Tekeekö omega-3 laihduttamisesta laihempaa?

Published:

Omega-3-rasvahapoista on tullut yksi suosituimmista ravintolisistä niiden monien terveysvaikutusten vuoksi. Yksi omega-3-rasvahappojen väitetyistä vaikutuksista on rasvanpudotuksen tehostaminen ja laihemman ruumiinrakenteen saavuttaminen. Mutta onko väitteessä, jonka mukaan omega-3-rasvahapot voivat tehdä sinusta hoikemman, mitään perää? Tarkastellaanpa objektiivisesti todisteita.

Tekeekö omega-3 laihduttamisesta laihempaa?

Mitä ovat omega-3-rasvahapot?

Ennen kuin perehdymme kehon rasvaan kohdistuviin vaikutuksiin, on hyödyllistä kerrata ensin nopeasti, mitä omega-3-rasvahapot tarkalleen ottaen ovat.

Omega-3:n kolme päätyyppiä

On olemassa kolme ensisijaista omega-3-rasvaa, jotka tarjoavat terveyshyötyjä:

 • ALA (alfalinoleenihappo)
 • EPA (eikosapentaeenihappo)
 • DHA (dokosaheksaeenihappo)

ALA:ta on pääasiassa kasviperäisissä lähteissä, kuten pellavansiemenissä, chiansiemenissä ja saksanpähkinöissä. EPA ja DHA ovat peräisin pääasiassa rasvaisista kaloista ja kalaöljyvalmisteista.

Terveyden kannalta olennainen

Omega-3-rasvahappoja pidetään välttämättöminä rasvahappoina, koska elimistö ei pysty tuottamaan niitä, vaan ne on saatava ravinnosta. Niillä on ratkaiseva merkitys aivojen toiminnassa, silmien terveydessä, sikiön kehityksessä ja tulehduksen vähentämisessä.

Tehokkaat anti-inflammatoriset vaikutukset

Tärkeä syy omega-3-rasvahappojen hyödyllisyyteen on niiden kyky vähentää tulehdusta koko kehossa. EPA ja DHA ovat erityisen voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä aineita, jotka voivat torjua nykyaikaisessa ruokavaliossa vallitsevia tulehdusta edistäviä omega-6-rasvoja.

Nyt kun sinulla on lyhyt taustatieto siitä, mitä omega-3-rasvahapot ovat, tarkastellaan, voivatko nämä välttämättömät rasvat auttaa sinua menettämään rasvaa ja laihtumaan.

Rasvan menetystä edistävien omega-3:iden mekanismit

Ennen kuin tarkastellaan suoria kliinisiä tutkimuksia ihmisillä, on hyödyllistä ymmärtää joitakin ehdotettuja mekanismeja, joiden avulla omega-3-rasvahappojen uskotaan edistävän rasvan menetystä ja parantavan kehon koostumusta:

1. Aineenvaihdunta kiihtyy

Joidenkin tutkimusten mukaan kalaöljyn EPA ja DHA voivat lisätä aineenvaihduntaa ja levossa poltettujen kalorien määrää. Eräässä tutkimuksessa omega-3-lisäravinteet lisäsivät lepoenergiankulutusta yli 400 kaloria päivässä lihavilla henkilöillä.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että suurempi omega-3:n saanti korreloi lihasten mitokondrioiden määrän lisääntymiseen. Mitokondriot ovat solujen rasvanpolttomoottoreita.

2. Lipogeneesin ja rasvan varastoinnin vähentäminen

Omega-3-rasvahappojen uskotaan siirtävän aineenvaihduntaa enemmän rasvanpolttoon ja vähemmän sen varastointiin. Eläinkokeet osoittavat, että omega-3:t vähentävät lipogeneesiin osallistuvien entsyymien, kuten rasvahapposyntaasin, aktiivisuutta.

Omega-3-rasvahappo voi myös hillitä rasvan varastointia lisääviä geenejä, kuten SREBP-1:tä ja PPAR-gammaa. Tämä johtaa siihen, että rasvasoluissa tapahtuu vähemmän lipogeneesiä.

3. Insuliiniherkkyyden parantaminen

Yksi tärkeimmistä rasvan varastoitumisen aiheuttajista on huono insuliinin hallinta, joka johtaa jatkuvasti korkeisiin insuliinihormonipitoisuuksiin.

Omega-3-rasvahappojen on tutkimuksissa osoitettu parantavan insuliiniherkkyyttä, minkä ansiosta elimistö voi käyttää ravintoa tehokkaammin energiaksi sen sijaan, että se siirtyisi rasvakudokseen.

4. Tulehduksen vähentäminen

Krooninen matala-asteinen tulehdus liittyy läheisesti liikalihavuuteen ja aineenvaihdunnan häiriöihin. EPA:n ja DHA:n voimakkaat tulehdusta ehkäisevät vaikutukset voivat auttaa kääntämään rasvan menetystä estävän tulehduksen.

Esimerkiksi omega-3-rasvahapot voivat vähentää tulehdussytokiineja, kuten TNF-alfa- ja IL-6-arvoja, jotka ovat usein koholla lihavuuden yhteydessä.

5. Rasvan hapettumisen lisääminen liikunnan aikana

Joidenkin tutkimusten mukaan kalaöljylisäravinteiden käyttö voi lisätä rasvan määrää, joka poltetaan aerobisen harjoittelun aikana kohtalaisella tai korkealla intensiteetillä.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että omega-3-rasvahappoja nauttivat henkilöt polttivat 10 prosenttia enemmän rasvaa jalkojen pyöräilyharjoituksen aikana kuin maissikapseleita nauttineet henkilöt. Omega-3:t paransivat aineenvaihdunnan tehokkuutta.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että omega-3:t voivat edistää laihuutta optimoimalla rasvanpolttoa, parantamalla insuliiniherkkyyttä, vähentämällä tulehdusta ja tehostamalla rasvan hapettumista harjoittelussa. Mutta mitä kliininen tutkimus osoittaa?

Kliinisten ihmistutkimusten tulokset

Vaikka edellä esitetyt mekanismit tarjoavat uskottavia teorioita siitä, miten omega-3-rasvahapot voivat vähentää kehon rasvaa, tukevatko todelliset kliiniset tutkimukset ihmisillä tätä? Tarkastellaanpa näyttöä.

Korrelaatiotutkimukset

Useissa laajoissa havainnointitutkimuksissa on havaittu, että suurempi omega-3-rasvahappojen saanti merenelävistä on yhteydessä pienempään kehon painoon ja rasvamäärään. Eräässä meta-analyysissä havaittiin, että jokainen 0,5 gramman päivittäinen lisäys omega-3:n saannissa oli yhteydessä lähes 2 kilon pienempään kehon rasvapitoisuuteen.

Korrelaatio ei kuitenkaan todista syy-yhteyttä. Niillä, jotka syövät enemmän kalaa ja omega-3-rasvahappoja, on usein muitakin terveellisiä elämäntapoja, jotka saattavat sekoittaa yhteyksiä. Meidän on siis tarkasteltava suoria satunnaistettuja tutkimuksia.

Kliiniset tutkimukset ylipainoisilla/lihavilla aikuisilla

Useissa kliinisissä tutkimuksissa on tutkittu omega-3-valmisteiden vaikutuksia kehon koostumukseen ylipainoisilla tai lihavilla ihmisillä.

Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että omega-3-rasvahappoja saaneilla henkilöillä kehon rasvaprosentti, vyötärön ympärysmitta ja vatsaan kertyvä rasva ovat pienentyneet merkittävästi lumelääkkeeseen verrattuna. Toisissa tutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu mitään hyötyä rasvanpudotuksesta.

Vuonna 2012 tehdyssä meta-analyysissä yhdistettiin kaikkien siihen mennessä tehtyjen tutkimusten tiedot. Tutkijat päättelivät, että omega-3-lisäaineella saavutettiin huomattavasti suurempi kehon rasvan ja painon lasku kuin lumelääkkeellä.

Vaikutukset olivat kuitenkin suhteellisen vaatimattomia, sillä omega-3-ryhmän laihtuminen oli keskimäärin noin 1,6 kiloa suurempi. Uudemmissa meta-analyyseissä on havaittu samankaltaisia pieniä hyötyjä.

Kliiniset tutkimukset urheilijoilla ja kehonrakentajilla

Muissa tutkimuksissa on tarkasteltu erityisesti omega-3:n vaikutuksia kehon koostumukseen urheilijoilla ja kehonrakentajilla, jotka ovat osallistuneet harjoitusohjelmiin.

Joissakin tutkimuksissa raportoitiin kalaöljyä käyttävien vastuskuntoharjoittelijoiden lihasmassan lisääntymisestä ja rasvan vähenemisestä. Toisissa tutkimuksissa ei kuitenkaan havaittu merkittävää eroa lumelääkkeeseen verrattuna.

Kaikkia näitä tutkimuksia yhdistävät meta-analyysit osoittavat jälleen, että kehonkoostumuksen parantamisesta on pientä hyötyä treenatuilla henkilöillä, mutta vaikutukset ovat keskimäärin vähäisiä.

Annostelu voi vaikuttaa vaikutuksiin

Yksi kliinisen tutkimuksen tulkintaan liittyvä ongelma on se, että tutkimuksissa on käytetty monenlaisia annosteluprotokollia. Joissakin tutkimuksissa annokset ovat saattaneet olla liian pieniä, jotta ne olisivat voineet vaikuttaa merkittävästi kehon rasvaan.

EPA:n ja DHA:n suurempi päivittäinen saanti 2-3 grammaa näyttää todennäköisimmin lisäävän rasvanpudotusta, erityisesti kun se yhdistetään liikuntaan. Pienemmillä, alle 1 gramman päiväannoksilla ei yleensä ole voimakasta vaikutusta.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että kliiniset tiedot ihmisistä ovat vaihtelevia ja osoittavat keskimäärin vähäisiä vaikutuksia. Suuremmat omega-3-annokset voivat kuitenkin parantaa mahdollisuuksia mitattavissa olevaan rasvan menetykseen.

Ruokavalioon ja elämäntapaan liittyvät lisätekijät

Vaikka omega-3-lisäravinteet yksinään voivat edistää rasvanpudotusta, niiden yhdistäminen ruokavalioon ja elämäntapaan liittyviin lisätoimiin voi maksimoida tulokset. Joitakin synergistisiä strategioita ovat mm:

- Proteiinin saannin lisääminen

Laadukkaamman proteiinin nauttiminen auttaa rasvan menetyksessä ja estää vähärasvaisen kudoksen häviämisen laihdutuksen aikana. Omega-3-rasvahappojen avulla voidaan tehostaa ravinnon proteiinin rasvanpolttovaikutuksia.

- Puhdistettujen hiilihydraattien vähentäminen

Puhdistettujen hiilihydraattien ja sokereiden minimointi estää verensokerin nousua ja voi parantaa insuliiniherkkyyttä. Tämä optimoi rasvasolujen olosuhteet vapauttaa varastoitua rasvaa.

- HIIT-harjoitukset

Omega-3:t näyttävät tehostavan tehokkaimmin rasvan hapettumista korkean intensiteetin aerobisten jaksojen aikana. Tämä harjoitustyyli maksimoi rasvanpolttoa.

- Unen optimointi

Riittävän laadukkaan unen saaminen säätelee ruokahormoneja, kuten leptiiniä ja greliiniä, jotka hillitsevät nälänhimoa. Omega-3:t tukevat myös unen laatua.

- Stressin hallinta

Krooninen stressi nostaa kortisolia, joka voi lisätä rasvan varastoitumista erityisesti vatsan alueelle. Omega-3:t auttavat lievittämään stressiä.

Elämäntapamuutosten tekeminen yhdessä riittävän omega-3:n saannin kanssa tarjoaa parhaan mahdollisuuden maksimoida rasvanpudotustulokset.

Omega-3:n laihimmat lähteet

Kehon rasvan vähentämiseen pyrkivien on myös tärkeää saada päivittäiset omega-3-rasvahapponsa mahdollisimman vähärasvaisista lähteistä. Tässä on muutamia parhaita vaihtoehtoja:

 • Rasvaiset kalat, kuten lohi, sardiinit, sardellit, makrilli, makrilli.
 • Kalaöljy- tai krilliöljyvalmisteet
 • Leväöljylisät
 • Pellavansiemenet, chia-siemenet, saksanpähkinät.

Rasvaisemmat kalat, kuten tonnikala, voivat sisältää suurempia määriä tulehdusta edistäviä omega-6-rasvahappoja, jotka voivat kumota omega-3-pitoisuuden edut. Laihat proteiinilähteet, kuten lohi ja sardiinit, ovat ihanteellisia.

Valitse aina puhtaita, kolmannen osapuolen testaamia lisäravinteita, jotta vältät ylimääräiset tyydyttyneet rasvat ja epäpuhtaudet.

Elämäntapamuutokset ovat kriittisiä

Vaikka tässä artikkelissa on keskitytty omega-3-lisäravinteiden mahdollisiin rasvanpudotusvaikutuksiin, on muistettava, että ruokavalio- ja elämäntapatoimenpiteet ovat paljon tehokkaampia merkittävän ja kestävän laihtumisen saavuttamiseksi.

Lisäravinteet yksinään tuottavat vähäisiä tuloksia. Omega-3-rasvahappojen saannin optimointi voi kuitenkin olla mukava lisä, joka vahvistaa ruokavalion laadun parantamisen, liikunnan lisäämisen ja muiden terveellisten elämäntapamuutosten vaikutuksia.

Joitakin tehokkaimpia elämäntapavinkkejä rasvanpudotukseen ovat:

 • Kalorien laskeminen vaatimattoman päivittäisen alijäämän ylläpitämiseksi.
 • Syö enemmän kyllästyttäviä proteiineja ja kuituja
 • Jalostettujen hiilihydraattien/sokerien kulutuksen vähentäminen.
 • Voimaharjoittelun ja sydänliikunnan harrastaminen
 • Unen laadun priorisointi ja stressin hallinta
 • Edistymisen seuranta ajan mittaan ja johdonmukaisuuden säilyttäminen

Ennen kuin käytät rahaa johonkin uuteen kiiltävään lisäravinteeseen, varmista, että käsittelet ensin tärkeimpiä ruokavalio- ja elämäntapaperusteita, joita laihduttaminen edellyttää.

Tekeekö omega-3 laihduttamisesta laihempaa? Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että todisteet viittaavat siihen, että omega-3-rasvahapot voivat hieman parantaa aineenvaihduntaa, rasvan hapettumista, insuliiniherkkyyttä ja kehon koostumusta. Vaikutukset ovat kuitenkin tähän mennessä tehtyjen kliinisten tutkimusten perusteella keskimäärin suhteellisen vähäisiä.

Joitakin keskeisiä asioita ovat:

 • Hyödyt ovat selvimmin havaittavissa, kun EPA/DHA:ta saadaan 2-3 grammaa päivässä.
 • Yhdistäminen liikuntaan, riittävään proteiinimäärään, vähäiseen sokerin saantiin ja muihin elämäntapaan liittyviin toimenpiteisiin voi maksimoida tulokset.
 • Suositellaan vähärasvaisia proteiinilähteitä, kuten rasvaista kalaa ja puhtaita ravintolisiä.
 • Merkittävä, kestävä rasvanpudotus vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa ruokavalioon, liikuntaan ja elämäntapojen optimointiin.

Vaikka omega-3-rasvahapot eivät yksinään johda dramaattisiin kehon muutoksiin, ne ovat yksi lisäväline, joka voi tuoda lisäetuja. Näyttöön perustuvien rasvanpudotusperiaatteiden puitteissa optimoitu omega-3:n saanti voi tukea matkaa kohti kevyempää vartaloa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku