Onko uniapnea geneettinen?

Last updated:

Published:

Tämä kysymys on herättänyt sekä tutkijoiden että yksityishenkilöiden mielenkiinnon, sillä perinnöllisen komponentin ymmärtäminen voi auttaa tämän yleisen unihäiriön varhaisessa havaitsemisessa ja hoidossa. Uniapnea on unihäiriö, johon liittyy toistuvia hengitystaukoja tai pinnallisia hengityksiä unen aikana, mikä johtaa unihäiriöihin ja mahdollisiin terveysongelmiin.

Tässä kattavassa blogikirjoituksessa perehdymme uniapnean eri tyyppeihin - keskeiseen ja obstruktiiviseen - ja tutkimme niiden geneettisiä yhteyksiä. Käsittelemme myös obstruktiivisen uniapnean genetiikkaa koskevaa kaksostutkimusta, joka valottaa sen periytyvyyttä.

Lisäksi tarkastelemme, miten painoindeksi (BMI) liittyy obstruktiiviseen uniapneaan, ja tunnistamme riskitekijät, jotka ovat ainutlaatuisia sekä keskushermosto- että obstruktiivisessa muodossa. Onko lapsen uniapnea perinnöllistä? Tutkimme tätä aihetta tarkastelemalla syitä, oireita ja geneettisiä yhteyksiä sekä keskushermostoperäisen että obstruktiivisen lapsuusiän tapauksissa.

Päätämme keskustelumme siitä, onko uniapnea geneettinen vai ei, ja käsittelemme menetelmiä, joita käytetään tämän häiriön eri tyyppien diagnosoinnissa, sekä hoitovaihtoehtoja, joilla niitä voidaan hallita tehokkaasti.

Onko uniapnea Geneettinen

Tyypit uniapnea ja niiden geneettiset yhteydet

Uniapneaa on kahta eri tyyppiä: keskushermostoperäinen uniapnea (CSA) ja obstruktiivinen uniapnea (OSA), joilla molemmilla on geneettinen yhteys.

CSA on harvinaisempi kuin OSA, ja sitä esiintyy, kun aivot eivät lähetä asianmukaisia signaaleja lihaksille, jotka ohjaavat hengitystä unen aikana. Tutkimukset viittaavat siihen, että sekä CSA:lla että OSA:lla on mahdollisesti geneettinen yhteys, mutta lisätutkimuksia tarvitaan.

OSA:n perinnöllinen komponentti on sitä vastoin vahvempi, ja arviolta 40 prosenttia tapauksista johtuu perimästä. Sukuhistorialla ja genetiikalla on merkittävä rooli OSA:n kehittymisessä, sillä geenivariantit, kuten APOE4, lisäävät riskiä sairastua Alzheimerin tautiin ja pahentaa OSA:n oireita, serotoniinikuljettajageeni liittyy uniapnean vaikeusasteeseen ja leptiini-reseptorigeeni vaikuttaa ruokahalun säätelyyn ja lihavuuteen, jotka molemmat ovat OSA:n riskitekijöitä.

Vaikka perinnöllisyys vaikuttaa OSA:n syntyyn, myös elintavoilla, kuten painonhallinnalla, liikuntaharjoittelulla ja tupakoinnin lopettamisella, voi olla vaikutusta tämän häiriön kehittymismahdollisuuksiin.

Uniapnean kehittymisen riskitekijät

Ikääntyminen, sukupuoli, lihavuus ja elämäntapavalinnat voivat kaikki olla riskitekijöitä uniapnean kehittymiselle.

Yleiset riskitekijät Keski uniapnean

 • Ikääntyminen: CSA:n kehittymisen todennäköisyys kasvaa iän myötä.
 • Sukupuoli: Sukupuoli: Miehet sairastuvat CSA:han todennäköisemmin kuin naiset.
 • Aiemmat aivohalvaukset tai sydänongelmat: Aivohalvauksen kokeneilla tai sydänongelmista kärsivillä henkilöillä voi olla kohonnut CSA:n riski.
 • Opioidien käyttö: Opioidien käyttö voi lisätä CSA:n kokemisen mahdollisuutta.

Obstruktiivisen uniapnean yleiset riskitekijät

 • Lihavuus: Ylipaino on yksi merkittävimmistä OSA:n syntyyn vaikuttavista elämäntapatekijöistä.
 • Kapeiden hengitysteiden anatomia: Anatomiset piirteet, kuten suuremmat nielurisat tai adenoidit, paksumpi kaulan ympärysmitta tai muut rakenteelliset poikkeavuudet voivat lisätä OSA:n riskiä.
 • Sukupuoli ja vaihdevuodet: Naisten riski kasvaa vaihdevuosien jälkeen.

Tupakointi ja alkoholinkäyttö voivat myös olla mahdollisia OSA:n aiheuttajia, sillä tupakointi ärsyttää ja tulehduttaa ylempiä hengitysteitä, kun taas alkoholi rentouttaa kurkun lihaksia unen aikana.

Esimerkiksi tupakointi ärsyttää ja tulehduttaa ylempiä hengitysteitä, kun taas alkoholi rentouttaa kurkun lihaksia unen aikana, mikä johtaa ajan mittaan uniapnean pahenemiseen.

Lue tästä CDC:n hyödyllisestä oppaasta, miten tupakoinnin lopettaminen hyödyttää terveyttäsi.

Lue lisää siitä, miten opioidit vaikuttavat terveyteesi tästä Healthline-sivuston informatiivisesta artikkelista.

Lapsen uniapnea ja genetiikka

Imeväisten uniapneat esiintyvät alle yksivuotiailla lapsilla, ja ne ilmenevät joko keskeisinä tai obstruktiivisina uniapneoina.

Keskosvauvan uniapnea: Mahdolliset perinnölliset yhteydet

Keskosvauvan uniapnea on joissakin tapauksissa yhdistetty perinnöllisiin tekijöihin.

Tietyt geenimutaatiot voivat vaikuttaa tämän sairauden kehittymiseen pikkulapsilla.

Kaikki keskosvauvan uniapnean tapaukset eivät kuitenkaan johdu genetiikasta.

Obstruktiivinen infantiili versio: Perheenjäsenissä esiintyvistä geeneistä johtuvat yhteydet.

Obstruktiivinen lapsuusiän uniapnea syntyy, kun anatominen este estää asianmukaisen ilmavirtauksen unen aikana.

Lapset, joilla on pienemmät hengitystiet, voivat olla alttiimpia sairastumaan obstruktiiviseen uniapneaan, koska heidän kykynsä riittävään ilmavirtaukseen unen aikana on rajallinen.

Suurentuneet nielurisat ovat toinen mahdollinen syy hengitysteiden tukkeutumiseen imeväisillä; jos perheenjäsenillä on ollut suurentuneita nielurisoja, tämä piirre voi periytyä geneettisesti.

Tietyissä tapauksissa perimä voi vaikuttaa sekä keskushermosto- että obstruktiiviseen uniapneaan, koska oireyhtymät aiheuttavat kraniofakiaalisia poikkeavuuksia, kuten Downin oireyhtymä, johon liittyy OSA:n suurempi esiintyvyys hypotonian ja keskikasvojen hypoplasian vuoksi.

Esimerkiksi Downin oireyhtymä liittyy OSA:n lisääntyneeseen esiintyvyyteen sellaisten tekijöiden vuoksi kuin hypotonia ja keskikasvojen hypoplasia.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että geneettinen perimä voi joissakin tapauksissa vaikuttaa sekä keskus- että obstruktiiviseen uniapneaan.

On kuitenkin tärkeää, että hoitajat ja lääketieteen ammattilaiset ottavat huomioon kaikki mahdolliset syyt, kun he diagnosoivat ja hoitavat näitä vauvojen vaivoja.

Uniapnean diagnosointi arviointien ja tutkimusten avulla

Älä hermostu - ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, joka arvioi oireesi ja määrittää parhaan toimintatavan.

Terveydenhuoltopalvelujen tarjoajien suorittama alustava arviointi

Sairaushistoriasta, elämäntapatekijöistä ja uniapnean riskitekijöistä keskustellaan, ja lääkärintarkastus voidaan tehdä obstruktiivisen uniapnean (OSA) merkkien löytämiseksi.

Unitutkimukset ja niiden merkitys uniapnean diagnosoinnissa

Joko keskeisen uniapnean (CSA) tai OSA:n lopullinen diagnoosi edellyttää yleensä unitutkimusta, jossa seurataan erilaisia elintoimintoja nukkuessasi yön yli kotona tai akkreditoidussa laitoksessa, jota kutsutaan "unilaboratorioksi".

Näistä mittauksista kerätyt tiedot auttavat asiantuntijoita tunnistamaan uniapnean tyypin ja vakavuuden, minkä ansiosta he voivat suositella sopivia hoitovaihtoehtoja.

Joissakin tapauksissa kotiunitutkimus voi riittää OSA:n diagnosoimiseksi, mutta jos epäillään keskeistä uniapneaa tai tarvitaan yksityiskohtaisempia tietoja, tarvitaan todennäköisesti laboratoriotutkimus.

Älä anna uniapnean valvoa öisin - tee diagnoosi ajoissa ja tutustu erilaisiin hoitovaihtoehtoihin, jotka on räätälöity juuri sinun tarpeisiisi.

Uniapnean hoitovaihtoehdot

Kun uniapnean laajuus on tunnistettu, mahdolliset hoitomuodot määräytyvät uniapnean laajuuden mukaan.

Elämäntapamuutokset uniapnean hallintaan

 • Painonpudotus: Sekä obstruktiivisen että keskushermostoperäisen uniapnean vaikeusastetta voi vähentää ylimääräisten kilojen pudottaminen. Mayo Clinic
 • Alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden välttäminen: Nämä aineet rentouttavat kurkun lihaksia, mikä lisää hengitysteiden tukkeutumisen riskiä unen aikana.
 • Nukkuma-asennon säätö: Uniapnea: Nukkuminen kyljellä selän sijasta voi auttaa ehkäisemään uniapneakohtauksia pitämällä hengitystiet avoimempina.
 • Nenän dekongestantit: Jos sinulla on allergioihin tai flunssaan liittyvää lievää tai kohtalaista nenän tukkoisuutta, nenäsuihkun käyttö ennen nukkumaanmenoa voi parantaa ilmavirtausta.

Lääketieteelliset toimenpiteet ja hoidot

 1. Jatkuva positiivinen hengitystiepaine (CPAP): CPAP-laite tuottaa paineilmaa nenän ja/tai suun peittävän maskin kautta, mikä auttaa pitämään hengitystiet auki unen aikana. Unisäätiö
 2. Kaksitasoinen positiivinen hengitystiepaine (BiPAP): BiPAP-laitteet tarjoavat kaksi eritasoista ilmanpainetta - yhden sisäänhengitystä ja toisen uloshengitystä varten.
 3. Adaptiivinen servohengitys (ASV): ASV-laitteet seuraavat jatkuvasti hengitysmalleja ja säätävät ilmavirtaa niiden mukaisesti, jotta hengitys pysyy vakaana unen aikana.
 4. Suunhoitolaitteet: Räätälöidyt laitteet auttavat siirtämään leukaa ja kieltä eteenpäin ja estävät ylähengitysteiden tukkeutumisen unen aikana.

Myös perussairauksien, kuten sydämen vajaatoiminnan tai kilpirauhasen vajaatoiminnan, hoito voi parantaa molempiin uniapneatyyppeihin liittyviä oireita. On tärkeää kuulla lääketieteen asiantuntijaa ennen uusien hoitojen aloittamista tai radikaaleja elämäntapamuutoksia.

Onko uniapnealla geneettinen perusta?

Kyllä, uniapnealla on geneettinen perusta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sekä keskus- että obstruktiivisella uniapnealla on perinnöllisiä osatekijöitä. Kaksostutkimukset ovat osoittaneet perimän vaikutuksen obstruktiiviseen uniapneaan (OSA), kun taas muut tutkimukset osoittavat mahdollisia yhteyksiä perhehistorian ja keskushermostoperäisen uniapnean välillä.

Kuka on alttiimpia uniapnealle?

Henkilöt, joilla on tiettyjä riskitekijöitä, ovat alttiimpia sairastumaan uniapneaan. Tällaisia tekijöitä ovat lihavuus, vanhempi ikä, miespuolinen sukupuoli, tupakointi, alkoholinkäyttö, sairaus suvussa, nenän tukkoisuus tai tukkeutumisongelmat, kuten poikkeava väliseinä tai suurentuneet nielurisat tai nielurisat lapsilla.

Onko unihäiriölle geneettistä alttiutta?

Joillekin unihäiriöille, kuten narkolepsialle ja levottomien jalkojen oireyhtymälle (RLS), voi olla geneettinen alttius. Ympäristötekijöillä on kuitenkin myös tärkeä rooli näiden sairauksien kehittymisessä geneettisten tekijöiden ohella.

Mikä on uniapnean tärkein syy?

Tärkein syy vaihtelee tyypin mukaan: Obstruktiivinen uniapnea syntyy, kun hengitysteiden lihakset rentoutuvat liikaa, mikä johtaa osittaiseen tai täydelliseen tukkeutumiseen, mikä aiheuttaa hengityskatkoksia yöllä.

Päätelmä

Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kärsivät uniapneasta, ja vaikka elämäntapavalinnat ja ympäristötekijät voivat vaikuttaa sen kehittymiseen, tutkimusten mukaan myös genetiikalla voi olla merkitystä.

Uniapneaa on erityyppisiä, ja se, minkä tyyppistä uniapneaa sairastava henkilö sairastaa, voi määrittää hänen riskitekijänsä ja todennäköisyytensä, että uniapnea periytyy geneettisesti.

Uniapnean geneettisten yhteyksien ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää mahdollisten riskien tunnistamisessa ja asianmukaisten hoitovaihtoehtojen löytämisessä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku