Emme toimita osoitteeseesi!
Maasi laeista ja säännöksistä johtuen emme voi toimittaa nykyiseen sijaintiisi. Jos sinulla on kysyttävää, ota meihin yhteyttäMe autamme
Onko sinulla kysyttävää tuotteistamme tai sisällöstämme? Ota meihin yhteyttä.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usYou have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usVaikka useimmat terveet henkilöt saavat kaiken tarvitsemansa B6-vitamiinin monipuolista ruokavaliota noudattamalla, voi sen puutos johtaa vakaviin terveysongelmiin. Jatka lukemista oppiaksesi kaiken, mitä sinun tulee tietää B6-vitamiinista, sen monipuolisista tehtävistä hyvinvoinnissa sekä sen puutoksen merkeistä.
Sisällysluettelo:
B6-vitamiini on välttämätön, vesiliukoinen vitamiini, joka on elintärkeä normaalille aivojen, hermoston sekä immuunijärjestelmän kehitykselle. B6-vitamiini on kuitenkin itse asiassa yleistermi, jonka alle mahtuu useita eri yhdisteitä, kuten pyridoksiini, aldehydi, pyridoksaali ja pyridoksamiini.
Kaksi viimeksi mainittua, pyridoksaali-5′-fosfaatti (PLP) ja pyridoksamiini-5′-fosfaatti (PMP) eroavat hieman muista, sillä ne molemmat toimivat koentsyymeinä. Keho käyttää koentsyymejä avustamaan muita entsyymejä. B6-vitamiinin tapauksessa tähän sisältyy yli sata entsymaattista reaktioita, jotka liittyvät proteolyysiin, homokysteiinin tuotantoon ja immuunitoimintaan.[1]
B6-vitamiini on myös yksi kahdeksasta B-vitamiinista, joihin viitataan kollektiivisesti nimellä B-vitamiinikompleksi. Näistä kahdeksasta B6- ja B12-vitamiineja vertaillaan usein, pääosin siksi, että ne molemmat vaikuttavat henkiseen hyvinvointiin. B12-vitamiinilla on kuitenkin huomattavan keskittyneempi vaikutus mielialaan, energiantuotantoon ja muistiin, kun taas B6 on ottanut enemmänkin yleisen lähestymistavan hyvinvoinnin edistämiseen.
Tutustumme tarkkoihin vuorovaikutuksiin hetken kuluttua, mutta käydään ensin läpi B6-vitamiinin aikaansaamia yleisiä vaikutuksia.
Kuten jo vihjailimme, on B6-vitamiinin tärkein tehtävä tukea normaalia aivojen, keskushermoston ja immuunijärjestelmän toimintaa. Lisäksi, koska vitamiini on välttämätön (eli kehomme ei voi tuottaa sitä luonnollisesti), täytyy meidän nauttia tarpeeksi B6-vitamiinia ulkoisista lähteistä näiden kehomme toimintojen tukemiseksi.
Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi B6-vitamiini voi vaikuttaa myös mielialaan. Kuitenkin, vaikka et tarvitsisikaan tukea mielialasi ylläpitoon, on B6-vitamiini erinomainen "yleisvitamiini", johon liittyy vain pieni riski negatiivisten sivuvaikutusten ilmaantumiselle.
Jos B6-vitamiinin lisäsaanti kuulostaa sinusta hyvältä ja haluaisit lisätä sitä hyvinvointirutiiniisi, niin luonnolliset ruokalähteet ovat paras paikka aloittaa.
Ruokia, jotka sisältävät B6-vitamiinia ovat muun muassa seuraavat:
• kana
• peruna
• kikherne
• banaani
• vitaminoidut murot
• lohi.
Useimmat terveet aikuiset saavat kaiken tarvitsemansa B6-vitamiinin tasapainoisesta ja monipuolisesta ruokavaliosta. Esimerkiksi yksi kananrinta sisältää noin 30 % miesten ja naisten päivittäisestä ravintosuosituksesta.
Nyt kun olemme käyneet läpi B6-vitamiinin perusteet, on aika tutustua hieman tarkemmin sen potentiaalisiin hyvinvointihyötyihin. Onneksi useissa tutkimuksissa on tutustuttu B6:n suoriin vaikutuksiin aiheisiin, kuten mielialaan, anemiaan ja pahoinvointiin.
Kahdessa tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, onko normaalia alhaisempien koentsyymi pyridoksaali-5′-fosfaatin (PLP:n) ja masennuksen välillä yhteyttä.
Aarhusin yliopistollisen sairaalan vuonna 2004 teettämässä tutkimuksessa mainitaan, että "alhainen plasman PLP liittyy masennuksen oireisiin", kun taas Tuftsin yliopiston vuoden 2008 tutkielma päättelee, että "puutteelliset plasman PLP-tasot noin tuplasivat masennusdiagnoosien todennäköisyyden".[2],[3]
Molemmissa tutkimuksissa kuitenkin tunnustetaan, että PLP-tasot ovat vain yksi masennuksen puoli ja lisää pitkittäistutkimuksia tarvitaan. Vain koska B-vitamiinin tasot ovat alhaisemmat masennustapauksissa, ei se välttämättä tarkoita sitä, että saannin lisääminen parantaisi oireita.
Northumbrian yliopiston vuoden 2016 katsaus korostaa B-vitamiinien tärkeyttä aivojen terveydelle, erityisesti keskittyen kykyyn metabolisoida amonihappo homokysteiiniä.[4]
Vuorovaikutus on erittäin tärkeää, sillä kohonneet veren homokysteiinitasot voivat kohottaa sydänsairauksien ja aivoinfarktien riskiä. Katsauksessa lisättiin myös, että B-vitamiinit "ovat ehdottoman välttämättömiä jokaiselle aivojen toiminnan osa-alueelle", ja esitti, että olisi tärkeää määrittää lyhyt- ja pitkäaikaisen B-vitamiinin nauttimisesta seuraavat aivojen toiminnan mahdolliset hyödyt.
Vuoden 1995 tutkimuksen mukaan ruoassa yleisimmin tavattu B6-vitamiinin muoto (pyridoksiini) oli yhteydessä "merkittävään vähentymiseen" raskauden aikaisiin pahoinvointipistemääriin lumelääkeryhmään verrattaessa. Myöhemmin tehdyssä tutkimuksessa myös mainittiin B-vitamiinien saannin tärkeys raskausaikana, erityisesti keskittyen foolihappoon (B9), sekä B12- ja B6-vitamiineihin – jotka ovat kolme tärkeintä sikiön normaalin kehityksen kannalta.[5],[6]
B6-vitamiinin nauttimisen negatiivisten sivuvaikutusten riski on onneksi alhainen. Ja vaikka useimmat ihmiset saavatkin kaiken tarvitsemansa ruoasta, tarjoavat B6-vitamiinilisäravinteet tiivistetymmän muodon. Ja vitamiinin ollessa vesiliukoinen, poistuu mahdollinen liiallinen B-vitamiini kehosta virtsaamisen yhteydessä.
Pitkäaikainen nauttiminen lisäravinteena voi kuitenkin johtaa seuraaviin:
• närästys
• herkkyys auringonvalolle
• tunnottomuus
• ataksia (lihaskontrollin puute).
Näitä sivuvaikutuksia koetaan tyypillisesti 12–40 kuukautta kestäneen liiallisen lisäravinteiden nauttimisen seurauksena. On epätodennäköistä, että saavuttaisit myrkyllisiä tasoja B-vitamiineja nauttimalla niitä ainoastaan ruoasta.
Vaikka useimmat terveet yksilöt saavatkin kaiken tarvitsemansa B6-vitamiinin ruoasta, on kuitenkin useita riskiryhmiä, jotka ovat alttiimpia puutoksille. Terveysongelmat, kuten munuaissairaus, tulehdussairaudet ja alkoholismi voivat häiritä kehon kykyä imeyttää välttämättömiä vitamiineja.
Toinen merkittävä huomioon otettava seikka on B-vitamiinien tasapaino, joka on välttämätön lapsuuden ja teinivuosien aikana. Johtuen vitamiinin tehtävästä aivojen, keskushermoston ja immuunijärjestelmän toiminnassa, on se erityisten tärkeää lapsen ja nuoren normaalin kehityksen kannalta.
Vaikka B6-vitamiinin puutos onkin epätavallinen, voi se ilmetä useiden eri oireiden muodossa, joten on tärkeää pitää silmällä seuraavia:
• erilaiset iho-ongelmat (rohtuneet huulet / punainen ihottuma)
• hämmentyneisyys
• alentunut vastustuskyky.
Valitettavasti puutoksen oireet ovat melko epämääräisiä, mikä tekee niiden erottamisesta vaikeaa. Lääkärit voivat kuitenkin testata PLP-tasot veren plasmasta nähdäkseen, saako keho tarpeeksi B-vitamiinia. Joten jos siis epäilet mahdollista puutetta, on paras henkilö konsultoitavaksi lääkäri tai terveydenalan ammattilainen.
Onneksi B6-vitamiinin päivittäiset saantisuositukset ovat alhaisia yhdisteen korkean biologisen hyötyosuuden ansiosta. Saantisuositus on myös sama sekä miehille että naisille aina 50-vuotiaaksi saakka.
• 1–8-vuotiaat: 0,5–0,6 mg
• 9–18-vuotiaat: 1–1,2 mg
• 19–50-vuotiaat: 1,3 mg
• Yli 50-vuotiaat: 1,7 mg (miehet) / 1,5 mg (naiset).
Muistutamme vielä, että jos sinua mietityttää B6-vitamiinin saantisi, on lääkäri tai ravintoterapeutti paras henkilö, jolle puhua asiasta.
Johtuen siitä, että B6-vitamiini on vesiliukoinen, imeytyy ja poistuu se kehoistamme helposti. Tämän vuoksi liiallisen saannin aiheuttamat sivuvaikutukset ovat harvinaisia, ja B-vitamiinin puutostilan kehittyminen on aivan yhtä epätodennäköistä. Ottaen kuitenkin huomioon vitamiinin monipuolisen roolin henkisessä ja fyysisessä hyvinvoinnissa, on silti tärkeää varmistaa, että saamme sitä tarpeeksi, joko tasapainoisen ruokavalion tai lisäravinteiden käytön kautta.
Huolimatta siitä, oletko osa riskiryhmää, joka kaipaa B6-vitamiinilisää vai haluatko yksinkertaisesti boostata jo olemassa olevaa hyvinvointirutiinia, tulisi sinun aina keskittyä nauttimaan korkealaatuisia B6-vitamiinin lähteitä. Luotettavat ja alan laadukkaimmat lisäravinteet ovat paras tapa hyötyä vitamiinin laajamittaisista vaikutuksista.
Lisää välttämättömiä B-vitamiineja hyvinvointirutiiniisi korkealaatuisilla lisäravinteilla Cibdol-kaupasta. Tai lukeaksesi lisää fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista, vieraile Tietosanakirjassamme.
[1] Office of dietary supplements - vitamin B6. NIH Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/. Julkaistu vuonna 2022. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]
[2] Hvas A-M, Juul S, Bech P, Nexø E. Vitamin B6 level is associated with symptoms of depression. Psychotherapy and psychosomatics. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15479988/. Julkaistu vuonna 2004. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]
[3] Merete C, Falcon LM, Tucker KL. Vitamin B6 is associated with depressive symptomatology in Massachusetts elders. Journal of the American College of Nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18838531/. Julkaistu vuonna 2008. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]
[4] Kennedy DO. B vitamins and the brain: Mechanisms, dose and efficacy--a review. Nutrients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/. Julkaistu 27. tammikuuta 2016. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]
[5] Vutyavanich T, Wongtra-ngan S, Ruangsri R. Pyridoxine for nausea and vomiting of pregnancy: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. American journal of obstetrics and gynecology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7573262/. Julkaistu vuonna 1995. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]
[6] Simpson JL, Bailey LB, Pietrzik K, Shane B, Holzgreve W. Micronutrients and women of reproductive potential: Required dietary intake and consequences of dietary deficiency or excess. part I--folate, vitamin B12, vitamin B6. The journal of maternal-fetal & neonatal medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20373888/. Julkaistu vuonna 2010. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]
[1] Office of dietary supplements - vitamin B6. NIH Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/. Julkaistu vuonna 2022. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]
[2] Hvas A-M, Juul S, Bech P, Nexø E. Vitamin B6 level is associated with symptoms of depression. Psychotherapy and psychosomatics. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15479988/. Julkaistu vuonna 2004. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]
[3] Merete C, Falcon LM, Tucker KL. Vitamin B6 is associated with depressive symptomatology in Massachusetts elders. Journal of the American College of Nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18838531/. Julkaistu vuonna 2008. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]
[4] Kennedy DO. B vitamins and the brain: Mechanisms, dose and efficacy--a review. Nutrients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/. Julkaistu 27. tammikuuta 2016. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]
[5] Vutyavanich T, Wongtra-ngan S, Ruangsri R. Pyridoxine for nausea and vomiting of pregnancy: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. American journal of obstetrics and gynecology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7573262/. Julkaistu vuonna 1995. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]
[6] Simpson JL, Bailey LB, Pietrzik K, Shane B, Holzgreve W. Micronutrients and women of reproductive potential: Required dietary intake and consequences of dietary deficiency or excess. part I--folate, vitamin B12, vitamin B6. The journal of maternal-fetal & neonatal medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20373888/. Julkaistu vuonna 2010. Sivustolla vierailtu 25. lokakuuta 2022. [Lähde]