Onko Fish Oil auttaa kuivien hiusten kanssa?

Last updated:

Published:

Kuivat, hauraat hiukset, joista puuttuu kiiltoa ja hallittavuutta, ovat yleinen vaiva. Vaikka syitä on monia, jotkut miettivät, voisiko kalaöljyn kaltaisten lisäravinteiden ottaminen auttaa ravitsemaan hiuksia ja ehkäisemään kuivumista.

Tässä artikkelissa perehdytään kalaöljyn todistusaineistoon hiusten kosteuden parantamisesta ja tarkastellaan mahdollisia mekanismeja. Käsittelemme seuraavia aiheita:

 • Miksi hiukset kuivuvat ja vaurioituvat
 • Ravinteet, joita hiukset tarvitsevat pysyäkseen terveinä
 • Miten omega-3:t voivat parantaa hiusten terveyttä
 • Mitä tutkimukset osoittavat kalaöljystä ja hiuksista
 • Kuinka paljon kalaöljy voi auttaa hiuksia
 • Vinkkejä hiusten hyötyjen maksimoimiseksi
 • Tarvittavat varotoimet kalaöljyn kanssa
 • Muita tapoja parantaa kuivia hiuksia

Lopulta tiedät, onko kalaöljy maineensa veroinen hiusten kiillon ja kosteuden lisäämisessä.

Onko Fish Oil auttaa kuivien hiusten kanssa?

Miksi hiuksista tulee kuivat ja vahingoittuneet?

Hiukset on valmistettu keratiiniksi kutsutusta proteiinista, joka sisältää rikkisidoksia rakenteen ja lujuuden takaamiseksi. Riittävä kosteus, öljyt ja ravintoaineet ovat tarpeen, jotta keratiini pysyy joustavana ja hiusakselit eivät kuivu.

Useat tekijät voivat aiheuttaa veden menetystä ja vaurioita, jotka johtavat kuiviin ja hauraisiin hiuksiin:

1. Alhainen öljyntuotanto

Hiustupien juuressa olevat talirauhaset erittävät talin kaltaisia öljyjä voidellakseen ja suojellakseen hiuksia. Ikääntymisen, perimän tai sairauksien aiheuttama vähäinen talintuotanto johtaa kuivuuteen.

2. UV-vaurio

Auringon UV-säteet hajottavat hiusakselin lipidit. Tämä aiheuttaa tylsää, kuivaa ja pörröistä hiusta, joka on altis rikkoutumaan.

3. Lämpö Styling

Kuumien muotoilutyökalujen, kuten föönien ja suoristuslaitteiden, tiheä käyttö kuivattaa hiuksia ajan myötä.

4. Kemiallinen käsittely

Väriaineissa, permanenttiväreissä ja valkaisuaineissa olevat kemikaalit irrottavat hiuksia suojaavan kynsinauhakerroksen, mikä aiheuttaa kosteuden menetystä.

5. Kova vesi

Kovasta vedestä peräisin olevat mineraalisaostumat tarttuvat hiussuikaleisiin ja jättävät kerrostumia, jotka tukkivat hiusjuuret ja estävät kosteuden pidättämisen.

6. Shampoopesu liian usein

Usein toistuva shampoopesu, erityisesti kovilla pesuaineilla, voi pestä pois öljyt, jotka pitävät hiukset joustavina ja kosteutettuina.

7. Ravinteiden puutteet

Ravintoaineiden, kuten omega-3-rasvahappojen, sinkin, biotiinin tai E-vitamiinin puute voi vaikuttaa haitallisesti hiusten terveyteen ja aiheuttaa haurautta.

Mitä ravintoaineita hiukset tarvitsevat pysyäkseen terveinä?

Hiusten optimaaliseen terveyteen liittyvät ensisijaiset ravintoaineet ovat:

Proteiini

Riittävästä proteiinin kulutuksesta saadaan aminohappoja, kuten kysteiiniä ja metioniinia, jotka tuottavat hiusten keratiinia ja kollageenia. Puutos aiheuttaa hiustenlähtöä ja kuivia, hauraita säikeitä.

Rauta

Rauta mahdollistaa hapen kuljettamisen hiusten kasvua ja korjaamista varten. Alhaiset pitoisuudet vähentävät kiiltoa ja elinvoimaisuutta.

Sinkki

Sinkki on elintärkeä DNA:n ja proteiinisynteesin kannalta karvatupissa. Sen puute voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja hilseilyä.

Biotiini

Biotiini tukee keratiini-infrastruktuurin kehittymistä hiuksissa. Riittämätön biotiinin saanti liittyy hauraisiin, oheneviin hiuksiin.

C-vitamiini

C-vitamiini lisää raudan imeytymistä ja kollageenin tuotantoa terveiden hiustuppien ja minimoidun rikkoutumisen vuoksi.

E-vitamiini

E-vitamiini toimii antioksidanttina hiuspohjassa ja follikkelissa, mikä ehkäisee UV-säteilyn ja vapaiden radikaalien hiuksille aiheuttamia vaurioita.

Omega-3-rasvahapot

Omega-3:t kosteuttavat hiuksia säätelemällä talintuotantoa ja tulehdusta. Ne auttavat luomaan kosteutetun, kiiltävän ilmeen.

Vaikka monet ravintoaineet tukevat hiusten terveyttä, omega-3-rasvahapot auttavat erityisesti ravitsemaan hiuksia ja ehkäisemään kuivumista. Tarkastellaanpa tarkemmin todisteita.

Miten Omega-3:t voivat parantaa hiusten kosteutta ja kiiltoa?

Omega-3:t vaikuttavat hiuksiin muutamalla tavalla, jotka voivat vähentää kuivuutta ja haurautta:

1. Säätele taliöljyn tuotantoa

Omega-3-rasvahappojen avulla voidaan säätää juuri oikea talin määrä - ei liian vähän, mikä aiheuttaa kuivuutta, eikä liikaa, mikä aiheuttaa rasvaisuutta.

Eräässä naisilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että omega-3-lisäravinteet vähensivät itse raportoitua rasvaisuutta ja ihon objektiivista öljypitoisuutta.

2. Alempi tulehdus

Krooninen tulehdus voi vaurioittaa karvatupet. Omega-3-rasvahappojen anti-inflammatoriset ominaisuudet vähentävät päänahan tulehdusta ja tukevat näin follikkelien ja hiusten terveyttä.

3. Hormonaalisen epätasapainon ehkäiseminen

Hormonivaihtelut voivat häiritä öljyneritystä. Omega-3-rasvahormonien saanti voi ehkäistä ylimääräistä talintuotantoa ja kuivumista, koska se säätelee lisääntymishormoneja.

4. Parantaa päänahan verenkiertoa

Parempi verenkierto antaa enemmän ravintoaineita follikkelille ja parantaa hiusten kasvulle kriittistä kaasujen vaihtoa. Omega-3:t optimoivat verenkiertoa.

5. Vahvistaa solukalvoja

Omega-3-yhdisteet EPA ja DHA imeytyvät ihon ja follikkelisolujen kalvoihin ja auttavat ylläpitämään rakenteellista eheyttä ja kosteuskapasiteettia.

Näiden mekanismien avulla omega-3-rasvahappojen lisääminen voi auttaa optimoimaan hiusten kosteus- ja öljytasapainon. Mutta mitä kliininen näyttö osoittaa?

Mitä tutkimukset osoittavat Fish Oil for Hair Health?

Suhteellisen harvoissa tutkimuksissa on tutkittu suoraan kalaöljylisien vaikutuksia hiuksiin. Jotkin pienet tutkimukset osoittavat kuitenkin lupaavia tuloksia:

 • Naiset, jotka käyttivät omega-3-valmisteita hiustenlähtöön, kokivat hiusten irtoamisen vähentyneen ja hiusten vahvuuden ja kiillon parantuneen.
 • Alopecia areataa sairastavilla potilailla kalaöljy vähensi hiustenlähtöä ja lisäsi hiustiheyttä lumelääkkeeseen verrattuna 6 kuukauden kuluttua. Lähes puolet sai 50 % hiuksista takaisin, kun taas lumelääkkeellä ei saatu yhtään.
 • Hiustenlähdöstä kärsivien nuorten keskuudessa kalaöljyvalmisteita käyttäneiden hiustiheys oli 6 kuukauden kuluttua merkittävästi lisääntynyt lumelääkkeeseen verrattuna.
 • Kalaöljyvalmisteet paransivat hiusten kasvua rotilla stimuloimalla karvatupen solujen lisääntymistä. Omega-3-rasvahapot imeytyivät solukalvoihin.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan vielä, nämä tutkimukset antavat alustavaa näyttöä siitä, että omega-3-rasvahappojen saanti voi parantaa hiusten kosteutta, kiiltoa ja paksuutta.

Kuinka paljon Fish Oil voi auttaa Kuivat hiukset?

Kalaöljylisäravinteiden käyttämiseen kuivien hiusten hoitoon ei ole erityisiä annosteluohjeita. Edellä mainitut tutkimukset ja ihon terveyttä koskevat tutkimukset antavat kuitenkin kohtuulliset tavoiteannokset:

 • Yleinen terveys: 250-500 mg yhdistettyä EPA/DHA:ta päivittäin.
 • Kuivuuden ehkäisy: EPA/DHA päivittäin
 • Hiustenlähtö: 2 000-4 000 mg EPA/DHA päivittäin

Jaa annokset päivän mittaan ruoan tai välipalojen kanssa imeytymisen tehostamiseksi ja kalaisien röyhtäilyjen estämiseksi.

Etsi laadukasta kalaöljyä, joka sisältää vähintään 500 mg omega-3-rasvahappoja 1000 mg:n kapselissa. Nestemäiset kalaöljykonsentraatit voivat tarjota suurempia annoksia pienemmässä tilavuudessa.

Ole kärsivällinen. Eron havaitseminen voi kestää 3-6 kuukautta, sillä hiukset kasvavat vain noin 1⁄2 tuumaa kuukaudessa. Pitkäaikainen päivittäinen saanti on avainasemassa hyötyjen saavuttamiseksi.

Vinkkejä maksimoida hyödyt Fish Oil for Hair

Seuraavassa on muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla voit hyödyntää kalaöljyvalmisteita hiusten terveyden edistämiseksi:

 • Valitse korkealaatuisia kalaöljyvalmisteita, joiden EPA/DHA-puhtaus on testattu tuoreuden varmistamiseksi. Etsi lisättyä E-vitamiinia.
 • Levitä kalaöljyä suoraan päänahkaan ja hiero se sisään. Tämä tarjoaa keskittyneitä etuja hiustupille.
 • Ota antioksidantteja, kuten astaksantiinia ja C-vitamiinia, jotka estävät omega-3-rasvahappoja hapettumasta ennen imeytymistä.
 • Keskity saamaan 2000-4000 mg EPA/DHA:ta päivittäin, jotta hiusten kuivuus, paksuus ja kasvu paranevat huomattavasti.
 • Juo runsaasti vettä ja käytä kosteuttavaa shampoota ja hoitoaineita, jotka lisäävät kosteutta.
 • Rajoita lämpömuotoilua, kemiallisia käsittelyjä, uintia kloorissa ja muita vaurioita aiheuttavia tekijöitä kalaöljyn käytön aikana.
 • Odota realistisia odotuksia. Kalaöljy vahvistaa hiuksia, mutta se ei välttämättä kumoa täysin kuivuutta tai voimakasta harvennusta.

Johdonmukaisuus on avainasemassa. Pysy terapeuttisessa kalaöljyannoksessa vähintään 6 kuukauden ajan, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn kuiville ja hauraille hiuksille.

Onko olemassa mitään varotoimia ottaen Fish Oil Lisäravinteet?

Kalaöljy on yleisesti ottaen hyvin siedettyä ja turvallista, kun sitä käytetään suositusten mukaisesti. On kuitenkin muutamia mahdollisia sivuvaikutuksia, jotka on syytä pitää mielessä:

 • Kalamainen jälkimaku - mehun tai kahvin kanssa nauttiminen voi auttaa peittämään maun. Kapselien pakastaminen vähentää kalamaista röyhtäilyä.
 • Ruoansulatushäiriöt - Aloita pienellä annoksella ruoan kanssa ja lisää sitä hitaasti 2-4 viikon aikana, jotta ruoansulatuskanavan ongelmat jäävät mahdollisimman vähäisiksi.
 • Yhteisvaikutukset - Suuret annokset voivat ohentaa verta. Keskustele lääkärisi kanssa, jos käytät verenohennuslääkkeitä.
 • Epäpuhtaudet - Valitse hyvämaineisia tuotemerkkejä, jotka puhdistavat öljyt ja testaavat PCB:n, raskasmetallien ja toksiinien varalta.
 • Allergiat - Kala- tai äyriäisallergisten tulisi valita kasvipohjaisia omega-3-rasvahappoja, kuten leväöljyä.

Lue aina merkinnät huolellisesti ja kysy neuvoa terveydenhuollon tarjoajaltasi ennen kalaöljyn käytön aloittamista, erityisesti jos annos on suurempi kuin 2 grammaa päivässä. Vaikka se on yleisesti ottaen turvallista, tarkista mahdolliset yhteisvaikutukset lääkkeiden tai terveydentilan kanssa.

Lisää vinkkejä kuivien hiusten hoitoon

Vaikka kalaöljyvalmisteet lupaavat parantaa hiusten kuivuutta, rakennetta ja kiiltoa, ne toimivat parhaiten yhdessä muiden strategioiden kanssa:

 • Rajoita shampoopesu 2-3 kertaan viikossa ja käytä hellävaraista, kosteuttavaa shampoota ja hoitoaineita.
 • Vähennä lämpömuotoilua ja valitse hellävaraisia, luonnollisia kuivaustekniikoita, kun se on mahdollista.
 • Käytä ravitsevia naamioita tai öljyjä, kuten oliivi-, kookos-, argan- tai manteliöljyä, kosteuden lisäämiseksi 1-2 kertaa viikossa.
 • Nauti runsaasti hiusten terveyttä edistäviä ravintoaineita sisältäviä elintarvikkeita, kuten avokadoja, pähkinöitä, siemeniä, kananmunia, pinaattia ja antioksidanttisia hedelmiä. Pysy nesteytettynä.
 • Käsittele päänahan ongelmia, kuten hilseilyä, liiallista öljyntuotantoa tai tulehduksia, jotka voivat edistää kuivumista.
 • Harkitse biotiini-, kollageeni- tai keratiinilisää rakenteellisen lisäravinnon saamiseksi.
 • Ole kärsivällinen ja johdonmukainen. Hiusten terveyden parantaminen tapahtuu hitaasti kuukausien aikana. Pidä kiinni hoito-ohjelmasta.

Kalaöljy on turvallinen vaihtoehto, joka voi parantaa kiiltoa ja kosteustasapainoa, kun se yhdistetään muihin kosteuttaviin hiustenhoitokäytäntöihin. Keskity pitkäaikaisiin tapoihin, joilla puututaan kuivien ja vaurioituneiden hiusten perimmäisiin syihin.

Johtopäätös - Voiko Fish Oil parantaa Kuivat, hauraat hiukset?

Yhteenvetona voidaan todeta, että kalaöljyllä on potentiaalia torjua kroonisesti kuivia ja vaurioituneita hiuksia sen mekanismien ja joidenkin alustavien tutkimusten perusteella:

 • Omega-3-yhdisteet EPA ja DHA auttavat säätelemään optimaalista taliöljyn tuotantoa ja estämään kuivumista ja rasvoittumista.
 • Omega-3:t vähentävät tulehdusta, joka voi heikentää hiusten kasvua ja aiheuttaa hilseilyä tai follikuliittia.
 • Omega-3-rasvahapot ravitsevat hiussolukalvoja ja parantavat kosteuden säilymistä.

Pienet tutkimukset osoittavat, että kalaöljylisät lisäävät hiusten kiiltoa, vahvuutta ja tiheyttä - vaikka tutkimustietoa on vielä vähän. Tavoitteena on vähintään 2 000 mg EPA/DHA:ta päivässä, jotta kuivuus paranee huomattavasti.

Kalaöljy on erittäin turvallinen useimmille ihmisille ja tarjoaa muitakin terveyshyötyjä kuin hiusten kosteutta. Kalaöljyn yhdistäminen kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan on kuitenkin paras tapa ravita hiuksia sisältä ulospäin ja korjata kuivuutta pitkällä aikavälillä. Ole kärsivällinen, kun käytät kalaöljyn kaltaisia lisäravinteita hiusten terveyteen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku