Voiko koirilla olla uniapnea?

Last updated:

Published:

Voiko koirilla olla uniapnea? Monet lemmikkieläinten omistajat ovat miettineet, voivatko heidän rakkaat nelijalkaiset ystävänsä kärsiä uniapneasta, erityisesti ne, joiden pennut kuorsaavat äänekkäästi tai näyttävät taistelevan hengästyneinä nukkuessaan. Ihmisten tavoin myös karvaiset ystävämme voivat tosiaan sairastua uniapneaan, jolle on ominaista ajoittaiset hengityskatkokset unen aikana.

Tässä kattavassa oppaassa perehdymme koiran uniapnean erityispiirteisiin - alkaen siitä, mitä ovat obstruktiivinen ja keskeinen uniapnea ja miten ne vaikuttavat koirasi terveyteen. Tutkimme myös tämän häiriön yleisiä merkkejä koirilla ja mahdollisia seurauksia, jos ne jätetään hoitamatta.

Oireiden tunnistamisen lisäksi keskustelemme allergioista ja liikalihavuudesta koirien uniapnean riskitekijöinä. Erityisen tärkeä on rotukohtaisia alttiuksia käsittelevä osio, jossa kerrotaan, miksi tietyt rodut ovat alttiimpia kuin toiset. Voiko koirilla olla uniapnea ruokavalion tai jalostuskäytäntöjen vuoksi? Se selviää pian.

can-dogs-have-sleep-apnea

Ymmärtäminen uniapnea koirilla

Koirat voivat kärsiä uniapneasta aivan kuten ihmisetkin. Tämä tila vaikuttaa niiden hengitykseen unen aikana ja voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, jos sitä ei hoideta. Koirilla tavallisin tämän häiriön muoto on obstruktiivinen uniapnea.

Mikä on obstruktiivinen uniapnea?

Obstruktiivinen uniapnea (OSA) syntyy, kun koiran hengitystiet tukkeutuvat, mikä johtuu yleensä nenän tai kurkun sisäisten rakenteiden romahtamisesta unen aikana. Tämä aiheuttaa sen, että koiran hengitys pysähtyy hetkeksi, jolloin sen veren happipitoisuus laskee ja sen luonnollinen unirytmi häiriintyy.

OSA:n diagnosointi koirilla ei ole yhtä yksinkertaista kuin ihmisillä, koska karvaiset ystävämme eivät pysty kertomaan oireistaan, kuten väsymyksestä tai päänsärystä herätessä.

Miten se vaikuttaa koiriin?

Uniapnea ei ainoastaan häiritse koiran levollisia öitä, vaan sillä voi olla myös pitkäaikaisia vaikutuksia koiran yleiseen terveyteen. Kun pennullasi on OSA-tauti, sen pulssi laskee huomattavasti, mikä voi johtaa happikyllästeisyyden vähenemiseen koko kehossa, mikä johtaa ajan mittaan uupumukseen ja voimattomuuteen.

Sen lisäksi, että vakavat tapaukset vaikuttavat kielteisesti elämänlaatuun, sillä ne saavat koirakaverisi tuntemaan itsensä jatkuvasti väsyneeksi huolimatta siitä, että hän nukkuu tarpeeksi monta tuntia päivässä, ne voivat myös vahingoittaa elintärkeitä elimiä, kuten aivoja, koska hapekkaan veren saanti vähenee näiden jaksojen aikana, jolloin hengitys pysähtyy tilapäisesti yöllä.

Vaikutus heidän jokapäiväiseen elämäänsä

 • Mielialan muutokset: Aivan kuten meillä ihmisillä, joilla on taipumus tulla kiukkuisiksi huonon yöunen jälkeen, myös lemmikkieläimillämme esiintyy mielialan vaihteluita, jotka johtuvat kunnollisen unen puutteesta, joka johtuu toistuvista ilmavirtauksen estymistä unen aikana.
 • Toimettomuus: Tämä ei välttämättä ole hyvä asia, varsinkin kun otetaan huomioon säännöllisen liikunnan merkitys terveen painon ylläpitämisessä ja lihavuuteen liittyvien sairauksien, kuten diabeteksen ja sydänsairauksien, ehkäisemisessä.

Tunnistaminen merkkejä uniapnean koirasi

Älä anna karvaisen ystäväsi kärsiä uniapneasta. Oireiden varhainen tunnistaminen voi auttaa hallitsemaan tätä tilaa paremmin. Varoittavia merkkejä ovat esimerkiksi kovaääninen kuorsaus, hengästyminen tai tukehtuminen nukkuessa, liiallinen päiväunisuus tai väsymys sekä ärtyneisyys. Hoitamattomana uniapnealla voi olla vakavia terveysvaikutuksia, kuten korkea verenpaine ja sydän- ja verisuonisairaudet.

Yleiset oireet koiran uniapnea

Uniapneasta kärsivillä koirilla on samanlaisia oireita kuin ihmisillä:

 • Kova kuorsaus: Jos koirasi kuorsaus tuntuu epätavallisen kovalta tai jos se hengästyy unen aikana, se voi olla merkki obstruktiivisesta uniapneasta.
 • Yöllinen tukehtuminen: Jos koirasi näyttää tukehtuvan tai haukkovan ilmaa unen aikana, se voi olla merkki hengitysteiden tukkeutumisesta.
 • Usein tapahtuva herääminen: Koira, jolla on uniapnea, herää usein koko yön aikana keskeytyneiden hengitysmallien vuoksi.
 • Ärtyneisyys ja väsymys: Koirat, joita tämä häiriö vaivaa, voivat myös osoittaa merkkejä liiallisesta uneliaisuudesta päiväsaikaan, ärtyneisyydestä tai vähentyneestä aktiivisuudesta, joka johtuu siitä, että koirilla ei ole yöllä riittävästi levollista unta.

Hoitamattoman uniapnean seuraukset

Hoitamattomana koiran obstruktiivinen uniapnea voi ajan mittaan aiheuttaa vakavia terveysvaikutuksia. Pitkät jaksot ilman riittävää hapensaantia voivat aiheuttaa verenpainetautia (korkeaa verenpainetta), mikä rasittaa lemmikkisi sydäntä ja muita elimiä. Hapenpuute voi myös laukaista elimistössä stressireaktioita, jotka voivat johtaa mahdollisesti kuolemaan johtaviin komplikaatioihin, kuten sydämen vajaatoimintaan. Näiden fyysisten vaikutusten lisäksi saatat huomata myös käyttäytymismuutoksia - lisääntynyttä ahdistuneisuutta, joka johtuu ehkä suurelta osin siitä, että koirat eivät saa tarpeeksi laadukasta ja palauttavaa yölepoa, joten ne tuntevat itsensä jatkuvasti väsyneiksi ja stressaantuneiksi koko päivän. Varmista siis, että seuraat tarkkaan äkillisiä muutoksia mielialan käyttäytymisessä, varsinkin jos niihin yhdistetään muita edellä mainittuja varoitussignaaleja, jotka viittaavat mahdolliseen läsnäoloon taustalla vaikuttavaan hengitystieongelmaan, joka vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin rakkaan nelijalkaisen ystävän kanssa.

Koiran uniapnean syyt ja riskitekijät

On tärkeää ymmärtää syyt ja riskitekijät, jotta voit hoitaa sairautta tehokkaasti ja varmistaa, että karvakaverisi saa laadukasta unta.

Allergiat syynä

Allergisilla koirilla on usein tulehtuneita hengitysteitä, jotka voivat johtaa tukkeutumiseen unen aikana. Koirien kuorsausta aiheuttava hengitystietulehdus voi johtua eri lähteistä, kuten ilmassa olevista hiukkasista, ruoka-aineyliherkkyydestä tai jopa lääkkeistä. Jos huomaat koirasi kuorsauksen pahenevan tiettyinä vuodenaikoina tai tiettyjen ruokien syönnin jälkeen, saattaa olla syytä keskustella mahdollisesta allergiatestauksesta eläinlääkärin kanssa. American Kennel Club tarjoaa lisätietoja koirien allergioista täällä.

Lihavuuteen liittyvät riskit

Lihavuus on toinen merkittävä riskitekijä koirien uniapnealle, aivan kuten ihmisillä. Ylipaino painaa kurkun lihaksia, jolloin ne luhistuvat nukkuessa ja aiheuttavat tälle häiriölle ominaisia hengitystukoksia. Siksi optimaalisen painon ylläpitämistä säännöllisen liikunnan ja tasapainoisen ruokavalion avulla ei pitäisi unohtaa, kun tätä ongelmaa käsitellään.

Rotukohtaiset taipumukset

Tietyt rodut, kuten bulldogit, mopsit ja shih tzusit, joiden nenäkäytävät ovat brakykefaliasta johtuen lyhentyneet, ovat alttiita sairastumaan obstruktiiviseen uniapneaan. Näiden koirien lyhentyneet nenäkäytävät tekevät niistä alttiita hengitysongelmille, kuten tukkeutumiselle nukkuessa. Obstruktiivinen uniapnea ei kuitenkaan määräydy pelkästään rodun mukaan, vaan myös ruokavalio ja liikunta voivat vaikuttaa siihen merkittävästi.

Vaikka näiden riskien ymmärtäminen auttaa tunnistamaan lemmikkisi unihäiriöiden taustalla olevat mahdolliset aiheuttajat, muista, että jokainen tapaus vaihtelee huomattavasti yksilöllisestä terveydentilasta riippuen, minkä vuoksi ammattitaitoinen eläinlääkärin neuvonta on välttämätöntä.

Koska tietoisuus terveyteen liittyvistä riskeistä on lisääntynyt, erityisesti hengitystieongelmista, jotka johtuvat brakykefaalisiin rotuominaisuuksiin johtavista jalostuskäytännöistä, näihin käytäntöihin liittyvät eettiset seuraukset ovat viime aikoina joutuneet tarkastelun kohteeksi, vaikka nämä rodut ovatkin nykyään suosittuja lemmikkieläinten omistajien keskuudessa kaikkialla maailmassa niiden ystävällisen käytöksen vuoksi.

Tunnistamalla varhaiset merkit ja käyttämällä tehokkaita hoitostrategioita voit varmistaa, että rodusta tai muista altistavista olosuhteista riippumatta jokainen pentu saa osansa makeista unista.

Ruokavalion hallinta koirille, joilla on allergiaa ja paino-ongelmia

Lemmikkieläinten tunnollisena hoitajana on tärkeää ymmärtää, että ruokavaliovalinnat voivat vaikuttaa merkittävästi koirakaverisi hyvinvointiin, erityisesti silloin, kun allergiat tai liikalihavuus voivat aiheuttaa unihäiriöitä, kuten obstruktiivista uniapneaa. Tämä koskee erityisesti koiria, joilla on allergioita tai liikalihavuutta, jotka voivat aiheuttaa unihäiriöitä, kuten obstruktiivista uniapneaa.

Hypoallergeenisen ruokavalion edut

Hypoallergeeninen ruokavalio voi hyödyttää allergisia koiria. Näissä ruokavalioissa minimoidaan allergeenit, jotka voivat laukaista allergisia reaktioita herkissä pennuissa. Jotkut koirat saattavat olla esimerkiksi allergisia tietyille proteiineille, joita esiintyy tavallisissa lemmikkieläinten ruuissa. Tällaisissa tapauksissa siirtyminen hypoallergeeniseen ruokavalioon, joka sisältää uusia proteiinilähteitä (kuten hirvenlihaa tai kania) ja hiilihydraatteja (kuten bataattia tai herneitä), voi auttaa hallitsemaan allergiaoireita paremmin.

Lisäksi nämä ruokavaliot sisältävät vähemmän ainesosia, mikä vähentää tavallisissa kaupallisissa koiranruokatuotteissa esiintyvien useiden mahdollisten allergeenien aiheuttamien haittavaikutusten mahdollisuutta.

Ruokavaliosuositukset ylipainoisille koirille

Jos karvainen ystäväsi kamppailee paino-ongelmien kanssa, jotka johtavat uniapneaan, ruokavalion hallinta on entistäkin tärkeämpää. Lihavuus lisää erilaisten terveysongelmien riskiä, mukaan lukien hengitysvaikeudet, jotka pahentavat unihäiriöitä kärsivillä lemmikeillä.

 • Tasapainoinen ravitsemus: Tasapainoinen ruokavalio, jossa on runsaasti korkealaatuisia proteiineja mutta vähän rasvoja ja sokereita, on ratkaisevan tärkeää. Liiallinen kalorien saanti johtaa lemmikkieläinten epäterveelliseen painonnousuun, aivan kuten ihmisilläkin.
 • Annoskoon valvonta: Yhtä tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, mitä ja kuinka paljon syötät koirallesi jokaisella aterialla. Vaikka ravitsevaa ruokaa nautittaisiin suuria määriä, se voi silti johtaa ei-toivottuun painonnousuun.
 • Usein liikuntaa: Säännöllinen liikunta auttaa polttamaan ylimääräisiä kaloreita ja pitää lemmikkisi kunnossa ja aktiivisena, mikä vähentää istumiseen liittyviä riskejä.

Tarvittaessa eläinlääkärin valvonnassa nämä suositukset auttaisivat pitkälle optimaalisen painon ylläpitämisessä ja auttaisivat lieventämään siihen liittyviä terveysongelmia.

Muista, että jokaisella koiraeläimellä on erilaiset ruokavaliovaatimukset, jotka perustuvat esimerkiksi ikään, rotuun ja kokoon. Kysy aina neuvoa eläinlääkäriltäsi ennen kuin teet suuria muutoksia koiran ruokavalioon, etenkin jos koiralla on perussairauksia, jotka vaativat erityishoitoa.

Jalostuskäytännöt ja niiden vaikutus brakykefaalisten rotujen terveyteen

Koirarotuja on saatavilla laaja valikoima, mutta tiettyjen jalostuskäytäntöjen terveysvaikutukset lyhytkuonoisten ja litteäkasvoisten koirien - kuten bulldoggien, mopsien ja bostoninterrierien - kohdalla ovat herättäneet yhä enemmän huolta. Jotkin jalostuskäytännöt ovat kuitenkin herättäneet huolta niiden vaikutuksesta tiettyjen rotujen - erityisesti brakykefaalisten koirien - terveyteen.

Brachykefaaliset koirat ovat koiria, joilla on lyhyt kuono ja litteät kasvot, kuten bulldogit, mopsit ja bostoninterrierit. Vaikka nämä piirteet voivat olla esteettisesti houkuttelevia monille lemmikinomistajille, ne voivat valitettavasti johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Lyhytkalloisiin piirteisiin liittyvät terveysriskit

Hengityselinten ongelmat: Hengitystieongelmat: Merkittävin huolenaihe on brakykefaalinen obstruktiivinen hengitystieoireyhtymä (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, BOAS). Tämä sairaus johtuu brachykefaalisten rotujen fyysisestä rakenteesta, johon kuuluvat kapeat sieraimet ja pitkänomainen pehmeä kitalaki, mikä vaikeuttaa niiden hengittämistä.

Uniapnea: Tällaisia ovat esimerkiksi obstruktiivinen uniapnea, jossa koiran hengitystiet tukkeutuvat osittain tai kokonaan unen aikana, mikä johtaa oireisiin, kuten kovaan kuorsaukseen tai hengästyneeseen hengästymiseen.

Lämpöhalvauksen vaara: Tämä edellyttää tehokasta ilmavirtausta nenäkäytävien kautta. Brachykefaalisilla koirilla tämä prosessi on kuitenkin haastava, mikä lisää alttiutta lämpöhalvaukselle erityisesti kuumissa sääolosuhteissa.

Jalostuskäytäntöjen eettiset vaikutukset

Brakykefaalisia ominaisuuksia aiheuttaviin jalostuskäytäntöihin liittyvät eettiset seuraukset ovat viime aikoina joutuneet tarkastelun kohteeksi, koska tietoisuus mahdollisista terveysriskeistä on lisääntynyt. Kriitikot väittävät, että on epäeettistä kasvattaa tarkoituksellisesti koiria, joiden ominaisuudet aiheuttavat niille epämukavuutta tai kipua, kun taas kannattajat väittävät, että valikoiva jalostus auttaa säilyttämään rodun erityispiirteet, joita ihmiset ympäri maailmaa rakastavat.

Mahdolliset ratkaisut brakykefaalisten rotujen terveysongelmien lieventämiseksi.

 • Ruokavalion hallinta: Tasapainoisella ruokavaliolla on tärkeä rooli koiran painon ylläpitämisessä, mikä vähentää riskitekijöitä, jotka edistävät muun muassa lihavuuteen liittyvän uniapnean kaltaisten sairauksien kehittymistä.
 • Eläinlääkärin toimenpiteet: Vaikeissa tapauksissa eläinlääkärit saattavat suositella kirurgisia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on laajentaa nenäkäytäviä, jotta karvainen ystäväsi hengittää helpommin.
 • Huolellinen valinta: Jos harkitset brakykefaalisen rodun adoptointia, varmista, että valitset vastuullisesti hankitut pennut hyvämaineisilta kasvattajilta, jotka pitävät eläinten hyvinvointia tärkeämpänä kuin pelkkää estetiikkaa.

Usein kysytyt kysymykset liittyen Voiko koirilla olla uniapnea?

Voiko koirilla olla uniapnea?

Kyllä, koirat voivat kärsiä uniapneasta, erityisesti brachycephaliset rodut, joilla on lyhyt nenä ja litteät kasvot, mikä voi aiheuttaa hengitysteiden tukkeutumisen unen aikana.

Mitkä ovat uniapnean merkit koirilla?

Merkkejä uniapnean koirilla ovat kova kuorsaus, haukkuu ilmaa unen aikana, levoton uni, ja liiallinen päiväväsymys.

Kuinka yleistä uniapnea on koirilla?

Koirien uniapnean esiintyvyyttä ei ole hyvin dokumentoitu, mutta se on yleisempää tietyillä roduilla, kuten bulldogeilla, mopsilla ja bostoninterriereillä.

Mitkä ovat joitakin hoitoja uniapnean koirilla?

Koirien uniapnean hoitoon voi kuulua painonpudotus, nukkuma-asennon muuttaminen, leikkaus tukosten poistamiseksi ja jatkuvan positiivisen hengitystiepaineen (CPAP) -laitteiden käyttö.

Voivatko CBD-tuotteet auttaa koirien uniapneaan?

Vaikka CBD-tuotteiden käytöstä koirien uniapnean hoitoon on vain vähän tutkimustietoa, jotkut lemmikkieläinten omistajat ovat raportoineet, että CBD-öljyn käyttö on auttanut koiria nukkumaan paremmin.

Onko olemassa lääkkeitä koirien uniapneaan?

Koirien uniapnean hoitoon ei ole tällä hetkellä olemassa erityisesti hyväksyttyjä lääkkeitä, mutta joitakin lääkkeitä voidaan määrätä uniapneaa aiheuttavien perussairauksien, kuten allergioiden tai hengitystieinfektioiden, hoitoon.

Mitä muita vinkkejä koiran unen parantamiseen on?

Muita vinkkejä koiran unen parantamiseen ovat muun muassa mukavan nukkumisympäristön tarjoaminen, säännöllisen unirutiinin luominen ja sen varmistaminen, että koira saa tarpeeksi liikuntaa päivisin.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku