Mikä aiheuttaa kuorsausta lapsilla?

Last updated:

Published:

Vanhemmat ihmettelevät usein, mikä aiheuttaa kuorsausta heidän lapsissaan, ja pyrkivät takaamaan, että heidän lapsensa saavat tarvitsemansa levollisen ja häiriöttömän unen. Tässä blogikirjoituksessa perehdymme eri tekijöihin, jotka vaikuttavat lapsuuden kuorsaukseen, ja erotamme toisistaan satunnaiset ja tavanomaiset tapaukset.

Tutkimme obstruktiivista uniapneaa (OSA) lasten tavanomaisen kuorsauksen ensisijaisena syynä ja tarkastelemme, miten suurentuneet nielurisat ja adenoidit tai poikkeava nenän väliseinä voivat johtaa hengitysteiden tukkeutumiseen. Lisäksi keskustelemme mahdollisista päiväkäyttäytymiseen liittyvistä ongelmista, jotka johtuvat yöllisistä häiriöistä johtuvasta huonolaatuisesta unesta.

Jotta huolestuneet vanhemmat voisivat ryhtyä toimiin, keskustelumme käsittelee diagnostisia menetelmiä lasten OSA:n tunnistamiseksi fyysisten tutkimusten ja polysomnografiatestien avulla. Esittelemme myös tehokkaita hoitovaihtoehtoja, kuten adenotonsillektomian ja jatkuvan positiivisen hengitystiepaineen (CPAP) laitteet. Lopuksi esitämme käytännön ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, jotka voivat vähentää lasten kuorsausta edistämällä terveellistä painonhallintaa ja säätämällä nukkumisasentoja paremman ilmavirtauksen aikaansaamiseksi.

what-causes-snoring-in-kids

Järkyttävä totuus lapsuuden kuorsaamisesta

Tiesitkö, että 10 % lapsista kuorsaa, ja se voi olla merkki voimakkaasta unihäiriöstä?

Satunnainen vs. tavanomainen kuorsaus

Flunssan tai allergioiden aiheuttama kuorsaus on satunnaista, mutta jos lapsesi kuorsaa useampana kuin kolmena iltana viikossa, se voi olla tavallista ja merkki uniapneasta.

Säännöllisen kuorsauksen riskit

  • Aivojen kehitys: Kuorsaaminen voi vaikuttaa lapsen muistiin ja ongelmanratkaisukykyyn.
  • Koulun suorituskyky: Huono unenlaatu voi johtaa huonompiin arvosanoihin ja keskittymisvaikeuksiin luokassa.
  • Mieliala ja käyttäytyminen: Kuorsaus voi aiheuttaa mielialan vaihtelua, ärtyneisyyttä ja jopa ADHD:n kaltaisia oireita.

Älä jätä huomiotta lapsesi kuorsausta - puhu lääkärin kanssa tai pyydä apua unihäiriöihin erikoistuneesta lastensairaalasta.

Yleiset riskitekijät lasten kuorsaamiselle

Lapsuuden kuorsaaminen voi johtua useista eri tekijöistä, joista osa voi lisätä todennäköisyyttä, että lapsella on unihäiriöitä.

Liikalihavuus myötävaikuttavana tekijänä

Ylipaino voi johtaa rasvakertymiin kaulan ja kurkun alueella, mikä aiheuttaa hengitysteiden tukkeutumista unen aikana.

Kannustamalla lastasi pitämään painonsa terveenä säännöllisen liikunnan ja tasapainoisen ravitsemuksen avulla voit pienentää hänen riskiään sairastua uniapneaan tai muihin siihen liittyviin ongelmiin.

Alkoholinkäyttö vaikuttaa lasten unen laatuun

Alkoholi rentouttaa lihaksia koko kehossa - myös niitä, jotka ovat vastuussa hengitysteiden pitämisestä auki unen aikana - mikä lisää hengityshäiriöiden mahdollisuutta yöllä.

Kun lapsesi opetetaan vastuullisia juomatapoja, kun hän saavuttaa sopivan iän, voidaan ehkäistä liialliseen alkoholinkäyttöön liittyviä tulevia komplikaatioita.

Nielurisat ja adenoidit tukkivat hengitystiet.

Jos lapsesi kuorsaa usein, yksi mahdollinen syy voi olla suurentuneet nielurisat tai adenoidit, jotka estävät ilmavirtauksen nukkuessaan.

Asiantuntijan konsultointi voi auttaa selvittämään, johtuuko kuorsaus suurentuneista nielurisoista tai adenoideista, jotka estävät ilman virtausta unen aikana, ja tarjota sopivia hoitokeinoja.

Nielurisojen poisto ja adenoidektomia ovat yleisiä toimenpiteitä, joilla vähennetään suurentuneiden nielurisojen tai adenoidien aiheuttamaa kuorsausta.

Nenän väliseinän poikkeama, joka edistää kuorsausta.

Nenän väliseinän poikkeama voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia unen aikana, jolloin kuorsaus lisääntyy.

Jos epäilet, että lapsellasi on väliseinäaukon poikkeama, on tärkeää ottaa yhteyttä lastensairaalaan, jotta voidaan tehdä asianmukainen diagnoosi ja suorittaa mahdolliset korjaavat toimenpiteet.

Obstruktiivinen uniapnea - tavanomaisen kuorsauksen ensisijainen syy

Obstruktiivinen uniapnea (OSA) on pääsyyllinen lapsesi usein toistuvaan kuorsaukseen, joka johtuu siitä, että laajentuneet nielurisat ja adenoidit tukkivat hengitystiet unen aikana, mikä johtaa hengityshäiriöihin ja käyttäytymisongelmiin päivisin.

Obstruktiiviseen uniapneaan liittyvät oireet:

OSA:han liittyvät päiväkäyttäytymisongelmat:

  1. Ärtyneisyys, mielialan vaihtelut ja aggressiivisuus.
  2. (lähde)

Ota yhteyttä lapsesi lääkäriin ja järjestä unen arviointi lastensairaalassa sen määrittämiseksi, onko kuorsausta tai muita unihäiriöitä.

Kuorsaajiin liittyvien unihäiriöiden diagnosointi

Jos lapsesi kuorsaa usein, se voi olla merkki mahdollisesta unihäiriöstä, kuten lapsuuden kuorsauksesta tai OSA:sta, joka voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja muita terveysongelmia.

Unihäiriöiden lääkärintarkastus

Lapsen lääkärin suorittama lääkärintarkastus voi auttaa tunnistamaan taustalla olevat syyt, kuten suurentuneet nielurisat tai adenoidit, liikalihavuus tai allergiat.

Polysomnografia diagnostisena välineenä

Polysomnografia, joka tunnetaan yleisesti nimellä "unitutkimus", on kattava testi, jossa seurataan aivotoimintaa, sykettä ja hengitysponnistuksia koko yön ajan, jotta voidaan tunnistaa OSA:sta tai muista unihäiriöistä kertovat erityismallit.

  • Unitutkimus kotona: Jotkut lapset voivat suorittaa polysomnografiansa kannettavalla laitteistolla omassa makuuhuoneessaan.
  • Unitutkimus laboratoriossa: Unilaboratorio: Joissakin tapauksissa lasten on ehkä suoritettava unitutkimus erikoistuneessa unilaboratoriossa tai lastensairaalassa.

Lapsesi unitutkimuksen jälkeen sinä ja lastenlääkäri laaditte yhdessä tulosten perusteella räätälöidyn hoitosuunnitelman kuorsauksen minimoimiseksi ja unen parantamiseksi.

Lapsuuden OSA:n ja kuorsauksen hoitovaihtoehdot

Jos lapsesi kuorsaa usein, se voi olla merkki unihäiriöistä tai obstruktiivisesta uniapneasta (OSA), jota voidaan hoitaa adenotonsillektomialla.

Adenotonsillektomiassa lapsen nielurisat ja adenoidit poistetaan yhdessä leikkauksessa, minkä on osoitettu parantavan ilmavirtauksen tukkeutumista ja vähentävän kuorsausta.

Leikkauksen myönteisiä tuloksia ovat unen laadun, päiväkäyttäytymisen, kognitiivisten toimintojen ja koulumenestyksen paraneminen, mutta komplikaatioita, kuten infektioita tai verenvuotoa, voi esiintyä, ja jotkut lapset voivat edelleen kärsiä uniapneasta tai kuorsauksesta, vaikka nielurisat ja adenoidit olisi onnistuneesti poistettu.

Vanhempien tulisi käydä säännöllisesti lääkärin luona, jotta he voivat seurata lapsen edistymistä ja käsitellä mahdollisia ongelmia, joita leikkauksen jälkeen voi ilmetä.

On tärkeää neuvotella lapsesi lääkärin kanssa, jotta voidaan laatia yksilöllinen hoitosuunnitelma ja varmistaa paras mahdollinen lopputulos.

Lisätietoja on osoitteessa childrenshospital.org.

Vaihtoehtoisia lähestymistapoja vähentää kuorsausta Kids

Painonhallintastrategiat

Lapsuuden lihavuus on merkittävä riskitekijä unihengityshäiriöille, kuten obstruktiiviselle uniapnealle. Motivoikaa nuorta pitämään yllä tervettä painoa tavanomaisella liikunnalla ja mukautetulla ruokavaliolla.

Nukkuma-asennon säädöt

Vältä selällään nukkumista ja rohkaise lasta nukkumaan kyljellään asettamalla tyynyjä hänen taakseen tai käyttämällä kuorsausta estäviä tyynyjä.

CPAP-hoito

  • Lääkärit voivat määrätä CPAP-laitteita, jotka tuottavat jatkuvaa ilmavirtaa unen aikana käytettävän maskin kautta kuorsauksen vähentämiseksi.
  • Käynnissä olevissa tutkimuksissa arvioidaan, voiko kuorsauksen tai lievien hengitysvaikeuksien hoito unen aikana parantaa niihin liittyviä terveysongelmia, kuten astmaa ja allergioita.

Jos lapsesi kuorsaus jatkuu, ota yhteyttä lastensairaalan unen erikoislääkäriin, jotta voit keskustella diagnostisista testeistä ja mahdollisista hoidoista.

Usein kysytyt kysymykset suhteessa siihen, mikä aiheuttaa kuorsausta lapsilla

Mikä aiheuttaa kuorsausta lapsilla?

Lasten kuorsaus voi johtua suurentuneista nielurisoista ja adenoideista, liikalihavuudesta, nenän väliseinän poikkeamasta tai allergioista.

Lähde

Mitä kuorsaus tarkoittaa lapsille?

Satunnainen kuorsaus on vaaratonta, mutta usein toistuva tai kova kuorsaus voi olla merkki taustalla olevasta ongelmasta, kuten obstruktiivisesta uniapneasta, joka voi johtaa päiväkäyttäytymisongelmiin ja riittämättömän levon aiheuttamiin akateemisiin vaikeuksiin.

Lähde

Milloin kuorsaus on huolenaihe lapsilla?

Kuorsauksesta tulee huolenaihe, kun sitä esiintyy usein tai se häiritsee lapsen unen laatua, mikä voi johtaa hengästyneeseen hengästymiseen unen aikana, levottomaan pyörimiseen ja kääntymiseen yöllä, heräämisvaikeuksiin aamulla ja uneliaisuuteen päivällä.

Lähde

Onko kuorsaus normaalia 7-vuotiaille?

Satunnainen lievä kuorsaus on normaalia 7-vuotiaille, mutta jatkuva kovaääninen kuorsaus, johon liittyy muita oireita, kuten suuhengitystä ja katkonaista hengitystä, voi viitata taustalla olevaan terveysongelmaan, joka vaatii lääkärin hoitoa.

Lähde

Päätelmä

Vanhempien ja huoltajien on ymmärrettävä, mikä aiheuttaa kuorsausta lapsilla, jotta he voivat nukkua hyvin.

Satunnainen kuorsaus ei ole suuri ongelma, mutta tavanomainen kuorsaus voi olla merkki obstruktiivisesta uniapneasta (OSA), joka voi johtaa päiväkäyttäytymisongelmiin.

Lasten OSA:n ensisijainen syy on suurentuneet nielurisat ja adenoidit tai poikkeava nenän väliseinä.

Diagnoosiin kuuluu fyysinen tutkimus ja polysomnografiatutkimus, ja hoitovaihtoehtoina ovat adenotonsillektomia tai CPAP-laitteet vakavissa OSA-tapauksissa.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten terveelliseen painonhallintaan kannustaminen ja nukkumisasentojen säätäminen, voivat myös vähentää lasten kuorsausta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku