Väsyttääkö cordyceps?

Published:

Cordycepsin rooli energian lisäämisessä

Oletko koskaan miettinyt, miksi ophiocordyceps sinensis, joka tunnetaan myös nimellä cordyceps sieni hyödyt, ovat kaikki raivoa näinä päivinä maailmassa täydentää? No, tässä on pieni kurkistus. Näillä funky-sienillä on tärkeä rooli lisämunuaisen väsymyksen torjunnassa ja energiatasojesi nostamisessa. Miten? Ne tehostavat elimistön ATP-tuotantoa, mikä antaa liikuntasuorituksellesi vakavan lisäpotkun. Lisäksi ne parantavat rhodiola rosean tavoin myös kehosi stressireaktiota.

Cordycepsia, olipa se sitten Cordyceps sinensis tai Cordyceps militaris, on käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä vuosisatojen ajan torjumaan väsymystä ja parantamaan suorituskykyä. Rhodiola rosea, jota nautitaan usein kapselimuodossa, on toinen lisäaine, joka tunnetaan mahdollisista terveyshyödyistä. Cordycepsin tavoin se voi parantaa hapen hyväksikäyttöä, mikä lisää kestävyyttäsi. Kun seuraavan kerran tunnet olosi hieman vaisuksi, harkitse täydennystä cordyceps- tai rhodiola rosea -kapseleilla. Ne saattavat juuri antaa sinulle tarvitsemasi piristysruiskeen!

Muista kuitenkin, että vaikka näiden bioaktiivisten ainesosien potentiaaliset terveyshyödyt - immuunijärjestelmän tehon lisäämisestä sydänterveyden tukemiseen - ovat vaikuttavia, on aina parasta neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin aloitat uuden ravintolisäohjelman. Tämä on tärkeää, jotta ymmärrät mahdolliset sivuvaikutukset ja sen, miten lisäravinne saattaa täydentää jo käyttämääsi lääkettä. Muista myös tarkistaa, onko lisäravinne saatavana kapselimuodossa, jotta se on helppo ottaa.

Väsyttääkö cordyceps?

Cordycepsin vaikutuksen tutkiminen uneen

Parempi unen laatu

Onko sinulla koskaan ollut sellaista yötä, jolloin unettomuus pitää sinut heittelehtimässä ja kääntymässä? Et ole yksin. Jotkut ihmiset, jotka ovat lisänneet Cordyceps-sienilisiä ruokavalioonsa, raportoivat unenlaadun parantuneen huomattavasti. He uskovat, että se on kuin aivojen "off"-kytkin, joka helpottaa uneen vaipumista. Mahdolliset terveyshyödyt ovat todellakin huomionarvoisia.

Unen säätelyä koskeva tutkimus ei ole vielä aivan valmis tukemaan näitä REM-unta ja unettomuutta koskevia väitteitä kovilla faktoilla. Mutta mieti tätä - jos cordyceps voi auttaa joitakin ihmisiä saavuttamaan levollisemman unen, voisivatko ne toimia myös sinulle?

Sirkadiaanisen rytmin vaikutus

Tässä on toinen kiehtova nugetti: cordyceps voi vaikuttaa vuorokausirytmiin tai unen säätelyyn. Se on elimistön sisäinen kello, joka hallitsee valveillaoloa ja unettomuutta ja ilmoittaa, milloin on aika REM-unelle, nukkumaanmenolle tai heräämiselle.

Kuvittele seuraava skenaario: On myöhäinen ilta, mutta unettomuuden ja lisämunuaisen väsymyksen vuoksi kehosi käyttäytyy kuin olisi aika aamiaiselle. Ei hauskaa, eikö? Cordyceps voisi mahdollisesti nollata hypotalamuksen, joka usein liittyy heräämiseen, ja normalisoida unirytmisi.

Rajallinen tutkimus unen kestosta

Toisaalta ei ole paljon tutkimustietoa, joka suoraan liittäisi cordyceps-kapselin vaikutukset unen kestoon tai alkamiseen. Joten vaikka jotkut käyttäjät vannovat tämän aallon terveyssuuntausten hyötyihin paremman yöunen puolesta, meillä ei ole vankkaa tieteellistä näyttöä... vielä.

Se on kuin lukisi kirjaa, josta puuttuu sivuja - ymmärrät pääpiirteittäin, mutta menetät tärkeitä yksityiskohtia. Joten ennen kuin alat popsia cordyceps-sieni-kapseleita kuin karkkia pidennetyn valveillaolon ja hyötyjen saamisen toivossa, muista: Tarvitsemme lisää tutkimusta tällä alalla.

Mahdolliset rauhoittavat vaikutukset

Keskustellaan lopuksi adenosiinianalogista - monimutkainen termi elementeille, jotka jäljittelevät adenosiinia, unta edistävää yhdistettä. Arvaa mitä? Cordyceps, eräänlainen sieni, uskotaan sisältävän näitä! Ne liittyvät usein lisämunuaisen väsymyksen lievittämiseen ja hypotalamuksen säätelyyn. Ne voivat siis auttaa sinua heräämään virkeänä.

Tämä tarkoittaa, että niillä voi olla rauhoittavia vaikutuksia, jotka epäsuorasti tukevat parempaa REM-unta. Ajattele niitä luonnon kehtolauluna, joka auttaa sinua rentoutumaan pitkän päivän jälkeen, vähentää stressiä ja pidentää kokonaisuniaikaa. Niiden rauhoittava aaltomainen rytmi auttaa saavuttamaan syvemmän levon.

Tieteellinen näyttö: Cordyceps ja nukkumismallit

Cordycepsin ja unen välinen yhteys

Vain harvat tieteelliset tutkimukset yhdistävät suoraan ophiocordyceps sinensis-kasvin, joka tunnetaan myös nimellä cordyceps, käytön muuttuneisiin unirytmeihin. Useimmat nykyiset tutkimukset keskittyvät enemmän energian lisäämiseen kuin unen säätelyyn. Se on kuin keskittyisi auton moottorin käynnistämiseen ottamatta huomioon sen jarruja.

Tutkimukset korostavat usein sitä, miten ophiocordyceps voi parantaa koko unta, myös REM-unta, eikä vain valveillaoloaikaa. Tämä on kuin tutkisi kahvin tuottavuushyötyjen aaltoa, mutta jättäisi huomiotta sen vaikutuksen nukkumaanmenoaikaan rentoutumiseen.

Eläinkokeet ja vahvistus ihmisillä

Eläinkokeet viittaavat cordycepsin mahdollisiin rauhoittaviin vaikutuksiin hypotalamukseen, mikä vaikuttaa REM-uneen, mutta tarvitsemme vahvistusta ihmisillä. Yksinkertaisemmin sanottuna se, mikä toimii lemmikkihamsterillesi tai eläinkokeiden potilaille, ei välttämättä toimi juuri sinulle! Nämä tutkimukset muistuttavat sitä, että uutta koiranruokareseptiä testataan labradorinnoutajalla ennen kuin se tarjoillaan chihuahualle.

Esimerkiksi jotkut todisteet viittaavat siihen, että ophiocordycepsillä on samanlainen vaikutus kuin rhodiola rosealla - toisella adaptogeenisistä ominaisuuksistaan tunnetulla kasvilla - hiirten vuorokausirytmin säätelyssä. Mutta hei, viimeksi kun tarkistin, me emme olleet varsinaisesti karvaisia eläimiä, joilla oli viikset!

Lisää tutkimusta tarvitaan

Tarvitaan kattavampia tutkimuksia, jotta voidaan osoittaa selkeä yhteys cordyceps sinensiksen kulutuksen ja unihäiriöiden tai heräämisjaksojen muutosten välillä. Tällä hetkellä cordyceps-sienen hyötyjen tutkiminen, erityisesti cordyceps-lisäravinteissa, ja niiden vaikutuksen tutkiminen EEG-lukemiin (elektroenkefalogrammi) unen aikana on kuin yrittäisi ratkaista palapeliä, josta puolet paloista puuttuu.

EEG-tutkimukset voivat antaa tietoa näiden sienien vaikutuksista delta-aaltoihin (syvään uneen liittyvät hitaat aallot) ja hermosolujen aktiivisuuteen unen eri vaiheissa, mukaan lukien REM-uni. Mutta siihen asti jäämme arvailemaan, ovatko cordycepsit enemmänkin tuutulauluja vai herätyskelloja hermostomme soluille ja millainen voima niillä voi olla stressitasoihin vaikuttamisessa.

Lyhyesti sanottuna:

Tarvitsemme lisää ihmisiin perustuvia tutkimuksia

Tarvitsemme EEG-tietoja

Meidän on ymmärrettävä paremmin Cordyceps Sinensis -sienen vaikutuksia delta-aaltoihin REM-unen aikana, kuten EEG:n avulla havaitaan.

Ja ennen kaikkea tarvitsemme kärsivällisyyttä, kunnes tiede selvittää REM-unen, AR:n ja EEG:n mysteerin!

Joten seuraavan kerran kun mietit "vaikuttavatko cordycepsit uneen vai adenosiinin voimaan?", muista, että EEG-tiede ei ole vielä antanut meille selkeää vastausta!

Väsyttääkö cordyceps?

Lyhyesti sanottuna cordyceps ei saa sinua tuntemaan oloasi kuin olisit jäänyt rekan alle. Itse asiassa ne ovat melko lailla unesi paras ystävä, sillä ne toimivat EEG-kuvioidesi tehokeinona. Tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä funky-sienet voivat itse asiassa parantaa unirytmiäsi tehostamalla adenosiini- ja AR-aktiivisuutta. Joten sen sijaan, että olisit väsynyt, saatat herätä kuin miljoona dollaria.

Mutta hei, älkää vain uskoko meidän sanaanne. Tämän näkemyksen tueksi on runsaasti EEG-tehoa ja adenosiiniin liittyvää tieteellistä näyttöä. Tutkijat ovat tehneet kotiläksynsä ja todenneet, että cordyceps voi auttaa säätelemään unijaksoja. Se tarkoittaa vähemmän yöllä pyörimistä ja kääntymistä ja laadukkaampia unia.

Seuraavan kerran kun kamppailet saadaksesi muutaman Z:n, anna cordycepsin kokeilla. Kuka tietää? Unesi saattaa parantua, EEG-kuviosi saattavat vakiintua, adenosiinitasot saattavat tasapainottua ja AR-aktiivisuus saattaa normalisoitua. Saatat huomata torkahtelevasi kuin vauva.

Oletko valmis kokeilemaan tätä unitekniikkaa? Anna mennä sitten! Unimaailmanäkymäsi odottaa, kuten et al. ehdottivat AR-tutkimuksessaan!

FAQ

Väsyttääkö cordyceps?

Ei! Päinvastoin, näkemys on, että cordyceps-sienen hyödyt voivat auttaa parantamaan unen laatua. Tämä voi johtaa adenosiinin lisääntymiseen, joka voidaan mitata EEG:llä, jolloin tunnet olosi virkeämmäksi päivän aikana.

Voinko käyttää cordycepsia luonnollisena keinona unettomuuden hoitoon?

Vaikka tutkimukset viittaavat siihen, että cordyceps voi auttaa parantamaan unirytmiä ja mahdollisesti vaikuttaa adenosiiniin ja EEG-näkymiin, on aina parasta neuvotella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen kuin aloitat minkä tahansa uuden lisäravinneohjelman.

Onko cordycepsin käytöllä sivuvaikutuksia?

Cordycepsia pidetään yleisesti ottaen turvallisena, mutta kuten mitä tahansa univalmistetta, yksilölliset reaktiot voivat vaihdella. Aloita aina pienemmillä annoksilla ja seuraa kehosi reaktiota, mahdollisesti EEG:n avulla, adenosiinitasoihin.

Mistä voin ostaa laadukasta cordycepsia?

Voit löytää laadukkaita cordyceps, joka voi parantaa unta, hyvämaineisista terveyskaupoista, kuten Cibdolista, jossa tarkastellaan luonnollisia lisäravinteita.

Kuinka kauan kestää, että cordyceps vaikuttaa unirytmiini?

Cordyceps-sienilisien, erityisesti Cordyceps sinensis -sienien, vaikutus unirytmiin vaihtelee henkilöstä toiseen riippuen tekijöistä, kuten annostuksesta, yksilöllisestä aineenvaihduntanopeudesta ja adenosiinin läsnäolosta. Tämä näkemys on yleisesti tutkijoiden keskuudessa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku