Onko Omega-3 hyvä eturauhaselle?

Published:

Eturauhanen on miesten rauhanen, joka tuottaa siemennestettä. Eturauhasen laajentuminen ja toimintahäiriöt ilmenevät usein ikääntymisen myötä. Eturauhasen toimintahäiriöt vaikuttavat kielteisesti virtsaamistoimintoihin ja elämänlaatuun.

Omega-3-rasvahapoilla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, jotka voivat hyödyttää eturauhasen terveyttä. Mutta mitä tutkimus kertoo omega-3-rasvahappojen vaikutuksista eturauhasen laajentumiseen ja eturauhassyövän riskiin?

Alla on näyttöön perustuva katsaus omega-3-lisäravinteiden mahdollisiin hyötyihin ja riskeihin eturauhasen hyvinvoinnin kannalta.

Onko omega-3 hyvä eturauhaselle?

Katsaus eturauhasen terveyteen

Eturauhanen on pähkinän kokoinen rauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alla ja kiertyy virtsaputken ympärille. Se erittää ravinteikasta nestettä, joka sekoittuu siittiöiden kanssa siemennesteeksi.

Eturauhaseen vaikuttavia sairauksia ovat mm:

 • Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu (BPH) - ei-syöpäsairaus, joka aiheuttaa virtsaamisoireita.
 • Eturauhastulehdus - tulehdus, joka aiheuttaa kipua ja virtsaamisongelmia.
 • Eturauhassyöpä - miesten yleisin syöpä ihosyövän ohella.
 • Krooninen lantionpohjan kipuoireyhtymä - jatkuva kipu lantiossa, sukupuolielimissä ja välilihassa.

Eturauhasen toimintahäiriöt heikentävät vakavasti elämänlaatua aiheuttamalla epämiellyttäviä virtsaamisoireita ja seksuaalisia oireita. Luonnollisten keinojen löytäminen eturauhasen terveyden suojelemiseksi on avainasemassa.

Voisiko omega-3:n saannin lisääminen auttaa ylläpitämään tervettä eturauhasta? Analysoidaanpa näyttöä.

Miten Omega-3:t voivat tukea eturauhasen hyvinvointia?

Omega-3:lla on useita hyödyllisiä vaikutuksia, jotka voivat auttaa ehkäisemään ja hallitsemaan yleisiä eturauhasongelmia:

 • Tehokkaat tulehdusta ehkäisevät vaikutukset - Vähentää tulehduskemikaaleja, jotka edistävät eturauhasen laajentumista ja vaurioita.
 • Lisääntynyt verenkierto - Parantaa lantion alueen verenkiertoa, jotta eturauhaskudos saa happea ja ravinteita.
 • Terveet solukalvot - DHA ylläpitää eturauhasen solukalvojen juoksevuutta ja eheyttä.
 • Alentaa testosteronin hajoamista - Saattaa estää testosteronin muuntumista DHT:ksi, mikä edistää BPH:ta.
 • Vähentää hapetusstressiä - Rajoittaa eturauhaskudoksen DNA:n ja solujen vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita.
 • Antiangiogeeniset vaikutukset - Hidastaa uusien verisuonten kasvua kasvaimen nopean laajenemisen estämiseksi.

Näiden monipuolisten mekanismien ansiosta riittävä omega-3-rasvahappojen saanti voi auttaa optimoimaan eturauhasen terveyden ja toiminnan miesten ikääntyessä.

Mitä tutkimus sanoo omega-3:sta ja eturauhasesta?

Lukuisissa tutkimuksissa on tarkasteltu ravinnosta tai ravintolisistä saatavan omega-3-rasvahappojen saannin ja eturauhasen yleisten sairauksien riskin välistä yhteyttä:

Hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu

 • Suurempi omega-3-rasvahappojen saanti on useissa havainnointitutkimuksissa yhdistetty BPH:n riskin merkittävään pienenemiseen, erityisesti tappavan tyyppisen BPH:n riskin pienenemiseen.
 • Satunnaistetut tutkimukset osoittavat, että BPH-oireet, kuten tiheä/kiireellinen virtsaaminen, vähenevät hieman omega-3-lisäravinteiden käytön myötä.
 • Omega-3-rasvahapot vaikuttavat suojaavilta, mutta suurempia kliinisiä tutkimuksia tarvitaan vielä.

Eturauhastulehdus

 • Kahdessa pienessä kroonista eturauhastulehdusta sairastavilla potilailla tehdyssä tutkimuksessa omega-3-rasvahappojen käytön lisääminen vähensi kivun voimakkuutta 22-40 prosenttia.
 • Lisää tutkimusta tarvitaan, koska nykyinen näyttö on rajallista.

Eturauhassyöpä

 • Korkeammat omega-3-kudospitoisuudet ovat joissakin epidemiologisissa tiedoissa yhteydessä pienempään eturauhassyöpäriskiin.
 • Suuret meta-analyysit eivät kuitenkaan osoita , että omega-3-rasvahappojen saanti vähentäisi eturauhassyövän esiintyvyyttä.
 • Omega-3-rasvahapot eivät näytä vähentävän eturauhassyövän riskiä, mutta ne voivat hidastaa etenemistä niillä, joilla on jo diagnoosi.

Kaiken kaikkiaan omega-3-rasvahappojen saannin lisääminen on lupaavinta BPH:n kehittymisen ehkäisemiseksi ja laajentuneen eturauhasen oireiden vähentämiseksi. Eturauhastulehduksen kipuun ja eturauhassyövän ehkäisyyn liittyvät hyödyt vaativat vielä lisätutkimuksia.

Huoli siitä, että omega-3:t edistävät eturauhassyöpää?

Vuonna 2013 eräässä havainnointitutkimuksessa raportoitiin, että veren korkeammat omega-3-pitoisuudet olivat yhteydessä lisääntyneeseen eturauhassyöpäriskiin. Tämä johti laajaan huoleen omega-3:n turvallisuudesta.

Lukuisat myöhemmät analyysit ovat kuitenkin kumonneet tämän yhteyden. Omega-3-rasvahapot EIVÄT näytä lisäävän eturauhassyövän riskiä. Alkuperäisen tutkimuksen rajoituksia ovat muun muassa seuraavat:

 • ALA- ja EPA/DHA-omega-3-lähteitä ei eroteltu toisistaan.
 • Ei ottanut huomioon omega-3:n annostusta tai kestoa.
 • Yhden verinäytteenoton yhteydessä esiintyy vaihtelua
 • Korrelaatio ei ole sama kuin syy-yhteys
 • Mahdollinen havaitsemisharha kalaöljyn käyttäjillä, jotka saavat useammin PSA-testejä

Yli kymmenessä laadukkaammassa analyysissä on sittemmin todettu, että omega-3-rasvahappojen saanti ei vaikuta eturauhassyövän kehittymiseen useimmilla miehillä. Omega-3-rasvahapot ovat edelleen yksi hyödyllisimmistä lisäravinteista yleisen hyvinvoinnin kannalta.

Ovatko omega-3:t turvallisia eturauhaselle? Onko haittavaikutuksia?

Useissa laajoissa katsauksissa todetaan, että omega-3-lisäravinteet ovat turvallisia eturauhasen terveyden kannalta tyypillisinä annoksina. Mahdollisia haittavaikutuksia voivat olla mm:

 • Kalamainen jälkimaku
 • Ruoansulatuskanavan epämukavuus
 • Löysät ulosteet
 • Lisääntyneet mustelmat/verenvuodot hyvin suurilla annoksilla - epätodennäköistä alle 3 grammaa päivässä.

Sivuvaikutusten minimoimiseksi:

 • Valitse puhtaudeltaan varmennetut laatuöljyt
 • Ota aterioiden yhteydessä
 • Aloita pienemmillä annoksilla ja lisää hitaasti
 • Jaettu annos päivän aikana

Antikoagulanttilääkkeitä jo käyttävien tai hyytymishäiriöistä kärsivien henkilöiden on oltava varovaisia ja neuvoteltava lääkärin kanssa ennen kuin he ottavat suuria määriä lisäravinteita.

Muuten omega-3-rasvahappojen turvallisuusprofiili on erinomainen myös pitkäaikaisessa päivittäisessä käytössä. Enintään 1 000 mg:n päivittäinen käyttö lääkärin ohjauksessa ei todennäköisesti aiheuta haittaa eturauhaselle.

Elämäntapojen lähestymistavat ovat myös tärkeitä eturauhasen terveydelle

Omega-3-rasvahappojen lisäksi eturauhasen hyvinvointisuunnitelmaan tulisi kuulua kattavat elämäntapa- ja ruokavaliostrategiat, kuten:

Harrasta säännöllisesti liikuntaa - Liikunta parantaa lantion verenkiertoa ja auttaa ylläpitämään terveen painon.

Vähennä tulehdusta aiheuttavia elintarvikkeita - Rajoita punaista lihaa, maitotuotteita ja omega-6-öljyjä; lisää kasvisruokaa.

Lisää lykopeenia - Lykopeenirikkaat tomaatit voivat auttaa ehkäisemään eturauhasen laajentumista ja syöpää.

Stressin hallinta - Krooninen ahdistus ja stressi vaikuttavat kielteisesti eturauhasen terveyteen.

Pysy nesteytettynä - Juo riittävästi nesteitä, erityisesti vettä. Vältä kofeiinia ja alkoholia.

Harjoittele lantionpohjan harjoitteita - Kegelit parantavat eturauhasen verenkiertoa ja lihastukea.

Hanki riittävästi D-vitamiinia ja sinkkiä - täydennä ravintoa, jos se on puutteellista, lääkärin ohjeiden mukaan.

Ruokavalio, jossa on runsaasti täysjyväisiä elintarvikkeita, terveellisiä rasvoja, vihanneksia ja antioksidantteja, tarjoaa ihanteellisen ravitsevan perustan eturauhasen elinikäiselle elinvoimaisuudelle. Omega-3-rasvahapot voivat tarjota tulehdusta ehkäiseviä lisäetuja.

Pitäisikö minun ottaa omega-3-rasvahappoja eturauhasen terveyden vuoksi?

Yhteenvetona voidaan todeta, että tutkimusten mukaan suurempi omega-3-rasvahappojen saanti voi ehkäistä eturauhasen hyvänlaatuista laajentumista, alentaa PSA-tasoa ja vähentää BPH:hon ja eturauhastulehdukseen liittyviä virtsaamisoireita.

Omega-3-rasvahappojen vaikutuksesta eturauhassyövän riskin pienentämiseen terveillä henkilöillä ei kuitenkaan ole vielä riittävästi näyttöä. Nykyisten tietojen perusteella ne eivät näytä olevan haitallisia tai suojaavia eturauhasen pahanlaatuisia kasvaimia vastaan.

Ottaen huomioon niiden erinomaisen turvallisuusprofiilin ja lukuisat muut terveyshyödyt omega-3-lisäravinteiden käyttö on kuitenkin järkevää ikääntyvien miesten eturauhasen terveyden ja toiminnan optimoimiseksi lääkärin valvonnassa.

Jos haluat monipuolisen tuen, etsi omega-3-tuote, joka sisältää sekä EPA- että DHA-rasvahappojen yhdistelmän. Tavoittele 500-1 000 mg päivässä ruoan kanssa optimaalisten vaikutusten saavuttamiseksi.

Yhdistä omega-3-lisäys ruokavalioon ja elämäntapaan, jotka edistävät eturauhasen elinikäistä hyvinvointia.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku