Onko paha syödä ennen nukkumaanmenoa?

Published:

Onko paha syödä ennen nukkumaanmenoa? Terveydenhuollon ammattilaiset ja yksityishenkilöt ovat keskustelleet tästä kysymyksestä jo pitkään. Tässä tutkimuksessa perehdytään eri tekijöihin, jotka voivat vaikuttaa yöllisen syömisen mahdollisiin vaaroihin ja etuihin.

Sisällysluettelo:

 1. Syömistä ennen nukkumaanmenoa ympäröivä keskustelu
  1. Painonnousu huolenaiheet
  2. Vaikutus unen laatuun
  3. Yksittäisten tekijöiden merkitys
 2. Yölliset elintarvikevalinnat vaikuttavat terveyteen
  1. Suuret ateriat aiheuttavat ruoansulatushäiriöitä
  2. Happamat elintarvikkeet, jotka aiheuttavat närästystä
  3. Epäterveelliset myöhäisillan napostelutottumukset
 3. Yöllinen napostelu liittyy painonnousuun ja ylensyöntiin
  1. Energiatiheät välipalat edistävät liikalihavuutta
  2. Myöhäisillan syöminen laukaisee ylensyöntitaipumuksia.
  3. Vinkkejä terveellisempiin yöllisiin napostelutottumuksiin
 4. Pienten ravitsevien välipalojen mahdolliset hyödyt ennen nukkumaanmenoa
  1. Monimutkaiset hiilihydraatit ja proteiinivälipalat
  2. Nälän vähentäminen päiväsaikaan
  3. Tasapainon löytäminen: Milloin lopettaa syöminen ennen nukkumaanmenoa
 5. Yöaikaan välipalaa Harkintoja diabetesta sairastaville
  1. Riittämätön insuliinintuotanto
  2. Alhaisen glykeemisen indeksin välipalavaihtoehdot
 6. Elintarvikkeet, jotka parantavat unen laatua
  1. Tryptofaania sisältävät elintarvikevalinnat
  2. Melatoniinia sisältävät välipalat
 7. Vinkkejä minimoida kielteisiä vaikutuksia syöminen ennen nukkumaanmenoa
  1. Syö päivällinen aikaisemmin klo 21.00 mennessä
  2. Vältä happamia, paistettuja tai mausteisia ruokia lähellä nukkumaanmenoaikaa.
  3. Varaa vähintään kahden-kolmen tunnin aika viimeisen välipalan ja makuulle menon välille.
 8. Usein kysytyt kysymykset suhteessa Onko se huono syödä ennen nukkumaanmenoa?
  1. Miksi sinun ei pitäisi syödä myöhään illalla
  2. Terveellisiä myöhäisillan välipalavaihtoehtoja
  3. Syömisen kielteiset vaikutukset ennen nukkumaanmenoa
  4. Miksi sinun ei pitäisi nukkua syömisen jälkeen
 9. Päätelmä

Tässä postauksessa keskustelemme painonnousuun liittyvistä huolenaiheista, jotka liittyvät myöhäisillan naposteluun, ja selvitämme, miten kehomme toimii eri tavalla yöllä, mikä johtaa myöhäisten aterioiden aiheuttamiin ruoansulatushäiriöihin ja happojen takaisinvirtaukseen. Lisäksi tarkastelemme yöllisen napostelun ja painonnousun välistä yhteyttä, joka johtuu huonoista välipalavalinnoista tai ylensyönnistä.

Jotta voisimme tarjota tasapainoisen näkökulman siihen, onko syöminen ennen nukkumaanmenoa huono asia, esittelemme myös terveellisiä ennen nukkumaanmenoa tarjottavia välipalavaihtoehtoja niille, jotka etsivät laihdutusratkaisuja, sekä huomioita diabeetikoille, jotka saattavat tarvita erityisiä ruokatyyppejä yöaikaan. Lisäksi löydät elintarvikkeita, jotka parantavat unen laatua tryptofaanipitoisten ainesosien tai melatoniinipitoisuuden avulla.

Lopuksi, vinkkimme ennen nukkumaanmenoa tapahtuvan syömisen kielteisten vaikutusten minimoimisesta auttavat sinua ohjaamaan terveellisempiin tapoihin ja varmistamaan samalla hyvän yöunen. Pysy kuulolla näiden aiheiden syvällisessä tutkimisessa tämän informatiivisen blogikirjoituksen aikana.

onko-sit-haitallista-syödä-ennen-vuoteeseenmenoa-

Syömistä ennen nukkumaanmenoa ympäröivä keskustelu

Ennen nukkumaanmenoa tapahtuvasta syömisestä kiistellään jo pitkään, ja jotkut väittävät, että se voi johtaa painonnousuun ja univajeeseen, kun taas toiset väittävät, että pieni, terveellinen välipala voi olla hyödyksi sekä rasvanpudotuksen että unen parantamisen kannalta. Yksilölliset tekijät, kuten aineenvaihdunta, ruokailutottumukset päivän aikana ja tietyt elintarvikevalinnat, ovat ratkaisevassa asemassa määriteltäessä, onko syöminen ennen nukkumaanmenoa haitallista vai hyödyllistä.

Painonnousu huolenaiheet

Yksi yleinen huolenaihe yösyömisestä on sen mahdollinen yhteys painonnousuun. Joidenkin tutkimusten mukaan myöhään illalla syövät ihmiset saattavat lihoa todennäköisemmin yksinkertaisesti siksi, että he kuluttavat enemmän kaloreita. Toiset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tämä yhteys ei ehkä ole niin yksinkertainen - sen sijaan, että ruoan syönnin ajoitus itsessään olisi vastuussa painoindeksin (BMI) noususta, se voi johtua epäterveellisistä napostelutottumuksista kyseisinä aikoina.

Vaikutus unen laatuun

Yöllinen syöminen voi myös vaikuttaa kykyyn nukahtaa nopeammin ja pysyä unessa koko yön. Suurten aterioiden tai tietyntyyppisten ruokien nauttiminen lähellä nukkumaanmenoaikaa voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä tai hapon takaisinvirtausta, jotka häiritsevät luonnollisia unirytmejämme. Lisäksi nälkäisenä nukkumaan meneminen saattaa vaikeuttaa joidenkin nukahtamista, koska alhainen verensokeri aiheuttaa epämukavuutta.

Yksittäisten tekijöiden merkitys

 • Aineenvaihdunta: Ne, joilla on hitaampi aineenvaihdunta, ovat alttiimpia lihomaan myöhäisillan napostelusta verrattuna niihin, joilla on nopeampi aineenvaihdunta, jotka yleensä polttavat ylimääräiset kalorit, vaikka he syövät myöhään.
 • Ruokailutottumukset: Jos syöt tasapainoisesti koko päivän etkä syö liikaa, pieni iltapala ei välttämättä haittaa painoa tai unenlaatua. Jos sinulla on kuitenkin tapana jättää aamiainen väliin ja syödä suurempia aterioita myöhemmin päivällä, ilta-aikaan tapahtuva napostelu voi vaikuttaa kielteisesti terveyteen.
 • Ruokavalinnat: Ennen nukkumaanmenoa nautitulla ruoalla on tärkeä merkitys sen vaikutuksen määrittämisessä elimistöömme. Terveellisempien vaihtoehtojen, kuten monimutkaisten hiilihydraattien tai proteiinipitoisten välipalojen, valitseminen voi parantaa unen laatua ja samalla minimoida mahdolliset riskit, jotka liittyvät huonoihin ruokavalintoihin, kuten roskaruokaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että se, onko syöminen ennen nukkumaanmenoa huono asia, riippuu monista eri tekijöistä, kuten yksilöllisestä aineenvaihduntanopeudesta, päivittäisistä ruokailutottumuksista ja myöhään nautittavista erityyppisistä elintarvikkeista. Valitsemalla viisaasti, mitä syömme illalla, on mahdollista vähentää tästä käytännöstä mahdollisesti aiheutuvia haittoja ja saada silti hyvät yöunet.

Yölliset elintarvikevalinnat vaikuttavat terveyteen

Ravitsemusasiantuntijat ovat pitkään kiistelleet myöhään syömisen seurauksista, ja jotkut ovat väittäneet, että se voi aiheuttaa lihavuutta ja unihäiriöitä. Yksi tärkeä tekijä sen määrittämisessä, onko myöhään syöminen haitallista vai hyödyllistä, on nautitun ruoan tyyppi. Rekisteröity ravitsemusterapeutti Alexis Supan kehottaa olemaan syömättä ennen nukkumaanmenoa, koska kehomme toimii yöllä eri tavalla ja meillä on taipumus tehdä vähemmän terveellisiä päätöksiä.

Suuret ateriat aiheuttavat ruoansulatushäiriöitä

Suurten aterioiden tai rasvaisten ruokien nauttiminen juuri ennen nukkumaanmenoa voi aiheuttaa vatsavaivoja, jotka johtuvat ruoansulatushäiriöistä tai happojen takaisinvirtauksesta. Tämä johtuu siitä, että makuuasento ison aterian jälkeen aiheuttaa painetta vatsaan, mikä voi pakottaa sen sisällön takaisin ruokatorveen. Välttääksesi tämän ongelman yritä syödä aikaisemmin illalla ja anna itsellesi riittävästi aikaa ruoansulatukseen ennen nukkumaanmenoa.

Happamat elintarvikkeet, jotka aiheuttavat närästystä

Suurten aterioiden lisäksi happamat, paistetut tai mausteiset ruoat lähellä nukkumaanmenoaikaa voivat lisätä närästyksen riskiä - epämiellyttävää polttavaa tunnetta rinnassa, joka johtuu mahahapon takaisinvirtauksesta ruokatorveen. Tomaattien, sitrushedelmien, suklaan, piparmintun ja runsasrasvaisten tuotteiden kaltaiset ruoat ovat yleisiä syyllisiä yöllisen närästyksen taustalla. Jos sinulla on taipumusta kokea tämä tila unen aikana, harkitse sen sijaan tällaisten ruokien välttämistä aiemmin päivällä.

Epäterveelliset myöhäisillan napostelutottumukset

Myöhäisillan napostelu sisältää usein energiatiheitä mutta ravintoaineköyhiä vaihtoehtoja, kuten sipsejä tai jäätelöä, jotka voivat johtaa liialliseen kalorien saantiin ajan mittaan, jos niitä ei pidetä kurissa - mikä lopulta edistää lihavuuteen liittyviä terveysriskejä, kuten tyypin 2 diabetes mellitus (T2DM), korkea verenpaine ja sydän- ja verisuonisairaudet. Jos haluat torjua huonoista ruokavalinnoista johtuvia mahdollisia terveysongelmia, valitse ravitsevampia vaihtoehtoja, kuten hedelmiä, vihanneksia tai täysjyväviljaa, kun sinulle tulee tarve napostella myöhään illalla.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit hillitä yöllisiä ruokailutottumuksiasi:

 • Syö tasapainoisia aterioita pitkin päivää: Säännölliset ateriat, jotka sisältävät proteiineja, terveellisiä rasvoja ja monimutkaisia hiilihydraatteja, auttavat pitämään nälän kurissa ja vähentävät epäterveellisten välipalojen himoa myöhemmin.
 • Luo johdonmukainen ateria-aikataulu: Tämä voi vähentää myöhäisillan naposteluhaluja pitämällä ruokahaluhormonit ajan mittaan vakaampina.
 • Vältä ajattelematonta syömistä televisiota katsellessasi tai sähköisiä laitteita käyttäessäsi: Yritä nimetä kodissasi tietyt alueet, joissa ruoan nauttiminen on sallittua, kuten ruokapöytä, etkä television ääressä, jotta voit keskittyä paremmin siihen, mitä - ja mikä tärkeintä - kuinka paljon - syöt suuhusi aterioiden aikana.

Näiden strategioiden sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniin voi parantaa merkittävästi unen laatua, painonhallintapyrkimyksiä ja yleistä hyvinvointia edistämällä terveellisempiä yöllisiä ruokailutottumuksia, jotka tukevat hyvää ruoansulatusta aiheuttamatta ei-toivottua epämukavuutta nukkumaanmenoaikana myös myöhemmin.

Yöllinen napostelu liittyy painonnousuun ja ylensyöntiin

Myöhään illalla syöminen on yhdistetty painonnousuun ja ylensyöntiin. Syitä tähän yhteyteen voi olla se, millaisia ruokia valitsemme myöhäisillan välipalaksi ja mikä on elimistömme luonnollinen reaktio yölliseen syömiseen.

Energiatiheät välipalat edistävät liikalihavuutta

Yksi merkittävä tekijä yöllisen painonnousun taustalla on energiatiheiden mutta ravintoaineköyhien vaihtoehtojen nauttiminen myöhäisillan välipalojen aikana. Myöhään illalla syödessään ihmiset tarttuvat usein korkeakalorisiin, sokeripitoisiin ruokiin, kuten kekseihin, sipseihin tai jäätelöön. Nämä epäterveelliset valinnat johtavat liialliseen kalorien saantiin, mutta niillä on myös vain vähän ravintoarvoa. American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että niillä, jotka syövät enemmän kaloreita myöhemmin päivällä, on suurempi riski lihoa kuin niillä, jotka syövät suurempia aterioita aikaisemmin.

Myöhäisillan syöminen laukaisee ylensyöntitaipumuksia.

Huonojen elintarvikevalintojen lisäksi keskiyön välipaloja nauttivat ihmiset voivat olla alttiita ylensyönnille ilta-aikaan esiintyvän emotionaalisen stressin tai tylsyyden vuoksi. Northwesternin yliopiston tutkijoiden tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että osallistujat kuluttivat huomattavasti enemmän kaloreita yöllisen syömisen aikana kuin päivällä(lähde). Tämä viittaa siihen, että suurimman osan päivittäisestä kalorien saannista nauttiminen lähempänä nukkumaanmenoaikaa saattaa lisätä riskiäsi kehittää negatiivisia terveysvaikutuksia, jotka liittyvät korkeampaan kokonaispainoindeksiin (BMI).

Lisäksi yöllinen syöminen voi häiritä luonnollista unirytmiämme ja johtaa huonoon unenlaatuun. Myöhäisillan ruokailu, erityisesti jos siihen liittyy suuria aterioita tai makeaa, voi johtaa verensokerin nousuun, mikä voi häiritä kykyä nukahtaa nopeasti ja pysyä unessa yön aikana.

Vinkkejä terveellisempiin yöllisiin napostelutottumuksiin

 • Vältä roskaruokaa: Sen sijaan, että tartut sokerisiin herkkuihin tai suolaisiin välipaloihin, kun nälkä iskee myöhään illalla, valitse terveellinen välipala, kuten jogurtti hedelmien kanssa tai täysjyväkeksejä hummuksen kanssa.
 • Syö aikaisemmin: Yritä syödä päivän viimeinen ateria aikaisemmin illalla, jotta sinulla on vähemmän todennäköisesti nälkä ennen nukkumaanmenoa. Näin kehosi saa myös enemmän aikaa sulattaa ruoka kunnolla ennen nukkumaanmenoa.
 • Tietoinen syöminen: Oletko aidosti nälkäinen vai onko sinulla vain tylsää? Kun harjoitat aterioiden aikana tietoisuutta, voit ehkäistä ylensyöntiä ja parantaa yleisiä ruokavalintoja.

Näiden vinkkien sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniin voi auttaa minimoimaan erityisesti nukkumaanmenoaikaan liittyviä painonnousun riskejä, mutta antaa silti itsellesi riittävästi tilaa näiden ohjeiden puitteissa, jos tarvitset satunnaista herkuttelua ilman syyllisyyttä jälkikäteen.

Pienten ravitsevien välipalojen mahdolliset hyödyt ennen nukkumaanmenoa

Joidenkin todisteiden mukaan pieni ravitseva välipala, joka sisältää monimutkaisia hiilihydraatteja ja proteiinia, saattaa auttaa tiettyjä henkilöitä laihtumaan, koska se vähentää näläntunnetta päiväsaikaan ja johtaa siihen, että he kuluttavat vähemmän kaloreita koko valveillaoloaikansa aikana. Tohtori Melissa Prest suosittelee omenaa ja 1-2 ruokalusikallista maapähkinävoita ihanteelliseksi vaihtoehdoksi ennen nukkumaanmenoa niille, jotka etsivät terveellisempiä vaihtoehtoja.

Monimutkaiset hiilihydraatit ja proteiinivälipalat

Monimutkaisten hiilihydraattien ja proteiinipitoisen välipalan syöminen ennen nukkumaanmenoa voi antaa keholle tärkeitä ravintoaineita, joita tarvitaan lihasten korjaamiseen, kasvuun ja palautumiseen unen aikana. Esimerkkejä terveellisistä myöhäisillan välipaloista ovat muun muassa:

 • Täysjyväkeksejä, vähärasvaista juustoa tai hummusta.
 • Kreikkalainen jogurtti marjojen tai pähkinöiden kera
 • viipale täysjyväleipää avokadolla tai mantelivoilla varustettuna.
 • Kaurahiutaleita sekoitettuna maitoon (maito- tai kasvipohjaiseen) ja hedelmiin, kuten banaaniviipaleisiin.

Näiden ruokien sisällyttäminen iltarutiineihisi voi mahdollisesti vähentää näläntunnetta päivän aikana, mikä auttaa painonhallinnassa ja välttää ylensyöntiä.

Nälän vähentäminen päiväsaikaan

Jos tunnet itsesi nälkäiseksi päivän mittaan, vaikka syöt tasapainoisia aterioita, pieni iltapala voi auttaa hillitsemään mielihaluja.Nutrients-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että osallistujat, jotka nauttivat runsaasti proteiinia sisältävää välipalaa ennen nukkumaanmenoa, kokivat enemmän kylläisyyden tunnetta kuin ne, jotka eivät nauttineet. Tämä voisi johtaa parempaan annosten hallintaan ja yleisesti ottaen terveellisempiin ruokailutottumuksiin päiväsaikaan.

On tärkeää huomata, että tärkeintä on kohtuus; pienen, ravinteikkaan välipalan nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi olla hyödyllistä joillekin henkilöille, mutta suurten annosten tai epäterveellisten vaihtoehtojen liiallinen nauttiminen voi mitätöidä kaikki mahdolliset hyödyt.

Tasapainon löytäminen: Milloin lopettaa syöminen ennen nukkumaanmenoa

On ratkaisevan tärkeää löytää tasapaino nälän tyydyttämisen ja terveyshaittojen, kuten lihavuuden tai unihäiriöiden, välttämisen välillä. Seuraavassa on muutamia vinkkejä:

 1. Syö viimeinen ateria vähintään 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta ruoansulatus sujuu kunnolla.
 2. Pysy kaukana rasvaisista ja sokeripitoisista välipaloista, jotka voivat häiritä unirytmiäsi.
 3. Kuuntele kehoasi - jos olet todella nälkäinen, valitse mieluummin kevyt välipala kuin mene nukkumaan nälkäisenä, sillä se voi häiritä unta alhaisen verensokerin vuoksi.

Näiden strategioiden sisällyttäminen yöllisiin rutiineihisi voi auttaa parantamaan sekä ruokavalintojasi että yleistä hyvinvointiasi ja samalla minimoimaan painonnousun tai muiden myöhään yöllä syömiseen liittyvien haittavaikutusten riskin.

Yöaikaan välipalaa Harkintoja diabetesta sairastaville

Diabetesta sairastavien tulisi välttää syömistä myöhään illalla, mutta iltapalojen jättäminen kokonaan väliin voi johtaa korkeisiin verensokeriarvoihin aamulla. Diabetesta sairastaville myöhäisillan välipalat, joiden glykeeminen indeksi on alhainen, kuten marjat, tumma suklaa, pähkinät, siemenet tai kreikkalainen jogurtti, voivat auttaa välttämään aamun verensokerin nousun ja tyydyttää samalla mielihalut. Nämä vaihtoehdot voivat tyydyttää mielihaluja aiheuttamatta merkittäviä piikkejä verensokerissa.

Riittämätön insuliinintuotanto

Myöhäisten välipalojen väliin jättäminen voi johtaa riittämättömään insuliinintuotantoon yöllä, mikä johtaa korkeisiin verensokeriarvoihin aamulla. On suositeltavaa keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa siitä, voisiko kevyestä iltapalan nauttimisesta olla hyötyä verensokeritason pitämiseksi vakaana yön aikana.

Alhaisen glykeemisen indeksin välipalavaihtoehdot

 • Marjat: Kourallinen tuoreita mustikoita, vadelmia tai mansikoita voi tarjota luonnollista makeutta aiheuttamatta merkittäviä verensokeripiikkejä niiden alhaisen glykeemisen indeksin ansiosta.
 • Tumma suklaa: Vähintään 70-prosenttisen kaakaon sisältävän tumman suklaan nauttiminen voi hillitä makean himoa ja tarjota samalla antioksidantteja ja sydänterveydellisiä etuja. Muista valita lajikkeita, joissa on mahdollisimman vähän lisättyä sokeria.
 • Pähkinät ja siemenet: mantelit, saksanpähkinät, chia-siemenet tai pellavansiemenet ovat erinomaisia terveellisten rasvojen ja kuitujen lähteitä, jotka edistävät kylläisyyttä ja vaikuttavat mahdollisimman vähän verensokeriin.
 • Kreikkalainen jogurtti: Pieni annos tavallista, makeuttamatonta kreikkalaista jogurttia lisättynä muutamalla marjalla tai pähkinällä voi tarjota proteiinia ja kalsiumia aiheuttamatta verensokeripiikkejä.

Näiden matalan glykeemisen indeksin vaihtoehtojen lisäksi diabeetikoiden on tärkeää seurata verensokeriarvojaan säännöllisesti ja mukauttaa ruokailutottumuksiaan niiden mukaisesti. Tämä voi tarkoittaa pienempien aterioiden nauttimista päivän mittaan tai tiivistä yhteistyötä ravitsemusterapeutin kanssa yksilöllisten ateriasuunnitelmien laatimiseksi yksilöllisten tarpeiden ja mieltymysten mukaan.

Jos haluat minimoida myöhäisillan napostelun kielteiset terveysvaikutukset, kannattaa harkita kevyttä liikuntaa illallisen jälkeen, kuten rauhallista kävelyä naapurustossa tai kevyitä joogaharjoituksia. Fyysinen aktiivisuus voi auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä ja edistämään glukoosin hallintaa yleisesti.

Kysy aina lääkäriltäsi, ennen kuin muutat ruokavaliota tai lääkitystä, jos sinulla on diabetes.

Elintarvikkeet, jotka parantavat unen laatua

Yöllinen napostelu voi vaikuttaa unen laatuun, jos valitset oikeat elintarvikkeet. Tryptofaania ja melatoniinia sisältävät elintarvikkeet voivat auttaa rentoutumaan, jolloin nukahtaminen on helpompaa ja unessa pysyy pidempään.

Tryptofaania sisältävät elintarvikevalinnat

Serotoniinia, hermovälittäjäainetta, joka auttaa säätelemään mielialaa, ruokahalua ja unirytmiä, tuotetaan elimistössä tryptofaanin, joka on välttämätön aminohappo, avulla. Serotoniinitasojen nostaminen voi parantaa unen laatua. Joitakin tryptofaania sisältäviä elintarvikkeita ovat mm:

 • Turkki
 • Mantelit
 • Kurpitsansiemenet
 • Raejuustoa ja täysjyväkeksejä tai hedelmäviipaleita.

Melatoniinia sisältävät välipalat

Melatoniini on hormoni, joka säätelee sisäistä kelloamme ja vastaa terveiden heräämis- ja nukkumisjaksojen ylläpitämisestä. Melatoniinia tai sen esiasteita sisältävien syötävien nautintojen nauttiminen voi auttaa lisäämään hormonin tasoja kehossa, mikä saattaa edistää parempaa unta. Esimerkkejä tällaisista elintarvikkeista ovat mm:

Tämäntyyppisten välipalojen sisällyttäminen yöllisiin rutiineihisi voi paitsi tyydyttää nälkääsi myös edistää parempaa unta tarjoamalla tärkeitä ravintoaineita, jotka tukevat rentoutumista ja levollisuutta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokainen on erilainen - mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Siksi on tärkeää löytää se, mikä toimii sinulle parhaiten kuuntelemalla kehoasi ja kokeilemalla erilaisia ruokavaihtoehtoja paremman unenlaadun saavuttamiseksi.

Jos unenlaatu on edelleen huono, vaikka olet kokeillut erilaisia ruokavalio-interventioita, harkitse terveydenhuollon ammattilaisen puoleen kääntymistä tai muiden mahdollisten syiden, kuten stressinhallintatekniikoiden tai taustalla olevan unihäiriön, kuten unettomuuden tai uniapnean, tutkimista. Lisäksi säännöllinen liikunta päiväsaikaan voi parantaa yleistä terveyttä ja edistää samalla levollisempaa unta yöllä - muista kuitenkin, ettet harrasta voimakasta liikuntaa liian lähellä nukkumaanmenoaikaa, sillä se voi vaikuttaa päinvastoin kykyyn nukahtaa rauhallisesti.

Vinkkejä minimoida kielteisiä vaikutuksia syöminen ennen nukkumaanmenoa

Valtuutettu psykologi, tohtori Lindsay Browning neuvoo, että liian lähellä nukkumaanmenoaikaa tapahtuva syöminen voi häiritä vuorokausirytmiä, mikä voi johtaa vaikeuksiin nukahtaa ja pysyä unessa. Voit minimoida yölliseen syömiseen liittyvät mahdolliset kielteiset vaikutukset noudattamalla seuraavia vinkkejä:

Syö päivällinen aikaisemmin klo 21.00 mennessä

Pidä yllä johdonmukaista ruokailuaikataulua, jotta voit säädellä kehosi sisäistä kelloa ja parantaa unen laatua. Pyri siihen, että päivän viimeinen ateria nautitaan viimeistään klo 21.00, jotta ruoansulatukselle jää riittävästi aikaa ennen nukkumaanmenoa.

Vältä happamia, paistettuja tai mausteisia ruokia lähellä nukkumaanmenoaikaa.

Runsaasti rasvaa tai mausteita sisältävät ruoat voivat aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä ja happojen takaisinvirtausta, kun niitä nautitaan myöhään illalla. Sen sijaan, että tartut epäterveellisiin välipaloihin, harkitse terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten hedelmiä tai jogurttia.

Varaa vähintään kahden-kolmen tunnin aika viimeisen välipalan ja makuulle menon välille.

Anna itsellesi riittävästi aikaa sulattaa ruoka aikaisemmin illalla, jotta närästyksen ja muiden ruoansulatusongelmien riski pienenee nukkumisen aikana. Tämä auttaa myös ehkäisemään verensokerin nousua, joka voisi häiritä unirytmiä.

Sisällytä tarvittaessa kevyitä välipaloja

 • Valitse terveellisiä myöhäisillan välipaloja, kuten täysjyväkeksejä hummuksen kanssa tai vähärasvaista juustoa ja omenaviipaleita.
 • Pieni proteiinipitoinen välipala, kuten kreikkalainen jogurtti marjojen kera, on toinen erinomainen vaihtoehto hillitä nälkää aiheuttamatta painonnousua tai unihäiriöitä.

Pysy nesteytettynä koko päivän ajan

Riittävä veden juominen päivällä voi auttaa säätelemään ruokahalua ja ehkäisemään ylenmääräistä syömistä yöllä. Varmista, että nautit riittävästi nestettä, mutta vältä suurten määrien juomista juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä se voi johtaa usein toistuviin vessakäynteihin ja unihäiriöihin.

Luo nukkumaanmenorutiini, joka edistää rentoutumista.

Luo rauhoittava nukkumisympäristö ja unta edeltävä rutiini. Tähän voi kuulua esimerkiksi lukemista, lämpimän kylvyn ottamista tai mindfulness-meditaation harjoittamista, jotta kehosi voi ilmoittaa, että on aika levätä.

Näitä ohjeita noudattamalla voit minimoida myöhäisillan naposteluun liittyvät kielteiset terveysvaikutukset ja nauttia silti tarvittaessa satunnaisesti pientä iltapalaa. Muista, että kohtuus on avainasemassa - tasapainon löytäminen ruokavaliossasi ei ainoastaan paranna unenlaatua vaan edistää myös yleistä hyvinvointia.

Usein kysytyt kysymykset suhteessa Onko se huono syödä ennen nukkumaanmenoa?

Miksi sinun ei pitäisi syödä myöhään illalla

Liian lähellä nukkumaanmenoa syöminen voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä, happojen takaisinvirtausta ja huonoa unenlaatua, joten myöhäisillan napostelua kannattaa välttää.

Terveellisiä myöhäisillan välipalavaihtoehtoja

Monimutkaiset hiilihydraatit, proteiinipitoiset välipalat, tryptofaanipitoiset vaihtoehdot ja melatoniinia sisältävät tuotteet voivat edistää rentoutumista ja parantaa unen laatua. Seuraavassa on muutamia muita ehdotuksia.

Syömisen kielteiset vaikutukset ennen nukkumaanmenoa

Syöminen ennen nukkumaanmenoa voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia, vaikuttaa negatiivisesti verensokeritasoihin ja häiritä luonnollisia unirytmejä, mikä johtaa huonoon unenlaatuun.

Miksi sinun ei pitäisi nukkua syömisen jälkeen

Nukkuminen heti ruokailun jälkeen lisää ruoansulatushäiriöiden, happojen takaisinvirtauksen, painonnousun ja unirytmin häiriintymisen riskiä, joten on parasta odottaa vähintään kaksi tuntia aterian jälkeen ennen nukkumaanmenoa.

Päätelmä

Vaikka se on yhdistetty painonnousuun ja ruoansulatusongelmiin, siitä voi olla hyötyä tietyille henkilöille.

Haitallisten vaikutusten minimoimiseksi voit yrittää varata päivällisen aikaisemmaksi ja välttää tiettyjä ruoansulatusongelmia pahentavia ruokatyyppejä.

Valitse monimutkaisia hiilihydraatteja ja proteiineja ennen nukkumaanmenoa, kuten omenaviipaleet maapähkinävoin kera, jotka voivat edistää painonpudotusta ja pitää nälänhädän loitolla.

Tryptofaania ja melatoniinia runsaasti sisältävien syötävien nauttiminen voi edistää unen laatua.

Viime kädessä päätös syödä ennen nukkumaanmenoa riippuu yksilöllisistä tarpeista ja mieltymyksistä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku