Author: Luke Sholl
Reviewed by: Sreeraj Gopi
About the author
Reviewed by
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.
A picture of Sreeraj Gopi
Plant Lipidsin ja Aurea Biolabsin tieteellisenä johtajana on tri Sreeraj Gopi alansa johtavia asiantuntijoita bionanomateriaaleissa, nano-lääkkeenantojärjestelmissä sekä kasvipohjaisissa valmisteissa. Tri Gopin työpanosta ashwagandhan ja muiden kasviperäisten lääkkeiden parissa pidetään suuressa arvossa. Hänen keskittymisensä erinomaisuuteen ja innovaatioon on mittaamattoman arvokasta.
Read more.

Ashwagandha: lue kaikki oleellinen

Ashwagandha: lue kaikki oleellinen

Ashwagandha eli rohtokoisio on tärkeä osa ayurvedista perinnettä ja sitä onkin pitkään käytetty hyväksi homeopatiassa. Aina sen käytöstä virkistävänä lääkinnällisenä juomana useisiin mahdollisiin vaikutuksiin keskittyviin prekliinisen vaiheen tutkimuksiin: tässä monivuotisessa ja monipuolisessa kasvissa riittää mielenkiintoisia puolia. Jatka lukemista selvittääksesi siitä kaiken oleellisen.

Mitä ashwagandha on?

Ashwagandha on monivuotinen koisokasvi, jotka tavataan Espanjassa, Kreikassa, Sisiliassa ja Sardiniassa, Arabian niemimaalla ja Lähi-idässä, Etelä-Aasiassa sekä Kiinassa ja suuressa osassa Afrikkaa. Tästä kasvista ei kuitenkaan tee uniikkia sen rakkaus karuihin ilmastoihin, vaan sen laajamittainen käyttö perinteisissä holistisissa käytänteissä – ja nämä perinteet jatkuvat yhä tänäkin päivänä.

Ashwagandha on yksi virkistävien ayurvedisten lääkinnällisten juomien (rasayana-perinne) pääkomponenteista. Kasvista tehdyt prekliiniset tutkimukset ja alkuvaiheen kokeet viittaavat siihen, että sitä sen käyttötarkoitukset voisivat ulottua fyysisen kestävyyden, tulehdusreaktioiden, kognitiivisten häiriöiden, energiatasojen ja monien muiden osa-alueiden alalle.

Yrtin monipuolisten vaikutusten oletetaan olevan peräisin sen adaptogeenisestä luonteesta. "Adaptogeeninen" on termi, jota käytetään kuvailemaan aineita, jotka vaikuttavat siihen, kuinka kehomme käsittelee stressiä. Nämä ominaisuudet ovat erityisesti peräisin kasvin juurista (rasayana-perinteen mukaan). Juurten uskotaan edistävän vastustuskykyä sairauksia vastaan säätelemällä lukuisia solujen toimintoja.[1],[2]

Käymme pian lisää läpi adaptogeenien roolia, mutta tutustutaan ensin hieman tarkemmin ashwagandhan monipuoliseen historiaan.

Mistä ashwagandha on peräisin?

Ashwagandha (Withania somnifera) tunnetaan myös nimillä rohtokoisio ja Intian ginseng. Se on lyhytkasvuinen, huomaamaton ja ikivihreä koisokasvi, joka kukoistaa kuivassa, kallioisessa maaperässä ja viihtyy puolivarjossa.

Pääosin Intiassa, Nepalissa, Sri Lankassa ja Kiinassa viljeltyä kasvia pidetään suuressa arvossa, ja se onkin tärkeä osa perinteisiä homeopaattisia lääkintämuotoja, jotka ovat peräisin yli 3 000 vuoden takaa. Vaikka sen juuret ovat sen tärkein terapeuttinen osa, käytetään myös sen hedelmiä ja siemeniä. Hedelmät sadonkorjataan loppusyksystä ja siemeniä kuivataan istutettavaksi seuraavana keväänä.

Nimi "ashwagandha" sisältää itse asiassa useita vihjeitä sen mahdollisista käyttötarkoituksista. Sanskritiksi “ashva” tarkoittaa hevosta ja “gandha” puolestaan hajua. Tämän johtopäätös on kaksiosainen. Ensinnäkin se viittaa kasvin hevosta muistuttavaan aromiin ja toiseksi ashwagandhan on perinteisesti uskottu tarjoavan hevosen voimat ja elinvoiman.

Mitä ashwagandhasta löytyvät withanolidit ovat?

Vaikutuksistaan ashwagandhalla on kiittäminen sen merkittävimpiä bioaktiivisia yhdisteitään, withanolideja. Pääosin kasvin juurista ja lehdistä löytyvät withanolidit ovat luonnossa esiintyviä kemikaaleja, joiden uskotaan säätelevän immuunisolujen, lisääntymiselimistön ja kehon stressivasteen aktivoitumista.

Tutkijat uskovat tällä vuorovaikutuksella voivan olla useita hyödyllisiä lopputulemia. Kattavat tutkimukset ovat kuitenkin vasta käynnissä ja tähän mennessä on tunnistettu noin 900 withanolidia, joten voi kestää kauankin, ennen kuin saamme lopullisia vastauksia sen mahdollisiin käyttötarkoituksiin.[3]

Mitkä ovat ashwagandhan potentiaaliset hyödyt?

Nyt kun olemme käyneet läpi ashwagandhan perusteet, on aika tutustua kasvin ja henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin väliseen hienostuneeseen suhteeseen.

Ashwagandha ja mielialahäiriöt

Adaptogeenisiä aineita luonnehtii niiden potentiaali tukea kehoa taistelussa stressiä vastaan. Valitettavasti pitkittynyt altistuminen stressille saa niin henkisen kuin fysiologisenkin terveyden epätasapainoon. Tämä puolestaan johtaa suurempaan riskiin kroonisille terveysvaikutuksille, kuten kroonistuneelle stressille, sydänsairauksille ja aineenvaihduntahäiriöille.

Ottaen huomioon merkittävän vaikutuksen, joka stressillä on ihmiskehoon, on adaptogeenitutkimus äärimmäisen tärkeää. Adaptogeenien haasteena ei kuitenkaan ole ainoastaan selkeiden vaikutusten kirjaaminen, vaan myös mahdollisten toimintamekanismien kuvailu. Onneksemme vuoden 2019 tutkimus voi ehkä tarjota vastaukset molempiin haasteisiin.[4]

Osana lumelääkekontrolloitua kaksoissokkotutkimusta annettiin 60 terveelle aikuiselle sattumanvaraisesti joko 240 mg ashwagandha-uutetta tai lumelääkettä. Osallistujia pyydettiin määrittämään ahdistuneisuuttaan ja stressitasojaan itsearvosteluasteikolla, ja näin tutkijat toivoivat voivansa osoittaa huomattavan vaikutuksen.

Ensinnäkin, "kaikki osanottajat suorittivat kokeilun ilmoittamatta negatiivisista vaikutuksista", mikä on merkittävä asia ottaa huomioon. Toiseksi "arvosteluasteikot osoittivat merkittävän tai lähes merkittävän vähennyksen masennus-, ahdistuneisuus- ja stressipistemäärissä". Nämä tulokset, yhdistettynä "suurempaan aamukortisolin alenemiseen", viittaavat myös ashwagandhan mahdolliseen toimintamekanismiin – joka tapahtuu hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akselin kautta.

On toki huomionarvoista, että nämä löydökset ovat vain alustavia, korostaen tarvetta tuleville tutkimuksille, jossa on mukana suurempi otoskoko, eri annostuksia ja ihmisiä monipuolisesti eri väestönryhmistä.

Ashwagandha ja uni

Uni on käytännössä jokaisen hyvinvointimme osa-alueen takana, tukien terveyttämme, sillä sen aikana kierrätämme energiaa, solujemme toiminta palautuu ja prosessoimme ajatuksiamme ja tunteitamme. Aikuiset raportoivat kuitenkin yhä kasvavissa määrin olevansa tyytymättömiä nukkumiseensa, joten uusien hyödyllisten lisäravinteiden etsiminen on tarpeen.

Mikä kannustavaa, on meillä ashwagandhan vaikutuksiin liittyen sekä eläintutkimuksia että pienen mittakaavan ihmiskokeita tutkittavanamme.[5],[6]

Vuonna 2017 eläimillä suoritetussa kokeessa tutkijat saivat selville, että trietyleeniglykoli (yksi ashwagandhan lehtien aktiivisista ainesosista) "lisäsi NREM-unta hiirillä". Vaikutus näytti olevan annosriippuvainen.

Vuoden 2019 intialaisten tutkijoiden julkaisema tutkimus osoitti samantyyppistä potentiaalia. Tällä kertaa 60 potilaalle annettiin sattumanvaraisesti 300 mg ashwagandhaa (kahdesti päivittäin). Itsearviointipistemäärien perusteella osoittaa tutkimus parantuneeseen unenlaatuun ja univiiveeseen. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin myös, että 10 viikkoa kestävä tupla-annostus vaikutti olevan hyvin siedetty.

Ashwagandha ja kognitiivinen suorituskyky

Kiitos ashwagandhan kattavan historian muistin ja kognitiivisen toiminnan edistämiskäytössä, teetettiin asiaan liittyen lumelääkekontrolloitu tutkimus. Siinä tutkittiin ashwagandha-juuriuutteen vaikutuksia 50 lievästä kognitiivisesta heikentyvästä kärsivällä aikuisella.[7]

8 viikon koejakson jälkeen "tutkimukset" osoittivat, että ashwagandha "saattaa olla tehokas edistämään sekä lyhyen aikavälin muistia että yleismuistia" ja että parannuksia havaittiin myös "huomiokyvyssä ja informaatiokäsittelynopeudessa". Kuitenkin kuten olemme jo aiemminkin maininneet, ovat suuremmat otoskoot äärimmäisen tärkeitä näiden ja muiden nykyisten löydösten varmistamiseksi.

Ashwagandha ja hedelmällisyys

Hedelmättömyys on herkkä aihe. Yleensä hedelmättömäksi henkilöä voidaan kuvailla, ellei hän ole kyennyt tulemaan raskaaksi tai siittämään lasta vuoden suojaamattoman seksin harrastamisen jälkeen. Hyvät uutiset ovat, että ashwagandhalla saattaa olla tälläkin alueella potentiaalia.

Kaksi tutkimusta, joista toinen on vuodelta 2009 ja toinen vuodelta 2010 viittaavat mahdollisiin parannuksiin siemennesteen laadussa Withania somnifera -jauheen nauttimisen seurauksena. Molemmissa tutkimuksissa tutustuttiin vaikutuksiin terveillä hedelmällisillä miehillä (kontrolliryhmä) sekä miehillä, jotka osallistuivat lapsettomuustutkimuksiin.[8],[9]

Tutkimukset osoittavat rohkaisevia tuloksia. Hedelmällisyys on kuitenkin hyvin monimutkainen asia, ja siihen liittyy lukemattomia vaikuttavia tekijöitä, jotka täytyy ottaa huomioon.

Ashwagandha ja urheilusuorituskyky

Vielä yksi tutkijoiden mielenkiinnon kohteena oleva asia on ashwagandhan vaikutukset tekijöihin, kuten lihasaktiivisuuteen, lihasvahvuuteen ja kestävyyteen.

Vuoden 2012 ICMR Advanced Centre for Reverse Pharmacology in Traditional Medicinen teettämässä tutkimuksessa tutkijat annostelivat ashwagandha-uutetta 18 terveelle vapaaehtoiselle kirjaten vaikutukset puristusvoimaan, reisilihasten voimaan sekä selän ojentajalihaksen voimaan. He tarkkailivat myös rasituksen sietoa (kestävyyttä) käyttäen kuntopyöriä.[10]

Tutkimuksessa tultiin siihen lopputulemaan, että "lihasaktiivisuuden voiman lisääntyminen oli merkittävä" ja että "kokonaisrasvaprosentti vaikutti yleisesti alenevan". Kuitenkin erityisen mielenkiintoinen tutkimustulos oli osallistujien toleranssi ashwagandhaan. Vain yksi osallistuja koki ei-toivottuja sivuvaikutuksia, kun taas muut itse asiassa kokivat hyötyjä, raportoiden parannuksista niin unenlaadussa, seksuaalisessa halukkuudessa kuin ruokahalussakin.

Tietenkään näitä tuloksia ei voida yksinomaan pitää ashwagandhan aikaansaannoksina. Siitä huolimatta tutkimus osoittaa, että yhteys on lisätutustumisen arvoinen.

Mitä sivuvaikutuksia ashwagandhalla on?

Ashwagandha vaikuttaa onneksi olevan hyvin siedetty ihmisten käytössä ja tähän mennessä siitä on raportoitu vain lieviä sivuvaikutuksia (vatsavaivoja, pahoinvointia ja uneliaisuutta). Ottaen kuitenkin huomioon olemassa olevien tutkimusten rajallisuuden, tulisi yrtin käytön aloittamisesta keskustella aina lääkärin tai terveydenalan ammattilaisen kanssa, jotta voit saada omaan tilanteeseesi sopivia neuvoja.

On myös tarpeen huomauttaa, ettei ashwagandhaa suositella raskaana oleville tai imettäville henkilöille, autoimmuunisairaudesta kärsiville tai kellekään, joka käyttää kilpirauhaslääkitystä. Vaikka kasvi ei välttämättä aiheutakaan ongelmia, emme yksinkertaisesti tiedä tarpeeksi sen toimintamekanismeista, ja varovainen lähestymistapa kannattaa aina.

Lopuksi täytyy vielä mainita, että monetkaan yrttilisäravinteet eivät ole säädeltyjä, joten sinun tulisi aina ostaa ashwagandha-lisäravinteesi luotettavalta valmistajalta. Kuten pian käymme läpi, käytetään ashwagandhaa usein tuotteissa, joissa on myös muita luonnollisia yhdisteitä, joten on ensiarvoisen tärkeää tietää, mitä lisäravinteesi sisältävät.

Kuinka nauttia ashwagandhaa

Monien muiden luonnosta peräisin olevien uutteiden tapaan ei meillä ole myöskään selkeitä annostelusuosituksia ashwagandhaa koskien. Kuitenkin pienellä annoksella aloittaminen on paras menetelmä. Voit sen jälkeen pikku hiljaa lisätä annostusta, kunnes saavutat tuotteen valmistajan ohjeistuksessa kerrotun määrän.

Mitä ashwagandhan nauttimiseen tulee, on tarjolla onneksi monia erilaisia vaihtoehtoja. Yleisin on ashwagandha-juurijauhe, mutta markkinoilta löytyy myös seuraavia tuotteita:

• ashwagandha-tee
• ashwagandha-tabletit ja -kapselit
• ashwagandha-öljy
• ashwagandha-tahna (hiuksille).

Kullakin vaihtoehdolla on ainutlaatuiset hyötynsä ja miinuspuolensa, joten on tärkeää pohtia näitä tekijöitä omat hyvinvointitavoitteesi mielessä pitäen. Esimerkiksi ashwagandha-tee sopii käytettäväksi ennen nukkumaanmenoa, sillä se sisältää yleensä matalamman pitoisuuden yrttiä. Toisaalta ashwagandha-tabletit ja -kapselit taas tyypillisesti sisältävät tiivistettyä uutetta, mikä tekee niistä paremmin sopivia päivittäiseen käyttöön osana jo olemassa olevaa lisäravinnerutiinia.

Onneksemme ashwagandhasta on raportoitu van muutamia sivuvaikutuksia, ja voit rauhassa tutustua eri vaihtoehtoihin löytääksesi itsellesi sopivan. Muista vain aloittaa pienellä annoksella ja pikku hiljaa, ja jos jokin pohdituttaa sinua, keskustella lääkärisi kanssa saadaksesi omaan tilanteeseesi sopivia neuvoja.

Ashwagandha osana monia ainesosia sisältäviä koostumuksia

Eräs kätevä tapa nauttia ashwagandhaa on osana monia ainesosia sisältäviä lisäravinnekoostumuksia. Tiivistetty ashwagandha-uute on helppo yhdistää muiden kasviperäisten ainesosien, vitamiinien ja mineraalien kanssa.

Me Cibdolilla olemme tehneet juuri tämän Stress Assist- ja Body Energizer -tuotteidemme kohdalla. Molemmat niistä sisältävät ashwagandha-uutetta sekä laajan valikoiman luonnonmukaisia yhdisteitä, vitamiineja ja mineraaleja. Nämä yhdessä tukevat kehoa sisältäpäin edistäen erityisesti tiettyjä hyvinvoinnin osa-alueita.

Ashwagandha: onko sen käyttö turvallista?

Olemme käyneet läpi valtavan määrän tietoa, joten kertaamme hieman, mitä tiedämme ashwagandhasta. Ensinnäkin yrtti on kotoperäinen osissa Intiaa ja näyttelee tärkeää roolia perinteisessä lääkintäopissa, ayurvedassa.

Kasvien juurien sisältämä withanolidien runsas määrä tekee ashwagandhasta tärkeän osan terveyttä edistäviä yrttijuomia. Nämä bioaktiiviset yhdisteet toimivat adaptogeeneinä, mahdollisesti tukien lukuisia tärkeitä kehomme toimintoja.

Ashwagandhaa on markkinoilla hyvin tarjolla, ja sen yleisimmät muodot ovat jauhe, kapselit ja tee. Se vaikuttaa olevan hyvin siedettyä ja siihen on liitetty vain muutamia raportoituja sivuvaikutuksia. Se voi kuitenkin häiritä tiettyjen lääkkeiden toimintaa, joten asiasta on tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen käytön aloittamista.

Ja lopuksi, tutkimustulosten perusteella ashwagandha vaikuttaisi sisältävän runsaasti potentiaalia. Suurimmat tutkimusten rajoitteet ovat olleet pienet otoskoot ja selkeiden annosteluohjeiden puute. Tästä huolimatta, ja ottaen huomioon, että hankit ashwagandha-lisäravinteesi luotettavalta valmistajalta, emme juurikaan keksi syitä sille, miksei yrtille voisi antaa mahdollisuutta, kunhan se tukee hyvinvointitavoitteitasi.

Oletko valmis tutustumaan ashwagandhan valtaisaan potentiaaliin? Tutustu Cibdol-kaupan kattavaan valikoimaan luonnonmukaisia hyvinvointilisäravinteita. Tai lukeaksesi lisää adaptogeeneistä ja kehon reaktiosta stressiin, vieraile Opetusosiossamme.

Lähteet

[1] Singh N, Bhalla M, de Jager P, Gilca M. An overview on ashwagandha: A rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. African journal of traditional, complementary, and alternative medicines : AJTCAM. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/. Julkaistu vuonna 2011. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[2] R; VPKKGK. Rasayanas: Evidence for the concept of prevention of diseases. The American journal of Chinese medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12067090/. Julkaistu vuonna 2002. Sivustolla vierailtu 30. elokuuta 2022. [Lähde]

[3] White PT, Subramanian C, Motiwala HF, Cohen MS. Natural Withanolides in the treatment of chronic diseases. Advances in experimental medicine and biology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7121644/. Julkaistu vuonna 2016. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[4] R; LALSSJMHK. An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract: A randomised, double-blind, placebo-controlled study. Medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31517876/. Julkaistu vuonna 2019. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[5] Kaushik MK;Kaul SC;Wadhwa R;Yanagisawa M;Urade Y; M. Triethylene glycol, an active component of Ashwagandha (Withania Somnifera) leaves, is responsible for sleep induction. PloS one. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28207892/. Julkaistu vuonna 2017. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[6] Langade D;Kanchi S;Salve J;Debnath K;Ambegaokar D; D. Efficacy and safety of ashwagandha (Withania somnifera) root extract in insomnia and anxiety: A double-blind, randomised, placebo-controlled study. Cureus. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31728244/. Julkaistu vuonna 2019. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[7] S; CDBSB. Efficacy and safety of ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) root extract in improving memory and cognitive functions. Journal of dietary supplements. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28471731/. Julkaistu vuonna 2017. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[8] Mahdi AA;Shukla KK;Ahmad MK;Rajender S;Shankhwar SN;Singh V;Dalela D; A. Withania somnifera improves semen quality in stress-related male fertility. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19789214/. Julkaistu vuonna 2009. Sivustolla vierailtu 7. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[9] Ahmad MK;Mahdi AA;Shukla KK;Islam N;Rajender S;Madhukar D;Shankhwar SN;Ahmad S; M. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertility and sterility. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/. Julkaistu vuonna 2010. Sivustolla vierailtu 7. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[10] Raut AA;Rege NN;Tadvi FM;Solanki PV;Kene KR;Shirolkar SG;Pandey SN;Vaidya RA;Vaidya AB; A. Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania Somnifera) in Healthy Volunteers. Journal of Ayurveda and integrative medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23125505/. Julkaistu vuonna 2012. Sivustolla vierailtu 7. heinäkuuta 2022. [Lähde]

Lähteet

[1] Singh N, Bhalla M, de Jager P, Gilca M. An overview on ashwagandha: A rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. African journal of traditional, complementary, and alternative medicines : AJTCAM. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/. Julkaistu vuonna 2011. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[2] R; VPKKGK. Rasayanas: Evidence for the concept of prevention of diseases. The American journal of Chinese medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12067090/. Julkaistu vuonna 2002. Sivustolla vierailtu 30. elokuuta 2022. [Lähde]

[3] White PT, Subramanian C, Motiwala HF, Cohen MS. Natural Withanolides in the treatment of chronic diseases. Advances in experimental medicine and biology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7121644/. Julkaistu vuonna 2016. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[4] R; LALSSJMHK. An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract: A randomised, double-blind, placebo-controlled study. Medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31517876/. Julkaistu vuonna 2019. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[5] Kaushik MK;Kaul SC;Wadhwa R;Yanagisawa M;Urade Y; M. Triethylene glycol, an active component of Ashwagandha (Withania Somnifera) leaves, is responsible for sleep induction. PloS one. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28207892/. Julkaistu vuonna 2017. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[6] Langade D;Kanchi S;Salve J;Debnath K;Ambegaokar D; D. Efficacy and safety of ashwagandha (Withania somnifera) root extract in insomnia and anxiety: A double-blind, randomised, placebo-controlled study. Cureus. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31728244/. Julkaistu vuonna 2019. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[7] S; CDBSB. Efficacy and safety of ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) root extract in improving memory and cognitive functions. Journal of dietary supplements. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28471731/. Julkaistu vuonna 2017. Sivustolla vierailtu 6. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[8] Mahdi AA;Shukla KK;Ahmad MK;Rajender S;Shankhwar SN;Singh V;Dalela D; A. Withania somnifera improves semen quality in stress-related male fertility. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19789214/. Julkaistu vuonna 2009. Sivustolla vierailtu 7. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[9] Ahmad MK;Mahdi AA;Shukla KK;Islam N;Rajender S;Madhukar D;Shankhwar SN;Ahmad S; M. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertility and sterility. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/. Julkaistu vuonna 2010. Sivustolla vierailtu 7. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[10] Raut AA;Rege NN;Tadvi FM;Solanki PV;Kene KR;Shirolkar SG;Pandey SN;Vaidya RA;Vaidya AB; A. Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania Somnifera) in Healthy Volunteers. Journal of Ayurveda and integrative medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23125505/. Julkaistu vuonna 2012. Sivustolla vierailtu 7. heinäkuuta 2022. [Lähde]

Tuotehaku