Kroonisen stressin piilotettu vaikutus fyysiseen terveyteemme

Last updated:

Published:

Hyvän stressin ja huonon stressin välillä on keskeinen ero.

Stressi on monimutkainen aihe. Stressin kesto ja vakavuus vaikuttavat kaikkiin eri tavoin ja riippuvat kymmenistä sisäisistä (biologisista) ja ulkoisista (ympäristötekijöistä) tekijöistä. Asiaa pahentaa vielä se, että pienet stressijaksot voivat itse asiassa olla meille hyväksi. Tiedämme, että se kuulostaa oudolta, mutta sekaannuksen selvittämiseksi meidän on eriteltävä taistele tai pakene -reaktiomme.

naiset joogaavat

Kun esihistorialliset esi-isämme katsoivat sapelihammastiikerin kuonoon, heillä oli kaksi vaihtoehtoa: Seistä ja taistella tai juosta henkensä edestä. Vaikka me tiedämme, kumman valitsisimme, kumpikin vaihtoehto käynnistää kehossamme monia biologisia muutoksia. Kehomme saa adrenaliini-, noradrenaliini- ja kortisolitulvan. Seurauksena on adrenaliinin, keskittymiskyvyn, sykkeen ja verenpaineen nousu. Siirry eteenpäin muutama miljoona vuotta, ja vaikka nelijalkaisten petoeläinten uhka on ohi, nyky-yhteiskunnalla on omat haasteensa, jotka on lähetetty testaamaan stressivasteemme.

Määräajat töissä, vaikea keskustelu, julkinen puhuminen tai kumppanin vanhempien tapaaminen; kaikki nämä toiminnot voivat laukaista stressireaktion, joka aktivoi luonnollisen taistele tai pakene -reaktion. Pakeneminen appivanhempien luota ei ole suositeltavaa, mutta stressin tuoma ylimääräinen keskittyminen auttaa varmasti kuromaan umpikujia umpeen. Jos akuutit stressijaksot ovat hyväksi, mikä on huono stressi?

Pitkäaikainen stressi ei anna pakenemis- tai taisteluvasteen laukaisemien kemikaalien kerääntymisen laantua. Sen sijaan ne jäävät kehoon, mikä aiheuttaa ahdistusta ja useita terveysongelmia. Jos olet stressaantunut tarpeeksi kauan, vaikutus kehoosi on vakava.

Viisi tapaa, joilla krooninen stressi vahingoittaa kehoamme

Hermostuneisuus on luonnollista, kun olet stressaantunut. Se on myös merkki lyhytaikaisesta stressistä. Kroonisella stressillä on paljon pysyvämpiä oireita. Niitä ovat esimerkiksi hengitysvaikeudet, huimaus, libidon menetys, rintakipu ja väsymys.

Monet näistä oireista ovat heti tunnistettavissa sairastuneille. Stressin vaikutukset eivät kuitenkaan näy vain ulkoisesti. Sisäisesti kehomme kamppailee epätoivoisesti luonnollisen tasapainon palauttamiseksi. Kroonisen stressin aiheuttaman kemiallisen sekasorron vaikutus ulottuu moniin kriittisiin biologisiin järjestelmiin.

Stressi aiheuttaa ruoansulatusongelmia

makkarat

Se uppoava tunne vatsassa ennen stressaavaa tilannetta? Se on vatsasi reaktio kehosi taistele tai pakene -reaktioon. Ruoansulatusjärjestelmämme on paljon tyylikkäämpi kuin monet meistä antavat sille uskoa. Miljoonien hermosolujen koti, stressi voi aiheuttaa voimakkaan reaktion ruoansulatuskanavassa.

Vatsahapon kertyminen, pahoinvointi, ripuli tai ummetus, jopa kouristukset ruokatorvessa; kaikki nämä oireet voivat johtua kroonisesta stressistä - stressistä, joka ei häviä. Pahimmassa tapauksessa, jos sinulla on jo ennestään jokin sairaus, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) tai mahahaava, stressi voi pahentaa näitä häiriöitä entisestään.

Stressi johtaa lihavuuteen

Rankan työpäivän jälkeen viimeinen asia, jonka haluamme tehdä, on valmistaa ateria tyhjästä. Himoitsemme runsaasti rasvaa ja sokeria sisältäviä ruokia. Ne valmistuvat muutamassa minuutissa, antavat välittömän hyvän olon tunteen ja näyttävät lievittävän stressiä ainakin lyhyellä aikavälillä. Rasvaisten ruokien himo ei johdu laiskuudesta tai huonosta itsehillinnästä. Se johtuu itse asiassa aivojemme palkitsemisjärjestelmästä. Kun syömme mielihyvää tuottavaa ruokaa (useimmiten tämä on roskaruokaa), kehomme vapauttaa dopamiinia torjumaan stressiin liittyvien neurokemikaalien kertymistä.

Voit epäilemättä nähdä, mihin tämä sykli päättyy. Me stressaannumme, herkuttelemme lohturuoalla voidaksemme paremmin ja lopulta lihomme. Painon nousu saa meidät stressaantumaan emotionaalisesti, ja palaamme takaisin syklin alkuun. Stressi voi helposti johtaa lihavuuteen, joka tuo mukanaan oman kokoelmansa haitallisia oireita.

Stressi heikentää immuunijärjestelmää

rikkinäiset sateenvarjot

Immuunijärjestelmämme on tottunut käsittelemään stressiä. Kun sairastumme, kehomme joutuu ylimääräiseen stressiin ja joutuu työskentelemään kovemmin. Tämä on täysin luonnollinen reaktio, sillä se varmistaa, että infektiot ja sairaudet voidaan hoitaa tarvittaessa. Tyypillisesti sairauden aiheuttama stressi iskee kovaa, ennen kuin se paranee päivien kuluessa. Viikon tai kahden kuluttua olo on taas normaali, ja luonnollinen homeostaasin tila palautuu. Immuunijärjestelmäsi toimii samalla tavalla kuin silloin, kun kiireellinen määräaika lähestyy. Ponnistelut lisääntyvät, jotta projekti saataisiin valmiiksi, ennen kuin ne tasaantuvat jälleen.

Kuvittele, miltä sinusta tuntuisi, jos olisit jo valmiiksi paineen alla, kun pomosi pyytää, että projekti saataisiin valmiiksi vielä nopeammin. Tunnet jo valmiiksi olosi ahtaaksi, ja nyt joudut kaksinkertaistamaan ponnistelut jälleen. Esityksesi laatu ja hienovaraisuus jäävät varmasti vajaiksi. Et ole kyennyt antamaan sille täyttä panosta.

Korvaa nyt paineistettu versio itsestäsi immuunijärjestelmälläsi. Se voi olla suunniteltu lisäämään verenkiertoa ja tulehdusreaktiotamme, kun olemme stressaantuneita, mutta vain lyhyellä aikavälillä. Krooninen stressi heikentää immuunijärjestelmämme kykyä toimia tehokkaasti. NCBI:ssä julkaistussa katsauksessa todettiin, että "tutkimus stressin vaikutuksista tulehdukseen kliinisissä populaatioissa on osoittanut, että stressialtistus voi lisätä todennäköisyyttä sairastua".

Hermoston ongelmat

Lisääntyneen tulehdusreaktion vaikutukset ulottuvat immuunijärjestelmäämme laajemmalle; jopa hermostomme kärsii. Korealaisessa psykiatrian laitoksessa todettiin, että stressi voi "lisätä proinflammatoristen sytokiinien määrää". Sytokiinit toimivat sanansaattajina, jotka kertovat soluille, mitä tehdä sairauden tai infektion sattuessa. Vaikka tulehdusreaktiota tarvitaan näiden ongelmien hoitamiseen, proinflammatoristen sytokiinien lisääntyminen on yhdistetty sydänsairauksien, diabeteksen ja joidenkin syöpätyyppien kehittymiseen. Jos haluat kattavan yleiskatsauksen sytokiineihin ja niiden merkitykseen, siirry kroonista tulehdusta käsittelevään blogiimme.

Sydän- ja verisuonikysymykset

Sydän on aivojen ohella luultavasti elimistömme toiseksi tärkein elin. Sen pitäminen optimaalisessa kunnossa on elintärkeää pitkän ja terveen elämän kannalta. Valitettavasti krooninen stressi vaikuttaa merkittävästi sydämemme kykyyn toimia kuin kello.

Nature International Journal of Science -lehdessä julkaistussa katsauksessa haluttiin tutkia psykologisen stressin ja sydän- ja verisuonitautien välistä suoraa yhteyttä käyttämällä useita tieteellisiä tietolähteitä. Tutkimuksen keskeisiä kohtia ovat: "Psykologinen stressi vaikuttaa sydän- ja verisuonitauteihin useissa eri vaiheissa", ja jatketaan: "Krooninen stressi työssä ja yksityiselämässä on yhteydessä 40-50 prosentin lisäykseen sepelvaltimotaudin esiintymisessä".

...krooninen stressi työssä ja yksityiselämässä on yhteydessä 40-50 prosentin lisäykseen sepelvaltimotaudin esiintymisessä.

Miten hallita kroonista stressiä - BAMA-menetelmä

Kroonisen stressin haitalliset vaikutukset ovat valtavat. Stressin hallinta on ratkaisevan tärkeää, koska se vaikuttaa tärkeimpiin elimiin, johtaa painonnousuun ja vaikuttaa kykyymme taistella sairauksia vastaan. BAMA-menetelmä on erinomainen esimerkki yksinkertaisista toimista stressin vähentämiseksi. Keskittymällä kehoon, tietoisuuteen, mieleen ja taiteeseen voit kokea tieteellisesti tuettua stressin vähentämistä. Jotta BAMA-menetelmän noudattaminen olisi mahdollisimman yksinkertaista, olemme hahmotelleet periaatteet eksklusiivisessa artikkelissa. Voit lukea siitä lisää täältä.

Onneksi seurauksista huolimatta voit tehdä paljon stressin vähentämiseksi. Olipa kyse sitten lempeästä liikunnasta, luovuudesta, luonnollisesta ja terveellisestä ruoasta tai sosiaalisesta toiminnasta, kroonisen stressin ei tarvitse vaikuttaa elämääsi. Tärkeintä on ymmärtää, miten taistele tai pakene -reaktiosi toimii, ja käyttää sitä hyödyksesi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku