Cordyceps : Terveysvaikutukset

Last updated:

Published:

Kiehtovana ja tehokkaana luonnonlääkkeenä cordyceps on kerännyt paljon huomiota terveyden ja hyvinvoinnin maailmassa. Nämä loissienet, joilla on pitkä historia perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, ovat tulleet suosituiksi niiden potentiaalin vuoksi, sillä ne voivat antaa lukuisia etuja. Tässä artikkelissa tutkimme cordyceps-sienten pitkää historiaa ja kehitystä sekä tarkastelemme eri tyyppejä, kuten sinensis ja militaris.

Keskustelumme aikana saat selville, miten cordycepsin sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniin voi lisätä urheilijoiden energiatasoa, vahvistaa immuniteettia väsymystä vastaan, parantaa seksuaalista toimintaa iäkkäillä aikuisilla ja jopa parantaa munuaisten toimintaa ja sydämen terveyttä. Lisäksi tarkastelemme sen roolia ATP:n tuotannossa ja hapen hyödyntämisessä harjoittelun aikana - kaksi kriittistä tekijää, jotka edistävät yleistä fyysistä suorituskykyä.

Keskustelemme myös viimeaikaisista tutkimuksista, jotka koskevat cordycepsin mahdollisia vaikutuksia kasvainten kasvun estämiseen ja syöpähoidon sivuvaikutusten hallintaan. Lopuksi opit, miten voit valita tarpeisiisi parhaiten sopivan lisäravinteen ja samalla ymmärtää, milloin niitä on asianmukaista ottaa - mukaan lukien tärkeät varotoimet raskauden aikana.

 Cordyceps : Health Benefits

Cordycepsin alkuperä ja kasvu

Cordyceps on hyönteisten toukkien päällä kasvava loissienisuku, josta tunnetaan noin 400 eri lajia. Yleisimmin käytetyt lajit ovat cordyceps sinensis ja cordyceps militaris. Ne kasvavat eri puolilla maailmaa, missä kausittaiset ilmasto-olosuhteet suosivat niiden optimaalista kasvuvauhtia. Tätä kiehtovaa sientä on hyödynnetty vuosisatojen ajan perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sen lukuisten terveysvaikutusten vuoksi.

Cordycepsin käyttö perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä (TCM) cordycepsia on jo pitkään arvostettu tehokkaana tonicina, joka parantaa yleistä terveyttä ja elinvoimaa. Sillä uskottiin olevan ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää, lisäämään energiatasoja, parantamaan seksuaalista toimintaa ja jopa edistämään pitkäikäisyyttä. TCM:n käytännöissä cordyceps yhdistetään usein muiden yrttien kanssa synergististen vaikutusten aikaansaamiseksi, jotka vahvistavat sen terapeuttista potentiaalia. Se voidaan esimerkiksi yhdistää ginsengin tai astragalus-juuren kanssa immuunijärjestelmän toiminnan tukemiseksi tai kestävyyden lisäämiseksi. (lähde)

Yleiset lajit: Cordyceps sinensis ja Cordyceps militaris.

 • Cordyceps sinensis: Tämä laji on kotoisin korkeilta alueilta, kuten Tiibetistä ja Nepalista, yli 3650 metrin korkeudesta. Koska laji on harvinainen ja sen kerääminen luonnonvaraisista lähteistä on vaikeaa, mikä edellyttää tartunnan saaneiden hyönteisten toukkien keräämistä vuorenrinteiltä, viljellyt versiot ovat tulleet yhä suositummiksi kaupallisessa tuotannossa. (lähde)
 • Cordyceps militaris: Tämä laji on laajemmin levinnyt ja sitä voi löytää eri elinympäristöistä Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa. Se on väriltään kirkkaan oranssi, mikä erottaa sen sinensis-vastineestaan. Vaikka cordyceps militaris jakaa monia samoja terveyshyötyjä kuin cordyceps sinensis, joidenkin tutkimusten mukaan siinä saattaa olla jopa suurempia pitoisuuksia tiettyjä bioaktiivisia yhdisteitä, kuten cordycepiniä, jonka uskotaan edistävän sen terapeuttisia vaikutuksia. (lähde)

Sekä cordyceps sinensis että cordyceps militaris ovat saatavilla eri muodoissa, kuten kapseleina, jauheina, tinktuureina tai teenä. Koska tuotemerkkien viljely- ja käsittelytekniikat vaihtelevat ja yksittäisten kantojen sisällä on eroja, näiden tuotteiden teho voi vaihdella huomattavasti.

Viime vuosina tieteellinen tutkimus on alkanut paljastaa mahdollisia mekanismeja tämän ikivanhan lääkkeen lukuisten terveysvaikutusten taustalla. Kun ymmärryksemme cordycepsin ainutlaatuisista ominaisuuksista kasvaa jatkuvasti nykyaikaisten tutkimusmenetelmien avulla (lähde), myös sen suosio kasvaa urheilijoiden keskuudessa, jotka etsivät luonnollisia tapoja parantaa suorituskykyään, tai yksilöiden keskuudessa, jotka etsivät vaihtoehtoisia hoitomuotoja kroonisiin sairauksiin.

Cordycepsillä on pitkä historia perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, ja se on nyt saamassa yhä enemmän tunnustusta tehokkaana luonnollisena ravintolisänä. On tärkeää olla tietoinen Cordycepsin käyttöön liittyvistä mahdollisista terveyshyödyistä, joita tarkastellaan yksityiskohtaisemmin pian.

Cordycepsin kulutukseen liittyvät terveyshyödyt

Cordycepsia, ainutlaatuista loissientä, on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi. Nykyaikainen tutkimus tukee monia näistä väitteistä ja viittaa siihen, että cordyceps voi tarjota monenlaisia etuja terveille yksilöille. Joitakin tärkeimpiä etuja ovat muun muassa energiatasojen kohottaminen, kestävyyden parantaminen, kestävyyden lisääminen, immuunijärjestelmän vahvistaminen, väsymyksen vähentäminen, sukupuoliviettien lisääminen iäkkäillä henkilöillä, suojaaminen munuaissairauksilta sekä tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet.

Common species: cordyceps sinensis and cordyceps militaris

Energiatasojen ja kestävyyden lisääminen urheilijoille

Urheilijat ovat jo pitkään etsineet luonnollisia tapoja parantaa suorituskykyään turvautumatta haitallisiin aineisiin tai käytäntöihin. Cordycepsin uskotaan auttavan parantamaan urheilusuoritusta lisäämällä ATP:n tuotantoa, joka on välttämätöntä energian toimittamiseksi lihaksiin fyysisen aktiivisuuden aikana. Tämä ATP:n lisääntyminen voi johtaa parempaan hapenkulutukseen ja yleiseen kestävyyskapasiteettiin harjoitusten tai kilpailujen aikana.

Immuniteetin vahvistaminen ja väsymyksen torjunta

Mahdollisten urheilusuoritukseen kohdistuvien vaikutusten lisäksi cordycepsin on myös osoitettu tukevan immuunijärjestelmää stimuloimalla tiettyjen immuniteetissa keskeisessä roolissa olevien solujen tuotantoa. Nämä havainnot viittaavat siihen, että cordycepsin säännöllinen nauttiminen voisi auttaa pitämään elimistön puolustuskyvyn vahvana erilaisia infektioita ja sairauksia vastaan ja samalla auttaa sinua toipumaan nopeammin voimakkaasta stressistä tai väsymyksestä.

 • Tulehduksen torjunta: Tämä on tärkeä tekijä, kun on kyse optimaalisen terveyden ylläpitämisestä pitkällä aikavälillä.
 • Väsymyksen vähentäminen: Cordycepsin on todettu auttavan lievittämään sekä fyysistä että henkistä väsymystä, joten se on suosittu valinta niille, jotka haluavat parantaa yleistä energiatasoaan ja hyvinvointiaan.

Seksuaalisen toiminnan parantaminen iäkkäillä aikuisilla

Ikääntyminen voi usein johtaa seksuaalisen toimintakyvyn heikkenemiseen eri tekijöiden, kuten hormonaalisen epätasapainon tai heikentyneen verenkierron vuoksi. Joissakin tutkimuksissa on esitetty, että cordyceps voi parantaa tehokkaasti ikääntyneiden aikuisten seksuaalista toimintaa lisäämällä testosteronin tuotantoa ja edistämällä tervettä verenkiertoa koko kehossa. Tämä voi mahdollisesti johtaa lisääntyneeseen libidoon, parempaan erektiotoimintaan ja parempaan yleiseen seksuaaliseen suorituskykyyn.

Näiden hyötyjen lisäksi cordycepsia koskevat tutkimukset viittaavat myös sen potentiaaliseen tehokkuuteen munuaissairauksia vastaan - joissakin tutkimuksissa on havaittu parannuksia munuaisten toiminnassa, kun tätä ainutlaatuista sientä sisältäviä lisäravinteita on otettu. Lisäksi alustavat havainnot viittaavat siihen, että cordyceps saattaa jopa tarjota sydänterveyteen liittyviä etuja vähentämällä huonon kolesterolin (LDL) ja triglyseridien määrää verenkierrossa.

Jotta voisit täysin kokea cordycepsin kulutukseen liittyvät monenlaiset terveyshyödyt, on tärkeää valita korkealaatuisia lisäravinteita hyvämaineisilta tuotemerkeiltä, joita tukevat riippumattomat testausorganisaatiot, kuten USP tai NSF. Optimaalisten tulosten varmistamiseksi on tärkeää valita cordyceps-lisä luotettavasta lähteestä, jonka on vahvistanut riippumaton testausorganisaatio, kuten USP tai NSF.

Cordycepsin nauttiminen voi tarjota monenlaisia terveyshyötyjä, mukaan lukien urheilijoiden energiatasojen ja kestävyyden lisääminen, immuniteetin vahvistaminen ja väsymyksen torjuminen sekä seksuaalisen toiminnan parantaminen vanhemmilla aikuisilla. Lisäksi sen ymmärtäminen, miten cordyceps vaikuttaa ATP-tuotantoon ja hapen käyttöön, on olennaista tämän tehokkaan sienen suorituskykyä parantavien vaikutusten optimoimiseksi.

Miten Cordyceps vaikuttaa ATP-tuotantoon ja hapen hyödyntämiseen

Urheilijat ja kuntoilijat ovat pitäneet cordycepsistä sen väitettyjen fyysistä suorituskykyä parantavien vaikutusten vuoksi. Tutkijat uskovat, että nämä hyödyt voivat johtua ATP:n tuotannon lisääntymisestä kehossamme - molekyyli, joka on välttämätön energian toimittamiseksi lihaksiin - mikä parantaa hapen käyttöä liikunnan aikana. Tämä voisi johtaa parempaan fyysiseen suorituskykyyn terveillä henkilöillä, jotka kuluttavat sitä säännöllisesti.

How Cordyceps Affects ATP Production & Oxygen Utilization

ATP:n tuotannon rooli lihasten toiminnassa

Adenosiinitrifosfaatilla (ATP), jota kutsutaan usein solujen "energiavaluutaksi", on ratkaiseva rooli lihasten toiminnassa, sillä se tuottaa tarvittavaa polttoainetta erilaisiin soluprosesseihin. Intensiivisen harjoittelun tai urheilutoiminnan aikana kehomme tarvitsee tavallista enemmän ATP:tä, mikä voi joskus johtaa väsymykseen, jos sitä ei täydennetä tehokkaasti.

Cordycepsin on todettu stimuloivan ATP:n tuotantoa soluissa, mikä varmistaa, että lihaksillasi on riittävästi energiavarastoja korkean intensiteetin harjoitusten aikana. Itse asiassa hiirillä tehty tutkimus osoitti, että Cordyceps-valmistetta saaneilla oli huomattavasti korkeampi ATP-taso kuin ilman lisäravinteita olevilla lajitovereillaan.

Parannettu hapen hyödyntäminen harjoitusten aikana

Sen lisäksi, että Cordyceps lisää ATP-tuotantoa, se näyttää myös parantavan hapen hyväksikäyttöä - toinen kriittinen tekijä, joka parantaa urheilullista suorituskykyä. Parempi hapen hyödyntäminen tarkoittaa, että kehosi voi tehokkaasti kuljettaa ja käyttää käytettävissä olevaa happea harjoitusten aikana, jolloin voit treenata pidempään ja kovemmin ennen kuin koet väsymystä.

Terveillä iäkkäillä vapaaehtoisilla tehdyssä kaksoissokkoutetussa, lumekontrolloidussa tutkimuksessa havaittiin, että cordycepsia saaneiden maksimaalinen hapenottokyky kasvoi merkittävästi kontrolliryhmään verrattuna. Tämä hapen hyväksikäytön paraneminen voi olla erityisen hyödyllistä kestävyysurheilijoille, kuten pitkän matkan juoksijoille tai pyöräilijöille.

Cordycepsin sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniin voi tarjota seuraavia etuja:

 • Parempi energiataso harjoitusten aikana
 • Lisääntynyt kestävyys ja kestävyys
 • Nopeampi palautumisaika harjoituksen jälkeen
 • Mahdolliset parannukset yleisessä urheilusuorituksessa

On tärkeää tunnustaa, että vaikka nämä löydöt ovat toiveikkaita, lisätutkimuksia tarvitaan, jotta voidaan täysin ymmärtää cordycepsin vaikutus ATP:n tuotantoon ja hapen käyttöön ihmisillä. Voisi olla kannattavaa lisätä tämä luonnollinen lisäosa kuntorutiineihisi, kun otetaan huomioon sen mahdolliset edut ja vähäiset sivuvaikutukset, kun sitä käytetään suositelluilla annoksilla.

Ennen cordycepsin käytön aloittamista on suositeltavaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jotta voidaan määrittää sen soveltuvuus ja määrittää sopiva annostus.

Cordycepsin on todettu parantavan ATP:n tuotantoa ja hapen käyttöä, mikä lisää lihasten toimintaa. Siirrymme eteenpäin ja tutkimme cordycepsin mahdollisia vaikutuksia kasvainten kasvuun ja syöpähoidon sivuvaikutuksiin.

Mahdolliset vaikutukset kasvaimen kasvuun ja syöpähoidon sivuvaikutukset

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on tutkittu Cordycepsin mahdollisuuksia kasvainten kasvun hillitsemisessä ja syöpähoitoihin liittyvien sivuvaikutusten lievittämisessä. Vaikka nämä havainnot ovat lupaavia, on tärkeää huomata, että tarvitaan lisää tutkimusta ennen kuin voidaan tehdä lopullisia johtopäätöksiä sen tehokkuudesta tähän tarkoitukseen.

Cordycepinin rooli kasvaimen kasvun estämisessä

Yksi Cordycepsistä löytyvistä ensisijaisista aktiivisista yhdisteistä on kordycepiini, jolla on osoitettu olevan kasvainten vastaisia ominaisuuksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kordycepiini voisi mahdollisesti hidastaa tai pysäyttää kasvaimen kasvun indusoimalla solukuolemaa ja estämällä uusien verisuonten muodostumisen. Tämä voisi mahdollisesti hidastaa tai pysäyttää kasvainten kasvun.

 • Apoptoosin indusointi: Tutkimukset osoittavat, että kordycepiini voi laukaista apoptoosin erityyppisissä syöpäsoluissa, kuten keuhko-, rinta- ja paksusuolisyövässä. Edistämällä solukuolemaa kasvaimissa kordycepiini voi auttaa estämään niiden jatkuvaa kasvua ja leviämistä koko elimistöön.
 • Angiogeneesin estäminen: Kasvainten kehittyminen ja eteneminen on usein riippuvainen angiogeneesistä, jonka avulla ne saavat ravinteita ja happea. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kordycepiini saattaa estää tätä prosessia estämällä tiettyjä signaalireittejä, jotka vastaavat verisuonten muodostumisesta kasvainten ympärillä.

Cordyceps as Part of Integrative Oncology

Syöpähoitojen sivuvaikutusten lieventäminen

Sen lisäksi, että Cordyceps-uutteet voivat vaikuttaa itse kasvaimen kasvuun, niitä on tutkittu myös sen vuoksi, että ne voivat lievittää joitakin yleisiä sivuvaikutuksia, joita syöpäpotilaat kokevat hoidon aikana. Näitä ovat mm:

 • Väsymyksen vähentäminen: Syöpään liittyvä väsymys on yleinen sivuvaikutus sekä sairaudesta että sen hoidoista, ja se vaikuttaa jopa 90 prosenttiin potilaista. Joidenkin tutkimusten mukaan Cordyceps voi auttaa torjumaan väsymystä lisäämällä energiatasoja ja parantamalla yleistä elämänlaatua.
 • Suojautuminen kemoterapian aiheuttamilta munuaisvaurioilta: Tietyistä kemoterapialääkkeistä voi aiheutua munuaisvaurioita valitettavana sivuvaikutuksena. Eläinkokeet ovat osoittaneet, että Cordyceps saattaa suojata tätä vahinkoa vastaan vähentämällä tulehdusta ja oksidatiivista stressiä munuaisissa.

Näiden havaintojen valossa on tärkeää korostaa, että vaikka alustavat tutkimukset Cordycepsin mahdollisista hyödyistä syöpäpotilaille ovat lupaavia, tarvitaan laajempia ihmiskokeita, ennen kuin lopullisia päätelmiä voidaan tehdä. Kuten aina, yksilöiden tulisi neuvotella terveydenhuollon tarjoajansa kanssa ennen uusien lisäravinteiden sisällyttämistä hoitosuunnitelmaansa.

Cordyceps osana integroivaa onkologiaa

Cordycepsin kaltaisten luonnontuotteiden käyttö yhdessä tavanomaisten syöpähoitojen kanssa on saanut yhä enemmän huomiota integratiivisen onkologian alalla. Tällä lähestymistavalla pyritään yhdistämään näyttöön perustuvia täydentäviä hoitomuotoja tavanomaisten lääketieteellisten hoitojen rinnalle potilaiden tulosten parantamiseksi ja yleisen hyvinvoinnin lisäämiseksi heidän syöpämatkansa aikana.

Jos sinä tai läheisesi harkitsette Cordyceps militaris -valmisteen tai muiden luonnollisten korjaustoimenpiteiden lisäämistä nykyiseen hoito-ohjelmaan, on tärkeää keskustella ensin näistä vaihtoehdoista terveydenhuoltoryhmänne kanssa, joka voi antaa yksilöllistä ohjausta ainutlaatuisten olosuhteidenne perusteella. Cordyceps on loissieni, jota on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ja joka on nyt saamassa tunnustusta länsimaisessa lääketieteessä mahdollisten terveyshyötyjensä vuoksi.

Tähän mennessä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että cordyceps voisi mahdollisesti vaikuttaa suotuisasti syöpähoidon sivuvaikutuksiin ja kasvainten kasvuun, mutta tämän vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia. Cordycepsin mahdollisten hyötyjen tutkiminen munuaisten ja sydän- ja verisuonitautien hyvinvoinnin parantamisen kannalta on aihe, joka vaatii lisätutkimuksia.

Munuaisten toiminnan parantaminen ja sydämen terveyshyödyt

Cordycepsin mahdollisia terveyshyötyjä koskevat tutkimukset ovat ulottuneet myös sen vaikutuksiin munuaisten toimintaan ja sydämen terveyteen. Eläinkokeissa havaittiin merkittäviä parannuksia munuaisten toiminnassa cordyceps-lisäravinteiden antamisen jälkeen. Lisäksi näissä tutkimuksissa on havaittu huonon kolesterolin (LDL) ja triglyseridien vähenemistä, mikä viittaa myös mahdollisiin sydänterveydellisiin hyötyihin.

Parantunut munuaisten toiminta eläinkokeissa

Eräässä tutkimuksessa rotille, joilla oli indusoitu munuaisten toimintahäiriö, annettiin Cordyceps sinensistä neljän viikon ajan. Tulokset osoittivat, että lisäravinne paransi merkittävästi niiden munuaistoimintaa vähentämällä seerumin kreatiniini- ja veren ureatyppipitoisuuksia - molemmat heikentyneen munuaistoiminnan merkkejä. Lisäksi havaittiin, että Cordyceps sinensis voi suojata munuaisia hapetusstressin aiheuttamilta haitoilta.

Potentiaalia LDL-kolesterolin ja triglyseridien määrän vähentämiseen.

Cordyceps voi myös parantaa sydämen terveyttä alentamalla LDL-kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksia. Runsaasti rasvaa sisältävällä ruokavaliolla ruokituilla hiirillä tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että Cordyceps militaris -uutteella hoidetuilla hiirillä kokonaiskolesteroli-, LDL-kolesteroli- ja triglyseridipitoisuudet laskivat merkittävästi kontrolliryhmään verrattuna. Tämä viittaa siihen, että Cordycepsin säännöllinen käyttö saattaa auttaa ylläpitämään terveitä lipidiprofiileja, jotka ovat välttämättömiä sydän- ja verisuonitautien hyvinvoinnille.

On tärkeää huomata, että vaikka nämä havainnot ovat lupaavia, tarvitaan lisää ihmistutkimuksia ennen kuin voidaan tehdä lopullisia johtopäätöksiä cordycepsin tehokkuudesta munuaisten toiminnan parantamisessa tai sydämen terveyden edistämisessä.

FAQs in Relation to Cordyceps

Valitsemalla paras Cordyceps täydennysosa

Ulkopuolinen elin on testannut ja todennut tuotteen laadun, puhtauden ja tehon, jos sillä on joko USP- tai NSF-merkintä.

 • USP-sinetti: United States Pharmacopeia asettaa ravintolisille standardit niiden identiteetin, vahvuuden, laadun ja puhtauden osalta. USP-merkinnällä varustettu tuote on testattu tiukasti näiden kriteerien täyttämiseksi.
 • NSF-tiiviste: National Sanitation Foundation testaa tuotteet tiukkojen epäpuhtauksia koskevien ohjeiden mukaisesti ja tarkistaa ainesosien sisältöä koskevat merkintävakuutukset. NSF-sertifioitu lisäaine varmistaa, että etiketissä oleva sisältö vastaa pullon sisältöä.

Näiden kaltaisten hyvämaineisten sertifikaattien etsimisen lisäksi on tärkeää kuulla terveydenhuollon ammattilaista, ennen kuin lisäät minkä tahansa uuden lisäravinteen - mukaan lukien cordycepsin - rutiiniin.

Milloin ottaa Cordyceps & varotoimet raskauden aikana

Optimaalinen vuorokaudenaika, jolloin cordyceps tulisi ottaa, voi vaihdella riippuen yksilöllisistä mieltymyksistä tai terveydenhuollon ammattilaisen tai ravintolisän valmistajan antamista suosituksista. On erittäin tärkeää noudattaa aina ammattilaisten antamia annostusohjeita, jotta saavutetaan maksimaaliset hyödyt ja vältetään myös liiallisesta kulutuksesta aiheutuvat mahdolliset haittavaikutukset.

Raskauteen liittyvät näkökohdat

Jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta lähiaikoina, on tärkeää neuvotella ensin lääkärin kanssa ennen cordycepsin käyttöä, koska sen turvallisuutta raskauden aikana ei ole vielä vahvistettu. Terveydenhoitajasi voi antaa yksilöllisiä neuvoja, jotka perustuvat esimerkiksi sairaushistoriaan ja parhaillaan käytössä oleviin lääkkeisiin, ja varmistaa samalla, että mahdolliset riskit minimoidaan.

Cordycepsin mahdollisuus parantaa munuaisten toimintaa ja sydämen terveyttä tekee siitä mielenkiintoisen lisävaihtoehdon. Kuluttajat voivat tehdä valistuneemman valinnan siitä, millainen cordyceps-lisä on heille sopivin, kun heillä on käytettävissään oikeat tiedot.

Valitsemalla paras Cordyceps täydennysosa

Laadun, puhtauden ja tehon varmistaminen voidaan varmistaa valitsemalla tuotteita, joilla on riippumattoman elimen myöntämä USP- tai NSF-merkintä.

Näiden sertifikaattien lisäksi on useita tekijöitä, jotka on otettava huomioon cordyceps-lisäravinteen valinnassa:

 • Cordyceps-tyyppi: Kuten aiemmin tässä artikkelissa mainittiin, cordyceps-sienten lajeja on useita. Yleisimmin käytettyjä ovat Cordyceps sinensis ja Cordyceps militaris. Varmista, että valitset lisäravinteen, joka sisältää jotakin näistä lajeista, sillä niiden terveysvaikutuksia on tutkittu laajasti.
 • Viljelymenetelmä: Viljelymenetelmä: Luonnosta kerätyt cordycepsit voivat olla kalliita niiden niukkuuden vuoksi. Siksi monet valmistajat valitsevat laboratoriossa kasvatettuja lajikkeita, joissa käytetään kontrolloituja ympäristöjä, kuten nestemäistä fermentointia tai kiinteän tilan viljelyä riisisubstraateilla. Varmista, että valitsemasi lisäravinne käyttää jotakin näistä menetelmistä tehon ja turvallisuuden johdonmukaisuuden takaamiseksi.
 • Annostus ja muotoilu: Cordycep-lisäravinteet ovat eri muodoissa, kuten kapseleina, tabletteina, jauheina, tinktuureina tai jopa teinä. Valitse mieleisesi muoto ja varmista samalla, että se tarjoaa riittävän annoksen annosta kohden tieteellisten tutkimustulosten perusteella - yleensä 1000-3000 milligrammaa päivässä.

Kun olet valinnut laadukkaan cordyceps-lisäravinteen, on tärkeää noudattaa terveydenhuollon ammattilaisen tai tuotteen valmistajan antamia suositeltuja annostusohjeita. Näin voit maksimoida sen mahdolliset hyödyt ja minimoida samalla ylikulutukseen liittyvät riskit.

Jos olet uusi Cordyceps-lisäravinteen käyttäjä ja olet epävarma siitä, mikä tuotemerkki tai tuotetyyppi olisi paras tarpeisiisi, harkitse neuvojen pyytämistä pätevältä terveydenhuollon ammattilaiselta, joka voi opastaa sinua yksilöllisten tarpeidesi ja tavoitteidesi perusteella. Voit myös löytää arvokasta tietoa verkkolähteistä, kuten ConsumerLabista, joka on riippumaton testausorganisaatio, joka tarjoaa puolueettomia arvosteluja ja vertailuja erilaisista markkinoilla saatavilla olevista ravintolisistä.

Huomaa, että vaikka cordyceps-lisäravinteet tarjoavat lukuisia terveyshyötyjä terveille henkilöille, kun niitä käytetään oikein, niiden ei pitäisi korvata asianmukaista lääketieteellistä hoitoa, jos kyseessä ovat erityiset terveydelliset olosuhteet. Kysy aina lääkäriltäsi neuvoa ennen kuin aloitat uuden lisäravinneohjelman - erityisesti jos olet raskaana tai imetät - koska jotkin ainesosat voivat olla vuorovaikutuksessa lääkkeiden kanssa tai aiheuttaa riskejä näiden herkkien ajanjaksojen aikana.

Sopivimman cordyceps-lisäravinteen valitseminen voi olla vaikea valinta, mutta oikealla tietämyksellä ja ohjauksella voit tehdä valistuneen päätöksen. Kun kyseessä on cordycepsin ottaminen raskauden aikana, lääkärin kuuleminen on välttämätöntä turvallisuussyistä; kuitenkin myös ammattilaisten annosteluohjeiden noudattaminen olisi otettava huomioon.

Milloin ottaa Cordyceps & varotoimet raskauden aikana

Vaikka ei ole olemassa tiettyä kellonaikaa, jolloin cordyceps tulisi ottaa, on tärkeää noudattaa terveydenhuollon ammattilaisen tai ravintolisän valmistajan antamia suosituksia. Raskaana olevien naisten tulisi neuvotella lääkärin kanssa ennen cordycepsin käyttöä, koska sen turvallisuutta raskauden aikana ei ole vahvistettu.

Seuraavat annostusohjeet ammattilaisilta

Optimaalisten hyötyjen varmistamiseksi ja mahdollisten sivuvaikutusten välttämiseksi noudata aina ammattilaisten suosittelemia annostusohjeita. Cordyceps militaris, yksi yleisimmin käytetyistä lajeista, suositeltu päiväannos on noin 1-3 grammaa päivässä. Tämä voi kuitenkin vaihdella riippuen tekijöistä, kuten iästä, terveydentilasta ja yksilöllisistä tarpeista.

Aloita ottamalla pienempi annos cordyceps-lisäravinteita ja lisää sitä vähitellen kehosi reaktion mukaan. On myös tärkeää kiinnittää huomiota mahdollisiin haittavaikutuksiin, joita saattaa esiintyä näiden lisäravinteiden käytön aikana; jos koet oireita, kuten pahoinvointia tai huimausta, niiden ottamisen jälkeen, lopeta käyttö välittömästi ja ota yhteys terveydenhuollon tarjoajaan.

Lääkärin konsultaatio raskauden aikana

Cordycepsia ei ole tutkittu laajasti raskaana olevilla naisilla, joten sen turvallisuudesta raskauden aikana ei ole varmuutta. Jos odotat tai suunnittelet raskautta lähiaikoina, keskustele lääkärisi kanssa, ennen kuin otat kordycepsilisät osaksi rutiinia. Lääkärisi voi arvioida, ovatko nämä kohteet sinulle sopivia ottaen huomioon muuttujat, kuten olemassa olevat lääketieteelliset ongelmat ja mahdolliset lääkkeiden yhteisvaikutukset.

 • WebMD: n mukaan cordyceps voi olla vaarallinen raskauden aikana, koska se voi vaikuttaa hormoneihin ja aiheuttaa mahdollisesti haittaa kehittyvälle sikiölle.
 • On myös vain vähän tietoa siitä, ovatko cordyceps-lisäravinteet turvallisia imettäville äideille. Varotoimenpiteenä on suositeltavaa pidättäytyä cordyceps-lisäravinteiden käytöstä imetyksen aikana, kunnes lisätutkimuksia on tehty.

Optimaalisen turvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää hankkia cordyceps-lisäravinteet luotettavista lähteistä, joilla on USP- tai NSF-sertifioinnit. Etsi tuotemerkkejä, joilla on USP- (United States Pharmacopeia ) tai NSF- (National Sanitation Foundation ) sinetti, joka osoittaa, että riippumaton organisaatio on testannut ja vahvistanut tuotteen laadun, puhtauden ja tehon.

Yhteenvetona voidaan todeta, että noudata aina annosteluohjeita ja ota yhteys lääkäriin ennen cordycep-lisäravinteiden ottamista, jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta pian. Varmista lisäksi, että ostat laadukkaita tuotteita. Näin maksimoit tämän ainutlaatuisen loissienen hyödyt ja minimoit samalla mahdolliset riskit.

Usein kysytyt kysymykset Cordycepsin suhteen

Onko cordycepsistä olemassa tieteellistä näyttöä?

Kyllä, lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet cordycepsin mahdolliset terveyshyödyt. Tutkimukset ovat osoittaneet sen kyvyn lisätä energiatasoja, parantaa immuniteettia ja parantaa munuaisten toimintaa. Tarvitaan kuitenkin laajempia kliinisiä tutkimuksia, jotta voidaan täysin ymmärtää sen teho ja turvallisuus ihmisillä. Kattava katsaus cordyceps-tutkimukseen on tässä tieteellisessä artikkelissa.

Mitä cordyceps tekee keholle?

Cordyceps voi vaikuttaa myönteisesti ihmisen terveyden eri osa-alueisiin lisäämällä ATP-tuotantoa (lisäämällä energiaa), tehostamalla hapen käyttöä liikunnan aikana, parantamalla immuunijärjestelmän toimintaa, edistämällä tervettä munuaisten toimintaa ja sydämen terveyttä. Lisäksi sitä on perinteisesti käytetty seksuaalisen suorituskyvyn parantamiseen vanhemmilla aikuisilla.

Mikä on cordycepsin haittapuoli?

Cordycepsin kulutukseen liittyvät haitat ovat vähäisiä, kun ne otetaan ohjeiden mukaisesti; jotkut henkilöt voivat kuitenkin kokea lieviä sivuvaikutuksia, kuten ripulia tai suun kuivumista. Raskaana olevien naisten tulisi neuvotella terveydenhuollon tarjoajansa kanssa ennen kuin he käyttävät mitään Cordycepinia sisältäviä lisäravinteita, koska sen turvallisuudesta raskauden aikana on vain vähän tietoa.

Voiko cordyceps muuntua tartuttamaan ihmisiä?

Ei ole näyttöä siitä, että Cordycep-sienet voisivat muuntua ja tartuttaa ihmisiä suoraan, kuten ne tekevät hyönteisille tai muille isännille luonnossa. Vaikka jotkut lajit loisivatkin yksinomaan hyönteisiä tai niveljalkaisia(lähde), lääkinnällisiin tarkoituksiin käytetyt lajit ovat peräisin laboratoriossa kasvatetuista kannoista, jotka on kasvatettu erityisesti ihmisravinnoksi.

Päätelmä

Kaiken kaikkiaan cordyceps on tehokas lisä, jolla on lukuisia terveyshyötyjä. Perinteinen kiinalainen lääketiede on käyttänyt sitä vuosisatojen ajan energiatasojen, immuniteetin ja seksuaalisen toiminnan parantamiseen. Cordyceps voi myös mahdollisesti auttaa syöpähoidon sivuvaikutusten ja sydämen terveyden kanssa.

Kun valitset cordyceps-lisäravinteen, on tärkeää noudattaa ammattilaisten antamia annostusohjeita ja neuvotella lääkärin kanssa raskauden aikana.

Jotta voisit alkaa kokea cordycepsin mahdolliset hyödyt, harkitse sen lisäämistä päivittäiseen rutiiniin.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku