Miten nukahtaa takaisin?

Last updated:

Published:

Monille ihmisille voi olla vaikeaa löytää taito nukahtaa uudelleen sen jälkeen, kun heidät on herätetty yöllä. Levollisen unen saavuttaminen on tärkeää yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, joten on tärkeää löytää tehokkaita tapoja rentouttaa kehoa ja mieltä, joiden avulla voit vaipua takaisin uneen.

Tässä kattavassa blogikirjoituksessa tarkastelemme erilaisia tekniikoita, joiden tarkoituksena on parantaa kykyäsi nukahtaa uudelleen, kun yölliset heräämiset tapahtuvat. Hengitysharjoituksista, kuten 4-7-8-menetelmästä ja laatikkohengityksen visualisointitekniikoista, erityisesti nukkumaanmenoa varten räätälöityihin meditaatioharjoituksiin, näillä menetelmillä pyritään rauhoittamaan sekä keho että mieli.

Tutustumme myös progressiivisiin lihasrentoutustekniikoihin, rauhoittaviin musiikkivalintoihin, päiväkirjavinkkeihin yöllisiä huolia vastaan, säännöllisiin liikuntarutiineihin, jotka tukevat terveellisiä nukkumistottumuksia, mukavan nukkumisympäristön luomiseen oikeilla vuodevaatteilla ja lämpötilan säätöihin sekä vaihtoehtoisiin rentoutumismenetelmiin, kuten vartaloskannauksiin.

Sisällyttämällä nämä näyttöön perustuvat strategiat osaksi iltarutiinejasi tai käyttämällä niitä tarvittaessa häiriintyneiden unirytmien aikana voit parantaa yleistä unenlaatuasi ja oppia samalla nukahtamaan tehokkaammin.

miten nukahtaa takaisin-unille

4-7-8 hengitysharjoitus

Tohtori Andrew Weil suosittelee 4-7-8-hengitysharjoitusta nukahtamiseen, jossa hengitetään sisään neljä kertaa, pidetään hengitystä seitsemän kertaa ja hengitetään ulos kahdeksan kertaa.

Hallittu hengitys rentoutumiseen

4-7-8-tekniikka on eräänlainen hallittu hengitys, joka voi parantaa unen laatua rauhoittamalla mieltä ja lievittämällä ahdistusta.

Vaiheittainen opas 4-7-8-tekniikan harjoitteluun

 1. Istu mukavasti tai asetu makuulle.
 2. Hengitä rauhallisesti nenän kautta neljän sekunnin ajan.
 3. Pidätä hengitystäsi seitsemän sekuntia.
 4. Hengitä kokonaan ulos suun kautta kahdeksan sekunnin ajan.
 5. Toista vielä kolme kertaa.

Huomaa: Jos sinua huimaa tai pyörryttää, lopeta välittömästi ja palaa normaaliin hengitystapaan.

4-7-8-tekniikka edistää parempia unitottumuksia ja parantaa unen yleistä laatua, kun sitä harjoitetaan säännöllisesti ennen nukkumaanmenoa. Muiden rentoutustekniikoiden, kuten progressiivisen lihasrentoutuksen tai meditaatioharjoitusten sisällyttäminen nukkumisympäristöön voi tukea levollisia yöunia entisestään.

Laatikkohengitys ja visualisointi

Laatikkohengitys on hyödyllinen tapa nukahtaa uudelleen ottamalla hitaita ja syviä hengityksiä ja visualisoimalla samalla rauhallinen kohtaus, joka edistää rentoutumista ja helpottaa aktiivista mieltä.

Laatikkohengityksen taustalla oleva tiede

Laatikkohengitykseen kuuluu sisäänhengitys, pidättäminen, uloshengitys ja tauotus, mikä aktivoi parasympaattista hermostoa (PNS) rentoutumisen edistämiseksi ja stressitason alentamiseksi.

Frontiers in Human Neuroscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että hitaasti etenevien hengitysharjoitusten, kuten laatikkohengityksen, harjoittelu voi parantaa sykevaihtelua (HRV) - hyvän terveyden indikaattori, joka liittyy parempaan unen laatuun.

Vinkkejä tehokkaaseen visualisointiin laatikkohengityksen aikana

 1. Valitse rauhoittava kuva: Valitse rauhoittava paikka tai tilanne, jonka koet rauhoittavaksi.
 2. Uppoudu täysin: Käytä kaikkia aistejasi, kun kuvittelet näitä kohtauksia.
 3. Keskity hengitykseen: Varmista, että hengitys on hidasta ja tasaista koko harjoituksen ajan.

Yhdistämällä laatikkohengityksen visualisointitekniikoihin voit luoda tehokkaan rentoutumisvälineen, joka auttaa sinua nukahtamaan uudelleen yöllisen heräämisen jälkeen. Uniasiantuntijat suosittelevat kärsivällisyyden harjoittamista, sillä voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin nämä menetelmät tehoavat unenlaatusi parantamiseen.

Meditaatioharjoitukset parempaan uneen

Meditointi voi olla hyödyllistä unen saamiseksi, sillä se auttaa rauhoittamaan sekä kehoa että psyykeä.

Tyypit Meditaatio tekniikoita nukkumiseen

 • Mindfulness-meditaatio: Keskity hengitykseen ja tarkkaile ajatuksia tuomitsematta.
 • Ohjattu meditaatio: Seuraa rauhoittavaa ääntä mielesi hiljentämiseksi.
 • Bodyscan-meditaatio: Skannaa kehoasi henkisesti jännityksen purkamiseksi ja uneliaisuuden aikaansaamiseksi.

Säännöllisen meditaatioharjoituksen hyödyt

Säännöllinen meditaatio voi parantaa unen laatua ja tarjota muita terveyshyötyjä.

 1. Syvemmät univaiheet parempaa lepoa ja palautumista varten.
 2. Terveempi vuorokausirytmi säätelemällä melatoniinin tuotantoa.
 3. Helpottaa yleisiä unihäiriöitä, kuten unettomuutta tai levottomien jalkojen oireyhtymää.
 4. Vaihtoehtoinen hoito kroonisiin unihäiriöihin, kuten uniapneaan.

Meditaation sisällyttäminen nukkumaanmenorutiineihisi voi luoda paremman nukkumisympäristön ja auttaa sinua nukahtamaan uudelleen yöllisen heräämisen jälkeen.

Progressiivinen lihasten rentoutumistekniikka

Tutkimukset osoittavat, että progressiivisen lihasrentoutuksen harjoittaminen voi auttaa nukahtamaan nopeammin ja parantaa unen laatua.

Progressiivisen lihasrentoutuksen ohjeet

 1. Mene makuulle rauhalliseen ja mukavaan nukkumaympäristöön.
 2. Hengitä syvään sisään ja päästä irti kehossasi mahdollisesti olevista jännityksistä.
 3. Jännitä ja rentouta tiettyjä lihasryhmiä päästä varpaisiin.
 4. Toista tai yhdistä tarvittaessa muihin rentoutumistekniikoihin.

Milloin käyttää progressiivista lihasrentoutusta?

Käytä tätä tekniikkaa, kun sinulla on nukahtamisvaikeuksia tai yöllisiä heräämisiä stressin tai ahdistukseen liittyvien unihäiriöiden vuoksi.

Harjoittelemalla progressiivista lihasrelaksaatiota johdonmukaisesti ja pitkäjänteisesti voit harjoittaa mieltäsi ja kehoasi purkamaan jännitystä tehokkaasti, mikä parantaa unen laatua.

Jos sinulla on jatkuvasti univaikeuksia, harkitse uniasiantuntijan puoleen kääntymistä, sillä taustalla voi olla jokin muu ongelma, kuten uniapnea tai vuorokausirytmiongelma.

Rauhoittava musiikki ja unilähetykset

Rauhoittavan musiikin tai unilähetysten kuunteleminen voi auttaa sinua nukahtamaan nopeammin ja pysymään unessa pidempään, koska se häiritsee aktiivista mieltä ja edistää rentoutumista.

 • Headspacen unimusiikki tarjoaa rauhoittavia säveliä, jotka on suunniteltu valmistelemaan sinua levolliseen uneen.
 • Kokeile Peaceful Piano -soittolistaa Spotifyssa, Marconi Unionin Weightless-soittolistaa YouTubessa tai Deep Sleep Relaxation -soittolistaa Google Play Musicissa.
 • Headspacen Sleepy Ocean Soundscape (vaatii tilauksen) on suosittu unilähetysvaihtoehto.

Tiede rauhoittavien äänien takana unta varten

Tutkimukset osoittavat, että rentouttava äänisisältö voi auttaa sekä nukahtamaan että pysymään unessa koko yön ajan peittämällä ulkoiset äänet ja hidastamalla sykettä ja hengitystä.

Kun käytät rauhoittavaa musiikkia tai unilähetyksiä nukkumaanmenorutiineissasi, valitse rauhoittavia ja ei-stimuloivia ääniä luodaksesi rentouttavamman nukkumisympäristön.

Kokeile eri tyylilajeja tai soittolistoja, kunnes löydät itsellesi parhaiten sopivan, ja muista pitää äänenvoimakkuus miellyttävällä tasolla, jotta unirytmisi ei häiriinny.

Huolien kirjoittaminen

Jos huolet valvottavat sinua yöllä, yritä kirjoittaa ne paperille hämärässä valaistuksessa sen sijaan, että käyttäisit elektronisia laitteita, kuten tietokoneita tai älypuhelimia, sillä näiden näyttöjen siniselle valolle altistuminen vaikuttaa kielteisesti melatoniinin tuotantoon - hormoniin, joka on vastuussa unirytmin säätelystä.

Tämä yksinkertainen teko voi auttaa tyhjentämään mielesi ja helpottaa nukahtamista.

Journaloinnin hyödyt ennen nukkumaanmenoa

 • Henkinen selkeys: Aivot käsittelevät tietoa tehokkaammin, mikä parantaa päätöksenteko- ja ongelmanratkaisutaitoja.
 • Vähentää stressiä: On osoitettu, että tunteiden ilmaiseminen päiväkirjojen avulla alentaa ahdistustasoa, koska se tarjoaa purkautumispaikan patoutuneille tunteille.
 • Parempi unen laatu: Kun huoleen puututaan ennen nukkumaanmenoa, on epätodennäköisempää, että yölliset heräämiset johtuvat ajatusten kiihdyttämisestä tai ratkaisemattomista asioista, jotka häiritsevät unta.

Vinkkejä ihanteellisen ympäristön luomiseen huoletonta unta varten

 1. Luo nimetty tila: Makuuhuoneeseesi on varattava rauhallinen nurkkaus, jossa voit mukavasti kirjoittaa ilman häiriötekijöitä.
 2. Vältä ruutuaikaa ennen nukkumaanmenoa: Asiantuntijat suosittelevat, että sinistä valoa lähettäville laitteille altistumista vältetään vähintään 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa.
 3. Harjoittele rentoutumistekniikoita: Sisällytä syvä hengitysharjoituksia, progressiivista lihasrentoutusta tai meditaatiota nukkumaanmenorutiineihisi, jotta mieli rauhoittuu ja valmistautuu levolliseen uneen.

Muista, että rauhallinen nukkumisympäristö ja hyvä unihygienia ovat olennaisen tärkeitä nukahtamiselle ja unessa pysymiselle läpi yön.

Levollisen unen varmistamiseksi kannattaa harkita iltarutiinin luomista, joka sisältää rentoutustekniikoita, kuten syvään hengittämiseen liittyviä harjoituksia, progressiivista lihasrentoutusta tai meditaatiota, lämpimien kylpyjen ottamisen ja johdonmukaisen nukkumisaikataulun noudattamisen lisäksi.

Liikunta ja unen laatu: Taivaassa tehty ottelu

Säännöllinen liikunta parantaa unenlaatua, mutta vältä rasittavaa liikuntaa lähellä nukkumaanmenoaikaa, sillä se voi häiritä unta.

Suositellut liikuntatyypit ja kesto optimaalisen unen hyödyt saavuttamiseksi

 • Aerobinen liikunta: kävely, uinti tai pyöräily vähintään 30 minuuttia päivässä.
 • Voimaharjoittelu: vastusharjoittelu kaksi tai kolme kertaa viikossa.
 • Jooga: lempeiden jooga-asentojen säännöllinen harjoittelu voi auttaa parantamaan joustavuutta ja rentoutumista.

Pyri 150 minuuttiin kohtuullisen intensiivistä aerobista liikuntaa tai 75 minuuttiin rasittavaan sydänliikuntaan viikossa sekä voimaharjoitteluun kahtena päivänä.

Ihanteelliset aikarajat liikunnan ja nukkumaanmenon välillä

Lopeta liikunta vähintään tunti ennen kuin menet nukkumaan, jotta kehon lämpötila, syke ja adrenaliinitaso ehtivät palautua normaaliksi.

Ne, jotka haluavat harrastaa liikuntaa illalla, voivat harkita matalan rasituksen aktiviteetteja, kuten joogaa tai venyttelyä, jotka edistävät rentoutumista aiheuttamatta unihäiriöitä.

Johdonmukaisuus on avainasemassa - säännöllisen liikuntarutiinin noudattaminen voi auttaa sinua nukahtamaan helpommin ja parantaa yleistä unihygieniaasi.

Mukavan nukkumisympäristön luominen

Säädä huoneen lämpötilaa, käytä korvatulppia tai tuulettimia, estä ulkoiset äänet ja luo mukava nukkumapaikka, joka edistää levollista nukkumista.

Vinkkejä makuuhuoneen asetusten optimointiin rentoutumisen parantamiseksi

 • Säilytä ihanteellinen huoneenlämpötila: Pidä makuuhuoneen lämpötila 15-19 °C:n (60-67 °F) välillä, jotta unen laatu olisi optimaalinen.
 • Minimoi meluhäiriöt: Käytä korvatulppia tai valkean melun koneita ei-toivottujen äänien hukuttamiseksi.
 • Luo pimeä ympäristö: Vältä elektronisten laitteiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa.
 • Käytä rentouttavia tuoksuja: Levitä makuuhuoneeseesi yöllä eteerisiä öljyjä, kuten laventelia, kamomillaa tai valeriaanajuurta.

Johdonmukaisten nukkumista edeltävien rutiinien ylläpitämisen merkitys

Johdonmukainen unta edeltävä rutiini on ratkaisevan tärkeä, jotta kehosi saisi viestin, että on aika mennä nukkumaan, ja jotta varmistetaan vuorokausirytmin asianmukainen säätely.

 1. Suunnittele joka päivä säännölliset ajat, jolloin menet nukkumaan ja heräät.
 2. Harrasta rentoutumistekniikoita, kuten syvään hengittämistä tai meditaatiota, ennen nukkumaanmenoa.
 3. Vältä stimuloivaa toimintaa, kuten television katselua tai intensiivisiä keskusteluja tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Ihanteellisen nukkumisympäristön luominen voi merkittävästi parantaa nukahtamiskykyäsi ja parantaa unen yleistä laatua.

Rentoutumistekniikka: Koko kehon skannaukset

Rentoudu ja paranna unen laatua harjoittelemalla kokovartaloskannausta, rentoutumistekniikkaa, jossa jokainen lihasryhmä rentoutetaan tietoisesti päästä varpaisiin.

Tehokkaan kokovartaloskannauksen suorittaminen

Aloita kasvojen kohdalta, siirry hitaasti alaspäin ja rentouta jokainen lihasryhmä peräkkäin, kunnes pääset varpaillesi; toista jaksot tarvittaessa.

 1. Aloita kasvoista ja siirry alas varpaille.
 2. Käytä aikaa ja toista jaksot tarvittaessa.
 3. Nukkumisen asiantuntijat suosittelevat tämän tekniikan säännöllistä harjoittelua optimaalisten tulosten saavuttamiseksi.

Mahdolliset pitkän aikavälin hyödyt

 • Parempi unen laatu ja kyky nukahtaa uudelleen.
 • Vähentää stressiä ja ahdistusta.
 • Paremmat rentoutumistaidot päivittäisten stressitekijöiden hallitsemiseksi.

Kokovartaloskannausten sisällyttäminen nukkumaanmenorutiineihisi voi edistää yleistä henkistä hyvinvointia ja terveempiä elämäntapoja.

Usein kysytyt kysymykset liittyen siihen, miten nukahtaa takaisin uneen

Miten nukahtaa takaisin: Nukkumisen asiantuntijoiden vinkkejä

Rentoutustekniikat, kuten syvä hengitys, progressiivinen lihasrentoutus ja lämmin kylpy voivat auttaa sinua nukahtamaan uudelleen.

Stressin, ahdistuksen, huonon unihygienian ja epämiellyttävän nukkumisympäristön kaltaiset tekijät voivat häiritä unta.

Herääminen kello 3 tai 4 aamulla voi johtua vuorokausirytmin häiriöistä tai taustalla olevista sairauksista, kuten uniapneasta.

Säännölliset liikuntarutiinit ja yleisten elämäntapavalintojen parantaminen voivat vaikuttaa myönteisesti parempilaatuiseen ja palauttavaan uneen.

Lisätietoja unihäiriöistä saat Sleep Foundation -sivustolta tai unilääkäriltä.

Päätelmä

Miten nukahtaa helposti takaisin

Uudelleen nukahtaminen voi olla vaikeaa, mutta on olemassa tekniikoita, jotka voivat edistää rentoutumista ja parantaa unen laatua, kuten syvähengitysharjoitukset, kuten 4-7-8-menetelmä ja laatikkohengitys visualisoinnin kanssa.

Muita strategioita ovat rauhoittavan musiikin tai unilähetysten kuuntelu, päiväkirjojen kirjoittaminen ennen nukkumaanmenoa, säännöllinen liikunta ja mukavan nukkumisympäristön luominen sopivilla vuodevaatteilla ja tyynyillä.

Niille, jotka kamppailevat perinteisten meditaatioharjoitusten kanssa, kokovartaloskannaukset tarjoavat vaihtoehtoisen rentoutumistekniikan, joka voi auttaa.

Muista, että hyvät yöunet ovat olennaisen tärkeitä yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku