Tutustuminen kurkuma : terveyshyödyt, käyttötarkoitukset ja varotoimet

Published:

Kurkumaa, Curcuma longa -kasvista saatua voimakasta lääkekasvia, on käytetty jo vuosia ayurvedisessa lääketieteessä erilaisten lääketieteellisten ongelmien hoitoon. Tämä kultainen mauste ei ole pelkästään maultaan rikas, vaan sillä on myös lukuisia terveyshyötyjä, jotka johtuvat sen aktiivisesta ainesosasta kurkumiinista.

Tässä blogikirjoituksessa perehdymme kurkuman alkuperään ja ominaisuuksiin sekä sen viljelyvaatimuksiin ja ravitsemukselliseen koostumukseen. Tässä artikkelissa tutkitaan kurkumajauheen ja -uutteiden moninaisia etuja, mukaan lukien niiden potentiaalia lievittää niveltulehduskipua, mahdollisesti hyödyntää syöpähoidossa ja auttaa verensokerin säätelyssä.

Lisäksi keskustelemme siitä, miten kurkuma voi auttaa ruoansulatusta ja samalla korostamme varotoimia, kun sitä käytetään suuria määriä. Odottavien äitien tulisi olla erityisen tarkkaavaisia, kun käsittelemme kurkuma-lisäravinteiden raskauteen liittyviä näkökohtia. Lopuksi opit kurkuman ainutlaatuisesta makuprofiilista ja saat suosituksia kulutusmenetelmistä, mukaan lukien päivittäiset annosteluohjeet ja miten tehdä rauhoittava kupillinen kurkumateetä.

Kuten minkä tahansa lisäravinteen tai luonnonlääkkeen kohdalla, on tärkeää olla tietoinen mahdollisista lääkkeiden yhteisvaikutuksista ja sivuvaikutuksista; siksi olemme omistaneet osan, jossa käsitellään lääkkeitä, jotka voivat olla ristiriidassa kurkuman saannin kanssa, sekä joidenkin käyttäjien kokemia yleisiä sivuvaikutuksia.

Turmeric

Kurkuman alkuperä ja ominaisuudet

Kurkuma on Aasiasta ja Keski-Amerikasta kotoisin oleva pitkä kasvi, joka kuuluu inkiväärisukuisiin kasveihin, ja sitä on käytetty vuosisatojen ajan ayurvedisessa lääketieteessä. Kurkuman juurakosta löytyvä keltainen yhdiste kurkumiini on sen bioaktiivinen komponentti, joka tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta.

Viljelyvaatimukset optimaalista kasvua varten

Curcuma longa -kasvi viihtyy parhaiten lämpimässä, kosteassa ilmastossa, jossa maaperä on hyvin ojitettua. Se vaatii 20-30 °C:n lämpötilan ja vähintään 1500 mm:n vuotuisen sademäärän (lähde). Kurkuman juurakot istutetaan keväällä tai kesällä noin 5 cm:n syvyyteen maan pinnan alle.

Kurkuman ravitsemuksellinen koostumus

 • Kurkumajauhe: Se on valmistettu kuivatuista ja jauhetuista kurkuman juurakoista, ja se sisältää noin 3 painoprosenttia kurkumiinia (lähde).
 • Kurkumauutteet: Nämä tiivistetyt muodot sisältävät suurempia määriä kurkuminoideja - jopa 95 % - ja tarjoavat voimakkaampia antioksidanttivaikutuksia kuin tavallinen kurkumajauhe (lähde).
 • Aktiivinen ainesosa: Kurkuma: Kurkumiini, kurkuman ensisijainen bioaktiivinen yhdiste, on vastuussa sen lääkinnällisistä ominaisuuksista ja elinvoimaisesta keltaisesta väristä.
 • Vitamiinit ja kivennäisaineet: Kurkuma sisältää pieniä määriä C- ja E-vitamiinia sekä rautaa, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä(lähde). Määrät eivät kuitenkaan ole niin merkittäviä, että ne vaikuttaisivat merkittävästi päivittäiseen ravintotarpeeseen.

Kurkuman antioksidanttiset ja anti-inflammatoriset ominaisuudet tekevät siitä toivottavan valinnan niille, jotka haluavat vähentää luonnollisesti erilaisten vaivojen aiheuttamaa kipua, mukaan lukien niveltulehdus, joka johtuu niveltulehduksesta tai syöpähoidon sivuvaikutuksista. Nämä ominaisuudet tekevät siitä suositun valinnan niiden keskuudessa, jotka etsivät luonnollista kivunlievitystä erilaisista terveysongelmista, kuten niveltulehduksen aiheuttamasta niveltulehduksesta tai syöpähoidon sivuvaikutuksista. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet lupaavia tuloksia kurkuman tehokkuudesta kivunlievittäjänä, kun sitä käytetään joko yksinään tai yhdessä muiden lääkekasvien kanssa(lähde). Kun tämän monipuolisen kasvin mahdollisia hyötyjä tutkitaan yhä enemmän, käy yhä selvemmäksi, miksi kurkumalla on arvostettu asema perinteisessä ayurvedisessa lääketieteessä.

Kurkumaa on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä lääketieteessä, ja sen viljelyvaatimuksia on tärkeää ymmärtää, kun yrität maksimoida tämän juuren ravitsemukselliset hyödyt. Kurkuman tarjoamien mahdollisten terveyshyötyjen ymmärtäminen on olennainen osa kurkuman hyödyntämistä lisäaineena tai lääkkeenä.

Kurkuman terveysvaikutukset

Kurkuma, voimakas antioksidantti ja tulehdusta ehkäisevä aine, tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä. Sen aktiivinen yhdiste, kurkumiini, on vastuussa monista näistä eduista.

Tehokkuus niveltulehduksen oireiden hoidossa

Yksi kurkuman merkittävimmistä eduista on sen kyky lievittää niveltulehdusoireisiin liittyvää kroonista kipua. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkumiinin anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat auttaa vähentämään niveltulehdusta ja turvotusta henkilöillä, jotka kärsivät nivelrikosta ja nivelreumasta. Journal of Medicinal Food -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että kurkumiini oli yhtä tehokas kuin ibuprofeeni vähentämään polven nivelrikkoa sairastavien potilaiden kipua.

Vaihtoehtoinen syövän hoitovaihtoehto

Niveltulehdukseen liittyvien vaikutusten lisäksi kurkumalla voi olla merkitystä myös syövän ehkäisyssä ja hoidossa. Kurkumiinin on todettu estävän erityyppisten syöpäsolujen, kuten rinta-, keuhko-, paksusuoli- ja eturauhassyövän, kasvua. Nutrients-lehdessä julkaistun katsauksen mukaan kurkumiini voi moduloida useita solujen signaalireittejä, jotka osallistuvat kasvainten kehittymiseen, ja samalla minimoida myrkyllisyyden normaaleille soluille.

Verensokeritason parannukset

Kurkumasta voi olla hyötyä myös diabeetikoille tai niille, joilla on riski sairastua diabetekseen. Kurkumiinin on todettu parantavan insuliiniherkkyyttä, glukoosinsietokykyä ja alentavan verensokeriarvoja estämällä maksan glukoneogeneesiä. Satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten meta-analyysissä havaittiin, että kurkumiinilisä alensi merkittävästi paastoverensokeria ja HbA1c-tasoja tyypin 2 diabetesta sairastavilla potilailla.

Health Benefits of Turmeric

Sydän- ja verisuoniterveyden edut

Kurkuman anti-inflammatoriset vaikutukset ulottuvat myös sydän- ja verisuoniterveyteen. Kurkumiinilisän on todettu parantavan verisuonten endoteelin toimintaa, joka on tärkeä tekijä sydänsairauksilta suojautumisessa, kuten osoitti tutkimus, jossa keski-ikäiset aikuiset kokivat merkittäviä parannuksia lumelääkettä saaneisiin verrattuna. Tutkimuksessa, johon osallistui keski-ikäisiä aikuisia, kurkumiinilisää käyttäneet osallistujat kokivat merkittäviä parannuksia endoteelin toiminnassa verrattuna lumelääkettä saaneisiin.

Kurkuman sisällyttäminen osaksi säännöllistä elämäntapaa voi tarjota lukuisia terveyshyötyjä sen antioksidanttisten ja anti-inflammatoristen ominaisuuksien ansiosta. On kuitenkin ratkaisevan tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ennen kuin aloitat minkä tahansa uuden lisäravinneohjelman, etenkin jos käytät lääkkeitä tai sinulla on olemassa olevia sairauksia.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan sen täyden tehokkuuden selvittämiseksi, kurkuma voi tarjota lukuisia terveyshyötyjä. Kurkuma voi myös auttaa ruoansulatusta ja tarjota muita mahdollisia lääketieteellisiä etuja tietyille henkilöille.

Otsake 3: ruoansulatuskanavan tuki ja muut lääkinnälliset käyttötarkoitukset

Kurkuma tunnetaan paitsi tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksistaan myös tehokkaana ruoansulatuskanavan apuna. Kurkuman vaikuttava aine, kurkumiini, stimuloi mahahapon tuotantoa mahalaukussa, mikä voi parantaa ruoansulatusta. Suurten kurkumamäärien nauttimisessa on kuitenkin oltava varovainen, sillä se voi aiheuttaa haittavaikutuksia.

Rooli ruoansulatuksen edistämisessä

Kurkumassa olevan bioaktiivisen kurkumiinin on osoitettu edistävän ruoansulatusta lisäämällä sapen tuotantoa maksassa ja stimuloimalla sappirakon supistumista. Tämä prosessi auttaa hajottamaan rasvoja tehokkaammin ja ehkäisemään ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten turvotusta ja ruoansulatushäiriöitä. Kurkuman bioaktiiviset komponentit voivat auttaa ylläpitämään terveellistä suolistoympäristöä estämällä ei-toivottujen mikro-organismien kasvua ja edistämällä samalla suotuisia bakteerikolonioita, kuten Lactobacillus -lajeja.

Varotoimenpiteet suuria määriä nautittaessa

Vaikka kohtuullisen kurkumamäärän sisällyttäminen ruokavalioon tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä, liiallinen käyttö voi aiheuttaa joitakin haittavaikutuksia. Tämän mausteen liiallinen saanti voi mahdollisesti lisätä vatsan happamuutta, mikä voi aiheuttaa närästystä tai gastriittioireita herkillä henkilöillä. Lisäksi suuret annokset voivat pahentaa olemassa olevia munuaiskiviä kasvin juurakkorakenteessa olevan oksalaattipitoisuuden vuoksi.

Sen lisäksi, että kurkuma toimii ruoansulatuskanavan apuna, sillä on useita muita lääkinnällisiä sovelluksia, jotka ulottuvat ruoansulatuskanavan ongelmien ratkaisemista laajemmalle:

 • Dyspepsia: Kurkuma-valmisteita on käytetty tehokkaasti dyspepsian (ruoansulatushäiriöiden) oireiden hoitoon, jotka johtuvat heikentyneestä mahalaukun tyhjenemisestä tai epänormaaleista vatsalihasten supistuksista.
 • Epigastrinen kipu: Kurkumiinin anti-inflammatoriset ja analgeettiset ominaisuudet voivat auttaa lievittämään gastriitin, mahahaavan tai gastroesofageaalisen refluksitaudin (GERD) aiheuttamaa epigastrista kipua.
 • Ihosairaudet: Kurkumapastan paikallista käyttöä on perinteisesti käytetty erilaisten ihosairauksien, kuten ekseeman, psoriasiksen ja aknen hoitoon sen antimikrobisten ja tulehdusta ehkäisevien vaikutusten vuoksi.
 • Haavat: Kurkumiinin antioksidanttiset ominaisuudet edistävät haavojen paranemista vähentämällä tulehdusta ja hapetusstressiä vammakohdassa. Molecules-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että paikallisesti käytettävät kurkumiinivalmisteet nopeuttivat haavan sulkeutumista eläinmalleissa.
 • Maksaolosuhteet: Kurkuma on osoittautunut lupaavaksi maksasairauksien, kuten ei-alkoholisten rasvamaksasairauksien (NAFLD) ja kirroosin, hoidossa vähentämällä tulehdustasoja maksakudoksessa.

Kurkuman sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniin voi tarjota lukuisia terveyshyötyjä; on kuitenkin tärkeää kuulla terveydenhuollon ammattilaista ennen merkittävien ruokavaliomuutosten tekemistä tai lisäravinteiden ottamista mahdollisten sivuvaikutusten tai lääkkeiden yhteisvaikutusten välttämiseksi.

Kurkumaa, monikäyttöistä maustetta, voidaan käyttää tukemaan ruoansulatuskanavan hyvinvointia, mutta sitä on aina nautittava varoen, kun sitä käytetään suurina annoksina. Raskauteen liittyvät näkökohdat ovat tärkeä tekijä, joka on otettava huomioon, kun käytetään kurkuma-lisäravinteita.

Raskaus Harkintoja kurkuma lisäravinteet

Vaikka kurkuma tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä, on tärkeää, että raskaana olevat naiset ovat varovaisia harkitessaan kurkuma-valmisteiden käyttöä. Tämä johtuu siitä, että tietyt kurkumassa olevat yhdisteet voivat aiheuttaa verenohennuskomplikaatioita raskauden aikana. Tämän vuoksi on edelleen ratkaisevan tärkeää, että henkilöt, jotka harkitsevat kurkuman lisäämistä ruokavalioonsa, neuvottelevat terveydenhuollon ammattilaisten kanssa mahdollisista lääkkeiden yhteisvaikutuksista ja haittavaikutuksista.

Riskit liittyvät kurkuma kulutus raskauden aikana

 • Verenohennusvaikutukset: Kurkumalla on todettu olevan verihiutaleiden muodostumista estäviä ominaisuuksia, jotka voivat lisätä verenvuotoriskiä raskauden aikana. Tämä voi johtaa komplikaatioihin, kuten ennenaikaiseen synnytykseen tai keskenmenoon(lähde).
 • Kohdun supistukset: Joidenkin tutkimusten mukaan suurten kurkumamäärien nauttiminen saattaa stimuloida kohdun supistuksia ja mahdollisesti aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen(lähde). Raskaana olevien naisten on tärkeää välttää kaikkia aineita, jotka voivat laukaista ennenaikaisen synnytyksen.
 • Allergiset reaktiot: Kurkumavalmisteiden käytön jälkeen voi joillakin ihmisillä esiintyä allergisia reaktioita, vaikka ne ovatkin harvinaisia. Oireita ovat ihottuma, nokkosihottuma tai hengitysvaikeudet(lähde). Raskaana olevien naisten tulisi olla varovaisia ottaessaan uusia ravintolisiä ruokavalioonsa.

Talking To Your Healthcare Provider About Turmeric

Keskusteleminen terveydenhuollon tarjoajan kanssa kurkumasta

Ennen kuin otat kurkuma-valmisteita ruokavalioosi raskauden aikana, on tärkeää keskustella mahdollisista riskeistä ja hyödyistä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Ennen kuin päätät, onko kurkuma sinulle turvallista raskauden aikana, on tärkeää keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa sairaushistoriastasi, nykyisistä lääkkeistäsi ja mahdollisista ennestään olevista sairauksista.

Vaihtoehtoja kurkuma lisäravinteet raskauden aikana

Jos kurkuma-valmisteiden käyttöä raskaana ollessa ei suositella, on olemassa vaihtoehtoisia tapoja nauttia sen terveyshyödyistä ilman komplikaatioiden vaaraa:

 1. Ruokavaliolähteet: Käytä pieniä määriä kurkumaa mausteena aterioissasi sen sijaan, että ottaisit väkeviä ravintolisiä. Näin voit hyötyä sen tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksista ilman liioittelua(lähde).
 2. Luonnolliset vaihtoehdot: Muut luonnolliset lääkkeet, kuten inkivääri tai omega-3-rasvahapot, voivat tarjota samanlaisia tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia ilman, että ne aiheuttavat riskejä raskauden aikana(lähde). Keskustele terveydenhuollon tarjoajan kanssa sopivista vaihtoehdoista.

Raskaana ollessa on viisasta neuvotella lääkärin kanssa ennen kurkuma-valmisteiden ottamista, koska niillä voi olla ei-toivottuja vaikutuksia syntymättömään lapseen. Kun olemme keskustelleet kurkuma-valmisteiden mahdollisista riskeistä raskauden aikana, tutkikaamme nyt sen ainutlaatuista makuprofiilia ja sitä, miten sitä voidaan käyttää kulinaarisen kokemuksen parantamiseen.

Kurkuman makuprofiili

Kurkuma, joka on perusruokaa eri keittiöissä, kuten intialaisissa ruokalajeissa, on tunnettu aromikkaista ominaisuuksistaan, jotka paitsi parantavat makua myös edistävät ruoansulatusta. Mausteen makua voidaan kuvata maanläheiseksi, lämpimäksi ja hieman katkeraksi, jossa on ripaus pippurisuutta. Tämä ainutlaatuinen makuprofiili tekee siitä erinomaisen lisän lukuisiin resepteihin.

Kurkuman kulinaariset käyttötarkoitukset

 • Keitot ja pataruoat: Lisää kurkumaa keittoihin ja pataruokiin, niin saat elinvoimaista väriä ja hienovaraista lämpöä.
 • Riisiruokia: Lisää kurkumaa riisipohjaisiin aterioihin, kuten biryaniin tai pilafiin, saadaksesi lisää syvyyttä makuun.
 • Sekalaiset vihannekset: Ripottele hieman kurkumaa paahdettujen tai paistettujen vihannesten päälle kohottamaan niiden makua.
 • Aamusmoothiet: Seosta ripaus kurkumaa suosikki hedelmäsmoothieesi antioksidanttien lisäämiseksi.

Tämän monipuolisen mausteen sisällyttäminen päivittäiseen ruokavalioosi voi tarjota lukuisia terveyshyötyjä ja lisätä samalla jännitystä aterioihisi. Jos haluat tutustua kurkuman kulinaarisiin sovelluksiin tarkemmin, tutustu näihin herkullisiin kurkumaresepteihin.

Vinkkejä kurkuman käytöstä ruoanlaitossa

 1. Maksimoidaksesi kurkumiinin - kurkumasta löytyvän bioaktiivisen yhdisteen, joka on vastuussa sen terveyshyödyistä - imeytymisen, voit yhdistää sen mustapippuriin. Mustapippurin sisältämä piperiini tehostaa kurkumiinin imeytymistä jopa 2000 %(lähde).
 2. Rasvaliukoinen kurkumiini imeytyy paremmin, kun se nautitaan terveellisen rasvan, kuten kookos- tai oliiviöljyn, kanssa.
 3. Kun käytät jauhettua kurkumajauhetta, on tärkeää säilyttää se ilmatiiviissä astiassa suojassa suoralta auringonvalolta, jotta sen teho ja maku säilyvät.

Kurkuma tee: Kurkuma: Maukas tapa nauttia sen eduista

Lämmin kuppi kurkumateetä ei ole vain lohduttavaa, vaan tarjoaa myös tämän kultaisen mausteen parantavia ominaisuuksia. Näin voit valmistaa oman teesi:

 1. Yhdistä kattilassa 2 kupillista vettä ja 1 tl tuoretta raastettua kurkumanjuurta (tai ½ tl jauhettua kurkumaa) ja kiehauta.
 2. Hauduta seosta 10 minuuttia ja siivilöi se sitten kuppiin.
 3. Lisää muita mausteita, kuten inkivääriä, kanelia tai mustapippuria maun ja imeytymisen parantamiseksi. Makeuta halutessasi hunajalla.

Kurkumalla on ainutlaatuinen ja monipuolinen maku, minkä vuoksi sitä käytetään usein erilaisissa kulinaarisissa luomuksissa. Siirrymme kohtaan Suositukset ja kulutusmenetelmät, ja tutkimme päivittäisiä annossuosituksia sekä kurkumateen valmistusta.

Suositukset ja kulutusmenetelmät

Kurkuma tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä, ja sen sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniin voi olla yksinkertaista ja nautinnollista. Suositeltu päivittäinen saantisuositus aikuisille on 400 - 600 mg puhdasta kurkumiinijauhetta kolme kertaa päivässä tai standardoituja uutteita, jotka sisältävät 95 % kurkuminoideja annosta kohti. On kuitenkin tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin aloitat minkä tahansa uuden täydennysohjelman.

Päivittäiset annostussuositukset

 • Puhdas kurkumiinijauhe: 600 mg kolme kertaa päivässä.
 • Standardoidut uutteet: Curcuminoidit: Valitse lisäravinteet, jotka sisältävät vähintään 95 % kurkuminoideja annosta kohti.

Lisäravinteiden lisäksi voit nauttia kurkuman parantavista ominaisuuksista myös lisäämällä sitä erilaisiin ruokiin, kuten keittoihin, smoothieihin ja riisiruokiin. Yksi suosittu tapa käyttää kurkumaa on valmistaa lämmin kuppi kurkumateetä, jossa käytetään tuoretta juurta tai jauhettua jauhetta, johon on sekoitettu muita mausteita, kuten inkivääriä, kanelia ja mustapippuria, jotta imeytyminen tehostuu.

How to Make Turmeric Tea

Miten tehdä kurkuma tee

 1. Kerää ainekset: 1-2 teelusikallista raastettua tai jauhettua kurkumaa, 1/2 teelusikallista raastettua tai jauhettua inkivääriä, 1/4 teelusikallista kanelitankoa tai jauhettua kanelia, ripaus mustapippuria, hunajaa tai haluamaasi makeutusainetta (valinnainen).
 2. Lisää kaikki ainekset hunajaa/makeutusainetta lukuun ottamatta pieneen kattilaan sekä kaksi kuppia vettä. Kiehauta seos maltillisella lämmöllä.
 3. Vähennä lämpöä ja anna hautua 10 minuuttia. Siivilöi tee kuppiin, makeuta maun mukaan ja nauti kurkuman terveysvaikutuksista.

Kurkuman sisällyttäminen elämäntapoihisi, olipa kyse sitten lisäravinteista tai sen lisäämisestä ruokiin, voi tarjota lukuisia terveyshyötyjä. Muista, että kunkin yksilön tarpeet voivat vaihdella; siksi on tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen uuden lisäravinneohjelman aloittamista.

Mahdolliset haittavaikutukset

Vaikka kurkuma on yleensä turvallista kohtuullisesti nautittuna, joillakin henkilöillä voi esiintyä haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, ripulia, närästystä tai munuaiskiviä, kun he käyttävät suuria määriä kurkumaa. Näiden riskien minimoimiseksi:

 • Aloita pienellä annoksella ja lisää sitä vähitellen ajan myötä.
 • Vältä ottamasta suositeltua suurempia annoksia neuvottelematta ensin terveydenhuollon tarjoajan kanssa.

Lisätietoja mahdollisista lääkkeiden yhteisvaikutuksista ja haittavaikutuksista saat WebMD:stä.

On tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin lisäät kurkumaa ruokavalioosi, sillä sillä voi olla kielteisiä yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden kanssa. Näin ollen on viisasta olla tietoinen mahdollisista riskeistä, jotka liittyvät kurkuman liialliseen kulutukseen. Tarkastellaan siis nyt kurkuman kulutuksen mahdollisia lääkeinteraktioita ja sivuvaikutuksia.

Mahdolliset lääkkeiden yhteisvaikutukset ja haittavaikutukset

Kurkumaa käytettäessä on tärkeää olla tietoinen mahdollisista lääkkeiden yhteisvaikutuksista ja haittavaikutuksista, joita voi esiintyä; siksi on suositeltavaa kuulla terveydenhuollon ammattilaista ennen lisäravinteiden lisäämistä ruokavalioon. Joillakin henkilöillä voi esiintyä haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, ripulia, närästystä tai munuaiskiviä, kun he käyttävät suuria määriä kurkumaa. Siksi on tärkeää kuulla terveydenhuollon ammattilaisia, ennen kuin lisäät kurkuma-lisäravinteita ruokavalioosi.

Lääkkeet, joita ei pitäisi ottaa kurkuman kanssa

Kurkuma voi olla negatiivisessa vuorovaikutuksessa tiettyjen lääkkeiden kanssa, koska sillä on verenohennusominaisuuksia ja se voi vaikuttaa lääkkeiden aineenvaihduntaan maksassa. Joitakin yleisiä lääkkeitä, joita ei tulisi ottaa kurkuman kanssa, ovat mm. seuraavat:

 • Verenohennuslääkkeet: (Coumadin), klopidogreeli (Plavix) ja aspiriini voivat lisätä verenvuotoriskiä, kun ne yhdistetään kurkuman verenohennusvaikutukseen. Keskustele lääkärin kanssa, jos käytät jotakin näistä lääkkeistä ennen kurkumavalmisteiden käyttöä.
 • Diabeteslääkitys: Kurkuman kyky alentaa verensokeria saattaa aiheuttaa hypoglykemiaa, jos sitä käytetään diabeteslääkkeiden, kuten insuliinin tai metformiinin, rinnalla. Tarkista aina terveydenhuollon tarjoajalta ennen näiden hoitojen yhdistämistä.
 • Gastroesofageaalisen refluksitaudin (GERD) lääkkeet: Koska kurkuma stimuloi mahahapon tuotantoa mahalaukussa, se voi pahentaa oireita niillä, jotka käyttävät protonipumpun estäjiä, kuten omepratsolia (Prilosec) tai H2-salpaajia, kuten ranitidiinia (Zantac). Keskustele lääkärin kanssa ennen kurkuman käyttöä yhdessä näiden lääkkeiden kanssa.

Yleiset haittavaikutukset

Kurkuma on yleensä turvallista monille ihmisille, mutta jotkut saattavat kuitenkin kokea haittavaikutuksia suurina annoksina. Joitakin yleisiä haittavaikutuksia ovat mm:

 • Pahoinvointi ja ripuli: Nämä ruoansulatuskanavan ongelmat voivat ilmetä, jos kulutat liikaa kurkumaa tai aloitat suurella annoksella liian nopeasti. Näiden oireiden välttämiseksi on parasta lisätä saantia vähitellen.
 • Närästys: Kurkuma stimuloi mahahapon tuotantoa, mikä voi joissakin tapauksissa aiheuttaa närästystä. Jos olet altis tälle tilalle, harkitse vaihtoehtoisten vaihtoehtojen pohtimista terveydenhuollon tarjoajan kanssa.
 • Munuaiskivet: Oksalaattipitoisuutensa vuoksi suuret kurkuma-annokset pitkällä aikavälillä voivat edistää munuaiskivien muodostumista. Niiden, joilla on aiemmin ollut munuaiskiviä, tulisi neuvotella lääkärin kanssa ennen kurkuman sisällyttämistä ruokavalioonsa.

Kurkuman sisällyttäminen elämäntapaan voi tuoda mahdollisia etuja, mutta on kuitenkin tärkeää olla tietoinen mahdollisista lääkkeiden yhteisvaikutuksista ja haittavaikutuksista, joita sen käytöstä voi aiheutua. Ota aina yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ennen lisäravinteiden lisäämistä tai merkittävien muutosten tekemistä ruokavalioosi turvallisuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi.

FAQs in Relation to Turmeric

Usein kysytyt kysymykset kurkumaan liittyen

Onko mitään todisteita siitä, että kurkuma toimii?

Kyllä, lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet kurkuman mahdolliset terveysvaikutukset. Sen aktiivisella yhdisteellä, kurkumiinilla, on todettu olevan tulehdusta ehkäiseviä, antioksidanttisia ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta, jotta voidaan täysin ymmärtää sen tehokkuus ja optimaalinen annostus eri tiloissa. Tässä tieteellisessä artikkelissa on kattava katsaus kurkuman vaikutuksista ihmisten terveyteen.

Mitä kurkuma tekee kehollesi?

Kurkuma voi tarjota useita terveyshyötyjä sen tärkeimmän vaikuttavan ainesosan kurkumiinin ansiosta. Se auttaa vähentämään tulehdusta elimistössä, mikä voi lievittää niveltulehduksen ja muiden tulehdussairauksien oireita. Kurkumalla on myös antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka suojaavat soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta, ja se voi parantaa diabetesta sairastavien verensokeriarvoja.

Mikä on kurkuman haittapuoli?

Vaikka kurkuma on yleisesti ottaen turvallista, kun sitä käytetään kohtuullisesti mausteena tai ravintolisänä, liiallinen kurkuman saanti voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten ripulia tai vatsakramppeja. Lisäksi sillä voi olla yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden, kuten verenohennuslääkkeiden tai antasidien kanssa, mikä voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Raskaana olevien naisten tulisi neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen suurten annosten lisäravinteiden käyttöä.

Mitkä ovat kurkuma-artikkelin hyödyt?

Hyvin tutkittu artikkeli kurkumasta tarjoaa arvokasta tietoa sen alkuperästä, viljelyvaatimuksista optimaalista kasvua varten, ravitsemuksellisesta koostumuksesta, lääkinnällisistä käyttötarkoituksista, makuprofiilista, kulutusmenetelmistä, sivuvaikutuksista ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista. Lukemalla tällaisen artikkelin lukijat saavat käsityksen siitä, miten he voisivat sisällyttää tämän voimakkaan luonnonlääkkeen jokapäiväiseen elämäänsä ja olla samalla tietoisia varotoimista, joita tarvitaan turvallisuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi.

Päätelmä

Kaiken kaikkiaan kurkuma on monipuolinen ja hyödyllinen mauste, jota on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä lääketieteessä. Sillä on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, se auttaa ruoansulatusta ja sillä voi olla jopa mahdollisia syöväntorjuntaominaisuuksia. Vaikka kurkuma on hyödyllinen, on tärkeää olla tietoinen mahdollisista sivuvaikutuksista ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista ennen suurten määrien nauttimista tai lisäravinteiden ottamista.

Jos olet kiinnostunut sisällyttämään kurkumaa ruokavalioosi tai lisäravinteisiisi, harkitse kokeilemaan joitakin edellä mainituista käyttötavoista. Ja kuten aina, neuvottele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin teet merkittäviä muutoksia ruokavalioosi tai lääkehoitoosi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku