Auttaako Omega-3 lihomiseen?

Published:

Kaikille, jotka haluavat saada lihasmassaa, ravitsemus on yhtä tärkeää kuin harjoitusohjelma. Proteiinin saannin lisäksi omega-3-rasvahappojen lisäyksestä on tullut suosittu käytäntö niiden keskuudessa, jotka haluavat kasvattaa massaa. Mutta onko väitteissä, joiden mukaan omega-3-rasvahapot voivat tukea lihasten kasvua, mitään perää? Analysoidaanpa objektiivisesti näyttöä.

Auttaako Omega-3 lihomiseen?

Yleiskatsaus omega-3:een

Ennen kuin tarkastelemme lihaksen rakennuspotentiaalia, määritetään ensin, mitä omega-3:t tarkalleen ottaen ovat:

Omega-3:n kolme päätyyppiä

On olemassa kolme ensisijaista omega-3-rasvahappoa, jotka ovat tärkeitä terveydelle:

 • ALA (alfalinoleenihappo)
 • DHA (dokosaheksaeenihappo)
 • EPA (eikosapentaeenihappo)

ALA on peräisin pääasiassa kasvisruoista, kuten pellavansiemenistä ja chiasiemenistä. DHA ja EPA ovat peräisin pääasiassa rasvaisista kaloista ja kalaöljystä.

Terveyden kannalta olennaiset ravintoaineet

Omega-3-rasvahappoja kutsutaan "välttämättömiksi" rasvahapoiksi, koska elimistö ei pysty tuottamaan niitä. Meidän on saatava niitä ravinnosta, jotta voimme nauttia niistä ja kehittyä kunnolla.

Ne ovat solukalvojen kriittisiä komponentteja, ja niillä on elintärkeitä tehtäviä aivojen toiminnassa, silmien terveydessä, sikiön kasvussa, aineenvaihdunnassa ja tulehduksen vähentämisessä.

Tehokkaat anti-inflammatoriset vaikutukset

Tärkeä syy omega-3-rasvahappojen hyödyllisyyteen on niiden kyky ratkaista kroonisia tulehduksia koko kehossa. Erityisesti EPA:lla ja DHA:lla on voimakkaita anti-inflammatorisia ominaisuuksia.

Nyt kun ymmärrät omega-3:n perusasiat, analysoidaanpa näyttöä siitä, voivatko ne tukea lihasmassan kasvua.

Mekanismit, joilla Omega-3:t edistävät lihasten kasvua

Ennen kuin tarkastellaan suoranaisia kliinisiä tutkimuksia omega-3-rasvahappojen ja lihasten rakentamisen välillä, on hyödyllistä ymmärtää joitakin ehdotettuja mekanismeja siitä, miten ne voivat edistää kasvua:

1. Anabolisen hormonaalisen vasteen optimointi

Omega-3-rasvahormonien saanti voi lisätä keskeisten anabolisten hormonien, kuten testosteronin, kasvuhormonin ja IGF-1:n, vapautumista vasteena kestävyysharjoittelulle.

Nämä hormonit edistävät proteiinisynteesin lisääntymistä sekä parempaa palautumista ja sopeutumista. Erityisesti EPA voi parantaa hormonaalisia vasteita.

2. Lihasproteiinisynteesin aktivoinnin tehostaminen

Omega-3-rasvahappojen uskotaan käynnistävän suoraan lihasproteiinisynteesiä (MPS) sellaisten reittien kuten mTOR ja P70S6K kautta. EPA:n on kliinisissä tutkimuksissa osoitettu aktivoivan MPS:ää.

Tämä mahdollistaa aminohappojen tehokkaamman käytön lihaskudoksen korjaamiseen ja rakentamiseen.

3. Lihasproteiinien hajoamisen vähentäminen

Omega-3-rasvahapot voivat heikentää katabolisia prosesseja, kuten lihasproteiinien hajoamista. Proteiinien hajoamisen vähentäminen säästää lihaskudosta.

Tämä anabolinen vaikutus täydentää potentiaalia lisätä proteiinisynteesiä.

4. Kroonisen tulehduksen vähentäminen

Omega-3-rasvahappojen anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat optimoida anabolisia prosesseja poistamalla kroonisen matala-asteisen tulehduksen lihaksissa, nivelsiteissä, nivelissä ja jänteissä.

Tulehduksen vähentäminen auttaa lihaksia palautumaan täysin harjoitusten välillä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että omega-3:t voivat lisätä lihasten kasvua sekä hormonaalisen optimoinnin että suorien MPS-vaikutusten, proteiinien hajoamisen vähentämisen ja tulehduksen lieventämisen kautta. Mutta mitä kliininen näyttö osoittaa?

Lihasten kasvua koskevien kliinisten tutkimusten tulokset

Vaikka hahmotellut mekanismit tarjoavat uskottavia teorioita omega-3-rasvahappojen lisäämisestä harjoittelusta johtuvaan hypertrofiaan, tukevatko todelliset kliiniset tutkimukset tätä? Tarkastellaanpa näyttöä.

Korrelatiiviset väestötiedot

Joissakin laajoissa havainnointitutkimuksissa on havaittu positiivisia yhteyksiä omega-3-rasvahappojen saannin ja suuremman lihasmassan ja vähärasvaisen painoindeksin välillä.

Korrelaatiotiedot eivät kuitenkaan voi todistaa syytä ja seurausta. Mukana voi olla sekoittavia tekijöitä. Kontrolloidut tutkimukset ovat informatiivisempia.

Kliiniset tutkimukset kouluttamattomilla henkilöillä

Muutamissa tutkimuksissa on tutkittu omega-3-lisäravinteiden vaikutuksia yhdessä kestävyysharjoittelun kanssa harjoittelemattomilla aikuisilla.

Joissakin, mutta ei kaikissa, näistä tutkimuksista on havaittu, että kalaöljystä saatavia omega-3-rasvahappoja saaneiden ryhmien lihasvoima ja -koko ovat lisääntyneet merkittävästi enemmän kuin plaseboryhmien.

Kliiniset tutkimukset urheilijoilla/ kehonrakentajilla

Muissa tutkimuksissa on keskitytty erityisesti treenattuihin urheilijoihin ja kehonrakentajiin, jotka ovat osallistuneet lihasmassan lisäämiseen tähtääviin ohjelmiin.

Jälleen joissakin näistä tutkimuksista raportoitiin, että omega-3:aa käyttävien koehenkilöiden rasvattoman massan kasvu, hypertrofia, voiman lisääntyminen ja kehon rasvan väheneminen oli merkittävästi suurempaa kuin kontrolliryhmillä. Toiset tutkimukset eivät kuitenkaan osoita eroja.

Nykyisen tutkimuksen rajoitukset

Vaikka jotkin kokeet ovat myönteisiä, tulokset ovat ristiriitaisia. Rajoitukset, kuten pienet otoskoot, lyhyet tutkimukset ja vähemmän herkkien kehonkoostumusmenetelmien käyttö, vaikeuttavat varmojen johtopäätösten tekemistä.

Tarvitaan vielä vankempia, pitkäaikaisia kliinisiä tutkimuksia sen selvittämiseksi, vaikuttavatko omega-3-rasvahapot merkittävästi lihasten kasvuun treenatuilla henkilöillä.

Mahdollisuus suurempiin EPA/DHA-annoksiin

Yksi ongelma voi olla tutkimuksissa käytettyjen omega-3-rasvahappojen riittämättömät annokset. Vaikutukset saattavat riippua siitä, että veressä saavutetaan korkeat EPA/DHA-pitoisuudet.

Liikuntatutkimuksissa omega-3-rasvahappojen annokset ovat usein vain 1-2 grammaa päivässä. Vaikutukset voivat kuitenkin olla todennäköisempiä, jos saantisuositus on yli 2-5 grammaa, joka sisältää >3 g yhdistettyä EPA/DHA:ta.

Korkeammat veripitoisuudet saattavat olla tarpeen hormonaalisten vasteiden, tulehduksen, proteiinisynteesin ja muiden lihasten rakentamismekanismien muuttamiseksi.

Tämä voisi selittää joitakin ristiriitaisia tuloksia, jos käytetyt annokset olivat liian pieniä vaikuttaakseen merkittävästi massan ja voiman lisääntymiseen. Optimaalisia annostelustrategioita on syytä tutkia lisää.

Anekdoottisia todisteita kehonrakentajilta

Vaikka vankka kliininen näyttö puuttuu, monet ammatti- ja vapaa-ajan kehonrakentajat raportoivat, että 3-5+ grammaa EPA/DHA:ta päivittäin sisältävästä suuremmasta annoksesta omega-3-lisäravinteesta on huomattavaa hyötyä lihasten kehittymiselle, kehon koostumukselle ja palautumiselle harjoittelussa.

Tämäntyyppiset todellisen maailman anekdoottiraportit voivat olla oivaltavia, mutta myös plasebovaikutukset ovat mahdollisia. Kontrolloidut tutkimukset ovat edelleen luotettavimpia.

Mahdolliset huolenaiheet erittäin suurten annosten yhteydessä

On huomattava, että liialliseen omega-3-rasvahappojen saantiin liittyy myös joitakin mahdollisia haittoja:

 • Lisääntynyt verenvuotoriski hyvin suurilla annoksilla
 • Heikentynyt immuunijärjestelmän toiminta
 • Negatiiviset vaikutukset glukoosiaineenvaihduntaan
 • Ruoansulatuskanavan haittavaikutukset, kuten kalamainen röyhtäily

Tavoittele riittävää annostusta hyötyjen saavuttamiseksi, mutta älä megadosoi. 2-5 grammaa EPA/DHA-yhdistelmää päivässä vaikuttaa kohtuulliselta, jos käytetään laadukasta lisäravintaa.

Muita elämäntapatekijöitä voittojen saamiseksi

Vaikka omega-3:n saannista voi olla pientä hyötyä, muilla harjoitteluun ja elämäntapaan liittyvillä tekijöillä on todennäköisesti paljon suurempia vaikutuksia lihasten kasvuun, kuten:

 • Progressiivisen ylikuormituksen harjoittelun periaatteet
 • Saada riittävästi kokonaiskaloreita/proteiinia
 • Harjoittelun määrän ja palautumisen hallinta
 • Unen määrän ja laadun priorisointi
 • Pysyminen hyvin hydratoituna päivittäin
 • Stressitasojen vähentäminen

Varmista, että käsittelet näitä perusteita ennen kuin odotat, että jokin lisäosa vaikuttaa merkittävästi kykysi saada laadukasta vähärasvaista massaa.

Päätelmä

Yhteenvetona voidaan todeta, että nykyiset todisteet omega-3-rasvahappojen vaikutuksesta lihasten koon ja voiman lisääntymiseen ovat ristiriitaisia ja epäselviä:

 • On olemassa uskottavia mekanismeja, kuten hormonien optimointi, mTOR-aktivaatio, tulehdus jne.
 • Joissakin heikkolaatuisemmissa tutkimuksissa on havaittu hyötyjä, mutta monet niistä ovat merkityksettömiä.
 • Positiivisia anekdoottisia raportteja, mutta plasebovaikutus on mahdollinen.
 • Riittämätön annostelu tutkimuksissa voi rajoittaa tuloksia
 • Vaikutukset todennäköisesti pieniä verrattuna harjoitteluperiaatteisiin, ruokavalioon ja elämäntapaan.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin, omega-3-rasvahapot ovat käytettävissä olevien tietojen perusteella todennäköisesti parhaimmillaankin vain vähäinen apuväline.

Ne voivat tarjota pienen lisäyksen, kun niitä annostellaan asianmukaisesti, mutta älykäs harjoittelun ohjelmointi, ravitsemus, palautuminen ja elämäntapakäytännöt muodostavat suurimman osan kyvystäsi kasvattaa menestyksekkäästi massaa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku