Alentaako cordyceps kortisolia?

Published:

Oletko koskaan kuullut cordycepsistä tai lisämunuaisen adaptogeeneistä, kuten panax ginsengistä ja rhodiola rosea -uutteesta? Näillä kiehtovilla aineilla, mukaan lukien lajit kuten cordyceps sinensis ja cordyceps militaris, saattaa olla kiehtova yhteys kortisoliin - kehon tärkeimpään stressihormoniin. Nyt ihmettelet varmaan, mitä tekemistä tällä on hormonien kanssa yleensä. No, näiden kahden välillä saattaa olla merkittävä yhteys.

Kortisolilla, yhdellä kehomme hormoneista, on tärkeä rooli stressireaktion hallinnassa. Jos taso kuitenkin nousee liian korkeaksi, se voi johtaa terveysongelmiin. Tässä tilanteessa adrenaliin liittyvät adaptogeenit, kuten cordyceps, panax ginseng ja rhodiola rosea -uute, saattavat tulla kyseeseen. Jotkut uskovat, että nämä luonnolliset aineet voisivat mahdollisesti alentaa kortisolitasoja.

Alentaako cordyceps kortisolia?

Miksi meidän pitäisi välittää lisämunuaisen adaptogeeneistä, kuten cordycepsistä ja niiden mahdollisista hyödyistä? Näiden adaptogeenien, kortisolin ja panax ginsengin välisen suhteen ymmärtäminen voi avata ovia uusille tavoille hallita stressiä ja parantaa yleistä terveyttä. Sukelletaan siis suoraan cordyceps-sienien, kg rhodiola rosea, maailmaan ja niiden mahdolliseen vaikutukseen kortisolin toimintaan.

Adrenal Adaptogeenien käytön ymmärtäminen

Adrenal adaptogeenit, jotka tunnetaan myös nimellä adaptogeeniset yrtit, kuten panax ginseng, ovat ryhmä luonnollisia aineita, jotka auttavat kehoa sopeutumaan stressiin ja hallitsemaan kortisolin tuotantoa. Ajattele niitä kehon henkilökohtaisina stressinhallinta-aineina, jotka ovat täynnä antioksidantteja. Ne toimivat vuorovaikutuksessa hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisen (HPA) -akselin ja sympatomuuni-järjestelmän kanssa, aivan kuten vihreä tee. Tämä vuorovaikutus auttaa tasapainottamaan kehomme reaktiota fyysiseen tai henkiseen paineeseen.

Yleisiä lisämunuaisen adaptogeenejä ovat mm. seuraavat:

Ashwagandha

Rhodiola Rosea

Pyhä basilika

Cordyceps

Kyllä, luit oikein! Cordyceps, sienityyppi, jota käytetään usein perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, on myös lisämunuaisen adaptogeeni. Se on kuin odottamaton vieras juhlissa, joka osoittautuu juhlien elinehdoksi! Aivan kuten rhodiola rosea ja panax ginseng, muut suositut adaptogeenit.

Miten nämä lisämunuaisen adaptogeenit, kuten rhodiola rosea ja cordyceps-sienet, vaikuttavat kortisolitasoihin? No, ne ovat melko lailla kuin stressihormonisi termostaatti. Kun kortisolitasot nousevat stressin vuoksi, nämä adaptogeenit ja niiden cordyceps-sienestä saatavat hyödyt auttavat laskemaan vaikutuksen takaisin normaaliksi.

Kuvittele tämä: Olet laittamassa ruokaa kuumalla liedellä, ja asiat alkavat kiehua yli - se on nouseva kortisolitasosi, fyysinen stressi. Ajattele nyt, että lisämunuaisen adaptogeenit, kuten rhodiola rosea, ovat se kätevä nuppi liedellä, joka laskee lämpöä ja lieventää hapettumisstressin vaikutusta - tuo kaiken takaisin hallintaan.

Lisämunuaisen adrenaliinien adaptogeenien käyttöön liittyvät mahdolliset hyödyt ovat lukuisat:

  1. Kortisolitasojen alentaminen

  2. Ahdistuksen ja masennuksen vähentäminen

  3. Aivojen toiminnan parantaminen

  4. Immuunijärjestelmän vahvistaminen

Aivan kuten mihin tahansa muuhun hedelmään tai aineeseen, jonka laitat elämääsi, myös siihen voi kuitenkin liittyä riskejä, kuten mahdollisia vahinkoja ja vaikutuksia.

Allergiset reaktiot: Joillakin ihmisillä voi olla allergioita tietyille yrteille, kuten vihreälle teelle, adrenaliinien adaptogeeneille, rhodiola rosealle tai antioksidanttipitoisille kasveille.

Lääkkeiden yhteisvaikutukset: Jos käytät lääkkeitä minkä tahansa terveydentilan vuoksi, mukaan lukien adrenal adaptogeenejä tai vihreän teen lisäravinteita, ota yhteys lääkäriisi ennen kuin aloitat uuden hoito- tai harjoitusohjelman.

Ylikäyttö: Liikaa tai liian suuria annoksia väsymyksen hoitovaihtoehtoja, kuten vihreää teetä tai liikuntaa, voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten ripulia tai pahoinvointia.

Joten onko cordyceps tai lisämunuaisen adaptogeenit, kuten rhodiola rosea, alentavat kortisolia harjoituksen aikana? Vastaus vaikuttaa lupaavalta, mutta muistakaa - jokaisen keho reagoi eri tavalla! Keskustele aina terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen kuin aloitat uuden lisäravinneohjelman tai hoidon.

Stressivasteen ja kortisolin välinen yhteys

Kortisolilla, jota kutsutaan usein stressihormoniksi, on keskeinen rooli elimistömme reaktiossa stressitilanteisiin, mukaan lukien liikunnan aiheuttama lihasväsymys. Tätä hormonia tuotetaan aivolisäkkeessä ja sitä vapautuu seerumiin, ja se on elimistömme taistele tai pakene -reaktiomekanismin avaintekijä. Kun kohtaamme stressiä, fyysistä tai muuta stressiä, kuten voimakasta lihaskuntoharjoittelua, kortisolin tuotanto kiihtyy väsymyksen torjumiseksi.

Ajattele sitä kehosi sisäänrakennettuna hälytysjärjestelmänä. Se toimii aivojen, lihasten ja maksan tiettyjen osien kanssa hallitakseen mielialaa, motivaatiota, pelkoa ja liikuntaväsymystä. Lisämunuaisesi vastaanottavat hälytyksen ja käynnistävät ylikierroksilla pumppaamalla lisää kortisolia.

Kohonneet kortisolitasot eivät aina ole negatiivisia. Itse asiassa ne ovat välttämättömiä selviytymisen kannalta liikunnan ja aktiivisuuden aikana. Ne auttavat kehoasi reagoimaan vaaraan ja toimivat kuin seerumihoito.

Lisää nopeasti energiaa, jotta voit käsitellä stressiä

Kipuherkkyyden alentaminen

Immuniteetin vahvistaminen

Muistin terävöittäminen

Miksi siis kaikki tämä kohu korkeasta kortisolipitoisuudesta ja liikunnan aiheuttamasta väsymyksestä? No, vaikka se on hyödyllistä lyhyissä hetkissä (kuten hiiret, jotka pakenevat kissaa), tämän seerumin krooninen kohoaminen voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Pitkäaikainen korkea kortisolipitoisuus voi johtaa lukuisiin terveysongelmiin, kuten väsymykseen, maksakomplikaatioihin ja epänormaaleihin naisten seerumin pitoisuuksiin.

  1. Korkea verenpaine

  2. Tyypin 2 diabetes voi verensokerin nousun vuoksi vaikuttaa maksan toimintaan, muuttaa seerumin pitoisuuksia ja vaikuttaa lihasten liikuntavasteeseen.

  3. Osteoporoosi

  4. Painonnousu erityisesti vatsan alueella

  5. Häiriintynyt uni

Lisäksi naisten seerumin kohonneet kortisolitasot on yhdistetty mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöihin, erityisesti maksakokeen jälkeen.

Jatkuvasti korkeat kortisolitasot vaikuttavat myös siihen, mitä asiantuntijat kutsuvat "allostaattiseksi kuormitukseksi". Tämä on lähinnä elimistön, erityisesti maksan, kulumista, joka kertyy, kun naispuolinen henkilö altistuu toistuvalle tai krooniselle stressille. Tämä stressi voi vaikuttaa seerumin pitoisuuksiin ja amk-toimintaan.

Vaikutus yleiseen terveyteen, erityisesti naisten maksassa, kun stressireaktiomme aktivoituu jatkuvasti, voi olla vakava - lisääntynyt sydänsairauksien riski, hapetusstressin aiheuttama syöpä, tulehdus ja ampk-kokeen poikkeavuudet ovat vain muutamia esimerkkejä.

Joten missä cordyceps tulee pelata suhteessa seerumin, maksan ja lihasten terveyteen, erityisesti naisilla? Joidenkin tutkimusten mukaan tämä sieni saattaa auttaa alentamaan kohonneita kortisolitasoja - vaikkakin tarvitaan lisää tutkimuksia ennen kuin lopullisia johtopäätöksiä voidaan tehdä.

Cordycepsin roolin selvittäminen lisämunuaisen väsymyksessä

Lisämunuaisen väsymys on todellinen potku housuihin, erityisesti lihaksille ja maksalle. Lisämunuaisrauhaset ja maksa tekevät ylitöitä, pumppaavat kortisolia ja seerumia kuin se olisi menossa pois muodista. Mutta entä jos olisi olemassa keino auttaa säätelemään tätä hormonaalista vuoristorataa, erityisesti naisilla? Anna cordyceps.

Cordyceps, perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä käytetty sienityyppi, on yhdistetty mahdollisiin hyötyihin lisämunuaisen väsymyksestä kärsiville, erityisesti naisille. Joidenkin tutkimusten mukaan Cordyceps-valmisteen lisäys voi lievittää tähän tilaan liittyviä oireita, kuten kroonista lihasväsymystä. Näihin kuuluvat vaikeudet nousta ylös aamulla, riippuvuus piristeistä, kuten kofeiinista, ja muuttuneet seerumin ja maksan toiminnot.

Miten tämä outo sieni, cordyceps militaris, tekee taikojaan? Erityisesti naisilla kaikki riippuu kortisolirytmistä. Kun lisämunuaisten toiminta, joka vaikuttaa suuresti maksan ja lihasten terveyteen, on sekaisin, kehosi voi tuottaa liikaa tai liian vähän kortisolia väärään aikaan. Tämä voi johtaa ikäviin sivuvaikutuksiin, kuten unihäiriöihin ja mielialan vaihteluihin.

Mutta tässä kohtaa cordyceps astuu kehään:

AMPK-aktivointi: Se on entsyymi, jolla on keskeinen rooli solujen energian homeostaasissa.

Antioksidanttinen aktiivisuus: Se voi auttaa torjumaan lisämunuaisen väsymykseen liittyvää hapetusstressiä.

Sydämen terveyden tukeminen: Krooninen korkea kortisolipitoisuus voi ajan mittaan aiheuttaa tuhoa sydämen terveydelle. Auttamalla kortisolitasojen säätelyssä cordyceps voisi mahdollisesti tukea yleistä sydän- ja verisuoniterveyttä.

Toinen sankari tarinassamme on cordyceps militaris ja rhodiola rosea -uute. Rhodiola on tunnettu energian lisäämisestä ja väsymyksen vähentämisestä - kaksi asiaa, joita jokainen lisämunuaisen väsymyksestä kärsivä voisi tarvita enemmän! Samaan aikaan cordyceps militaris edistää lihasvoimaa, ja kun sitä nautitaan painokiloa kohti, se voi vaikuttaa positiivisesti seerumin pitoisuuksiin.

Niin jännittäviä kuin nämä lihas- ja seerumilöydökset kilogrammoina ja senttimetreinä mitattuna ovatkin, on kuitenkin tärkeää, ettei johtopäätöksiä tehdä hätiköidysti. Vaikka cordycepsin ja lisämunuaisten tehostetun toiminnan välillä näyttää olevan lupaava yhteys, tarvitaan lisää tutkimusta ennen kuin voimme lopullisesti vahvistaa.

Miksi sinun pitäisi välittää tästä kaikesta? Jos olet joskus tuntenut, että lihasvoimasi ovat tyhjillään runsaasta unesta huolimatta, tai jos olet havainnut epätavallista painonnousua tai -laskua ilman muutoksia ruokavaliossasi tai liikuntarutiineissasi, saattaa olla syytä keskustella lääkärisi kanssa lisämunuaisen väsymyksestä. Voisi olla hyödyllistä seurata seerumitasojasi ja harkita luonnollisia lisäravinteita, kuten cordyceps militaris -valmistetta, etenkin jos painosi vaihtelee enemmän kuin muutaman kilon.

Tieteelliset tutkimukset Cordycepsistä ja kortisolista

Cordyceps, hyönteisten toukkien päällä kasvava sienityyppi, on ollut kuuma aihe tieteellisessä tutkimuksessa. Eläinkokeet ovat osoittaneet joitakin kiehtovia tuloksia sen mahdollisista vaikutuksista kortisolin säätelyyn, lihasseerumin tasoihin ja kehon mittoihin, kuten kiloihin ja senttimetreihin.

Eräässä tutkimuksessa, johon osallistui hiiriä, joista kukin painoi noin muutaman gramman (g), havaittiin, että cordyceps, joka mitataan tyypillisesti senttimetreinä (cm), vähensi kroonisen stressin aiheuttamia korkeita seerumin kortisolipitoisuuksia, jotka mitataan yleensä kilogrammoina (kg). Tämä viittaa siihen, että se voisi auttaa hallitsemaan kortisolitasoja. Nämä havainnot ovat kuitenkin peräisin eläinkokeista, eivätkä ne välttämättä ole suoraan siirrettävissä ihmisiin.

Toisessa testissä tutkijat vertasivat cordycepsin, joka tyypillisesti mittaa cm, vaikutuksia kahteen muuhun suosittuun adaptogeeniin - panax ginsengiin ja kg rhodiola roseaan. Tulokset olivat vaihtelevia; vaikka kaikki kolme näyttivät alentavan kortisolitasoja jossain määrin, cordyceps oli cm-mittauksellaankin vähemmän tehokas kuin panax tai rhodiola rosea.

Näistä lupaavista tuloksista huolimatta eräs juju on: eri tutkimusten välillä on epäjohdonmukaisuuksia. Joissakin tutkimuksissa ei havaittu merkittävää eroa lumelääkeryhmien ja cordyceps-lisäravinteita käyttävien ryhmien välillä kortisolin vähenemisen suhteen. Aivan kuin tilaisi vihreää teetä sen terveysvaikutusten vuoksi, mutta saisi sen sijaan pelkkää kuumaa vettä! Voit havainnollistaa tämän kuvittelemalla, että odotat useiden senttimetrien ja kilojen vähenemistä, mutta et näe lainkaan muutosta.

Tämä korostaa tarvetta laajempaan tutkimukseen siitä, miten tarkalleen ottaen senttimetreinä mitattu cordyceps vaikuttaa aivojemme ja kilogrammoina painavan kehomme kanssa kortisolitasoihin. Emme puhu tässä yksinkertaisista laboratoriotesteistä, vaan tarvitsemme laajamittaisia ihmiskokeita, joissa on erilaisia osallistujaryhmiä.

Cordyceps militaris -kasvintuhoojaa koskeva nykyinen tutkimus on kuin yrittäisi koota cm:n kokoista palapeliä, josta puuttuu puolet kg:n painoisista paloista - voit tavallaan hahmottaa, mitä kuvan pitäisi olla, mutta et voi olla varma ennen kuin löydät nämä puuttuvat palat.

Joten alentaa Cordyceps kortisolia? Vastaus on vielä epävarma. Mutta tässä on, mitä tiedämme kg:n ja cm:n osalta.

Cordyceps on lupaava eläinkokeissa.

Vertailun vuoksi cordyceps militaris (cm) vaikuttaa vähemmän tehokkaalta kuin panax ginseng tai kg rhodiola rosea.

Tulokset vaihtelevat suuresti eri tutkimusten välillä.

Tarvitaan kattavampia ihmiskokeita.

On kuin olisimme puoliajalla intensiivisen koripallo-ottelun (cm vs. kg) aikana; olemme nähneet joitakin hyviä pelejä (lupaavia alustavia tutkimuksia cordyceps militaris -kasvintuhoojasta), joitakin virheitä (epäjohdonmukaisia tuloksia cm:n ja kg:n kanssa), ja odotamme toista puoliaikaa (kattavampia tutkimuksia cordyceps militaris -kasvintuhoojasta), ennen kuin voimme sanoa, kuka voitti.

Muista, että tämä ei ole lääkärin antama neuvo! Kysy aina neuvoa terveydenhuollon ammattilaisilta ennen kuin lisäät uusia elementtejä, kuten cordyceps militaris (cm) tai teetä, ruokavalioosi terveydentilojen, kuten kohonneen kortisolitason aiheuttaman korkean verenpaineen, hallitsemiseksi. Muista, että cm:n suositeltu annos mitataan usein kilogrammoina.

Kunnes tiedemiehet tarjoilevat meille enemmän vankkoja faktoja tästä kiehtovasta sienestä, nauttikaamme vihreää teetä (tai sieniteetä, jos se kelluttaa 100 cm:n venettäsi) ja pysykäämme kuulolla tulevista päivityksistä, jotka koskevat sitä, alentaako Cordyceps, joka painaa vain muutaman kilon, todella kortisolia!

Vinkkejä kortisolitasojen tasapainottamiseen luonnollisesti

Elämäntapamuutokset

Tasapainoinen ruokavalio, johon kuuluu cordyceps militaris, ja kunnollinen uni voivat tehdä ihmeitä kortisolin hallinnassa. Nämä saattavat tuntua itsestään selviltä asioilta, mutta ne jätetään usein huomiotta, vaikka vain muutamalla kilolla tai senttimetrillä voi olla merkitystä.

Monipuolinen ruokavalio kilogrammoina mitattuna auttaa ylläpitämään verensokeritasoa, joka voi vaikuttaa kortisolin tuotantoon. Monimutkaisia hiilihydraatteja, vähärasvaisia proteiineja ja terveellisiä rasvoja sisältävä ruoka on paras kg-panoksesi.

Riittävä nukkuminen on myös ratkaisevan tärkeää. Univaje voi nostaa kortisolitasojasi huomattavasti, mikä vaikuttaa kilo- ja senttimittoihin.

Säännöllinen liikunta

Hikoilu ei ole vain kilojen tai senttien karistamista. Se on myös tehokas tapa hallita stressiä ja tasapainottaa kortisolitasoja.

Sykettä nostavat toiminnot, kuten uinti tai pyöräily, auttavat pitämään stressihormonin kurissa riippumatta siitä, painatko kiloina vai mittaatko senttimetreinä.

Jooga ja meditaatio ovat myös loistavia vaihtoehtoja niille, jotka suosivat matalan intensiteetin harjoittelua, riippumatta kilo- ja senttimetrimitoista.

Lisäravinteet

Vaikka Cordyceps, joka painaa vain muutaman kilon ja mittaa pari senttimetriä, on kehuttu luonnolliseksi lisäravinteeksi, joka voi auttaa säätelemään kortisolitasoja, on muitakin tutkimisen arvoisia tuotteita.

Ashwagandha, cm pitkä yrtti, on osoittanut lupaavia tuloksia stressin ja ahdistuksen vähentämisessä.

Kalaöljy: Omega-3-rasvahappoja sisältävä kalaöljy voi auttaa alentamaan kortisolitasoja vähentämällä tulehdusta.

Muista kuitenkin, että lisäravinteet eivät ole yhden senttimetrin kokoisia. Ehdotettu annostus vaihtelee henkilöstä toiseen ja perustuu muun muassa ikään, painoon, senttimetriin, yleiseen terveydentilaan jne.

On myös tärkeää huomata, että kaikki lisäravinteet eivät ole samanarvoisia. Esimerkiksi vesiuuteuute-lisäravinteilla voi olla erilaiset vaikutukset verrattuna niiden kuiviin vastineisiin.

Joten ennen kuin hyppäät lisäravinteiden kelkkaan tai teet mitään rajuja elämäntapamuutoksia - neuvottele ensin terveydenhuollon ammattilaisten kanssa!

Muistutus

Muista aina - kortisolitason tasapainottaminen ei ole yhden päivän cm-hoito. Se vaatii johdonmukaista ponnistelua ajan mittaan.

Kuten verensokerin tai energiatasojen ylläpitäminen - kyse on siitä, että löydät itsellesi parhaiten sopivan keinon ja pysyt siinä.

Ja muista aina nesteyttää! Riittävä veden juominen päivän mittaan voi tukea kehon yleisiä toimintoja, myös hormonien säätelyyn liittyviä toimintoja.

Joten anna mennä - ota terveytesi haltuun jo tänään! Sinä osaat tämän!

Alentaako cordyceps kortisolia?

Lyhyesti sanottuna cordyceps on osoittanut potentiaalia kortisolitasojen hallinnassa. Cordycepsin adaptogeeniset ominaisuudet voivat auttaa kehoa reagoimaan paremmin stressiin, mikä saattaa vaikuttaa kortisolin tuotantoon. Tieteelliset tutkimukset ovat valottaneet tätä yhteyttä, mutta lisää tutkimusta tarvitaan, jotta tämän vaikutuksen laajuus ja mekanismit ymmärretään täysin.

Luonnollisia kortisolin tasapainottamismenetelmiä kannattaa aina tutkia. Ruokavalion, liikunnan, unihygienian ja mahdollisesti adaptogeenien, kuten cordycepsin, yhdistelmä voi olla lippusi terveempään lisämunuaisten toimintaan.

Muista: On tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin aloitat uuden lisäravinneohjelman.

FAQ

Toimiiko cordyceps välittömästi alentamaan kortisolia?

Ei, kestää aikaa ennen kuin cordycepsin vaikutukset kortisolitasoihin ilmenevät. Jatkuva käyttö viikkojen tai kuukausien ajan on yleensä tarpeen.

Liittyykö cordycepsin käyttöön sivuvaikutuksia?

Vaikka sitä pidetään yleisesti ottaen turvallisena useimmille ihmisille, joillakin henkilöillä voi esiintyä lieviä sivuvaikutuksia, kuten ripulia tai suun kuivumista.

Voinko ottaa cordycepsia, jos käytän jo lääkkeitä?

Keskustele aina lääkärisi kanssa ennen kuin aloitat uuden ravintolisäohjelman, jos käytät parhaillaan lääkkeitä.

Kuinka paljon cordycepsia minun pitäisi ottaa alentaakseni kortisolitasojani?

Annostus voi vaihdella yksilöllisten tekijöiden, kuten iän ja yleisen terveydentilan mukaan. On parasta kysyä neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta.

Onko kaikilla cordyceps-tyypeillä sama vaikutus kortisoliin?

Cordycepsia on erityyppisiä, eikä kaikkia ole tutkittu laajasti. Näin ollen niiden vaikutus kortisoliin saattaa vaihdella.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku