Fibromyalgia ja nukkuminen liikaa

Published:

Unihäiriöitä aiheuttavien tekijöiden ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää sekä fibromyalgiaa sairastaville että terveydenhuollon ammattilaisille. Fibromyalgia on monimutkainen sairaus, joka aiheuttaa laajalle levinnyttä tuki- ja liikuntaelinten kipua, väsymystä ja arkuutta paikallisilla alueilla, mikä johtaa unihäiriöihin. Fibromyalgiaa sairastavilla on monien oireidensa ohella usein uniongelmia, jotka voivat pahentaa heidän tilaansa.

Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme fibromyalgian ja unihäiriöiden, kuten unettomuuden ja levottomien jalkojen oireyhtymän (RLS), välistä suhdetta. Keskustelemme myös strategioista, joilla fibromyalgiapotilaiden unihygieniaa voidaan parantaa ylläpitämällä johdonmukaisia nukkumaanmenorutiineja, välttämällä päiväunia, sisällyttämällä säännöllinen liikunta ja harjoittamalla mindfulness-meditaatiotekniikoita unen laadun parantamiseksi.

Lisäksi tarkastelemme D-vitamiinilisän mahdollisia hyötyjä fibromyalgiaan liittyvissä univaikeuksissa ja samalla tunnustamme nykyiset tutkimustulokset ja rajoitukset. Lisäksi tarkastelemme, miten lääkkeet, kuten serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjät (SNRI-lääkkeet), selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet) ja pregabaliini, vaikuttavat fibromyalgiaa sairastavien päiväuniin.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä: ahdistuneisuus ja masennus ovat yleisiä liitännäissairauksia fibromyalgiaa sairastavilla henkilöillä. Tältä osin tutkimme näihin mielenterveysongelmiin liittyvän unettomuuden tai liiallisen nukkumisen monimutkaista vuorovaikutusta tämän kroonisen kipuhäiriön kanssa elävien ihmisten keskuudessa.

fibromyalgia-ja-nukkuminen-liian paljon

Fibromyalgia ja unihäiriöt

Fibromyalgia aiheuttaa laajalle levinnyttä kipua, väsymystä ja matalampaa kipukynnystä. Se on yhteydessä kahteen unihäiriöön: unettomuuteen ja levottomien jalkojen oireyhtymään (RLS). Nämä unihäiriöt pahentavat fibromyalgian oireita, mikä johtaa huonon unenlaadun ja lisääntyneen kivun noidankehään.

Unettomuus fibromyalgiapotilailla

Unettomuus on yleistä fibromyalgiaa sairastavilla. Se voi ilmetä vaikeutena nukahtaa, pysyä unessa tai herätä liian aikaisin. Riittämätön syvä uni lisää päiväväsymystä ja pahentaa muita fibromyalgian oireita, kuten kroonista kipua ja mielialahäiriöitä.

Yleisen hyvinvoinnin parantamiseksi on ratkaisevan tärkeää puuttua univaikeuksiin. Hyvän unihygienian harjoittaminen, kuten johdonmukaisten nukkumaanmeno- ja heräämisaikojen noudattaminen, voi auttaa vähentämään unettomuuteen liittyviä ongelmia.

Levottomat jalat -oireyhtymä (RLS) fibromyalgiapotilailla

Monet fibromyalgiaa sairastavat kärsivät myös levottomien jalkojen oireyhtymästä (Restless Legs Syndrome, RLS), joka on epämiellyttävä tunne jaloissa ja joka aiheuttaa vastustamatonta tarvetta liikuttaa niitä. RLS voi pahentaa unettomuutta ja lisätä kipua, jolloin fibromyalgiaa sairastavien on entistäkin vaikeampi saada riittävästi lepoa.

RLS:n hoitoon voi liittyä elämäntapamuutoksia, kuten säännöllistä liikuntaa, tai lääkityksen muuttamista terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa. Hoitamalla sekä unettomuutta että RLS:ää fibromyalgiaa sairastavat henkilöt voivat pyrkiä parantamaan unen yleistä laatua ja vähentämään oireiden vakavuutta.

Unihygienian parantaminen fibromyalgiapotilaille

Fibromyalgiaa sairastavien unihygienian ja yleisen terveydentilan parantamiseksi on syytä noudattaa johdonmukaisia nukkumaanmeno- ja heräämisaikoja joka päivä ja välttää pitkiä päiväunia päiväsaikaan. Säännöllinen liikunta voi myös vaikuttaa myönteisesti parempilaatuiseen lepoon vähentämällä tähän krooniseen sairauteen liittyvää stressitasoa.

Johdonmukaisten nukkumaanmenorutiinien ylläpitäminen

 • Luo rentouttava nukkumaanmenorutiini: Harrasta rauhoittavia toimintoja, kuten lukemista tai lämpimän kylvyn ottamista ennen nukkumaanmenoa.
 • Vältä piristeitä: Vältä nikotiinituotteita lähellä nukkumaanmenoaikaa ja rajoita altistumista sinistä valoa lähettäville näytöille tunnin sisällä nukkumaanmenosta.
 • Luo johdonmukaisuus: Ota käyttöön säännöllinen unirytmi, joka perustuu siihen, että menet nukkumaan ja nouset ylös samoihin aikoihin päivittäin - myös vapaapäivinä.

Päiväunien välttäminen

Päiväunet saattavat helpottaa väsymystä tilapäisesti, mutta ne voivat lopulta häiritä yöunia. Jos sinun on pakko ottaa päiväunet, pidä ne lyhyinä (20-30 minuuttia) ja ajoita ne mieluummin iltapäivällä kuin myöhemmin, jolloin ne saattavat haitata nukahtamista yöllä.

Säännöllisen liikunnan sisällyttäminen

Säännöllinen liikunta voi parantaa unen laatua ja vähentää fibromyalgian oireita. Tavoittele vähintään 30 minuuttia kohtalaisen intensiivistä aerobista liikuntaa, kuten reipasta kävelyä tai uintia, useimpina viikonpäivinä. Yhdistä voimaharjoittelua kahdesta kolmeen kertaa viikossa lihasten rakentamiseksi ja nivelten terveyden tukemiseksi.

Keskustele uniongelmistasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, joka voi antaa henkilökohtaisia suosituksia erityistarpeidesi ja -olosuhteidesi perusteella.

Mindfulness-meditaatiotekniikat parempaan unenlaatuun

Fibromyalgiapotilailla on usein uniongelmia, jotka voivat pahentaa heidän oireitaan ja mielenterveyttään. Hyvän unihygienian harjoittaminen on tärkeää, ja mindfulness-meditaatiotekniikat voivat auttaa parantamaan unen laatua. Nämä harjoitukset voivat auttaa nukahtamaan nopeammin ja pysymään unessa pidempään, mikä johtaa palauttavampaan yöuneen.

Kiitollisuuden tietoisuusharjoitus

Kiitollisuustietoisuusharjoittelussa keskitytään elämän myönteisiin puoliin ja ilmaistaan arvostusta niitä kohtaan. Tämän yksinkertaisen mutta tehokkaan tekniikan on todettu vähentävän tehokkaasti stressitasoja, parantavan mielialaa ja edistävän rentoutumista - kaikki olennaisia tekijöitä hyvän yöunen kannalta. Jos haluat sisällyttää tämän käytännön nukkumaanmenorutiineihisi, yritä viettää joka ilta muutama minuutti pohtimalla asioita, joista olet kiitollinen kyseisenä päivänä, tai kirjoittamalla ne kiitollisuuspäiväkirjaan. Kun siirrät keskittymisesi pois negatiivisista ajatuksista kiitollisuuden tunteisiin, saatat huomata, että nukahtaminen on helpompaa.

Keskittyminen elämän myönteisiin näkökohtiin

Keskittyminen elämän valoisaan puoleen epämukavuuden tai muiden fibromyalgiaindikaattoreiden miettimisen sijaan voi olla hyödyllinen mindfulness-harjoitus unenlaadun parantamisessa. Tutkimusten mukaan esimerkiksi miellyttävien kokemusten nauttiminen, optimismin vaaliminen ja ystävällisyyden harjoittaminen itseä kohtaan voivat parantaa kroonisesta kivusta kärsivien mielenterveystilannetta.

 • Nautitaan miellyttävistä kokemuksista: Olipa kyse sitten herkullisen aterian nauttimisesta tai ajanvietosta läheisten kanssa. Nauttimalla näistä kokemuksista voit luoda pysyviä muistoja, jotka tuovat iloa ja lohtua vaikeina aikoina.
 • Optimismin vaaliminen: Yritä säilyttää toiveikas elämänasenne keskittymällä tulevaisuuden mahdollisuuksiin sen sijaan, että mietit menneisyyden pettymyksiä. Voit harkita realististen tavoitteiden asettamista itsellesi ja visualisoida niiden saavuttamiseen tarvittavat vaiheet.
 • Harjoittaa ystävällisyyttä itseään kohtaan: Kohtele itseäsi myötätuntoisesti, kun olet tekemisissä fibromyalgian oireiden tai uniongelmien kanssa. Tunnusta, että on normaalia tuntea olonsa turhautuneeksi tai ylikuormittuneeksi ajoittain, mutta muistuta itseäsi siitä, että olet vahva ja sitkeä tämän kroonisen sairauden hallinnassa.

Mindfulness-meditaatio voi paitsi parantaa unen laatua myös edistää fibromyalgiapotilaiden yleistä hyvinvointia, mikä tekee siitä olennaisen tärkeän työkalun sairauden hallinnassa. Johdonmukaisuus on avainasemassa - pyrkikää harjoittamaan kiitollisuustietoisuutta tai keskittymään elämän myönteisiin puoliin joka päivä, jotta saatte optimaaliset tulokset.

Mindfulness-meditaation resurssit

Jos olet vasta aloittanut mindfulness-meditaation, verkossa on saatavilla lukuisia resursseja, jotka opastavat sinua erilaisissa harjoituksissa, jotka on räätälöity erityisesti unen laadun parantamiseksi. Tutustu esimerkiksi Headspacen kaltaisiin sovelluksiin, jotka tarjoavat rentoutumiseen ja parempaan lepoon suunniteltuja ohjattuja meditaatioita, tai Mindful.orgin kaltaisiin verkkosivustoihin, joista löydät laajan kirjaston ilmaisia ohjattuja meditaatioita, jotka keskittyvät mindfulness-harjoitusten eri osa-alueisiin.

Fibromyalgiaa sairastaville unen laadun parantaminen voi johtaa huomattaviin parannuksiin heidän elämässään. Sisällyttämällä mindfulness-meditaatiotekniikoita päivittäisiin rutiineihisi voit löytää helpotusta unihäiriöihin ja parantaa yleisesti elämänlaatuasi.

Lääkkeet ja päiväaikainen uneliaisuus fibromyalgiapotilailla

Unihäiriöt ovat fibromyalgiapotilaiden yleinen vaiva, joka vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa ja elämänlaatuunsa. Tietyt fibromyalgian hoitoon määrätyt lääkkeet voivat edistää näiden henkilöiden liiallista päiväunia. Tutkitaanpa, miten SNRI-lääkkeet, SSRI-lääkkeet ja Pregabaliini saattavat vaikuttaa fibromyalgiaa sairastavien päiväaikaiseen uneliaisuuteen.

Serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjät (SNRI-lääkkeet).

SNRI-lääkkeet, jotka ovat masennuslääkkeitä, jotka lisäävät serotoniinia ja noradrenaliinia aivoissa mielialan kohottamiseksi ja fibromyalgiaoireiden lievittämiseksi, saattavat joissakin tapauksissa johtaa uneliaisuuden lisääntymiseen päivällä. Joidenkin tutkimusten mukaan SNRI-valmisteiden käyttö voi kuitenkin lisätä päiväaikaista uneliaisuutta tietyillä henkilöillä.

 • Suosittu fibromyalgian hoitoon käytetty SNRI-lääke on duloksetiini, mutta jotkut käyttäjät ovat raportoineet sivuvaikutuksena päiväaikaista uneliaisuutta. Vaikka se vähentää tehokkaasti kipua ja parantaa mielenterveyttä, jotkut käyttäjät raportoivat sivuvaikutuksena uneliaisuutta.
 • Venlafaksiini: Toinen yleinen fibromyalgian oireiden hoitoon käytetty SNRI-lääke on venlafaksiini. Se voi lievittää kipua ja parantaa mielialaa, mutta voi myös aiheuttaa uneliaisuutta joillakin potilailla.

Selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet).

SSRI-lääkkeet ovat masennuslääkkeitä, jotka lisäävät serotoniinitasoja aivoissa. Niitä määrätään fibromyalgian oireiden, masennuksen ja ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon.

 • Fluoksetiini: Fluoksetiini on SSRI-lääke, jota käytetään usein fibromyalgiaan liittyvän masennuksen ja ahdistuksen hoitoon. Vaikka se vähentää kipua, jotkut käyttäjät raportoivat sivuvaikutuksena päiväaikaista uneliaisuutta.
 • Sertraliini: Sertraliini on toinen SSRI-lääkitys, jota määrätään yleisesti fibromyalgiaa sairastaville henkilöille, joilla on mielialahäiriöitä. Vaikka se voi parantaa mielenterveysoireita, sen käyttäjillä on raportoitu lisääntyneestä päiväuneliaisuudesta.

Pregabaliini ja sen vaikutukset uneen

Pregabaliini on lääkitys, jota määrätään yleisesti fibromyalgian hoitoon, sillä se lievittää kipua ja parantaa unen laatua. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pregabaliinin käyttö voi olla yhteydessä suurempaan uneliaisuuteen päivällä tietyillä ihmisillä. Tämä voi mahdollisesti vaikuttaa joidenkin fibromyalgiapotilaiden havaitsemaan liialliseen päiväunikäyttäytymiseen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka lääkkeet, kuten SNRI-lääkkeet, SSRI-lääkkeet ja pregabaliini, voivat olla tehokkaita fibromyalgian eri oireiden hallinnassa, ne saattavat joissain tapauksissa myös lisätä päiväaikaista uneliaisuutta. Tästä kroonisesta sairaudesta kärsivien henkilöiden on tärkeää tehdä tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon tarjoajiensa kanssa, kun he harkitsevat hoitovaihtoehtoja ja muuttavat tarvittaessa lääkitysohjelmia.

Usein kysytyt kysymykset liittyen fibromyalgiaan ja nukkumiseen liikaa

Voiko fibromyalgia aiheuttaa uniongelmia?

Fibromyalgiaoireyhtymä voi aiheuttaa unihäiriöitä, jotka vaikeuttavat nukahtamista ja unessa pysymistä, mikä johtaa päiväväsymykseen ja mielialahäiriöihin.

Miten fibromyalgiapotilaat voivat parantaa unen laatua?

Hyvän unihygienian harjoittaminen, taustalla olevien unihäiriöiden hoitaminen ja unilääkkeiden välttäminen voivat auttaa parantamaan fibromyalgiapotilaiden unen laatua.

Mikä on fibromyalgian ja levottomat jalat -oireyhtymän välinen yhteys?

Fibromyalgiapotilaat voivat kärsiä levottomien jalkojen oireyhtymästä, joka voi häiritä unta ja pahentaa kipua. Levottomien jalkojen oireyhtymän hoito voi parantaa unen laatua ja yleistä hyvinvointia.

Mitkä ovat fibromyalgian yleiset oireet?

Fibromyalgian yleisiä oireita ovat krooninen kipu, väsymys, univaikeudet ja mielialahäiriöt.

Miten fibromyalgia vaikuttaa mielenterveyteen?

Fibromyalgia voi aiheuttaa mielialahäiriöitä ja vaikuttaa mielenterveyteen, joten hoidossa on tärkeää käsitellä sekä fyysisiä että mielenterveydellisiä tarpeita.

Päätelmä

Fibromyalgia ja yliunisuus voivat olla todellinen kipu niskassa, selässä tai missä tahansa muualla.

Mutta älkää pelätkö, fibromyalgian kanssa taistelevat ystäväni, on olemassa keinoja parantaa unta ja vähentää ärsyttäviä oireita.

 • Pidä kiinni johdonmukaisesta nukkumaanmenorutiinista.
 • Vältä päiväunia kuin työtäsi.
 • Liiku säännöllisesti ja harrasta liikuntaa.
 • Harjoittele mindfulness-meditaatiotekniikoita, kuten kiitollisuustietoisuutta ja keskittymistä positiiviseen.
 • Harkitse D-vitamiinilisän ottamista neuvoteltuasi asiasta terveydenhuollon tarjoajan kanssa.
 • Käsittele taustalla olevaa ahdistusta tai masennusta oireiden vähentämiseksi.

Ja jos kaikki muu ei auta, muista, että olet soturi ja selviät tästä!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku