Nukkuminen silmät auki

Last updated:

Published:

Silmät auki nukkuminen, joka tunnetaan myös nimellä yöllinen lagoftalmia, on tila, joka vaikuttaa moniin yksilöihin ja jolla voi olla merkittäviä seurauksia yleiseen hyvinvointiin. Tämä kiehtova ilmiö herättää kysymyksiä sen syistä, pitkittyneeseen altistumiseen liittyvistä mahdollisista riskeistä sekä loisnioiden ja tämän unihäiriön välisestä suhteesta.

Tässä kattavassa blogikirjoituksessa perehdymme eri tekijöihin, jotka aiheuttavat yöllistä lagoftalmoosia, kuten silmäluomiongelmat, kasvohermosairaudet ja autoimmuunisairaudet. Tutkimme myös yhteyttä, joka vallitsee unettomuudesta kärsivien epänormaalin aivotoiminnan ja silmät auki nukkumisen välillä.

Lisäksi keskustelemme siitä, miten silmätautien erikoislääkäri on ratkaisevassa asemassa yöllisen lagoftalmoksen diagnosoinnissa arvioimalla tiettyjä tekijöitä tutkimuksen aikana. Lopuksi saat tietoa hoitovaihtoehdoista, kuten yöllisistä silmienhoitorutiineista, unen aikana epätäydellisestä silmäluomien sulkeutumisesta johtuvien kuivien tai ärtyneiden silmien hoitostrategioista päivällä, ympäristön mukauttamisesta unen laadun parantamiseksi sekä kirurgisista toimenpiteistä, joita voidaan harkita tämän sairauden vakavammissa tapauksissa.

sleeping-with-eyes-open

Yöllisen lagoftalmoksen ymmärtäminen

Yöllinen lagophthalmos eli silmät auki nukkuminen on tila, jossa silmäluomet eivät sulkeudu kokonaan unen aikana, mikä johtaa huonoon näkökykyyn ja jopa täydelliseen näön menetykseen, jos sitä ei hoideta.

Yöllisen lagoftalmoksen syyt

 • Silmäluomien poikkeavuudet: Ektropium tai entropium voi estää silmiäsi sulkeutumasta kokonaan nukkuessasi.
 • Kasvohermon häiriöt: Bellin halvaus tai muut kasvohalvaustilat voivat vaikuttaa kykyyn pitää silmät kiinni yöllä.
 • Autoimmuunisairaudet: Sjögrenin oireyhtymä voi aiheuttaa kuivia silmiä ja vaikeuksia pitää silmät kiinni unen aikana.
 • Elämäntapatekijät: Tämä saattaa vaikuttaa asiaan, koska se rentouttaa liikaa silmänympärysalueen lihaksia.
 • Myösmuut tekijät voivat aiheuttaa yöllistä lagoftalmiaa.

Iän ja yöllisen lagoftalmoksen välinen yhteys

Ikääntymisellä on merkittävä rooli tämän tilan kehittymisessä, sillä ihomme menettää kimmoisuuttaan, jolloin ylä- ja alaluomien pysyminen tiiviisti suljettuna koko yön ajan on entistä haastavampaa. Lisäksi iäkkäät aikuiset ovat alttiimpia kuivasilmäisyydelle, joka voi pahentaa yöllisen lagoftalmoksen oireita.

On tärkeää kääntyä silmälääkärin puoleen, jos epäilet, että sinä tai läheisesi nukkuu silmät auki. Varhainen diagnoosi ja hoito voivat auttaa ehkäisemään mahdollisia ongelmia, kuten silmien kuivumista, silmien ärsytystä, näön hämärtymistä tai jopa täydellistä sokeutumista.

Oireet ja vaikutukset unen laatuun

Yöllisen lagoftalmoksen, eli tilan, jossa nukutaan silmät auki, jatkuva laiminlyönti voi johtaa vakaviin näköongelmiin.

Ihmisillä, joilla on unissakävelyn kaltaisia loisnioita, voi olla yöllinen lagoftalmia, joka johtuu poikkeavasta aivotoiminnasta unijakson tietyissä vaiheissa, mikä vaikuttaa unen kokonaislaatuun.

Silmät auki nukkumiseen liittyvät yleiset oireet

 • Kuivat silmät: Silmäluomien puuttuminen voi aiheuttaa silmien pinnan kuivumista, mikä aiheuttaa epämukavuutta ja ärsytystä. [lähde]
 • Ärsyyntyneet silmät: Silmät altistuvat unen aikana herkemmin pölyhiukkasille tai ilmassa oleville allergeeneille, jotka voivat aiheuttaa tulehdusta ja punoitusta.
 • Näön hämärtyminen: Nukkuminen sulkematta silmäluomia kokonaan voi johtaa näön hämärtymiseen herätessä, koska silmän pinta ei ole riittävästi voideltu yön aikana.
 • Kirkkaan valon herkkyys: Yöllinen lagoftalmoosi voi vaikeuttaa kirkkaaseen valoon sopeutumista heräämisen jälkeen, koska silmät olivat osittain tai kokonaan auki koko yön.

Miten se vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin

Seuraukset, joita aiheutuu siitä, että yölliseen lagoftalmoosiin ei puututa, eivät rajoitu vain huonolaatuiseen lepoon; tämä tila aiheuttaa myös riskejä silmien terveyteen liittyville pitkän aikavälin ongelmille, kuten:

 1. Kuivasilmäisyysoireyhtymä: Tämä tila voi johtaa vakavaan epämukavuuteen ja jopa pysyvään näön menetykseen, jos sitä ei hoideta. [lähde]
 2. Silmien altistuminen Keratopatia: Sarveiskalvon hankaumien tai haavaumien riski kasvaa, mikä voi johtaa arpeutumiseen ja peruuttamattomaan näön heikkenemiseen. [lähde]

Silmien optimaalisen terveyden ylläpitämiseksi ja hyvän unenlaadun varmistamiseksi on tärkeää puuttua yölliseen lagoftalmoosiin heti, kun oireita havaitaan.

Käänny silmälääkärin puoleen saadaksesi asianmukaisen diagnoosin ja hoitovaihtoehdot, jotka on räätälöity juuri sinun tarpeisiisi.

Yöllisen lagoftalmoksen diagnosointi

Asianmukainen diagnoosi on olennaisen tärkeää, jotta voidaan ehkäistä yölliseen lagoftalmoosiin liittyviä pitkäaikaisia komplikaatioita.

Silmätautien erikoislääkäri tutkii potilaan silmät etäältä ja keskustelee samalla heidän oireistaan sekä mahdollisista altistavista olosuhteista ja perhehistoriasta, jotka liittyvät tähän ongelmaan, tarkan diagnoosin saamiseksi käyttämällä tekniikoita, kuten rakolamppututkimusta.

Yöllisen lagoftalmoksen diagnosointiin liittyvät vaiheet

 1. Oireiden arviointi: Lääkäri kysyy nukkumistottumuksistasi, myös siitä, oletko huomannut silmiesi olevan auki unen aikana tai onko joku muu havainnut sen.
 2. Perimmäisten syiden määrittäminen: Lääkärisi saattaa tutkia mahdollisia yöllisen lagoftalmoksen aiheuttavia tekijöitä tutkimalla sairaushistoriaasi ja tutkimalla silmäluomesi tarkasti.
 3. Silmätutkimus: Silmien kattava tutkimus, mukaan lukien rakolamppututkimus, antaa lääkärille mahdollisuuden tarkastaa sekä silmän ulkoiset että sisäiset rakenteet perusteellisesti.

Varhaisen havaitsemisen merkitys

Yöllisen lagoftalmoosin havaitseminen sen alkuvaiheessa on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan vähentää mahdollisia riskejä, jotka liittyvät siihen, että nukutaan silmät osittain tai kokonaan auki.

Varhainen puuttuminen ei ainoastaan ehkäise kuivien tai ärtyneiden silmien aiheuttamaa epämukavuutta, vaan myös suojaa vakavammilta komplikaatioilta, kuten silmien altistumisen aiheuttamalta keratopatialta ja mahdolliselta näön menetykseltä.

Säännölliset silmätarkastukset ovat elintärkeitä silmäluomien ongelmien havaitsemisessa, jolloin silmien optimaalisen terveyden takaava hoito voidaan aloittaa ajoissa.

On ehdottoman tärkeää hakeutua silmälääkärin vastaanotolle, jos uskot, että sinulla saattaa olla yöllinen lagoftalmia.

Hoitovaihtoehtoja nukkumiseen silmät auki

Älä anna yöllisen lagoftalmoksen valvottaa sinua öisin - tässä on muutamia hoitovaihtoehtoja, joiden avulla voit nukkua rauhallisesti silmät täysin suljettuina.

Ei-kirurgiset hoitovaihtoehdot

 • Silmävoiteet ja -tipat: Pidä silmäsi voideltuina ja terveinä yöllä käytettävillä voiteilla tai silmätipoilla.
 • Antibioottivoide: Antibioottivoiteen levittäminen ennen nukkumaanmenoa vähentää tulehdusta ja edistää silmäluomien sulkeutumista.
 • Silmäluomiteippi tai liimanauhat: Pidä yläluomet varovasti kiinni yökäyttöön suunnitelluilla liimanauhoilla.
 • Säilytä oikea kosteustaso: Käytä ilmankostutinta pitämään sisäilma kosteana ja lievittämään silmät auki nukkumisen aiheuttamaa kuivuutta.

Vinkkejä miellyttävän nukkumisympäristön luomiseen

Tee joitakin yksinkertaisia muutoksia nukkumisympäristöösi parantaaksesi silmiesi terveyttä ja saadaksesi levollisemmat yöunet.

 1. Luo optimaalinen huoneenlämpötila 15-19 °C:n (60-67 °F) välille silmien ärsytyksen vähentämiseksi ja unen laadun parantamiseksi.
 2. Pue päällesi mukava, ilmava silmäsuojus, jotta silmäsi pysyvät kiinni, kun nukut.
 3. Vältä elektronisten laitteiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa, jotta et altistuisi kirkkaalle valolle, joka voi häiritä silmäluomien sulkeutumista.
 4. Rentouta silmäluomien lihakset lämpimillä kylvyillä tai silmänympärysnaamioilla ennen nukkumaanmenoa, jotta silmäluomet sulkeutuvat paremmin unen aikana.

Jos ei-kirurgiset hoidot eivät tuo riittävää helpotusta, ota yhteyttä silmätautien erikoislääkäriin ja kysy kehittyneistä hoitovaihtoehdoista, kuten silmäluomien kiristysleikkauksesta tai ulkoisten silmäluomien painoista.

Kirurgiset toimenpiteet ja pitkälle kehitetyt hoidot

Joissakin tapauksissa kirurgista toimenpidettä voidaan pitää tarpeellisena, jos konservatiiviset menetelmät eivät riitä ratkaisemaan yöllisen lagoftalmoksen ongelmia kokonaan tai jos potilaat jatkavat oireiden ilmenemistä huolimatta eri hoitovaihtoehtojen kokeilemisesta ajan mittaan. Toimenpiteet, kuten silmäluomien kiristysleikkaus ja ulkoisen silmäluomen painon asettaminen, voivat auttaa ongelman ratkaisemisessa.

Kirurgisten toimenpiteiden indikaatiot

 • Jatkuva silmien kuivuus tai ärtyneet silmät, jotka eivät reagoi ei-kirurgisiin hoitoihin, kuten silmätippoihin tai -voiteisiin.
 • Vakavat yölliset lagoftalmoositapaukset, jotka johtavat näön hämärtymiseen, sarveiskalvon vaurioitumiseen tai jopa näön täydelliseen menetykseen.
 • Taustalla olevat sairaudet, kuten kasvohermon halvaus, jotka vaativat invasiivisempia toimenpiteitä silmäluomien asianmukaisen toiminnan palauttamiseksi.

Tyypit leikkauksia hoitoon yöllinen Lagophthalmos

 1. Silmäluomien kiristysleikkaus: Tämä toimenpide tunnetaan myös nimellä blefaroplastia, ja siinä poistetaan ylimääräinen iho ja lihakset ylä- ja alaluomista. Se auttaa parantamaan silmäluomien kykyä sulkeutua kokonaan unen aikana kiristämällä niitä ympäröiviä löysiä kudoksia. Tämä vähentää silmien altistumisen keratopatiariskiä ja parantaa samalla yleistä ulkonäköä.
 2. Tarsorafia: Väliaikainen ratkaisu, jossa pieni osa ylemmistä ja alemmista silmäripseistä ommellaan yhteen niiden ulkokulmien lähelle. Näin luodaan osittainen sulku, joka suojaa sarveiskalvoa liialliselta kuivumiselta yöllä, mutta sallii silti valon tuntemisen hereillä ollessaan.
 3. Ulkoisen silmäluomen painon sijoittaminen: Se antaa lisävoimaa, joka auttaa pitämään silmät kiinni unen aikana. Tätä vaihtoehtoa harkitaan usein potilaille, joilla on kasvohermohalvaus ja jotka eivät pysty täysin sulkemaan silmiään lihasheikkouden vuoksi.

Yöllisen lagoftalmoksen tehokas hoito edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa käsitellään sekä oireita että perimmäisiä syitä. Kirurgiset toimenpiteet voivat tarjota pysyvää helpotusta niille, joilla on jatkuvia ongelmia konservatiivisista hoitovaihtoehdoista huolimatta. On tärkeää ottaa yhteyttä kokeneeseen silmälääkäriin, jos epäilet kärsiväsi tästä tilasta.

Yöllisen lagoftalmoksen aiheuttamien komplikaatioiden ehkäiseminen

Säännölliset silmätarkastukset ovat ratkaisevan tärkeitä silmien optimaalisen terveyden ja hyvän unenlaadun ylläpitämiseksi.

Säännöllisen silmätarkastuksen merkitys

Säännölliset silmätarkastukset mahdollistavat yöllisen lagoftalmoksen varhaisen havaitsemisen, mikä ehkäisee pitkäaikaisia komplikaatioita, kuten kroonista kuivumista tai näön hämärtymistä.

Pitkän aikavälin vaikutukset yleiseen terveyteen

 • Silmien kuivuminen: Kyyneleet haihtuvat nopeasti, mikä aiheuttaa epämukavuutta ja mahdollisia vaurioita.
 • Ärsytetyt silmät: Sarveiskalvon altis pinta aiheuttaa ärsytystä ja mahdollisia infektioita.
 • Näön hämärtyminen: Pitkäaikainen altistuminen vahingoittaa herkkiä soluja, jotka vastaavat selkeästä näöstä.
 • Näön menetys: Diagnosoimaton tai hoitamaton yöllinen lagoftalmia voi johtaa peruuttamattomiin vaurioihin ja näön täydelliseen menetykseen.

Ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä, kuten silmätippojen käytöllä, silmänaamarin käyttämisellä ja mukavan nukkumisympäristön ylläpitämisellä, voidaan minimoida komplikaatioiden riski. Keskustele mahdollisista huolenaiheista optikkosi kanssa säännöllisissä tarkastuksissa.

Onko hyvä nukkua silmät auki?

Ei, ei ole suositeltavaa nukkua silmät auki, koska se voi aiheuttaa kuivuutta, ärsytystä ja sarveiskalvon mahdollista vaurioitumista. Tämä tila tunnetaan nimellä yöllinen lagoftalmia, joka voi vaikuttaa kielteisesti unen laatuun ja yleiseen hyvinvointiin.

Mitä tarkoittaa, kun joku nukkuu silmät auki?

Silmät auki nukkuminen on merkki yöllisestä lagoftalmoksesta. Se johtuu eri tekijöistä, kuten silmäluomiongelmista, kasvohermojen häiriöistä tai autoimmuunisairauksista. Silmäluomien kyvyttömyys sulkeutua kokonaan unen aikana voi aiheuttaa silmävaivoja ja vaikuttaa unihygieniaan.

Miksi tyttäreni nukkuu silmät auki?

Tyttäresi saattaa kärsiä yöllisestä lagoftalmoksesta, joka johtuu esimerkiksi geneettisestä taipumuksesta tai taustalla olevista sairauksista. Ota yhteyttä silmätautien erikoislääkäriin asianmukaista arviointia ja diagnoosia varten asianmukaisten hoitovaihtoehtojen määrittämiseksi.

Räpytteletkö unissasi, jos nukut silmät auki?

Jos kärsit yöllisestä lagoftalmoksesta, silmien räpyttely unen aikana voi olla vähäistä tai puuttua kokonaan. Tämä räpyttelyn puute edistää silmien kuivumista ja ärsytystä, jotka usein liittyvät tähän tilaan. Asianmukainen hoito edellyttää silmätautien erikoislääkärin suorittamaa perusteellista tutkimusta.

Päätelmä

Silmät auki nukkuminen voi vaikuttaa kielteisesti unen laatuun ja yleiseen hyvinvointiin, etenkin jos potilaalla on yöllinen lagoftalmia, joka johtuu erilaisista tekijöistä, kuten silmäluomiin liittyvistä ongelmista tai kasvohermojen häiriöistä.

Silmäasiantuntijan olisi tunnistettava ja arvioitava samanaikaiset sairaudet, kuten parasomniat, rakolamppututkimusten avulla, ja hoitovaihtoehtoina olisi oltava muun muassa yölliset silmienhoitorutiinit, päiväkäytön hallintastrategiat ja ympäristön mukauttaminen unen laadun parantamiseksi.

Joissakin tapauksissa kirurginen toimenpide, kuten silmäluomien kiristysleikkaus, voi olla tarpeen, mutta asianmukaisella diagnoosilla ja hoidolla voidaan parantaa unen laatua ja välttää riskit, jotka liittyvät silmien pitkäaikaiseen altistumiseen yöllä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku