Onko Fish Oil Vähentää tulehdusta?

Published:

Tulehdus on luonnollinen prosessi, joka auttaa kehoa parantumaan vammoista, infektioista ja sairauksista. Lyhytaikainen tulehdus on hyödyllistä, mutta krooninen tulehdus voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin. Kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla on voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään ei-toivottua tulehdusta.

Miten Fish Oil torjuu tulehdusta

Miten Fish Oil torjuu tulehdusta

Kalaöljy sisältää runsaasti omega-3-rasvoja eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Tutkimukset osoittavat, että EPA ja DHA voivat vähentää tulehdusmarkkereita, kuten:

C-reaktiivinen proteiini

C-reaktiivinen proteiini (CRP) on herkkä systeemisen tulehduksen merkkiaine. Useat tutkimukset osoittavat, että kalaöljylisäys vähentää CRP-tasoja terveillä aikuisilla ja tulehdustiloja sairastavilla.

Sytokiinit

Sytokiinit ovat pieniä proteiineja, joita immuunisolut vapauttavat ja jotka ohjaavat tulehdusreaktioita. EPAn ja DHA:n on osoitettu estävän useiden tulehdusta edistävien sytokiinien tuotantoa.

Solutulehdus

Kalaöljylisäys voi vähentää elimistössä kiertävien tulehdusta edistävien immuunisolujen ja tulehdusta aiheuttavien signaalimolekyylien määrää.

Kalaöljyn anti-inflammatoriset vaikutukset parantavat olosuhteita.

Kalaöljyn anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat hyödyttää useita krooniseen tulehdukseen liittyviä terveystiloja:

Niveltulehdus

Nivelreumapotilaat, jotka käyttävät omega-3-valmisteita, kokevat usein nivelturvotuksen, aamujäykkyyden ja kivun vähentyneen. Kalaöljyn ansiosta nivelrikkopotilaat voivat myös vähentää tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

Metabolinen sairaus

Krooninen tulehdus edistää insuliiniresistenssiä, lihavuutta ja ateroskleroosia. Kalaöljyn anti-inflammatoriset vaikutukset auttavat parantamaan metaboliseen oireyhtymään liittyviä biomarkkereita.

Tulehdukselliset suolistosairaudet

Kalaöljyn lisääminen voi auttaa vähentämään Crohnin taudin ja haavainen paksusuolitulehduksen oireita, jotka ovat kaksi tärkeintä tulehduksellisten suolistosairauksien tyyppiä.

Astma

Kalaöljyn on osoitettu parantavan keuhkojen toimintaa ja vähentävän astmaoireita sen tulehdusta ehkäisevien vaikutusten ansiosta. Se voi antaa joillekin potilaille mahdollisuuden vähentää steroidilääkitystä.

Autoimmuunisairaudet

Omega-3-rasvahappojen anti-inflammatoriset vaikutukset voivat auttaa parantamaan tiettyjen autoimmuunisairauksien, kuten lupuksen, psoriasiksen ja multippeliskleroosin oireita.

Mielenterveyden häiriöt

Vakavaa masennusta sairastavilla potilailla on korkeampi tulehdustaso. Omega-3-lisäravinteilla voi olla terapeuttisia vaikutuksia estämällä tulehdusta edistäviä sytokiineja, jotka voivat vaikuttaa kielteisesti mielialaan ja käyttäytymiseen.

Kuinka paljon Fish Oil tarvitaan anti-inflammatorisia etuja?

Omega-3-pitoisen kalan syömisellä voi olla jonkin verran tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että kalaöljylisäravinteiden käyttö 1000-4000 mg:n päiväannoksina tuottaa voimakkaimmat anti-inflammatoriset hyödyt.

Optimaalinen annos riippuu terveydellisistä tavoitteistasi:

 • Yleinen terveys: 1000 mg EPA/DHA päivittäin
 • Sydämen terveys: 2000 mg EPA/DHA päivittäin
 • Autoimmuunisairaus: EPA/DHA päivittäin: 3000 mg EPA/DHA päivittäin
 • Tulehduksellinen niveltulehdus: 3000-5000 mg EPA/DHA:ta päivittäin.

Keskustele lääkärisi kanssa, jotta löydät sinulle sopivan kalaöljyannoksen, joka perustuu tiettyihin terveydentilaasi ja tavoitteisiisi.

Anti-inflammatoriset mekanismit Fish Oil

Tutkimukset osoittavat, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot vähentävät tulehdusta useiden mekanismien avulla:

1. Eikosanoidien estäminen

Eikosanoidit ovat omega-6-rasvoista valmistettuja signaalimolekyylejä, jotka edistävät tulehdusta. EPA ja DHA estävät tulehdusta aiheuttavien eikosanoidien, kuten leukotrieeni B4:n, tuotantoa.

2. Sytokiinien tukahduttaminen

Omega-3:t estävät tulehdusta edistävien sytokiinien, kuten interleukiini-1β:n, interleukiini-6:n ja tuumorinekroositekijä alfan (TNF-α) synteesiä.

3. Resolvinin tuotanto

EPA ja DHA muuntuvat erikoistuneiksi resolviiniksi kutsutuiksi ratkaisua edistäviksi välittäjäaineiksi, jotka ratkaisevat aktiivisesti tulehdusta ja edistävät kudosten paranemista.

4. Oksidatiivisen stressin vähentäminen

Kalaöljyllä on antioksidanttisia vaikutuksia, jotka hillitsevät kroonisia tulehdustiloja aiheuttavaa hapetusstressiä.

Onko Krill Oil tai Regular Fish Oil Parempi tulehdus?

Sekä krilliöljy että tavalliset kalaöljylisät tarjoavat tulehdusta ehkäiseviä hyötyjä, mutta niissä on joitakin keskeisiä eroja:

 • Krilliöljy sisältää EPAa ja DHA:ta fosfolipideihin sitoutuneena, mikä voi parantaa biologista hyötyosuutta.
 • Kalaöljy tarjoaa enemmän EPA/DHA:ta kokonaisuutena edullisemmin.
 • Krilliöljy sisältää myös antioksidanttia astaksantiinia.

Krilliöljy vaikuttaa lupaavasti niveltulehdukseen pienemmillä annoksilla kuin kalaöljy. Muiden sairauksien hoitoon suositellaan tavallisia kalaöljyvalmisteita, koska niiden omega-3-pitoisuus on suurempi.

Tulehdusta ehkäisevien omega-3-rasvahappojen elintarvikelähteet

Runsaimmat anti-inflammatorisen EPA:n ja DHA:n ravinnon lähteet ovat:

 • Lohi
 • Makrilli
 • Sardiinit
 • Sardellit
 • Silakka
 • Taimen
 • Osterit
 • Tonnikala
 • Whitefish

Tavoittele vähintään kahta annosta (6 unssia) näitä rasvaisia kaloja viikossa. Kasvisruoissa, kuten saksanpähkinöissä, pellavansiemenissä ja chiansiemenissä, oleva ALA voi muuntua EPA/DHA:ksi, mutta muuntuminen on tehotonta.

Pitäisikö minun ottaa kalaöljyä tulehduskipulääkkeiden kanssa?

Kalaöljy on turvallista ottaa useimpien lääkkeiden kanssa. Tarkista kuitenkin lääkäriltäsi, ennen kuin yhdistät kalaöljyn verenohennuslääkkeiden kanssa, sillä se voi lisätä verenvuotoriskiä. Kalaöljyn avulla jotkut potilaat voivat pienentää tulehduskipulääkkeiden annoksia, mutta lääkärin on valvottava tätä.

Vastauksia yhteisiin Fish Oil kysymyksiin

Alla on vastauksia joihinkin kalaöljyä ja tulehduksia koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin:

K: Kuinka kauan kalaöljyn vaikutus tulehduksen vähentämiseen kestää?

Kalaöljyn säännöllinen käyttö saattaa kestää 2-3 kuukautta, ennen kuin tulehdusmerkkien määrä vähenee merkittävästi. Vaikutukset ovat annosriippuvaisia, ja suuremmilla annoksilla on nopeampi helpotus.

K: Vähentääkö kalaöljy niveltulehdusta ja niveltulehdusta nopeammin kuin lääkkeet?

Vaikka kalaöljyllä on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, reseptilääkkeet, kuten tulehduskipulääkkeet (NSAID) ja biologiset lääkkeet, ovat edelleen tehokkaampia ja nopeavaikutteisempia vaikeassa niveltulehduksessa. Kalaöljyvalmisteiden avulla potilaat voivat kuitenkin pienentää lääkeannoksiaan ajan myötä.

K: Jos olen kasvissyöjä/vegaani, voinko silti saada tulehdusta ehkäiseviä hyötyjä kasvipohjaisista omega-3-rasvahapoista?

Voit saada jonkin verran tulehdusta ehkäiseviä hyötyjä kasvipohjaisesta omega-3 ALA:sta, jota on vegaanisissa elintarvikkeissa, kuten saksanpähkinöissä, pellavassa ja chiassa. Koska muuntuminen EPA/DHA:ksi on kuitenkin rajallista, leväöljylisäravinteita suositellaan kasvissyöjille ja vegaaneille, jotta he saisivat valmiiksi muodostuneita, erittäin tulehdusta ehkäiseviä omega-3:a.

K: Voinko antaa kalaöljyä lapselleni tulehduksen vähentämiseksi?

Kalaöljylisät ovat turvallisia lapsille, ja niillä on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, jotka voivat auttaa esimerkiksi nuorten niveltulehduksessa, astmassa ja tulehduksellisissa suolistosairauksissa. Keskustele aina asianmukaisesta annostelusta lapsesi lääkärin kanssa. Tutustuta lapset omega-3-pitoisiin mereneläviin, jotta he saavat pitkäaikaisia terveyshyötyjä.

K: Tekeekö kalaöljyn keittäminen/varastointi siitä vähemmän tehokasta tulehduksen hoidossa?

Liiallinen lämpö, valo ja happialtistus voivat vahingoittaa kalaöljyn EPAa ja DHA:ta. Osta hyvämaineista merkkiä läpinäkymättömissä pulloissa, joita säilytetään viileässä ja pimeässä, jotta saat mahdollisimman suuren tulehdusta ehkäisevän hyödyn. Jäähdyttäminen avaamisen jälkeen auttaa säilyttämään tuoreuden.

Lopputulos

Yhteenvetona voidaan todeta, että on olemassa huomattavaa tieteellistä näyttöä kalaöljyn voimakkaista tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksista. Kalaöljyvalmisteissa runsaasti esiintyvät omega-3-rasvahapot EPA ja DHA estävät tulehdusprosesseja useiden mekanismien avulla.

Riittävä omega-3-rasvahappojen saanti kalaöljystä tai merenelävistä voi auttaa ehkäisemään tai hoitamaan erilaisia kroonisia tulehdustiloja ja niihin liittyviä terveysongelmia. Keskustele lääkärisi kanssa selvittääksesi, sopiiko kalaöljylisäys yksilölliseen terveydentilaasi ja tavoitteisiisi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku