Miten tulla aamuvirkuksi?

Last updated:

Published:

Aamuihmiseksi muuttuminen voi olla vaivalloinen mutta palkitseva matka, joka voi parantaa yleistä terveyttä ja tuottavuutta. Tässä kattavassa oppaassa aamuvirkkujen tekemisestä perehdytään syvällisesti tieteellisesti perusteltuihin strategioihin, jotka auttavat sinua tekemään siirtymän sujuvasti.

Aloitamme tutkimalla hyviä unihygieniakäytäntöjä, kuten nukkumaanmenorutiinin luomista rentoutumista varten ja makuuhuoneen ympäristön optimointia. Seuraavaksi keskustelemme siitä, miten tärkeää on valvoa valolle altistumista eri vuorokaudenaikoina, ja sen jälkeen käsittelemme kofeiinin kulutuksen hallintaa paremman unenlaadun varmistamiseksi.

Jatkossa kerromme, miten kehittää miellyttävä aamurutiini, joka sisältää liikuntaa ja sosiaalisia suhteita. Lisäksi esittelemme auringonnousuhälytyskellot tehokkaana välineenä varhaisempien heräämisaikojen saavuttamiseksi. Lisäksi keskustelemme ulkoilusta, johon liittyy kirkas valoaltistus, toisena lähestymistapana vuorokausirytmin säätelyyn.

Lopuksi tutustumme erilaisiin unityökaluihin ja -sovelluksiin, jotka on suunniteltu parantamaan ymmärrystäsi henkilökohtaisista unirytmeistäsi, ennen kuin korostamme, milloin on aiheellista konsultoida terveydenhuollon ammattilaisia räätälöityjen toimenpiteiden toteuttamiseksi, jotta sinusta tulisi onnistunut aamuvirkku.

miten tulla aamupäiväihmiseksi

Hyvän unihygienian luominen

Luo johdonmukainen nukkumisaikataulu ja noudata sitä ja säädä heräämisaikoja vähitellen, kunnes saavutat haluamasi aikataulun.

Rentoutumista edistävän nukkumaanmenorutiinin luominen

Sisällytä rentouttavia aktiviteetteja, kuten lukemista tai lämpimän kylvyn ottamista, iltarutiineihisi ja vältä sähköisten laitteiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa.

Makuuhuoneen ympäristön tekeminen nukkumisystävälliseksi

Optimoi makuuhuoneesi laadukasta lepoa varten varmistamalla, että se on pimeä, hiljainen, viileä ja viihtyisä, käyttämällä tarvittaessa pimennysverhoja, valkean melun koneita tai korvatulppia.

Valon valotuksen hallinta

Oikea valonhallinta voi auttaa nollaamaan vuorokausirytmin, jolloin on helpompi sopeutua aikaisempiin heräämisaikoihin ja nukahtaa yöllä.

Luonnonvalolle altistuminen aamuisin

Avaa sälekaihtimet hieman ennen nukkumaanmenoa, jotta luonnollinen auringonvalo pääsee huoneeseesi aamulla ja auttaa sinua tulemaan virkeämmäksi ja energisemmäksi.

Kävele lyhyesti ulkona tai syö aamiaista ikkunan lähellä, jotta saat lisää kirkasta valoa.

Sinisen valon estävät strategiat parempaan uneen

 • Himmennä keinovaloja: Vähennä ruutuaikaa sammuttamalla elektroniset laitteet tai himmentämällä niiden kirkkautta vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa.
 • Käytä sinistä valoa estäviä laseja: Harkitse sinistä valoa estävien silmälasien käyttämistä suodattaaksesi digitaalilaitteiden lähettämät haitalliset siniset aallonpituudet.
 • Vähennä kirkkaita valoja: Sen sijaan kannattaa käyttää pehmeämpiä lamppuja tai kynttilöitä, jotka luovat rentouttavan ilmapiirin ja auttavat nukahtamaan aikaisemmin.

Käyttämällä näitä taktiikoita voi auttaa säätelemään uni-valve-sykliään ja tuntea olonsa energisemmäksi aamuisin.

Aamurutiinisi hallitseminen: Kofeiinin kulutus

Hallitse kofeiinin saantia, jotta sinusta tulisi aamuvirkku juomalla kahvia tai teetä heti heräämisen jälkeen.

Kofeiinin nauttiminen kello 15:n jälkeen Kofeiinin nauttiminen kello 15:n jälkeen voi häiritä unirytmiäsi ja vaikeuttaa nukahtamista aiemmin illalla.

Kofeiini voi olla stimulantti, joka heikentää kykyäsi nukahtaa ja pysyä unessa yön aikana.

 • Yrttiteet: Ne edistävät rentoutumista vaikuttamatta uni-valverytmiin.
 • Luonnolliset energiavahvistimet: B6- ja B12-vitamiineja runsaasti sisältäviä elintarvikkeita, kuten banaaneja tai pähkinöitä, myöhään iltapäivällä.
 • Kohtuullinen liikunta: Se parantaa verenkiertoa ja pitää sinut hereillä häiritsemättä vuorokausirytmiäsi.

Näiden strategioiden sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniin auttaa sinua hallitsemaan kofeiinin kulutusta tehokkaasti samalla, kun siirryt onnistuneesti varhaisherääjäksi.

Mukavan aamurutiinin kehittäminen

Aamuihmiseksi on helpompi tulla, kun sinulla on henkilökohtainen ja miellyttävä aamurutiini.

Fyysisen aktiivisuuden sisällyttäminen

Kehon herättäminen aamuharjoittelulla, kuten joogalla tai juoksulla, voi antaa energiaa ja parantaa mielentilaa.

Sosiaalisten yhteyksien rakentaminen

Liity paikalliseen juoksukerhoon tai osallistu kuntosalin aamuryhmäliikuntatunneille ja pidä yhteyttä ystäviin, joilla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet.

Huomautus: Johdonmukaisuus on avainasemassa, kun kehität uusia tapoja, kuten aamutottumuksia. Pidä kiinni uudesta rutiinistasi useita viikkoja, kunnes siitä tulee itsestäänselvyys, ja vältä torkkupainikkeen painamista.

Herää helpommin auringonnousun herätyskellojen avulla

Siirtyminen aamuihmiseksi voi olla vaikeaa, mutta auringonnousuhälytyskellot voivat helpottaa sitä simuloimalla luonnollista auringonvaloa häiritsevien hälytysäänien sijaan.

Auringonnousun herätyskellojen edut

 • Hellävaraisempi herätyskokemus: Valon asteittainen lisääntyminen simuloi luonnollista auringonnousua, mikä auttaa sinua heräämään tuntematta oloasi levottomaksi.
 • Parempi uni-valve-sykli: Auringonvalon simulointi säätelee kehon sisäistä kelloa ja parantaa vuorokausirytmiä, mikä parantaa unen laatua.
 • Mielialan paraneminen: Tämä parantaa mielialaa ja energiatasoa koko päivän ajan.

Oikean auringonnousun herätyskellon valitseminen

Aseta sinulle tärkeimmät ominaisuudet etusijalle, kun valitset sopivaa auringonnousuhälytyskelloa.

 1. Auringonlaskun simulointi: Tämä auttaa rentoutumaan ja nukahtamaan aikaisemmin. Lähde
 2. Luontoäänet tai FM-radio: Valitse herätyskello, jossa on rauhoittavia luontoääniä tai sisäänrakennettu FM-radio, jos musiikki on houkuttelevampaa kuin pelkkä valoaltistus aamuisin. Lähde
 3. Torkkutoiminto: Jos haluat edelleen painaa torkkupainiketta satunnaisesti, mutta haluat säilyttää johdonmukaisuuden aikaisemmissa heräämisajoissa ajan mittaan osana aamurutiinejasi, valitse mallit, joissa on tämä ominaisuus. Lähde

Ulkona ja auringossa nukkuminen parantaa unen laatua

Ulkoilun lisääminen aamurutiineihisi voi auttaa sinua muuttumaan aamuihmiseksi säätämällä vuorokausirytmiäsi ja parantamalla unen laatua.

Miten aamuauringonvalo vaikuttaa kehon kelloon

Luonnonvalolle altistuminen aamulla voi auttaa nollaamaan kehon kellon, mikä parantaa vireystilaa ja energiatasoa koko päivän ajan. Tutkimukset osoittavat, että aamuauringonvalo voi jopa auttaa yöpöllöjä muuttumaan varhaisiksi linnuiksi.

Lähde

Ulkoiluaktiviteetit, jotka edistävät parempaa unta

 • Reipas kävely: Kävele reippaasti naapurustossasi tai paikallisessa puistossa ja nauti auringosta.
 • Lenkkeily tai juoksu: Kokeile hölkkäämistä tai juoksemista ulkona, jotta saat päivittäisen annoksesi auringonvaloa ja liikuntaa.
 • Pyöräily: Nauti ulkoilmasta ja paranna uniasi pyöräilemällä.
 • Puutarhanhoito: Yhdistäudu luontoon ja haukkaa raitista ilmaa hoitamalla puutarhaa tai viheraluetta aamulla.

Pyrkikää viettämään vähintään puoli tuntia ulkona joka päivä, niin saatte parhaan hyödyn ja voitte pitää yllä säännöllistä unirutiinia.

Työkalut ja sovellukset, joiden avulla sinusta voi tulla aamuihminen

Onko sinulla vaikeuksia alkaa herätä aikaisemmin? Nämä unityökalut ja -sovellukset voivat auttaa sinua sopeuttamaan uni-valverytmiäsi ja muuttumaan aamuihmiseksi.

Tunnista kronotyyppisi To RISE -sovelluksen avulla

To RISE -sovellus auttaa sinua ymmärtämään ainutlaatuista vuorokausirytmiäsi ja sitä, milloin tunnet itsesi luonnostasi uneliaaksi tai valppaaksi päivän mittaan.

Paranna unenlaatua Headspacen unella

Sleep by Headspace tarjoaa ohjattuja meditaatioistuntoja, jotka auttavat sinua nukahtamaan nopeammin ja luomaan terveellisempiä nukkumaanmenorutiineja.

Sisällyttämällä nämä innovatiiviset työkalut aamurutiineihisi voit vähitellen muuttaa uniaikatauluasi ja herätä virkeänä.

Terveydenhuollon ammattilaisten konsultointi

Jos yrityksesi ryhtyä aamuvirkuksi eivät ole onnistuneet, voi olla aika ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin.

Milloin hakea ammattiapua

 • Jos yrityksesi herätä aikaisemmin ovat epäonnistuneet jatkuvista yrityksistä huolimatta.
 • Jos epäilet, että taustalla oleva unihäiriö aiheuttaa univaikeuksiasi.
 • Jos päiväaikainen väsymys vaikuttaa työhösi, koulunkäyntiisi tai ihmissuhteisiisi.

Työskentely uniasiantuntijan kanssa räätälöityjä toimenpiteitä varten

Unen asiantuntija voi auttaa diagnosoimaan ja hoitamaan unihäiriöitä ja antaa henkilökohtaista opastusta, miten kehon sisäistä kelloa voidaan säätää tehokkaasti.

Katso lisätietoja unen taustalla olevasta tieteestä Sleep Foundationista ja unihäiriöitä ja hoitoja koskevista resursseista National Sleep Foundationista.

Kuinka tulla aamupersoonaksi

Jos olet yöpöllö, jonka on vaikea herätä aikaisin, aamuihmiseksi kasvaminen voi tuntua mahdottomalta. Muutamalla elämäntapamuutoksella voit kuitenkin opettaa kehosi heräämään aikaisemmin ja tuntemaan olosi energisemmäksi koko päivän ajan. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla sinusta voi tulla aamuihminen:

Luo johdonmukainen nukkumisaikataulu

Nukkumaanmeno ja herääminen samaan aikaan joka päivä voi auttaa säätelemään kehosi sisäistä kelloa, jota kutsutaan myös vuorokausirytmiksi. Tämä voi helpottaa nukahtamista ja heräämistä luonnollisesti ilman herätyskelloa. Tavoittele 7-9 tunnin unta joka yö ja yritä pitää kiinni nukkumisaikataulustasi myös viikonloppuisin.

Luo nukkumaanmenorutiini

Rentouttava nukkumaanmenorutiini voi auttaa antamaan kehollesi signaalin siitä, että on aika rauhoittua ja valmistautua nukkumaan. Harkitse lämpimän kylvyn ottamista, kirjan lukemista tai meditaation tai joogan harjoittelua ennen nukkumaanmenoa. Vältä sinistä valoa lähettävien elektronisten laitteiden käyttöä, sillä ne voivat häiritä unta.

Säädä vähitellen heräämisaikaa

Jos olet tottunut heräämään myöhään, herääminen kello 5 tai 6 aamulla voi olla järkytys elimistöllesi. Säädä sen sijaan heräämisaikaa asteittain 15-30 minuutilla joka päivä, kunnes saavutat haluamasi heräämisajan. Tämä voi auttaa kehoasi sopeutumaan uuteen aikatauluun helpommin.

Valonvalon hallitseminen

Valoaltistuksella voi olla merkittävä vaikutus uni-valverytmiin. Yritä altistaa itsesi kirkkaalle valolle päivän aikana, erityisesti aamuisin, auttaaksesi säätelemään vuorokausirytmiäsi. Yöllä vältä kirkkaita valoja ja minimoi altistuminen sinistä valoa lähettäville elektroniikkalaitteille.

Luo aamurutiini

Aamurutiini voi auttaa sinua aloittamaan päiväsi oikealla jalalla ja tuntemaan olosi energisemmäksi. Harkitse mieluisia aktiviteetteja, kuten liikuntaa, lukemista tai musiikin kuuntelua. Voit myös kokeilla käyttää auringonnousuhälytyskelloa, joka lisää vähitellen valoa simuloidakseen luonnollista auringonnousua.

Vältä torkkupainiketta

Niin houkuttelevaa kuin torkkupainikkeen painaminen onkin, se voi itse asiassa vaikeuttaa heräämistä ja valppautta. Kokeile sen sijaan sijoittaa herätyskello huoneen toiselle puolelle niin, että sinun on noustava sängystä sammuttaaksesi sen. Tämä voi auttaa sinua aloittamaan päiväsi oikealla jalalla.

Harkitse taustalla olevia unihäiriöitä

Jos olet kokeillut näitä vinkkejä ja sinulla on edelleen vaikeuksia herätä aikaisin, sinulla saattaa olla taustalla unihäiriö. Harkitse unilääkärin tai unilääketieteeseen erikoistuneen lääkärin puoleen kääntymistä mahdollisten perussairauksien diagnosoimiseksi ja hoitamiseksi.

Aamuihmiseksi kasvaminen vaatii aikaa ja vaivaa, mutta näiden vinkkien avulla voit opettaa kehosi heräämään aikaisemmin ja tuntemaan olosi energisemmäksi koko päivän ajan.

Päätelmä

Haluatko tulla aamuvirkuksi? Ota käyttöön nukkumaanmenorutiini ja optimoi makuuhuoneesi laadukasta unta varten.

Säädä vähitellen heräämisaikaa ja säädä valolle altistumista parantaaksesi vuorokausirytmiäsi.

Vältä kofeiinia ja alkoholia ennen nukkumaanmenoa unen laadun parantamiseksi.

Luo itsellesi räätälöity miellyttävä aamurutiini, johon kuuluu sosiaalisia yhteyksiä, auringonnousun herätyskelloja ja ulkoilua.

Ymmärrä kronotyyppiäsi ja vuorokausirytmiäsi käyttämällä sovelluksia, jotka auttavat sinua muuttumaan aamuihmiseksi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku