Onko Omega-3:lla sivuvaikutuksia?

Published:

Omega-3-rasvahapoista on tullut yksi suosituimmista ravintolisistä niiden monien väitettyjen terveyshyötyjen vuoksi. Jotkut kuitenkin ihmettelevät omega-3-rasvahappojen käytön turvallisuutta ja ovat huolissaan mahdollisista sivuvaikutuksista. Tässä artikkelissa tarkastelemme objektiivisesti omega-3-rasvahappojen sivuvaikutuksia ja turvallisuusnäkökohtia koskevaa näyttöä.

Mitä ovat omega-3:t?

Ennen kuin keskustelemme haittavaikutuksista, käydään lyhyesti läpi, mitä omega-3-rasvahapot ovat ja miksi niitä käytetään.

Onko Omega-3:lla sivuvaikutuksia?

Omega-3-rasvahapot ovat eräänlaisia välttämättömiä monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä ihmisen terveydelle. Tärkeimmät kiinnostavat omega-3:t ovat:

 • EPA (eikosapentaeenihappo)
 • DHA (dokosaheksaeenihappo)
 • ALA (alfalinoleenihappo)

EPA ja DHA ovat peräisin pääasiassa merenelävistä ja kalaöljystä. ALA on peräisin kasviperäisistä lähteistä, kuten pellavansiemenistä ja saksanpähkinöistä.

Omega-3-rasvahappoja käytetään muun muassa sydänsairauksien riskitekijöiden hallintaan, aivojen toiminnan parantamiseen ja tulehduksen vähentämiseen. Mutta liittyykö näihin hyötyihin riskejä tai sivuvaikutuksia?

Yleisesti ottaen hyvin siedetty

Suurin osa tutkimuksista osoittaa, että useimmat ihmiset sietävät omega-3-lisäravinteita hyvin yleisesti suositelluilla annoksilla.

Esimerkiksi:

 • Laadukkaiden meta-analyysien mukaan omega-3-rasvahappojen yleinen turvallisuusprofiili on hyvä, ja vakavien sivuvaikutusten tai haittatapahtumien riski on hyvin pieni.
 • Suurissa kohorttitutkimuksissa, joissa seurattiin tuhansia aikuisia pitkällä aikavälillä, todettiin, että omega-3-lisäravinteiden säännöllinen käyttö ei lisää yleisiä terveysriskejä.
 • Useimmat ilmoitetut haittavaikutukset ovat lieviä ja tilapäisiä, kuten kalamainen maku, ruoansulatuskanavan häiriöt tai löysät ulosteet.

Omega-3-lisäravinteilla näyttää siis olevan suuri turvallisuusmarginaali useimmille henkilöille, kun niitä käytetään tavanomaisilla annoksilla yleisten terveyshyötyjen saavuttamiseksi. On kuitenkin joitakin mahdollisia näkökohtia.

Vähäiset ruoansulatuskanavan vaikutukset

Yleisimmin raportoidut omega-3-rasvahappojen haittavaikutukset ovat melko vähäisiä ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten:

 • Kalamainen jälkimaku tai hengitys
 • Pahoinvointi
 • Vatsavaivat tai vatsavaivat
 • Ripuli
 • Löysät ulosteet

Tämäntyyppisiä oireita esiintyy tyypillisesti vain suuremmilla annoksilla, kuten yli 2 grammaa päivässä. Niillä on myös taipumus hävitä käytön jatkuessa, kun keho sopeutuu.

GI-ongelmien minimoimiseksi ota omega-3-rasvahappoja mieluummin aterian yhteydessä kuin tyhjään vatsaan. Annoksen hidas lisääminen ajan myötä voi myös auttaa vähentämään ei-toivottuja vaikutuksia.

Verenvuotoriski

Omega-3-rasvahapoilla voi olla verenohennusvaikutus suurina annoksina, koska ne vähentävät verihiutaleiden aggregaatiota. Tämä herättää huolta lisääntyneestä verenvuotoriskistä, erityisesti yhdessä verenohennuslääkkeiden kanssa.

Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että kliinisesti merkittävien verenvuototapahtumien määrä lisääntyy minimaalisesti tai ei lainkaan, kun omega-3-annos on alle 3 grammaa päivässä. Verenvuotohäiriöistä kärsivien tai antikoagulanttilääkkeitä käyttävien henkilöiden on silti noudatettava varovaisuutta omega-3-rasvahappojen suhteen ja otettava yhteys lääkäriin.

Elohopean altistuminen

Jotkut ovat huolissaan elohopean aiheuttamasta saastumisesta kalaöljyvalmisteita käytettäessä. Tutkimukset kuitenkin osoittavat:

 • Jalostettujen kalaöljyvalmisteiden elohopeapitoisuudet ovat hyvin alhaisia ja turvallisissa rajoissa.
 • Riippumattomat testit vahvistavat, että suositut tuotemerkit sisältävät vain vähän elohopeaa.
 • Omega-3-rasvahappojen terveyshyödyt ovat suuremmat kuin kalaöljylisien aiheuttamat pienet elohopeariskit.

Valitsemalla hyvämaineisia tuotemerkkejä, joiden puhtaus on testattu, minimoit mahdollisen elohopeaaltistuksen. Myöskään levistä peräisin olevat kasvisperäiset omega-3-lähteet eivät sisällä elohopeaa.

Lääkkeiden yhteisvaikutukset

Omega-3:lla voi olla yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa, mukaan lukien:

 • Antikoagulantit - Kuten mainittiin, omega-3-rasvahapot voivat lisätä verenvuotoriskiä.
 • Verenpainelääkkeet - Omega-3-rasvahapot voivat vähentää verenpainetta.
 • Immunosuppressantit - Suuret annokset voivat tukahduttaa immuunijärjestelmää.
 • Diabeteslääkkeet - Omega-3:t voivat alentaa verensokeria.

Keskustele kaikista lääkkeistä ja lisäravinteista terveydenhuollon tarjoajan kanssa, jotta voit tunnistaa mahdolliset ongelmalliset yhteisvaikutukset omega-3:n kanssa. Joissakin tapauksissa saattaa olla tarpeen muuttaa annostusta.

Hapettuminen ja nääntyminen

Kalaöljykapselit voivat hapettua ja muuttua härskiintyneiksi, jos niitä käsitellään ja säilytetään väärin. Merkkejä ovat kalamainen maku, vatsavaivat tai röyhtäily.

Hapettuminen vähenee minimiin, kun ostat hyvämaineisia merkkejä läpinäkymättömissä pulloissa, joita säilytetään viileässä ja pimeässä. Jäähdytys avaamisen jälkeen auttaa myös säilyttämään tuoreuden.

Allergiat ja yliherkkyydet

Ne, jotka ovat allergisia tai yliherkkiä mereneläville, saattavat haluta välttää kalasta saatavia omega-3-rasvahappoja ja valita sen sijaan kasviperäiset omega-3-lähteet. Leväpohjaiset lisäravinteet poistavat kaikki mereneläväallergiariskit.

Kuten minkä tahansa aineen kohdalla, on aina pieni mahdollisuus saada herkkyys tai allerginen reaktio omega-3:lle. Lopeta käyttö, jos ilmenee vakavia tai hälyttäviä oireita.

Kaiken kaikkiaan omega-3-rasvahappojen sivuvaikutukset vaikuttavat kuitenkin harvinaisilta, kun niitä käytetään suositusten mukaisesti lääkärin valvonnassa. Useimmat terveet aikuiset voivat turvallisesti ottaa jopa 2000 mg:n päivittäisiä EPA/DHA-annoksia laadukkaista lisäravinteista ilman ongelmia.

Mahdollisten sivuvaikutusten minimointi

Seuraavassa on muutamia vinkkejä omega-3-rasvahappojen nauttimiseen ja haittavaikutusten riskien minimoimiseen:

 • Valitse laatuvalmistajat, jotka noudattavat puhtausvaatimuksia
 • Jääkaapissa avaamisen jälkeen nakertumisen estämiseksi.
 • Aloita pienillä annoksilla ja lisää asteittain
 • Ota ruoan kanssa GI-haittojen ehkäisemiseksi
 • Vältä suuria, yli 3000 mg:n annoksia, ellei lääkärin ohjeiden mukaan.
 • Keskustele lääkäreiden kanssa mahdollisista lääkkeiden yhteisvaikutuksista
 • Käytä leväpohjaisia lisäravinteita, jos sinulla on äyriäisallergioita.
 • Lopeta käyttö, jos jokin oireista huolestuttaa sinua

Asianmukaisten varotoimien avulla useimmat ihmiset voivat ottaa omega-3-rasvahappoja ilman häiritseviä sivuvaikutuksia. Keskustele lääkärisi kanssa terveyshistoriastasi, jotta voit määrittää, onko omega-3-lisäravinteiden ottaminen sopiva yksilöllisiin tarpeisiisi ja tilanteeseesi.

Onko Omega-3:lla sivuvaikutuksia? Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että tutkimusten mukaan omega-3-rasvahappolisien haittavaikutusten riski on suhteellisen pieni useimmille ihmisille tavanomaisilla lisäannoksilla. Yleisimmät haittavaikutukset ovat lieviä ruoansulatuskanavan oireita, jotka usein häviävät käytön jatkuessa. Vakavammat vaikutukset, kuten verenvuodon lisääntyminen, ovat epätodennäköisiä alle 3000 mg:n EPA/DHA-annoksilla päivässä.

Valitsemalla erittäin puhtaita lisäravinteita, aloittamalla pienillä annoksilla, ottamalla aterioiden yhteydessä ja asianmukaisella säilytyksellä voidaan minimoida mahdolliset haittavaikutukset. Kaikkien, joilla on verenvuotohäiriöitä, jotka käyttävät lääkkeitä tai ovat allergisia mereneläville, on noudatettava erityistä varovaisuutta omega-3-rasvahappojen suhteen ja neuvoteltava terveydenhuollon tarjoajan kanssa. Vaikka mikään lisäravinne ei ole 100-prosenttisen riskitön, omega-3-rasvahappojen turvallisuusprofiili on korkea, kun niitä käytetään oikein. Ole vain tietoinen perusvarotoimista ja lopeta käyttö, jos ilmenee huolestuttavia oireita.

Keskeiset seikat

 • Laadukkaat tutkimukset osoittavat, että omega-3-lisäravinteet ovat yleensä hyvin siedettyjä ja turvallisia, kun niitä käytetään asianmukaisesti.
 • Useimmat mahdolliset haittavaikutukset, kuten kalamainen maku ja ruoansulatuskanavan oireet, ovat lieviä ja häviävät usein käytön jatkuessa.
 • Suuremmat annokset lisäävät pienten verenvuotojen riskiä, mutta kliinisesti merkittävät tapahtumat ovat hyvin harvinaisia alle 3000 mg/vrk:n annoksilla.
 • Valitsemalla sertifioituja laatutuotteita minimoit riskit, kuten elohopealle altistumisen ja nääntymisen.
 • Omega-3-rasvahapoilla voi olla yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden, erityisesti verenohennuslääkkeiden ja verenpainelääkkeiden kanssa.
 • Omega-3-rasvahappojen kanssa on oltava erityisen varovainen, jos henkilö on allerginen mereneläville tai käyttää antikoagulantteja.
 • Aloittaminen pienillä annoksilla, ottaminen ruoan kanssa ja asianmukainen säilytys vähentävät sivuvaikutusten todennäköisyyttä.
 • Vakavat reaktiot ovat hyvin harvinaisia, mutta käytön lopettaminen on suositeltavaa, jos niitä ilmenee.
 • Keskustele lääkärisi kanssa terveyshistoriastasi, jotta voit päättää, sopivatko omega-3-rasvahapot sinulle.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku