Lisääkö omega-3 testosteronia?

Published:

Omega-3-rasvahapot tarjoavat monenlaisia terveyshyötyjä sydämen terveyden parantamisesta aivojen toiminnan parantamiseen. Jotkut väittävät, että omega-3-rasvahapot voivat myös auttaa nostamaan miesten alhaisia testosteronitasoja.

Testosteroni on ratkaisevan tärkeää miesten terveydelle, sillä se on avainasemassa lihaskasvun, libidon, energian ja muiden tekijöiden kannalta. Mutta vaikuttaako omega-3:n saannin lisääminen todella testosteroniin?

Alla on yksityiskohtainen katsaus omega-3-rasvahappoja ja niiden vaikutuksia testosteronin tuotantoon ja tasoihin miehillä koskevaan näyttöön.

Lisääkö Omega-3 testosteronia?

Miksi testosteronilla on merkitystä miesten terveydelle

Testosteroni on androgeeninen steroidihormoni, jolla on keskeinen rooli miesten terveydessä ja kehityksessä. Tärkeimpiä toimintoja ovat mm:

 • Kehittyvät uroksen sukukudokset
 • Tukee lihasten kasvua ja voimaa
 • Luun mineraalitiheyden edistäminen
 • Kehon rasvan jakautumisen säätely
 • Punasolujen tuotantoon vaikuttaminen
 • Vaikuttaa siittiöiden kehitykseen
 • Vaikuttaa libidoon ja seksuaaliseen toimintaan
 • Mielialan, kognition ja energian tukeminen

Testosteroni vähenee luonnollisesti iän myötä, ja sen määrä laskee noin 1 % vuodessa 30 ikävuoden jälkeen. Alhainen testosteronitaso (hypogonadismi) vaikuttaa yli 40 prosenttiin miehistä 45 ikävuoteen mennessä.

Alhaisen testosteronin oireita ovat libidon heikkeneminen, erektiohäiriöt, väsymys, lihasmassan väheneminen ja masennus.

Testosteronin lisääminen ruokavaliolla, liikunnalla, stressinhallinnalla ja muilla elämäntapatoimenpiteillä tarjoaa laaja-alaisia etuja. Mutta voisiko omega-3-rasvahappojen saanti auttaa myös nostamaan testosteronitasoja? Tarkastellaanpa näyttöä.

Omega-3:n mahdolliset vaikutukset testosteroniin

Omega-3-rasvahapot, kuten EPA ja DHA, tarjoavat elimistössä useita hyödyllisiä vaikutuksia, jotka voivat tukea terveitä testosteronitasoja, kuten:

Vähentää tulehdusta - Krooninen tulehdus estää testosteronin tuotantoa. Omega-3:n voimakkaat tulehdusta ehkäisevät vaikutukset voivat torjua näitä estäviä vaikutuksia.

Alentaa kortisolin määrää - Omega-3-rasvahormonit auttavat alentamaan stressin aikana vapautuvan kortisolin määrää. Korkea kortisoli vähentää testosteronin tuotantoa.

Parantaa insuliiniherkkyyttä - Huono insuliinin hallinta vaikuttaa negatiivisesti testosteroniin. Omega-3:t auttavat parantamaan insuliinin signalointia.

Tehostaa leptiiniä - Leptiini signaloi rasvasoluille testosteronin tuottamista. Omega-3:n saanti voi nostaa leptiinitasoja.

Tukee valtimoterveyttä - Lisääntymiskudosten parempi verenkierto optimoi testosteronin saatavuuden ja toiminnan.

Tukee mitokondrioiden terveyttä - Mitokondriot tuottavat testosteronia Leydigin soluissa. Omega-3:t tukevat terveellistä mitokondrioiden toimintaa.

Näiden reittien kautta riittävä omega-3-rasvahappojen saanti voi edistää miesten luonnollista testosteronituotantoa ja kudosten herkkyyttä testosteronille.

Tutkimukset osoittavat, että omega-3:t lisäävät testosteronia?

Kliiniset tiedot omega-3-lisäravinteiden vaikutuksista miesten testosteronitasoihin ovat ristiriitaisia ja kaiken kaikkiaan epäselviä:

 • Useissa pienissä tutkimuksissa on havaittu, että omega-3-valmisteiden lisääminen nostaa testosteronin kokonais- ja vapaita testosteronitasoja.
 • Tuoreen katsauksen mukaan suurin osa saatavilla olevista satunnaistetuista kontrolloiduista tutkimuksista ei kuitenkaan osoita, että testosteronitasot muuttuisivat omega-3-lisäravinteiden käytön myötä.
 • Muutamissa tutkimuksissa havaittiin testosteronipitoisuuksien alenevan suurten annosten tai pitkäaikaisen omega-3:n saannin yhteydessä.
 • Myös tiedot anabolisten tai lihaksia rakentavien hormonien, kuten IGF-1:n, muutoksista ovat ristiriitaisia.
 • Joissakin tutkimuksissa on havaittu hyötyjä, kuten siittiöparametrien ja seksuaalisen toiminnan paraneminen, vaikka testosteronitasot eivät ole muuttuneet.

Kaiken kaikkiaan tällä hetkellä on vain vähän laadukasta näyttöä siitä, että omega-3-rasvahappolisä nostaisi testosteronitasoja luotettavasti. Suurempia kliinisiä tutkimuksia tarvitaan vielä.

Omega-3-rasvahapoista on kuitenkin edelleen hyötyä miesten terveyden tukemisessa muilla tavoin, kuten tulehduksen vähentämisessä, sydämen terveyden edistämisessä ja mielialan vakauttamisessa.

Miksi Omega-3:t eivät jatkuvasti lisää testosteronia?

On useita syitä siihen, miksi omega-3-lisä voi epäonnistua testosteronitasojen nostamisessa, kuten:

Annosvaikutukset - Omega-3-rasvahapot saattavat lisätä testosteronia vain hyvin suurilla lisäannoksilla, jotka ylittävät 3 grammaa päivässä - määrä, jota vain harvat tutkimukset ovat arvioineet.

Lähtötason testosteroni - Miehet, joilla on iästä tai sairaudesta johtuva alhainen testosteronitaso, voivat reagoida eri tavalla kuin nuoret, terveet miehet, joilla on normaali lähtötason testosteronitaso.

Omega-3-tyyppi - Useimmissa tutkimuksissa käytetään geneerisiä kalaöljyvalmisteita. Kohdennetummat EPA/DHA-valmisteet voivat mahdollisesti vaikuttaa testosteroniin eri tavalla.

Liikunnan vaikutus - Omega-3-rasvahapot voivat lisätä testosteronia vain yhdistettynä suunnitelmalliseen liikuntarutiiniin. Tätä suhdetta on arvioitu vain harvoissa kliinisissä tutkimuksissa.

Tutkimuksen kesto - Monet tutkimukset ovat lyhytaikaisia ja kestävät alle 3 kuukautta. Vaikutusten selvittämiseksi saatetaan tarvita pidempiä tutkimuksia.

Yksilöllinen vaihtelu - Testosteronitasot voivat vaihdella suuresti henkilöstä toiseen. Genetiikka, elämäntapa ja terveydentila vaikuttavat todennäköisesti omega-3-vasteeseen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että nykyiset tutkimukset eivät vahvista eivätkä kiistä sitä, että omega-3-rasvahapot voivat lisätä testosteronitasoja. Lisätutkimukset ovat perusteltuja vaikutusten selvittämiseksi miehillä.

Ovatko suuret annokset Omega-3:sta testosteronille riskejä?

Vähäisiä haittavaikutuksia, kuten kalamaista jälkimakua, pahoinvointia ja löysiä ulosteita, voi esiintyä, kun omega-3-rasvahappoja otetaan suuria annoksia, yli 3 grammaa päivässä. Riskien minimoimiseksi:

 • Jaa annokset päivän aikana ruoan kanssa
 • Valitse enteropäällysteiset lisäravinteet
 • Lisää saantia hitaasti kuukauden aikana
 • Pysy hyvin nesteytettynä päivittäin

Lisäksi suuret annokset voivat lisätä mustelmien tai verenvuodon riskiä verenohennuslääkkeitä saavilla tai hyytymishäiriöistä kärsivillä. Omega-3-rasvahapoista on todennäköisesti hyötyä vain muuten terveille miehille. Kysy silti lääkäriltäsi lääkityksesi ja sairaushistoriasi perusteella turvallisista ylärajoista.

Omega-3-rasvahappojen saannin kohtuullinen lisääminen 2000 mg:aan päivässä ravinnosta ja lisäravinteista ei aiheuta juurikaan riskejä, ja se on suositeltavaa useimmille miehille, jotka haluavat tukea kuntoa, seksuaaliterveyttä ja hyvinvointia.

Elämäntapastrategiat, joilla on enemmän vaikutusta testosteroniin

Vaikka omega-3-rasvahappojen osalta tarvitaan vielä lisätutkimuksia, miesten on mahdollista hyötyä tällä välin sellaisten elämäntapatoimenpiteiden toteuttamisesta, joilla on vankempaa näyttöä testosteronin nostamisesta. Keskeisiä strategioita ovat mm:

Voimaharjoittelu - Painojen nostaminen käynnistää testosteronin vapautumisen. Tavoittele 2-4 voimaharjoitusta viikossa.

Korkean intensiteetin intervalliharjoittelu - Kokonaisvaltaiset harjoitukset lisäävät testosteronia merkittävästi jopa tunnin ajan harjoituksen jälkeen.

Vähennä ylimääräistä rasvaa - Ylipaino tai lihavuus vähentää testosteronia. Laske terveellinen kehon rasvaprosentti.

Minimoi stressi - Kroonisen stressin aiheuttama korkea kortisolipitoisuus vähentää testosteronia. Toteuta stressinhallintatekniikoita.

Hanki riittävästi D-vitamiinia - Varmista riittävä D-vitamiinitaso altistumalla auringolle ja ottamalla lisäravinteita.

Syö terveellisiä rasvoja ja kolesterolia - Kuluta enemmän oliiviöljyä, pähkinöitä, kananmunia ja muita ravinnon testosteronin esiasteita.

Optimoi uni - Testosteroni uudistuu yön yli. Nuku vähintään 7 tuntia laadukasta unta yöllä.

Rajoita alkoholin käyttöä - Runsas alkoholinkäyttö alentaa testosteronia. Pidä kiinni 1-2 kohtuullisesta juomasta.

Näiden keskeisten elämäntapatekijöiden optimointi vaikuttaa nykyisten todisteiden perusteella testosteroniin enemmän kuin pelkät omega-3:t. Kokonaisvaltainen lähestymistapa on ihanteellinen.

Lisääkö omega-3 testosteronia? Johtopäätös

Vaikka omega-3-rasvahapot ovat todistetusti hyödyllisiä sydämen terveydelle, aivojen toiminnalle ja mielialalle, niiden vaikutukset testosteronitasoihin ovat toistaiseksi epäselviä.

Pienissä tutkimuksissa on saatu vaihtelevia tuloksia, joissa testosteronipitoisuus on lisääntynyt, vähentynyt tai pysynyt muuttumattomana. Useimmat hyvin kontrolloidut tutkimukset eivät osoita merkittävää vaikutusta.

Omega-3:t vaikuttavat testosteronitasoihin todennäköisesti vain epäsuorasti vähentämällä tulehdusta, kortisolia ja insuliiniresistenssiä. Hyödyt ovat todennäköisesti kaiken kaikkiaan vaatimattomia.

Lisätutkimukset miehillä, joilla on alhainen testosteroni ja jotka käyttävät riittävän suuria omega-3-annoksia, ovat perusteltuja. Sillä välin elintapastrategioilla on vakuuttavampaa näyttöä testosteronin luonnollisesta optimoinnista.

Koska omega-3-rasvahappojen riski on vähäinen, niiden saaminen rasvaisesta kalasta tai lisäravinteista on suositeltavaa osana yleistä tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota ja aktiivista elämäntapaa. Vaikutukset testosteroniin vaativat kuitenkin lisää tutkimusta, jotta lopulliset vastaukset saataisiin.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku