Kuinka monta hämähäkkiä nielet unissasi?

Published:

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon arachnideja on tahattomasti kulutettu unen aikana? Tämä huolestuttava kysymys on todennäköisesti käynyt jossain vaiheessa mielessäsi, varsinkin jos olet kuullut sitkeän urbaanin legendan. Tässä blogikirjoituksessa syvennymme tämän myytin alkuperään ja tutkimme, miksi siihen uskotaan niin helposti.

Tutustumme myös tarkemmin hämähäkkien käyttäytymiseen, jotta ymmärrämme niiden yhteisiä elinympäristöjä ja sitä, miten ne havaitsevat meidät nukkuvat ihmiset. On tärkeää muistaa, että avattu suumme ei ole varsinaisesti houkutteleva paikka hämähäkin jalalle tai kahdelle!

Lisäksi keskustelemme ihmisten ja hämähäkkien välisestä pelosta. Vaikka hämähäkit ovat yleensä harmittomia olentoja, joilla on hyödyllinen rooli ekosysteemeissämme, ne ovat herättäneet laajaa pelkoa ihmisten keskuudessa, jotka tietämättään nielevät niitä unissaan - tai ainakin he luulevat niin.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä annamme käytännön vinkkejä säännöllisistä siivouskäytännöistä sisätilojen arachnidien torjumiseksi ja tarkastustekniikoista, joiden avulla voidaan tunnistaa näiden kahdeksanjalkaisten olentojen mahdolliset sisäänpääsykohdat kotiisi. Kun ymmärrämme enemmän näistä väärinymmärretyistä olennoista, voimme elää rauhassa rinnakkain ilman aiheettomia keskiyön välipaloja.

miten-mitä-hämähäkkejä-niitä-nielet-unissasi

Hämähäkkien nielemistä unessa koskevan myytin kumoaminen

Vastoin yleistä uskomusta ihmiset eivät nielaise kahdeksan hämähäkkiä vuodessa nukkuessaan. Tämä absurdi myytti sai alkunsa Lisa Holstin vuonna 1993 julkaistusta PC Professional -artikkelista, jossa korostettiin, kuinka helposti ihmiset uskovat internetistä löytyviä vääriä tietoja.

Hämähäkinsyöjä-myytin alkuperä

Holst luetteli artikkelissaan useita naurettavia "tosiasioita", joihin ihmiset uskovat, kuten ajatuksen, että hämähäkit ryömivät suuhumme nukkuessamme. Valitettavasti tätä fiktiivistä väitettä on jatkettu vuosien varrella, ja se on nyt laajalti hyväksytty totuutena.

Hämähäkkien vastenmielisyys valoa ja avoimia tiloja kohtaan tekee sen vuoksi erittäin epätodennäköiseksi, että ne pääsisivät ihmisen suuhun. Hämähäkit suosivat pimeitä, häiriöttömiä alueita, eivätkä todennäköisesti uskaltaudu avoimeen tilaan, saati sitten ihmisen suuhun.

Miksi ihmiset uskovat tähän urbaaniin legendaan

Valheellisuus voi levitä nopeasti nykyaikaisissa digitaalisissa verkoissa, ja sitä voidaan pitää totuutena ilman vahvistusta. Ihmiset ovat usein innokkaita jakamaan kiehtovia tarinoita varmistamatta niiden paikkansapitävyyttä, mikä johtaa hämähäkinsyöjätarinan kaltaisten myyttien jatkumiseen.

Lisäksi pelolla on merkittävä rooli siinä, miksi ihmiset uskovat tähän myyttiin. Monilla ihmisillä on luontainen vastenmielisyys hämähäkkejä kohtaan, ja ajatus siitä, että ne ryömivät suuhumme nukkuessamme, on kauhistuttava ajatus. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tällä myytillä ei ole mitään tieteellistä perustaa, vaan se on yksinkertaisesti seurausta yhteiskunnallisista väärinkäsityksistä arachnideja kohtaan.

Voit siis olla rauhassa tietäen, ettet nielaise hämähäkkejä unissasi. Se on vain yksi internetin myytti, joka on kumottu.

Hämähäkkien käyttäytymisen ymmärtäminen

Huolimatta arachnofobian yleisyydestä hämähäkit eivät yleensä pidä ihmistä saaliina tai uhkana; pikemminkin niillä on taipumus pitää meitä liikkumattomina esineinä ja valita eristäytynyt elämäntapa. Vastoin yleistä uskomusta hämähäkit eivät ole kiinnostuneita ihmisistä saaliina tai uhkana. Ne pitävät meitä liikkumattomina esineinä ja elävät mieluummin häiriöttä hiljaisissa, pimeissä paikoissa.

Hämähäkkien yleiset elinympäristöt

Hämähäkit viihtyvät ympäristössä, jossa on suojaa ja runsaasti ravinnonlähteitä, kuten hyönteisiä. Hämähäkkejä voi löytää tiheän kasvillisuuden peittämiltä alueilta, kivien tai puunrunkojen alta, puiden koloista ja jopa kotisi raoista.

 • Puutarhahämähäkit: Hämähäkit: Hämähäkkejä tavataan usein puutarhoissa, joissa on runsaasti kasveja, jotka tukevat tervettä hyönteispopulaatiota.
 • Huntsman-hämähäkit: Hämähäkit: Havaitaan yleensä puiden irtonaisen kuoren alla, kivien alla tai seinien raoissa.
 • Hyppyhämähäkit: Hämähäkit: Suosivat aurinkoisia paikkoja ulkona, mutta saattavat toisinaan vaeltaa sisätiloissa saaliin perässä.
 • Daddy Long Legs (Cellar Spider): Pimeissä, kosteissa paikoissa, kuten kellareissa ja kellarikerroksissa, roikkuu usein ylösalaisin sotkuisissa verkoissa.

Miten hämähäkit havaitsevat ihmiset

Hämähäkit eivät pidä ihmistä potentiaalisena ateriana tai uhkana. Ne pitävät meitä yksinkertaisesti osana ympäristöään. Jos kuitenkin tahattomasti häiritset hämähäkkien elinympäristöä tai vaellat niiden alueelle paritteluaikana, hämähäkki saattaa ryömiä päällesi. Älä hätäänny. Todennäköisesti se on pelokkaampi kuin sinä ja etsii vain pakotietä.

Fear Factor - Ihmiset vastaan hämähäkit

Ihmisillä ja hämähäkeillä on mielenkiintoinen dynamiikka. Vaikka ne ovat isompia ja vahvempia, monet meistä pelkäävät näitä kahdeksanjalkaisia otuksia. Vaikka hämähäkkilajit ovatkin potentiaalisesti vaarallisia, vain pieni osa niistä on todella haitallisia ihmisille. Miksi siis pelkäämme niitä?

Ihmisen pelko hämähäkkejä kohtaan

Arachnofobia, hämähäkkien pelko, saattaa juontaa juurensa alkukantaisesta halustamme vältellä myrkyllisiä otuksia menneiltä ajoilta. Sitä ovat kuitenkin vahvistaneet myös kauhuelokuvat ja urbaanit legendat, kuten myytti hämähäkkien nielemisestä nukkuessa. Joidenkin tutkimusten mukaan kyseessä voi olla jopa sukupolvelta toiselle siirtynyt tai lapsuudessa koettujen traumaattisten kokemusten vuoksi opittu käyttäytyminen.

Hämähäkkien hyödyllinen rooli

Vastoin yleistä uskomusta useimmat hämähäkit ovat hyödyllisiä saalistajia. Ne syövät muita hyönteisiä, kuten kärpäsiä ja kovakuoriaisia, jotka voivat levittää tauteja tai vahingoittaa omaisuutta. Seuraavassa on lueteltu joitakin tapoja, joilla hämähäkit edistävät:

 • Tuholaisten torjunta: Ne auttavat ylläpitämään tasapainoa paikallisissa ekosysteemeissä ja vähentävät näihin eläimiin liittyviä mahdollisia riskejä kodeissa ja toimistoissa saalistamalla tavallisia kotitalouksien tuholaisia.
 • Biologinen monimuotoisuus: Yli 45 000 eri lajia on tunnistettu maailmanlaajuisesti, joten niiden esiintyminen on osoitus biologisen monimuotoisuuden terveestä tasosta, joka on välttämätön kestävälle ympäristölle.
 • Pölytys: Ne auttavat kasvien lisääntymisprosesseja, jotka ovat elämälle maapallolla välttämättömiä.

PLOS ONE -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hämähäkit syövät maailmanlaajuisesti vuosittain 400-800 miljoonaa tonnia saalista, mikä on ratkaisevan tärkeää tuholaispopulaatioiden hallinnassa eri puolilla maailmaa ja edistää samalla merkittävästi ekologisen tasapainon ylläpitämistä. Sen sijaan, että pelkäämme niitä tarpeettomasti, meidän pitäisi ehkä alkaa arvostaa niiden panosta enemmän.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet sisäilman hämähäkkejä vastaan

Pelko hämähäkkien nielemisestä unissaan saattaa perustua myyttiin, mutta näiden kahdeksanjalkaisten otusten läsnäolo kodeissamme on todellisuutta. Jos olet huolissasi mahdollisista hämähäkkikohtaamisista asunnossasi tai hämähäkin nielemisestä nukkuessasi, on olemassa muutamia ennaltaehkäiseviä toimia, joilla voit pitää ne poissa.

Säännöllinen siivous käytännöt vastaan Sisätilojen Arachnids

Puhdas talo on vähemmän houkutteleva mille tahansa tuholaiselle, myös hämähäkeille. Säännöllinen imurointi nurkkien ympäriltä ja huonekalujen alta voi auttaa poistamaan hämähäkinseitit ja munat ennen niiden kuoriutumista. Usein tapahtuva pölyjen pyyhkiminen estää hämähäkkejä myös asettautumasta korkeille paikoille, kuten kattokulmiin, joissa ne usein jäävät huomaamatta.

 • Imuroi säännöllisesti: Tämä ei ainoastaan poista olemassa olevia hämähäkinseittejä vaan myös muita hyönteisiä, jotka voivat toimia hämähäkkien ravintona.
 • Pölyä usein: Pölyttömät tilat estävät sekä hämähäkkien asumista että muiden tuholaisten kerääntymistä, mikä voi houkutella lisää arachnideja kotiisi.
 • Säilytä siisteys: Näin niiden on vaikeampi asettua asuntoosi.

Vinkkejä hämähäkkien mahdollisten sisäänpääsypisteiden tunnistamiseen

Sisätilojen arachnidien torjuntaan tähtäävien säännöllisten siivouskäytäntöjen lisäksi mahdollisten sisääntulokohtien tarkastaminen voi estää ei-toivottuja vieraita hiipimästä kotiisi huomaamatta. Seinien tai perustusten halkeamien tiivistäminen tiivistemassalla estää hämähäkkien lisäksi kaikenlaisten tuholaisten pääsyn talojen sisälle pienten aukkojen kautta, joita yleensä on ikkunoiden ja ovien ympärillä.

 • Tiivistä halkeamat ja raot: Käytä silikonipohjaista tiivistettä tiivistämään kaikki seinissä tai perustuksissa olevat aukot tai reiät, jotka voivat toimia sisäänkäynteinä hämähäkkien kaltaisille ryömiville olennoille.
 • Varo ovia/ikkunoita: Varmista, että oven/ikkunan karmit istuvat tiiviisti ja jättämättä tarpeeksi tilaa, jotta pienetkin ötökät pääsevät livahtamaan läpi. Tarvittaessa asennettavat sääsuojat auttavat saavuttamaan tämän tavoitteen tehokkaasti sen lisäksi, että ne vähentävät energiankulutusta talvikuukausina, koska kylmempi ilma tunkeutuu sisätiloihin samoja reittejä pitkin, joita ei-toivotut vieraat, kuten hämähäkit, muuten käyttäisivät.
 • Tarkista tuodut tuotteet: Tarkista aina ennen polttopuiden, kasvien, laatikoiden jne. tuomista sisätiloihin huolellisesti, jotta varmistat, ettei kyydissä ole piilotettuja salamatkustajia, jotka odottavat pääsevänsä suoraan viihtyisään asuintaloosi, jolloin miellyttävästä yllätyksestä tulee epämiellyttävä shokki. Muista, että nyrkkisääntö "Parempi varoa kuin katua" pätee täydellisesti myös tässä yhteydessä, varsinkin kun otetaan huomioon, miten helposti ihmiset jättävät huomiotta yksinkertaiset mutta ratkaisevan tärkeät toimet, jotka auttavat pitämään kotitalouden yleisesti ottaen ötökkävapaana.

Vaikka mahdollisuudet nielaista hämähäkki nukkuessaan (puhumattakaan kahdeksasta vuodessa) ovat äärimmäisen pienet, se ei tarkoita, että sinun ei pitäisi jättää huomiotta mahdollisuutta jakaa tilasi satunnaisen matelijan kanssa. Ottamalla käyttöön edellä esitetyt ennaltaehkäisevät toimenpiteet voit vähentää huomattavasti todennäköisyyttä, että löydät makuuhuoneestasi odottamattoman vieraan keskellä yötä - olipa kyseessä sitten poskeasi hipaiseva hämähäkinjalka tai avoin suu. Voit siis levätä rauhassa tietäen, että olet tehnyt osasi pitämällä kutsumattomat vieraat poissa ja luomalla turvallisemman ja terveellisemmän ympäristön sekä itsellesi että läheisillesi.

Usein kysytyt kysymykset liittyen kysymykseen Kuinka monta hämähäkkiä nielet unissasi?

Nielevätkö ihmiset todella hämähäkkejä nukkuessaan?

Vastoin yleistä uskomusta ajatus siitä, että ihmiset nielaisevat hämähäkkejä nukkuessaan, on pelkkä myytti.

Onko vaarallista niellä hämähäkki nukkuessaan?

Ei, hämähäkin nieleminen ei aiheuta merkittävää terveysriskiä, sillä mahahappo liuottaa sen nopeasti.

Minkälaisia hämähäkkejä nielaistaan yleisesti unen aikana?

Itse asiassa on äärimmäisen harvinaista, että joku nielaisee hämähäkin nukkuessaan, joten yleisiä tyyppejä ei ole.

Miten voit estää hämähäkkien nielemisen nukkuessasi?

Kodin pitäminen puhtaana ja mahdollisten sisäänpääsykohtien sulkeminen voi auttaa pitämään sisätilojen arachnidit loitolla.

Voiko hämähäkki purra sinua kehosi sisältä, jos nielet sen nukkuessasi?

Ei, vaikka söisitkin vahingossa hämähäkin (mikä on erittäin epätodennäköistä), se ei voi purra kehosi sisälle tilan puutteen ja vihamielisen ympäristön vuoksi.

Päätelmä

Myytti purettu:

Vastoin yleistä uskomusta hämähäkkien nieleminen unessa on pelkkä myytti - hämähäkit eivät ole kiinnostuneita ihmisistä eivätkä ryömi vapaaehtoisesti heidän suuhunsa. Hämähäkkien käyttäytymisen ja elinympäristöjen ymmärtäminen voi auttaa lievittämään pelkoja tai huolia niiden kohtaamisesta sisätiloissa.Säännölliset siivouskäytännöt ja hämähäkkien mahdollisten sisääntulokohtien tarkastaminen voivat myös estää niiden pääsyn kotiisi.

Voit siis levätä rauhassa tietäen, ettet syö mitään kahdeksanjalkaisia olentoja, kun nukut yöunia.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku