Onko Fish Oil Parantaa rasvamaksa?

Published:

Rasvamaksasairaus on yleinen sairaus, joka johtuu liiallisesta rasvan kertymisestä maksasoluihin. Lihavuuden lisääntyessä rasvamaksa on yhä yleisempi.

Kalaöljy sisältää tulehdusta ehkäiseviä omega-3-rasvoja, jotka voivat auttaa vähentämään maksan rasvoittumista ja vaurioita. Mutta voivatko lisäravinteet todella auttaa parantamaan tai kääntämään rasvamaksasairautta?

Seuraavassa analysoimme kalaöljyn käyttöä ei-alkoholipitoisen rasvamaksasairauden ja muunlaisen maksan rasvoittumisen hoitoon koskevaa näyttöä.

Onko Fish Oil Parantaa rasvamaksa?

Mikä on rasvamaksasairaus?

Rasvamaksa syntyy, kun maksasoluihin kertyy ylimääräisiä triglyseridejä ja muita rasvoja. Tämä aiheuttaa maksan suurentumisen ja rasvamuodostumien kehittymisen.

Rasvamaksasairauksia on useita eri tyyppejä:

 • Ei-alkoholiperäinen (NAFLD): Yleisin tyyppi, joka ei johdu alkoholin käytöstä. Liittyy liikalihavuuteen, diabetekseen ja huonoon ruokavalioon.
 • Alkoholisti (AFLD): Liiallinen alkoholin käyttö.
 • Raskauden akuutti rasvamaksa: Raskauden kolmannen kolmanneksen aikana harvinainen tila. Hoituu synnytyksen jälkeen.

NAFLD vaihtelee lievästä rasvakertymästä tulehdukseen ja maksavaurioon, jota kutsutaan ei-alkoholista steatohepatiitiksi (NASH).

Lihavuus on saavuttanut epidemian tason, ja NAFLD:tä sairastaa nykyään jopa 25 prosenttia väestöstä. Tehokkaiden hoitojen löytäminen on ratkaisevan tärkeää.

Voisiko kalaöljylisäyksestä olla hyötyä rasvamaksan paranemisessa? Analysoidaanpa tämänhetkisiä tutkimustuloksia.

Miten Fish Oil auttaa rasvamaksa?

Kalaöljyssä runsaasti esiintyvillä omega-3-rasvahapoilla EPA:lla ja DHA:lla on useita hyödyllisiä vaikutuksia, jotka voivat auttaa rasvamaksasairauksien hoidossa:

 • Vähentää maksan rasvoittumista - Omega-3:t auttavat vähentämään maksan rasvoittumista tehostamalla rasvan hajoamista ja estämällä uusien rasvahappojen tuotantoa maksassa.
 • Vähentää tulehdusta - Omega-3:t vähentävät tehokkaasti tulehdussytokiineja, jotka aiheuttavat maksatulehdusta ja -vaurioita.
 • Parantaa insuliiniresistenssiä - Omega-3:t voivat auttaa kääntämään insuliiniresistenssiä, joka on keskeinen syy maksan rasvan kertymiseen.
 • Suojaa soluja - EPA ja DHA kulkeutuvat solukalvoihin kaikkialla elimistössä ja suojaavat hapettumisvaurioilta.
 • Alhaisemmat triglyseridit - Kalaöljy alentaa erinomaisesti veren triglyseridipitoisuuksia, mikä voi vähentää rasvan kulkeutumista maksaan.

Näiden mekanismien kautta riittävä omega-3:n saanti voi lievittää oireita, kääntää steatoosia ja estää peruuttamattomien maksavaurioiden etenemisen.

Mitä tutkimus sanoo Fish Oil for rasvamaksa?

Lukuisissa ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa on analysoitu kalaöljylisän vaikutusta ei-alkoholiperäiseen rasvamaksasairauteen. Seuraavassa on yhteenveto tuloksista:

 • Maksan rasvapitoisuuden vähentäminen - Useimmat tutkimukset osoittavat, että maksan rasvapitoisuus vähenee merkittävästi kalaöljyn käytön myötä. Meta-analyysissä todettiin, että maksan rasva väheni keskimäärin 29 prosenttia.
 • Parempi maksan terveys - Kalaöljyn on johdonmukaisesti havaittu parantavan maksan toiminnan ja terveyden keskeisiä merkkiaineita, kuten ALT- ja AST-entsyymejä.
 • Vähemmän tulehdusta - Omega-3-rasvahapot vähentävät tulehdussytokiineja, kuten TNF-alfa ja IL-6, jotka aiheuttavat maksatulehdusta ja NASH:n kehittymistä.
 • Parannettu rasva-aineenvaihdunta - Kalaöljy parantaa rasvahappojen hapettumista, kuljetusta ja vähentää lipogeneesiä, mikä parantaa maksan rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä.
 • Parempi insuliiniherkkyys - Monissa tutkimuksissa on raportoitu kalaöljyhoidon parantaneen insuliiniherkkyyttä, mikä auttaa kääntämään NAFLD:n etenemistä.

Muutamissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu vähäisempiä tai ei lainkaan merkittäviä vaikutuksia. Lisää tutkimusta tarvitaan vielä, mutta kalaöljy vaikuttaa lupaavalta lisähoidolta rasvamaksan parantamiseksi.

Rasvamaksan hoidon annostusvaatimukset

Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa kalaöljyä käytetään eri annoksina alkoholittoman rasvamaksasairauden hoitoon:

 • Tehokas vähimmäisannos - Vähintään 2-3 grammaa yhdistettyä EPA/DHA:ta päivittäin.
 • Optimaalinen annos - Tutkimuksissa, joissa maksan rasvan ja tulehduksen väheneminen oli suurinta, käytettiin 3-4 grammaa yhdistettyä EPA/DHA-annosta päivässä.
 • Suurin siedetty annos - Enintään 5 gramman päivittäiset annokset ovat hyvin siedettyjä, mutta suuremmat määrät voivat lisätä suolistovaikutuksia.

Keskustele aina hepatologin kanssa, mutta paras vaihtoehto näyttää olevan 3-4 grammaa EPA/DHA:n kokonaismäärää päivittäin laadukkaista kalaöljykapseleista.

Maksan rasva-aineenvaihdunnan muuttamiseksi tarvitaan todennäköisesti suurempia annoksia kuin 1-2 grammaa, joita yleisesti käytetään yleiseen hyvinvointiin.

Paras tyyppi Fish Oil rasvanmaksasairaus

Rasvamaksan hoitoon paras kalaöljy tarjoaa:

 • Korkea EPA-pitoisuus - Useimmissa tutkimuksissa vähintään 60 prosenttia omega-3:sta on EPA:ta eikä DHA:ta. EPA:lla on voimakkaampia tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.
 • Triglyseridimuoto - Triglyseridikalaöljyjen biologinen hyötyosuus on optimaalinen ja ne muistuttavat luonnollisia kalaöljyjä. Ne imeytyvät parhaiten solukalvoihin.
 • Suolistopäällyste - Tarvittavat suuret annokset voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Suolistopäällyste auttaa minimoimaan GI-ongelmat.
 • Puhtaustakuu - Etsi IFOS- tai GOED-varmentamia öljyjä, jotta voit varmistaa turvallisuuden ja tehokkuuden suurilla saantimäärillä.

Etsi aina kalaöljyä, joka on testattu kolmannen osapuolen toimesta epäpuhtauksien, kuten raskasmetallien, PCB-yhdisteiden ja dioksiinien varalta. Terapeuttiset annokset edellyttävät erittäin puhdistettuja öljyjä.

Mahdolliset haittavaikutukset High Dose Fish Oil

Kun kalaöljyä käytetään suositusten mukaisesti, se on yleensä erittäin turvallista. Mahdollisia haittavaikutuksia voivat kuitenkin olla:

 • Kalamainen maku/purkaukset
 • Ruoansulatuskanavan häiriöt, kuten ripuli.
 • Löysät ulosteet
 • Lisääntyneet mustelmat tai nenäverenvuodot (harvinaiset).

Sivuvaikutusten minimoimiseksi:

 • Ota kalaöljyä aterian yhteydessä
 • Jaa annos 2-3 annokseen päivässä
 • Aloita hitaasti ja siirry suurempiin annoksiin
 • Käytä enteropäällysteisiä kapseleita
 • Lisää veden saantia, jos ulosteesta tulee löysä.

Hyvin suuri saanti voi myös lisätä verenvuotoriskiä, etenkin jos se yhdistetään muihin verenohennuslääkkeisiin tai ravintolisiin. Tarkista lääkäriltäsi hyytymisen seuranta, jos käytät antikoagulantteja.

Muuten kalaöljyn haittavaikutukset ovat yleensä lieviä rasvamaksasairauksiin käytetyillä annoksilla. Hyödyt näyttävät olevan suuremmat kuin mahdolliset riskit.

Muut elintapojen toimenpiteet, jotka voivat tukea rasvamaksaa

Vaikka kalaöljyä olisi harkittava, rasvamaksan parantaminen edellyttää kattavia elämäntapatoimenpiteitä:

 • Painonpudotus - Asteittainen painonpudotus on avainasemassa NAFLD:n hoidossa. Tavoitteena on laihtua 3-5 % kehon painosta kohtuullisella tahdilla ruokavalion ja liikunnan avulla.
 • Välimeren ruokavalio - Korostetaan kasvisruokaa, terveellisiä rasvoja, kalaa, vihanneksia ja rajoitetaan sokeria ja puhdistettuja hiilihydraatteja.
 • Liikunta - Kohtuullinen päivittäinen liikunta parantaa insuliiniherkkyyttä ja auttaa laihtumaan.
 • Verensokerin hallinta - Tee yhteistyötä lääkärisi kanssa, jotta paastoverensokeri- ja HbA1c-arvot pysyvät terveellä alueella, jos olet diabeetikko.
 • Stressinhallinta - Krooninen stressi voi pahentaa NAFLD:tä. Kokeile rentoutumistekniikoita ja nuku riittävästi.
 • Vältä alkoholia - Mikä tahansa määrä alkoholia voi pahentaa ALDH:ta tai johtaa huonoon ruokavalioon. Keskity optimointiin, maksan paranemiseen ja alkoholin täydelliseen välttämiseen.

Integratiivinen lähestymistapa, jossa yhdistyvät edellä mainitut elämäntapatoimenpiteet, kalaöljylisäys ja lääketieteellinen hoito, tarjoaa parhaat mahdollisuudet pysäyttää rasvamaksasairauden eteneminen ja tukea maksan terveyttä.

Pitäisikö minun pitäisi ottaa Fish Oil for rasvamaksa?

Yhteenvetona voidaan todeta, että uusien tutkimusten mukaan omega-3-pitoinen kalaöljy voi olla hyödyllinen lisähoito alkoholittoman rasvamaksasairauden parantamiseksi.

Hyödyt, kuten maksan rasvan alentaminen, tulehduksen vähentäminen, insuliiniherkkyyden lisääminen ja maksaentsyymien parantaminen, on osoitettu useissa ihmiskokeissa.

Optimaalisen vaikutuksen saavuttamiseksi on suositeltavaa käyttää vähintään 3-4 grammaa EPA/DHA-yhdistelmää päivittäin laadukkaasta kalaöljykapselista. Myös muiden elämäntapatekijöiden parantaminen on ratkaisevan tärkeää.

Puhu aina ensin lääkärisi kanssa, mutta terapeuttisesti annostellun kalaöljyn lisääminen kuuriisi näyttää olevan viisasta, jos haluat lievittää rasvamaksasairautta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku