Onko Fish Oil vaikuttaa suoliston terveyteen?

Published:

Kalaöljy sisältää tulehdusta ehkäiseviä omega-3-rasvahappoja, jotka tarjoavat lukuisia terveyshyötyjä. Koska suoliston terveyden merkitystä tutkitaan yhä enemmän, monet ihmettelevät, vaikuttaako kalaöljyvalmisteiden käyttö myös suoliston mikrobistoon.

Alustavat todisteet viittaavat siihen, että omega-3-rasvat voivat vaikuttaa suoliston bakteerilajeihin, parantaa suolistoestettä ja vähentää tulehdusta. Seuraavassa on yleiskatsaus siihen, miten kalaöljy voi vaikuttaa suoliston terveyteen.

Vaikuttaako kalaöljy suoliston terveyteen?

Johdatus suoliston mikrobiomiin

Suolistomikrobiomilla tarkoitetaan triljoonia bakteereja ja muita mikro-organismeja, jotka asuvat suolistossasi.

Näillä mikrobeilla on ratkaisevia tehtäviä, kuten:

 • Ravintoaineiden sulattaminen ja imeytyminen
 • Vitamiinien syntetisointi
 • Immuniteetin säätely
 • Taudinaiheuttajien kurissa pitäminen
 • Suolistoesteen eheyden ylläpitäminen

Huono ruokavalio, lääkkeiden käyttö, stressi ja muut tekijät voivat kuitenkin häiritä suolistomikrobien herkkää tasapainoa. Tämä voi antaa haitallisille lajeille mahdollisuuden lisääntyä ja johtaa suoliston läpäisevyyden lisääntymiseen, tulehdukseen ja sairauksien kehittymiseen.

Suolistomikrobiston optimointi on ratkaisevan tärkeää yleisen hyvinvoinnin kannalta. Voisiko kalaöljystä ja omega-3-lisäravinteista olla hyötyä? Analysoidaanpa tämänhetkisiä tutkimustuloksia.

Miten omega-3:t voivat vaikuttaa suolistobakteereihin?

Kalaöljyvalmisteista saatavilla omega-3-rasvahapoilla on useita vaikutuksia, jotka voivat tukea tervettä suolistomikrobiomia, mukaan lukien:

Hyödyllisten lajien lisääminen - Omega-3-rasvahapot voivat auttaa lisäämään tulehdusta ehkäisevien bakteerien, kuten Lactobacillus- ja Bifidobacterium-kantojen, määrää ja samalla vähentää tulehdusta edistäviä lipopolysakkarideja.

Suolistoesteen vahvistaminen - EPA ja DHA auttavat ylläpitämään suoliston limakerrosta ja solujen välisiä tiukkoja liitoksia, mikä ehkäisee suoliston vuoto-oireyhtymää.

Polttoaineen tarjoaminen soluille - EPA/DHA:sta tuotetut resolviinit ja proteiinit tarjoavat energiaa suolen limakalvon soluille, jotta ne voivat uudistua ja parantua.

Tulehduksen vähentäminen - Omega-3:n voimakkaat anti-inflammatoriset vaikutukset vähentävät tulehdussytokiineja, NF-kappaB:n aktivoitumista ja hillitsevät suolistotulehdusta.

Monimuotoisuuden lisääminen - Omega-3-rasvahapot voivat tukea monipuolisempaa mikrobiomin koostumusta, mikä on merkki terveestä suolistosta.

Näiden mekanismien kautta päivittäinen kalaöljyn saanti voi tukea suolistomikrobiston suotuisia muutoksia ja edistää suoliston terveyttä.

Mitä tutkimus kertoo kalaöljystä ja suoliston terveydestä?

Kourallinen eläin- ja ihmistutkimuksia on analysoinut, miten omega-3-lisäravinteiden antaminen vaikuttaa suolistoon. Seuraavassa on joitakin keskeisiä tuloksia:

 • Hyödyllisten bakteerien lisääntyminen - Omega-3:t lisäsivät Bifidobacterium-, Lactobacillus- ja Akkermansia muciniphila -bakteerien määrää hiirissä ja ihmisissä. Nämä lajit tuottavat hyödyllisiä lyhytketjuisia rasvahappoja.
 • Vähentynyt LPS ja tulehdus - Kalaöljyä saaneiden rottien ja hiirten lipopolysakkaridipitoisuudet ja tulehdussytokiinit, kuten TNF-alfa ja IL-1-beeta, olivat pienempiä paksusuolessa. Tämä viittaa tulehduksen vähenemiseen.
 • Esteen eheyden parantuminen - Omega-3:t lisäävät suolen alkalifosfataasiaktiivisuutta ja tiukkojen liitosproteiinien, kuten okkludiinin ja ZO-1:n, ilmentymistä, mikä ehkäisee suoliston vuotamista.
 • Mikrobiston monimuotoisuuden lisääntyminen - Eräässä ihmistutkimuksessa raportoitiin suolistomikrobiston lajien monimuotoisuuden lisääntyneen vauvoilla, jotka saivat omega-3-lisäravinteita.
 • Muuttunut aineenvaihdunta - Omega-3-rasvahapot muuttivat vitamiinien, aminohappojen ja polyfenolien aineenvaihduntaan liittyviä mikrobigeenejä. Tämä viittaa aineenvaihdunnan yleiseen muokkaamiseen.

Tutkimus on vielä alustava. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että omega-3-rasvahapoilla on suolistoterveyttä tukevia tulehdusta ehkäiseviä ja suotuisia mikrobiomia muokkaavia vaikutuksia.

Mikä Omega-3 on paras suoliston terveydelle?

Suoliston toiminnan optimoimiseksi EPA on todennäköisesti hyödyllisin omega-3-rasvahappo. Syitä ovat mm:

 • Suurempi anti-inflammatorinen teho - Lukuisat tutkimukset osoittavat, että EPA:lla on DHA:ta voimakkaampi vaikutus tulehdusmarkkereihin. Suolistotulehduksen vähentäminen on avainasemassa.
 • Parempi imeytyminen - EPA näyttää imeytyvän soluihin DHA:ta tehokkaammin niillä, joilla on suolistotulehdus ja vuotava suolisto.
 • Suurempi vaikutus mikrobiomiin - Eläinkokeissa EPA lisäsi erityisesti Lactobacillus-lajistoa ja vähensi LPS:ää enemmän kuin DHA.
 • Oireiden paraneminen - UC-potilaita koskevassa tutkimuksessa korkea-EPA-kalaöljy paransi ripulin ja verenvuodon kaltaisia oireita paremmin kuin korkea-DHA-öljy.

Suoliston ja suoliston terveyden kannalta on suositeltavaa valita kalaöljyvalmiste, jonka omega-3-rasvahapoista vähintään 60 % on EPAa. Tuotteet, joissa EPA:DHA-suhde on 2:1, tukevat parhaiten.

Kuinka paljon kalaöljyä tarvitaan parantamaan suoliston terveyttä?

Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa käytetään kalaöljyn eri annoksia mikrobiomiin ja suoliston terveyteen kohdistuvien vaikutusten arvioimiseksi:

 • Vähimmäisannos - 500 mg EPA/DHA päivittäin
 • Kohtalainen annos - 2000 mg EPA/DHA:ta päivittäin.
 • Terapeuttinen annos - Enintään 4500 mg EPA/DHA:ta päivittäin.

Terveiden aikuisten ylläpitoon riittää todennäköisesti 500-1 000 mg päivässä. Ne, joilla on vuotava suolisto, IBD tai kroonisia suolisto-ongelmia, voivat hyötyä suuremmista annoksista lääkärin valvonnassa.

Valitse aina enteropäällysteiset tai fosfolipidiset kalaöljyt, jos käytät yli 2000 mg päivässä, jotta GI-ärsytys olisi mahdollisimman vähäistä. Tarkista myös puhtaus.

Onko olemassa riskejä Fish Oil for Gut Issues?

Tärkeimpiä mahdollisia kalaöljyn sivuvaikutuksia ovat:

Ruoansulatushäiriöt - Suurten kalaöljyannosten ottaminen tyhjään vatsaan voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä, pahoinvointia tai ripulia. Ota ruoan kanssa.

Lisääntynyt verenvuoto - Erittäin suuri saanti voi pidentää verenvuotoaikaa. Tämä on ongelma verenohennuslääkkeitä käyttäville tai niille, joilla on hyytymishäiriöitä. Pysy alle 3 grammassa päivittäin lisäravinteista.

Kalamainen jälkimaku - kalamaisten röyhtäysten tai maun minimoimiseksi ota kalaöljykapseleita, jotka ovat suolistopäällysteisiä. Myös sitruunan ja mintun maku auttaa.

Immuunivaikutukset - Omega-3-rasvahapot ovat yleensä tulehdusta ehkäiseviä ja hyödyllisiä. Ne voivat kuitenkin pahentaa joidenkin ihmisten Th2-allergioita. Huomaa oireet.

Muuten kalaöljy on erittäin turvallista pitkäaikaiseen käyttöön annoksilla, joita useimmat ihmiset käyttävät. Tee silti yhteistyötä lääkärisi kanssa, jos käytät terapeuttisia määriä.

Elämäntapatoimenpiteet, jotka myös tukevat suoliston terveyttä

Vaikka kalaöljystä saatavista omega-3-rasvahapoista voi olla apua, suoliston terveyden optimointi edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa:

Syö enemmän fermentoituja elintarvikkeita -Lisää makeuttamatonta jogurttia, kefiiriä, kimchiä, hapankaalia ja marinoituja vihanneksia probioottien saannin lisäämiseksi.

Lisää prebioottista kuitua - Syö enemmän sipulia, valkosipulia, banaaneja, kauraa, pellavaa ja purjoa syöttääksesi hyödyllisiä suolistobakteereja.

Noudata tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota - Painota kokonaisia, käsittelemättömiä kasvisruokia, omega-3-rasvahappoja ja mausteita, kuten kurkumaa, ja vähennä sokeria, paistettuja ruokia ja puhdistettuja hiilihydraatteja.

Stressin hallinta - Krooninen stressi vaikuttaa negatiivisesti suolistomikrobistoon. Kokeile meditaatiota, joogaa, syvään hengittämistä ja riittävästi unta.

Pysy aktiivisena - Säännöllinen kohtuullinen liikunta vaikuttaa tulehdusta ehkäisevästi.

Vältä tarpeettomia antibiootteja - Antibioottien liikakäyttö tuhoaa suolistobakteerit. Ota niitä vain silloin, kun niitä todella tarvitaan infektioiden hoitoon.

Suoliston terveyttä edistävä ruokavalio ja elämäntapa sekä probioottisten ja prebioottisten elintarvikkeiden kohdennettu käyttö muodostavat ihanteellisen perustan. Kalaöljy voi tarjota tulehdusta ehkäiseviä lisähyötyjä.

Vaikuttaako kalaöljy suoliston terveyteen? Johtopäätös

Uusien tutkimusten mukaan kalaöljystä saatavat omega-3-rasvahapot voivat tukea tervettä suolistomikrobiomia ja suolistoesteen eheyttä useiden hyödyllisten mekanismien avulla.

Suurempia ihmiskokeita, joissa analysoidaan suoraan mikrobiston lajeja, tulehdusmerkkiaineita ja suoliston läpäisevyyttä, on kuitenkin vielä tehtävä.

Kalaöljy vaikuttaa turvalliselta ja mahdollisesti hyödylliseltä suolistoterveyden edistämisessä, erityisesti 1-2 gramman EPA/DHA-yhdistelmäannoksilla. Ne, joilla on IBD, vuotava suolisto tai kroonisia ruoansulatusongelmia, voivat saada eniten hyötyä lääkärin ohjauksessa.

Vaikka omega-3-rikkaan kalaöljyn lisääminen ei korvaa kokonaisvaltaista ruokavaliota, elintapoja ja suolistoa tukevia lisäravinteita, se voi tarjota uuden keinon ruoansulatuskanavan hyvinvoinnin optimoimiseksi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku