäksi pienensivät sydämeen liittyviin syihin kuolemisen riskiä 43 prosentilla ().

Toinen tutkimus osoitti, että 1200 mg CoQ10:tä päivässä vuoden ajan vähensi sairaalahoitoa potilailla, joilla oli paheneva sydämen vajaatoiminta ().

Suojaa statiinilääkkeiden sivuvaikutuksilta

Statiinit, kuten atorvastatiini (Lipitor) ja rosuvastatiini (Crestor), alentavat kolesterolitasoa. Ne toimivat estämällä kolesterolin tuotantoon osallistuvaa entsyymiä.

Valitettavasti tämä sama entsyymi osallistuu myös CoQ10:n synteesiin. Statiinit voivat vähentää CoQ10-tasoja jopa 40 prosenttia ().

Alentuneiden CoQ10-tasojen uskotaan olevan syynä moniin statiinilääkkeiden yleisiin sivuvaikutuksiin, kuten ():

  • Lihaskipu, heikkous ja krampit
  • Väsymys
  • Maksavaurio
  • Muistin menetys ja epäselvä ajattelu

CoQ10-valmisteen lisäämisen tai CoQ10:llä täydennettyjen statiinien käytön on osoitettu suojaavan näiltä ei-toivotuilta sivuvaikutuksilta vaikuttamatta statiinien kolesterolia alentaviin vaikutuksiin ().

Voi auttaa hoitamaan sydämeen liittyviä sairauksia, kuten verenpainetautia, diabetesta ja sydämen vajaatoimintaa.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin, on jonkin verran näyttöä siitä, että CoQ10-lisäravinteista voi olla hyötyä muissakin sydänsairauksissa kuin sydämen vajaatoiminnassa:

  • Hypertensio: Verenpaine: Saattaa alentaa verenpainetautia sairastavien henkilöiden verenpainetta, kun sitä käytetään yksin tai yhdessä muiden lääkkeiden kanssa (). Hyödyn havaitseminen edellyttää vähintään 12 viikon hoitoaikaa.
  • Diabetes: (): Saattaa parantaa insuliiniherkkyyttä ja verensokerin hallintaa, erityisesti kun siihen yhdistetään terveellisiä elämäntapamuutoksia.
  • Sepelvaltimotauti (CAD): (). Lisää tutkimusta tarvitaan.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että kardiologit suosittelevat säännöllisesti CoQ10-lisäravinteita tukemaan sydämen toimintaa, vähentämään statiinien sivuvaikutuksia ja mahdollisesti auttamaan muiden sydän- ja verisuonitautien hoidossa. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä mieltä siitä, että se hyödyttää kaikkia potilasryhmiä.

Kuinka paljon CoQ10:tä kardiologit suosittelevat?

Optimaalinen annos voi vaihdella terveydentilasi ja ottamisen syiden mukaan. CoQ10:n annokset vaihtelevat 30 mg:sta jopa 2000 mg:aan päivässä.

Seuraavassa on joitakin yleisiä annostussuosituksia, joita kardiologit antavat CoQ10:n käytön tavoitteesi perusteella:

Sydämen terveyden ylläpito: 100-200 mg päivittäin

Sydämen vajaatoiminta: 300-600 mg vuorokaudessa jaettuina annoksina (ota 100-200 mg 3 kertaa päivässä).

Liitännäishoito KHK:n hoitoon: 200-300 mg päivässä.

Korkea kolesteroli / statiinin käyttö: 100-200 mg päivässä.

Korkea verenpaine: 100-200 mg päivässä

Tärkeintä on ottaa CoQ10 ruoan tai öljyjen kanssa, jotta se imeytyy paremmin, ja jakaa päivittäinen annos pienempiin määriin, jotka otetaan 2-3 kertaa päivän aikana.

Kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, on parasta keskustella kardiologin kanssa ennen CoQ10-valmisteen aloittamista, jotta voit määrittää oikean määrän yksilöllisiin terveystarpeisiisi nähden.

Tärkeimpien kardiologian alan järjestöjen vastaukset

Kardiologian alan järjestöt pitävät CoQ10:tä tärkeänä ravintoaineena erityisesti tietyille sydänpotilasryhmille.

Seuraavassa on johtavien kardiologiryhmien lausuntoja CoQ10:stä:

American Heart Association (AHA)

AHA luokittelee CoQ10:n pikemminkin "täydentäväksi vaihtoehtoiseksi lähestymistavaksi" kuin sydämen terveyden kannalta välttämättömäksi ravintolisäksi.

He tunnustavat sen käytön sydämen vajaatoiminnan oireiden hallinnassa, mutta toteavat, että pitkäaikaista tehoa ja turvallisuutta on tutkittava lisää. AHA ei suosittele sen rutiinikäyttöä korkean verenpaineen tai sydämen terveyden ylläpitoon.

Euroopan kardiologiyhdistys (ESC)

ESC mainitsee näyttöä siitä, että CoQ10-valmisteet parantavat kroonista sydämen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden oireita ja elämänlaatua ja vähentävät merkittäviä sydän- ja verisuonitapahtumia ().

He toteavat kuitenkin, että suurempia ja tarkempia tutkimuksia tarvitaan vielä.

Amerikan sydämen vajaatoimintayhdistys (HFSA)

HFSA:n ohjeissa CoQ10 todetaan turvalliseksi, hyvin siedetyksi ja mahdollisesti kliinisesti hyödylliseksi sydämen vajaatoimintapotilaille. Ne toteavat kuitenkin, että näyttöä ei ole riittävästi, jotta CoQ10-lisäravinteita voitaisiin lopullisesti suositella vakiohoidoksi ().

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että tärkeimmät kardiologian alan järjestöt tunnustavat CoQ10-lisäravinteiden mahdolliset hyödyt tietyille sydämen vajaatoimintapotilaille, mutta kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että sen pitkäaikaista tehoa ja turvallisuutta on vielä tutkittava lisää.

CoQ10:tä ja sydämen terveyttä koskevat tutkimukset

Seuraavassa on yhteenveto tärkeimmistä tuloksista joistakin vaikuttavimmista CoQ10:tä ja sydämen terveyttä koskevista tutkimuksista:

  • 420 sydämen vajaatoimintapotilaalla tehdyssä 12 kuukauden satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa havaittiin, että CoQ10-lisäravinteiden (200 mg/vrk) ja tavanomaisen hoidon yhdistäminen vähensi sydämeen liittyvien kuolemantapausten määrää 43 % lumelääkkeeseen verrattuna ().
  • Satunnaistetussa 232 potilaan tutkimuksessa todettiin, että kolmen kuukauden hoidon aikana CoQ10:n annos 150 mg/vrk paransi ejektiofraktiota yli 7 % lumelääkkeeseen verrattuna ().
  • 641 sydämen vajaatoimintaa sairastavan potilaan keskuudessa CoQ10-valmistetta 100 mg 3 kertaa päivässä 2 vuoden ajan käytettäessä sairaalahoitojaksojen määrä oli 62 prosenttia pienempi kuin lumelääkkeellä ().
  • Tutkimuksessa, johon osallistui 124 henkilöä, jotka käyttivät statiineja, CoQ10 100 mg/vrk paransi lihaskivun oireita 68 %:lla potilaista 30 päivän jälkeen ().
  • 13 RCT-tutkimuksen meta-analyysissä todettiin, että CoQ10 paransi lievästi mutta merkittävästi endoteelin toimintaa, jolla on merkitystä verenpainetaudin, ateroskleroosin ja sydänkohtausten yhteydessä ().

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että hyvin suunnitellut kliiniset tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisäravinteet voivat merkittävästi parantaa sydämen toimintaa, oireita ja tuloksia sydämen vajaatoimintaa sairastavilla ja statiinilääkitystä saavilla potilailla. Lisätutkimuksia on edelleen käynnissä.

Onko se turvallista? CoQ10:n mahdolliset sivuvaikutukset

CoQ10-lisäravinteita pidetään laajalti turvallisina, ja tutkimuksissa ja kliinisessä käytössä on raportoitu hyvin vähän haittavaikutuksia ().

Joitakin mahdollisia haittavaikutuksia voivat olla ():

  • Vatsavaivat tai pahoinvointi
  • Ripuli
  • Närästys
  • Ihottuma (harvinainen)
  • Päänsärky (harvinainen)

Sivuvaikutusten todennäköisyys on ollut pienempi alle 100 mg:n päiväannoksilla. Suuret annokset voivat lisätä vatsa- tai ruoansulatusongelmia.

CoQ10:llä voi olla myös yhteisvaikutuksia verenohennuslääkkeiden tai kemoterapialääkkeiden kanssa. On tärkeää keskustella kardiologin kanssa ennen CoQ10-hoidon aloittamista, jos käytät lääkkeitä.

Kaiken kaikkiaan tutkimukset osoittavat, että CoQ10 on erittäin turvallinen, vaikka sitä käytettäisiinkin suurina annoksina, jopa 1200 mg päivässä ja jopa vuoden ajan (). On kuitenkin hyvä aloittaa pienemmällä, alle 200 mg:n annoksella.

CoQ10:n parhaat elintarvikelähteet

Voit myös lisätä CoQ10:n saantia tietyistä elintarvikkeista. Rikkaimpia ravinnon lähteitä ovat ():

  • Elinliha - sydän, maksa, munuaiset (suurimmat määrät).
  • Rasvainen kala - lohi, tonnikala, sardiini, makrilli.
  • Naudanliha
  • Soijaöljy
  • Maapähkinät
  • Pinaatti
  • Seesamin siemenet
  • Pistaasipähkinät

Terapeuttisia annoksia on kuitenkin vaikea saada pelkästään ruoasta. Näiden elintarvikkeiden syöminen voi nostaa seerumin CoQ10-pitoisuutta hieman, mutta todennäköisesti se ei riitä merkittävästi parantamaan sydämen terveyttä.

Siksi monet kardiologit suosittelevat CoQ10-lisäravinteen ottamista erityisesti sydämen vajaatoimintaa, aivoverenkiertohäiriötä, lihassairauksia ja statiinia käyttäville potilaille.

Mitä kardiologit sanovat CoQ10:stä? Johtopäätös

Kardiologit tunnustavat laajalti CoQ10:n hyödylliseksi lisäravinteeksi sydän- ja verisuoniterveyden tukemisessa erityisesti tietyissä potilasryhmissä.

Tutkimukset osoittavat, että CoQ10-lisäravinteet voivat merkittävästi parantaa oireita, sydämen toimintaa ja elämänlaatua sydämen vajaatoimintaa sairastavilla henkilöillä. Ne auttavat myös suojautumaan statiinien sivuvaikutuksilta.

Vaikka kardiologiset järjestöt vaativat lisätutkimuksia, useimmat ovat yhtä mieltä siitä, että CoQ10 on turvallinen, hyvin siedetty ja mahdollisesti hyödyllinen tietyille sydämen vajaatoimintapotilaille lääkärin valvonnassa.

Kysy kardiologiltasi, sopiiko CoQ10 sinulle, ja pyydä häntä määrittämään optimaalinen annos. Myös runsaasti CoQ10:tä sisältävä ruokavalio, joka koostuu sellaisista elintarvikkeista kuin elintärkeät lihavalmisteet, rasvainen kala ja pähkinät, voi auttaa lisäämään elimistön luonnollisia pitoisuuksia.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2013). Koentsyymi Q(10)-lisäyksen vaikutus sydämen vajaatoimintaan: A meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition, 97(2), 268-275. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741

Mortensen, S. A., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., Alehagen, U., Steurer, G., & Littarru, G. P. (2013). Koentsyymi Q10:n vaikutus sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa. Q-SYMBIO-tutkimuksen tulokset. Basic Research in Cardiology, 108(6), 441. https://doi.org/10.1007/s00395-013-0441-3. https://doi.org/10.1007/s00395-013-0441-3

Langsjoen, P. H., Vadhanavikit, S., Folkers, K., Richardson, A., & Perkinson, M. E. (1991). Laajentuneen kardiomyopatian pitkäaikaishoidon tehokkuuden parantaminen koentsyymi Q10:llä. Teoksessa S. A. Mortensen (toim.), First International Conference on Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q (Vol. 7). Rooma.

Mortensen, S. A., Vadhanavikit, S., Baandrup, U., & Folkers, K. (1985). Pitkäaikainen koentsyymi Q10-hoito: Merkittävä edistysaskel vastustuskykyisen sydänlihaksen vajaatoiminnan hoidossa. Lääkkeet kokeellisen ja kliinisen tutkimuksen alla, 11(8), 581-593. PMID: 4084558

Caso, G., Kelly, P., McNurlan, M. A., & Lawson, W. E. (2007). Koentsyymi q10:n vaikutus myopaattisiin oireisiin statiinihoitoa saavilla potilailla. American Journal of Cardiology, 99(10), 1409-1412. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2006.12.063 .

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2013). Koentsyymi Q(10)-lisäyksen vaikutus sydämen vajaatoimintaan: A meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition, 97(2), 268-275. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741

Hathcock, J. N., & Shao, A. (2006). Koentsyymi Q10:n (Ubikinoni) riskinarviointi. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 45(3), 282-288 . https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2006.05.006.

Bhagavan, H. N., & Chopra, R. K. (2006). Koentsyymi Q10: imeytyminen, kudosten hyväksikäyttö, aineenvaihdunta ja farmakokinetiikka. Free Radical Research, 40(5), 445-453 . https://doi.org/10.1080/10715760600617843.

Mayo Clinic. (n.d.). Koentsyymi Q10. Mayo Clinic. Haettu 9. syyskuuta 2023 osoitteesta https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-coenzyme-q10/art-20362602.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku