Tekeekö kalkkuna sinut uneliaaksi?

Last updated:

Published:

Tekeekö kalkkuna sinut uneliaaksi? Tämä ikivanha kysymys on ollut keskustelunaiheena monilla kiitospäivän illallisilla. Tässä kattavassa blogikirjoituksessa perehdymme kalkkunanlihan tieteeseen ja sen mahdollisiin vaikutuksiin uneliaisuuteen.

Tutustumme tryptofaanin rooliin kalkkunassa ja tarkastelemme sitä, miten se kilpailee muiden aminohappojen kanssa aivojen siirtäjistä, sekä sen yhteyttä serotoniinin tuotantoon. Tutkimme myös, miten tryptofaanin esiintyminen kalkkunassa voi johtaa serotoniinin tuotantoon, joka liittyy uneen.

Jatkossa tutkimme melatoniinin tuotantoa ja sen yhteyttä kalkkunan kulutukseen. Lisäksi tarkastelemme muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa elimistön melatoniinitasoihin.

Ylensyönti kiitospäivän illallisen aikana voi johtaa aterian jälkeiseen letargiaan; siksi tutkimme parasympaattisen hermoston aktivoitumista ylensyönnin aikana ja siihen liittyviä terveysriskejä. Tämän ongelman torjumiseksi annamme vinkkejä ylensyönnin estämiseksi juhlaillallisten aikana.

Keskustelumme käsittää kalkkunanlihan lisäksi myös muissa proteiinipohjaisissa elintarvikkeissa esiintyvät yleiset ravinnon tryptofaanin lähteet sekä yksilölliset erot tryptofaanin aineenvaihdunnassa. Lopuksi analysoimme, miten päivänvalo vaikuttaa uneliaisuuteen runsaan aterian jälkeen, tarkastelemalla vuodenaikojen muutoksia, jotka vaikuttavat unirytmiin, ja ympäristötekijöitä, jotka vaikuttavat aterian jälkeiseen uneliaisuuteen.

Ymmärtämällä nämä eri elementit liittyvät syöminen kalkkuna ja niiden vaikutus uneliaisuus, voit määrittää, onko vai ei ei kalkkuna tekee sinut unelias pitää mitään totuutta sinulle henkilökohtaisesti nauttiessasi seuraava iso ateria.

does-turkey-make-you-sleepy

Tryptofaanin rooli Turkissa ja uneliaisuudessa

Onko kalkkuna todella syyllinen kiitospäivän jälkeiseen ateriakoomaan?

Toisin kuin yleisesti luullaan, kalkkunan nauttiminen ei välttämättä aiheuta välitöntä uneliaisuutta sen tryptofaanipitoisuuden vuoksi.

Tryptofaani kilpailee muiden aminohappojen kanssa aivokuljettimista, joten sen voi olla vaikea päästä aivoihin.

Tryptofaani voidaan muuntaa serotoniiniksi, joka on unisykliä säätelevä välittäjäaine, mutta tämä muuntuminen riippuu useista tekijöistä.

Vaikka kalkkuna sisältääkin tryptofaania, sen nauttiminen suuria määriä ei todennäköisesti aiheuta välitöntä uneliaisuutta.

Nauti siis kalkkunavoileipäsi ilman pelkoa siitä, että nukahdat työpöytääsi.

Melatoniinin tuotanto ja sen yhteys Turkin kulutukseen

Toisin kuin yleisesti oletetaan, kalkkunan nauttiminen ei takaa melatoniinituotannon lisääntymistä, sillä muutos tryptofaanista melatoniiniksi on monimutkainen ja siihen vaikuttavat monet tekijät.

Melatoniinin tuotannon monimutkainen prosessi

Tryptofaanin muuttaminen melatoniiniksi edellyttää useita kemiallisia muunnoksia, minkä vuoksi melatoniinipitoisuuksia on vaikea nostaa yksinomaan ruokavalion avulla.

Melatoniinin tuotantoon vaikuttavat tekijät

 • Valolle altistuminen: Luonnollisella valolle altistumisella on merkittävä rooli melatoniinin tuotannon ja uni-valve-syklin säätelyssä.
 • Geneettiset tekijät: Yksilölliset geneettiset erot voivat vaikuttaa melatoniinisynteesiin ja -aineenvaihduntaan, mikä vaikuttaa unirytmiin.
 • Elämäntapavalinnat: Kofeiini, alkoholi ja liikunnan puute voivat vaikuttaa kielteisesti melatoniinin tuotantoon, mikä korostaa hyvän unihygienian merkitystä.

Vaikka tryptofaani on melatoniinin esiaste, pelkkä kalkkunan nauttiminen ei siis takaa melatoniinipitoisuuden nousua, ja muut tekijät on otettava huomioon.

Kiitospäivän ylensyönti: Aterian jälkeinen velttous: Todellinen syyllinen

Oletko unelias juhla-aterian jälkeen? Se ei johdu kalkkunasta, vaan omasta liiallisesta syömisestäsi.

Ylensyönti aktivoi parasympaattista hermostoa, mikä voi johtaa väsymykseen, kun kehomme keskittyy ruoansulatukseen muiden toimintojen sijaan.

Liiallinen kulutus juhlaillallisten aikana voi johtaa painonnousuun, ruoansulatuskanavan vaivoihin ja tulehduksiin.

Ehkäise ylensyöntiä syömällä terveellisiä välipaloja ennen pääateriaa, valvomalla alkoholinkäyttöä ja ylläpitämällä säännöllisiä liikuntarutiineja.

Estä ylensyönti lomaillallisilla näiden vinkkien avulla

Älä anna lomaillallisten jättää sinua vaisuksi ja epäterveelliseksi - kokeile näitä strategioita:

Napostele fiksusti ennen pääateriaa

Napostele ravinteikkaita välipaloja, kuten hedelmiä, vihanneksia tai täysjyväkeksejä hummuksen tai jogurttidipin kera, hillitäksesi ruokahalua ja vastustaaksesi kiusausta.

Lähde

Seuraa alkoholin kulutusta

Aseta juomille rajoituksia tai vaihda alkoholijuomia ja vettä, jotta vältät nälän ja mielihalun lisääntymisen.

Ylläpidä säännöllisiä liikuntarutiineja

Harrasta liikuntaa 150 minuuttia viikossa, esimerkiksi reipasta kävelyä, uintia, pyöräilyä, joogaa, tanssia tai kestävyysharjoitteita.

Syömisen tahti

Nauti jokainen suupala ottamalla pienempiä suupaloja ja pureskelemalla huolellisesti, jotta vältät ylensyönnin.

Harjoittele mindfulnessia aterian aikana

 • Keskity makuihin: Arvosta jokaisen ruokalajin makua ja koostumusta.
 • Syö ilman häiriötekijöitä: Vältä elektronisia laitteita tai televisiota, jotta voit keskittyä täysin ruokaan.
 • Kuuntele kehosi signaaleja: Kiinnitä huomiota nälän ja kylläisyyden tunteisiin ja pysähdy, kun olet tyytyväinen.

Nämä vinkit voivat auttaa ehkäisemään ylensyöntiä ja nauttimaan juhlallisista herkuista maltillisesti.

Tryptofaani muissa proteiinipohjaisissa elintarvikkeissa

Älä syytä kalkkunaa kiitospäivän jälkeisestä ruokakoomasta - tryptofaania on muissakin proteiinipohjaisissa elintarvikkeissa, kuten juustossa, kanassa, kalassa, maidossa, maapähkinöissä ja munanvalkuaisissa.

Yleiset ravinnon tryptofaanin lähteet kalkkunan lisäksi

 • Juustoa: Cheddar tai mozzarella ovat juustoisia vaihtoehtoja tryptofaanin saannin kannalta.
 • Kanaa: Kana: Tämä lintu ei ole vain paistamista varten - myös siinä on runsaasti tätä ravintoainetta.
 • Kala: Rasvainen kala, kuten lohi ja tonnikala, on erinomainen lähde muille kuin siipikarjanlihavaihtoehdoille.
 • Maito: Lasi lämmintä maitoa ennen nukkumaanmenoa ei ole pelkkä vanhan vaimon taru - juoma sisältää huomattavia määriä L-tryptofaania.
 • Pähkinät: Pähkinät, kuten maapähkinät, ovat toinen hyvä vaihtoehto tryptofaanien lisäämiseksi aterioihin tai välipaloihin.
 • Munanvalkuaiset: Kananmunan valkuaiset sisältävät runsaasti proteiinia, ja niissä on myös runsaasti L-tryptofaania.

Yksilölliset erot tryptofaanin aineenvaihdunnassa

Aivan kuten elimistömme reagoi eri tavoin erilaisiin elintarvikkeisiin, jotkut ihmiset saattavat metaboloida L-tryptofaania tehokkaammin kuin toiset, mikä vaikuttaa heidän uneliaisuuteensa tätä aminohappoyhdistettä sisältävien elintarvikkeiden nauttimisen jälkeen.

Geneettiset tekijät voivat vaikuttaa siihen, miten elimistösi käsittelee L-tryptofaania, sillä tietyt geenimuunnokset vaikuttavat tryptofaanin muuntumiseen serotoniiniksi - hermovälittäjäaineeksi, joka on vastuussa mielialan ja unen säätelystä. Lisäksi suoliston terveys vaikuttaa myös siihen, miten hyvin imeydyt ravinteita ravinnosta, myös välttämättömiä aminohappoja, kuten tryptofaania.

Jos epäilet, että elimistösi ei käsittele tryptofaania tehokkaasti, tai jos koet epätavallista uneliaisuutta proteiinipohjaisten ruokien nauttimisen jälkeen, saattaa olla syytä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Hän voi auttaa määrittämään, aiheuttavatko taustalla olevat ongelmat näitä oireita, ja suositella tarvittaessa ruokavalion mukauttamista tai lisäravinteita.

Sisällyttämällä ruokavalioon erilaisia tryptofaanirikkaita elintarvikkeita, voit saada ravintoaineita tasapainoisesti ja minimoida samalla tiettyjen elintarvikkeiden liialliseen kulutukseen liittyvät mahdolliset haittavaikutukset. Ymmärtämällä aineenvaihdunnan yksilöllisiä eroja ja tutkimalla vaihtoehtoisia vaihtoehtoja kalkkunan lisäksi voi nauttia erilaisia herkullisia ruokia vaarantamatta energiatasoaan juhlallisuuksien aikana.

Päivänvalon tuntien vaikutus uneliaisuuteen suuren aterian jälkeen

Syys- ja talvikuukausina on yleistä, että ison aterian jälkeen on unelias olo, koska vuorokausirytmiin vaikuttavat valoisan ajan muutokset.

Vuodenaikojen muutokset, jotka vaikuttavat unirytmiin

Vähäisempi auringonvalo kylmempinä kuukausina voi johtaa serotoniinitasojen laskuun, mikä vaikuttaa mielialaan ja melatoniinin tuotantoon, joka on uneliaisuutta aiheuttava hormoni(lähde).

 • Serotoniini: Säätelee mielialaa ja onnellisuutta; tuotetaan auringonvalolle altistumisen yhteydessä.
 • Melatoniini: Säätelee uni-valverytmiä; tuotetaan pimeässä.

Aterian jälkeistä letargiaa aiheuttavat ympäristötekijät

Suurikaloriset ruoat ja juomat juhlapyhien yhteydessä voivat aiheuttaa verensokerin nousua ja laskua, mikä johtaa väsymykseen (lähde). Myös virikkeelliset keskustelut voivat viedä energiaa.

Vinkkejä kausittaisen uneliaisuuden torjumiseksi suurten aterioiden jälkeen

 1. Pysy aktiivisena: Paranna serotoniinitasoja säännöllisellä liikunnalla.
 2. Pidä yllä tasapainoista ruokavaliota: Nauti ravinteikkaita elintarvikkeita optimaalisen energian saamiseksi.
 3. Aseta levollinen uni etusijalle: Pidä kiinni johdonmukaisesta nukkumaanmenoaikataulusta ja luo rentouttava nukkumisympäristö.

Usein kysytyt kysymykset suhteessa Tekeekö Turkki sinut uneliaaksi?

Miksi kalkkunan syöminen saa sinut uneliaaksi?

Kalkkuna sisältää tryptofaania, aminohappoa, joka lisää serotoniinin tuotantoa ja voi vaikuttaa uneliaisuuteen, mutta myös ylensyönti ja parasympaattinen hermosto vaikuttavat asiaan. Lue lisää siitä, miten ruoka vaikuttaa uneen.

Tekeekö kalkkuna todella uneliaaksi?

Ei yksinään, mutta yhdistettynä muihin elintarvikkeisiin, erityisesti hiilihydraatteihin, ja suurina määrinä nautittuna kalkkunanliha voi aiheuttaa aterian jälkeistä uneliaisuutta. Lue, miksi kalkkuna tekee sinut uneliaaksi.

Mikä kalkkunan sisältämä kemikaali väsyttää sinua?

Kalkkuna sisältää tryptofaania, joka on välttämätön aminohappo, joka auttaa tuottamaan mielialaa ja unta säätelevää serotoniinia ja melatoniinia. Lue lisää tryptofaanista ja sen vaikutuksista.

Onko kalkkunan sisältämä tryptofaani myytti?

Ei, kalkkuna sisältää tryptofaania, mutta niin sisältävät monet muutkin proteiinipohjaiset elintarvikkeet. Ajatus siitä, että kalkkuna yksin aiheuttaa uneliaisuutta, on myytti, sillä myös muut tekijät, kuten ylensyönti ja alkoholin käyttö, vaikuttavat siihen. Lue totuus tryptofaanista.

Päätelmä

Vaikka kalkkunan sisältämällä tryptofaanilla voi olla merkitystä uneliaisuuteen, myös muut tekijät, kuten serotoniinin ja melatoniinin tuotanto, ylensyönti ja alkoholin käyttö, voivat vaikuttaa siihen, että olo on unelias ison aterian jälkeen.

Jos haluat välttää liiallista herkuttelua juhlapyhien aikana, napostele terveellisiä vaihtoehtoja etukäteen, rajoita alkoholin käyttöä ja pidä kiinni liikuntarutiineistasi. Äläkä huoli, voit silti saada tryptofaaniannoksesi muista proteiinilähteistä, kuten kanasta, kalasta ja tofusta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku