Television katselu ennen nukkumaanmenoa: Terveellisempiä vaihtoehtoja

Published:

Oletko miettinyt, mitä seurauksia television katselulla ennen nukkumaanmenoa voi olla yleiseen terveyteesi ja hyvinvointiisi? Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme ennen nukkumaanmenoa tapahtuvan television katselun vaikutuksia unen laatuun ja yleisterveyteen sekä annamme ehdotuksia ruutuajan rajoittamiseksi ja vaihtoehtoisia rentoutumistekniikoita paremman levon edistämiseksi.

Sisällysluettelo:

 1. Television katselun vaikutus ennen nukkumaanmenoa
  1. Sinisen valon vaikutukset melatoniinin tuotantoon
  2. Häiriintyneen vuorokausirytmin seuraukset
  3. Suositukset ruutuajan rajoittamiseksi ennen nukkumaanmenoa
 2. Suositukset ruutuajan rajoittamiseksi ennen nukkumaanmenoa
  1. Johdonmukaisen nukkumaanmenoaikarutiinin luominen ilman näyttöjä.
  2. Keinovalolle altistumisen vähentäminen ennen nukkumista
 3. Vaihtoehtoiset rentoutumistekniikat parempaan unenlaatuun
  1. Fyysisten kirjojen lukeminen rauhoittavana toimintana
  2. Kuuntele rauhoittavaa musiikkia tai luonnon ääniä ennen nukkumaanmenoa.
  3. Meditaation tai syvähengitysharjoitusten harjoittaminen
 4. Vaihtoehtoiset rentoutumistekniikat parempaan unenlaatuun
  1. Fyysisten kirjojen lukeminen rauhoittavana toimintana
  2. Kuuntelemalla rauhoittavaa musiikkia tai luonnon ääniä ennen nukkumaanmenoa
  3. Meditaation tai syvähengitysharjoitusten harjoittaminen
 5. TV:n katselu sängyssä vaikuttaa suhteisiin
  1. Nukkumista edistävän nukkumisympäristön ylläpitämisen tärkeys
  2. Yhteyden ja läheisyyden edistäminen ilman näyttöjä makuuhuoneessa
  3. CBD-tuotteiden rooli rentoutumisen edistämisessä
 6. TV-sisällön vaikutus lasten unen laatuun
  1. Ikään sopivan ja väkivallattoman sisällön valitseminen lapsille.
  2. Terveellisten ruututottumusten edistäminen nuorten katsojien keskuudessa
  3. Vaikutukset taloudellisesti heikossa asemassa olevien lähiöiden esikoululaisiin.
 7. Usein kysytyt kysymykset suhteessa television katseluun ennen nukkumaanmenoa
  1. Onko television katselu ennen nukkumaanmenoa haitaksi unelle?
  2. Voiko television katselu auttaa sinua nukkumaan?
  3. Pitäisikö ADHD:sta kärsivien katsoa televisiota nukahtaakseen?
  4. Milloin lasten pitäisi lopettaa television katselu ennen nukkumaanmenoa?
 8. Päätelmä

Tutkimme, miten altistuminen näytön siniselle valolle häiritsee melatoniinin tuotantoa ja vuorokausirytmiä, mikä heikentää unen laatua. Lisäksi annamme suosituksia ruutuaikojen rajoittamiseksi ennen nukkumaanmenoa ja ehdotamme vaihtoehtoisia rentoutumistekniikoita, jotka edistävät parempaa unta. Lisäksi keskustelemme siitä, miten television katselu sängyssä voi vaikuttaa ihmissuhteisiin vaikuttamalla läheisyyteen ja yhteyteen kumppanin kanssa.

Lopuksi, koska lapset altistuvat usein myös television katselulle ennen nukkumaanmenoa, tarkastelemme tietyn sisällön vaikutusta heidän unensa laatuun ja annamme ohjeita terveellisten ruututottumusten edistämiseksi nuorten katsojien keskuudessa. Kun ymmärrät nämä television katseluun ennen nukkumaanmenoa liittyvät tekijät, voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä yöllisistä rutiineistasi parantaaksesi palauttavaa lepoa.

watching-tv-before-sleep

Television katselun vaikutus ennen nukkumaanmenoa

Katsotko mielelläsi televisiota ennen nukkumaanmenoa? Saattaa olla aika harkita asiaa uudelleen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkäaikainen päivittäinen altistuminen televisiolle ja muille sinistä valoa lähettäville näytöille yöllä voi heikentää unen laatua, aiheuttaa häiriöitä ja heikentää toimintakykyä päivällä. Tämä voi johtaa unihäiriöihin, unettomuuteen ja heikentyneeseen toimintakykyyn päivällä. Yksi merkittävä syyllinen näiden ongelmien taustalla on televisioiden ja älypuhelinten kaltaisten näyttöjen yöllä lähettämä sininen valo.

Sinisen valon vaikutukset melatoniinin tuotantoon

Harvard Health Publishing-julkaisun mukaan siniselle valolle altistuminen yöllä voi häiritä vuorokausirytmiämme tukahduttamalla melatoniinin tuotantoa. Melatoniini on hormoni, joka vastaa uni-valve-syklin säätelystä. Kun melatoniinitasot häiriintyvät liiallisen ruutuaikojen käytön vuoksi ennen nukkumaanmenoa, nukahtaminen tai levollisen unen ylläpitäminen koko yön ajan on vaikeaa.

Häiriintyneen vuorokausirytmin seuraukset

Sirkadiaanisen rytmin häiriöt voivat ajan mittaan johtaa muihin terveysongelmiin, kuten lihavuuden, diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja mielialahäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, lisääntyneeseen riskiin (Sleep Foundation). Terveellisten nukkumistottumusten asettaminen etusijalle ilman yöllistä ruutujen käyttöä on tärkeää sekä välittömän hyvinvoinnin että pitkän aikavälin terveyden kannalta.

Sen lisäksi, että sininen valo häiritsee melatoniinin tuotantoa, television katselun aiheuttamat häiriöt vuorokausirytmissä ennen nukkumaanmenoa voivat johtua sellaisista tekijöistä kuin nukahtamisen jälkeen käynnissä olevien televisioiden aiheuttama taustaääni tai välittömästi ennen nukkumaanmenoa nautittu stimuloiva sisältö (esim. toiminnantäyteiset elokuvat tai jännittävät tv-ohjelmat).

Suositukset ruutuajan rajoittamiseksi ennen nukkumaanmenoa

Parantaakseen unen yleistä laatua ja vähentääkseen mahdollisia häiriöitä, joita yöllinen näytön käyttö voi aiheuttaa, asiantuntijat suosittelevat välttämään elektroniikkaa viimeisten kolmenkymmenen minuutin aikana ennen nukkumaanmenoa. Synteettiset valonlähteet kannattaa pitää poissa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Johdonmukaisen nukkumaanmenoaikaisen rutiinin luominen ilman näyttöjä

Johdonmukainen nukkumaanmenoa edeltävä rutiini voi auttaa kehoasi ilmoittamaan, että on aika nukkua. Sen sijaan, että käyttäisit näyttöjä tänä aikana, harkitse aktiviteetteja, kuten painettujen kirjojen lukemista (ei sähköisten laitteiden), päiväkirjaan kirjoittamista tai kevyitä venytyksiä (Sleep Foundation). Nämä rauhoittavat toiminnot antavat mielesi ja kehosi rentoutua ennen nukkumaan yrittämistä.

Keinovalolle altistumisen vähentäminen ennen nukkumista

 • Valojen himmentäminen: Kodin valojen asteittainen himmentäminen nukkumaanmenoajan lähestyessä voi auttaa luomaan ympäristön, joka edistää levollista unta.
 • Kirkkaiden näyttöjen välttäminen: Jos sinun on pakko käyttää elektronisia laitteita yöllä, yritä säätää niiden kirkkausasetuksia tai käyttää sovelluksia, jotka on suunniteltu erityisesti yöaikaan katseluun ja joissa sinisen valon päästöjä on vähennetty.
 • Nukkumista edistävä valaistus: Ne säteilevät vähemmän sinistä valoa kuin perinteiset valkoiset lamput. Nämä ovat sopivampia vaihtoehtoja iltakäyttöön, kun valmistaudut nukkumaanmenoon.

Näiden toimien toteuttaminen ei ainoastaan auta suojaamaan vuorokausirytmiäsi, vaan myös parantaa yleistä terveydentilaa sekä suoraan että epäsuorasti parantuneen unenlaadun kautta.

Suositukset ruutuajan rajoittamiseksi ennen nukkumaanmenoa

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruutujen katselu ennen nukkumista voi vaikuttaa haitallisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Paremman unenlaadun varmistamiseksi ja yöllisen näytön käytön aiheuttamien mahdollisten häiriöiden vähentämiseksi asiantuntijat suosittelevat tiettyjen strategioiden toteuttamista, joilla rajoitetaan altistumista näytöille nukkumaanmenoa edeltävinä tunteina.

Johdonmukaisen nukkumaanmenoaikarutiinin luominen ilman näyttöjä.

Ratkaiseva askel unen parantamisessa on luoda johdonmukainen nukkumaanmenoa edeltävä rutiini, johon ei liity mitään elektronisia laitteita. Tämä auttaa viestittämään aivoille, että on aika levätä ja rentoutua, jolloin voit rauhoittua tehokkaammin. Joitakin toimintoja, joita voit harkita sisällytettäväksi iltarutiineihisi, ovat muun muassa seuraavat:

 • Lämmin kylpy tai suihku
 • Fyysisen kirjan (ei e-kirjan) lukeminen.
 • Ajatusten kirjaaminen muistiin tai seuraavan päivän suunnitelmien tekeminen päiväkirjaan.
 • Hellävarainen venyttely tai joogaharjoitukset
 • Yrttiteetä tai lämmintä maitoa siemaillen

Tärkeintä on löytää se, mikä sopii sinulle henkilökohtaisesti parhaiten - jokaisen ihanteellinen unta edeltävä rituaali on erilainen.

Keinovalolle altistumisen vähentäminen ennen nukkumista

Sen lisäksi, että elektroniikkaa vältetään nukkumaanmenoa edeltävien kolmenkymmenen minuutin aikana, on myös tärkeää rajoittaa altistumista muille keinotekoisille valonlähteille kahden tunnin sisällä nukkumaanmenosta. Keinovalon on osoitettuhäiritsevän melatoniinin tuotantoa, mikä voi vaikeuttaa nukahtamista.

  • Himmennä kotisi valoja nukkumaanmenoaikaan mennessä. Tämä auttaa luomaan rentouttavamman ilmapiirin ja kannustaa kehoasi tuottamaan melatoniinia.
  • Jos sinun on pakko käyttää elektronisia laitteita, harkitse sellaisten sovellusten asentamista tai asetusten säätämistä, jotka vähentävät sinisen valon päästöjä. Monissa älypuhelimissa ja tableteissa on nykyään sisäänrakennettu "yötila", joka säätää näytön värit lämpimämmiksi ilta-aikaan.
  • Harkitse meripihkasävyisten silmälasien käyttöä iltaisin, jos olet erityisen herkkä keinovalolle altistumiselle. Näiden lasien on osoitettu estävän sinistä valoa, mikä saattaa parantaa joidenkin henkilöiden unen laatua.

Asiantuntijat kehottavat luomaan säännöllisen rutiinin rentouttavista toiminnoista, joihin ei sisälly näyttöjä, jotta saat parempaa unta ja vältät television katselun mahdolliset kielteiset vaikutukset fyysiseen terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin.

Vaihtoehtoiset rentoutumistekniikat parempaan unenlaatuun

Sen sijaan, että turvaudut sähköisiin laitteisiin ennen nukkumaanmenoa, asiantuntijat suosittelevat luomaan johdonmukaisia rutiineja, jotka sisältävät rentoutumistekniikoita, joihin ei liity näyttöjä. Nämä käytännöt voivat auttaa luomaan ympäristön, joka edistää levollista unta ilman näyttöihin ja muihin viihdemuotoihin liittyviä häiriötekijöitä.

Fyysisten kirjojen lukeminen rauhoittavana toimintana

Vanhan kunnon paperikirjan käteen ottaminen on yksi tapa rentoutua tuijottamatta taas yhtä näyttöä. Lukeminen on jo pitkään tunnustettu tehokkaaksi stressin vähentämismenetelmäksi, joten se on ihanteellista ennen nukkumaanmenoa - kunhan et valitse liian stimuloivaa tai jännittävää materiaalia.

Kuuntele rauhoittavaa musiikkia tai luonnon ääniä ennen nukkumaanmenoa.

Oikeanlainen äänisisältö voi myös toimia erinomaisena rentoutumisvälineenä ennen nukkumista. Harkitse rauhoittavan musiikin, luonnon äänien tai jopa ohjatun meditaatiokappaleen kuuntelemista, kun valmistaudut nukkumaanmenoon. Tutkimukset ovat osoittaneet, että rentouttava musiikki voi parantaa unen laatua erityisesti unettomuudesta kärsivillä.

Meditaation tai syvähengitysharjoitusten harjoittaminen

Meditaatio ja syvähengitysharjoitukset ovat muita tehokkaita tapoja rentouttaa mieli ja keho ennen nukkumaanmenoa. Näiden harjoitusten on todettuparantavan unen laatua, vähentävän stressitasoa ja parantavan yleisesti mielenterveyttä. Jo muutama minuutti keskittynyttä rentoutumista joka ilta voi vaikuttaa merkittävästi siihen, että nukahdat helpommin ja nautit syvemmästä, palauttavammasta unesta.

Vaihtoehtoiset rentoutumistekniikat parempaan unenlaatuun

Sen sijaan, että turvaudut sähköisiin laitteisiin ennen nukkumaanmenoa, asiantuntijat suosittelevat johdonmukaisten rutiinien luomista, joihin kuuluu rentoutumistekniikoita, kuten painettujen kirjojen lukeminen, musiikin kuuntelu, kylpeminen tai meditointi. Nämä käytännöt auttavat luomaan ympäristön, joka edistää levollista unta ilman näyttöihin ja muihin viihdemuotoihin liittyviä häiriötekijöitä.

Fyysisten kirjojen lukeminen rauhoittavana toimintana

Rentoudu ennen nukkumaanmenoa lukemalla fyysisiä kirjoja. Tämä toiminta tarjoaa henkistä stimulaatiota ja edistää kognitiivista terveyttä, mutta se auttaa myös rentouttamaan mieltä altistamatta sinua näytön haitalliselle siniselle valolle. Lisäksi lukeminen voi olla erinomainen tilaisuus luoda yhteyksiä perheenjäsenten tai kumppaneiden kanssa kirjallisuuden yhteisten kiinnostuksen kohteiden kautta.

 • Valitse rauhoittavia lajityyppejä, kuten itseapukirjoja tai romaaneja, jotka kannustavat positiiviseen ajatteluun ja henkiseen hyvinvointiin.
 • Luo makuuhuoneeseesi viihtyisä lukunurkkaus, jossa on mukavat istuimet ja pehmeä valaistus.
 • Vältä jännittäviä trillereitä tai tunteisiin vetoavia tarinoita, jotka voivat lisätä ahdistusta ennen nukkumista.

Kuuntelemalla rauhoittavaa musiikkia tai luonnon ääniä ennen nukkumaanmenoa

Rauhoittavan musiikin tai luonnon äänien kuunteleminen on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi edistää rentoutumista ja parantaa unen laatua. Tämä käytäntö voi vähentää stressitasoja ja luoda rauhallisen ilmapiirin, joka helpottaa nukahtamista. Harkitse seuraavien vinkkien sisällyttämistä iltarutiineihisi:

 1. Luo soittolistoja, joissa on lempeitä melodioita, kuten klassisia sävellyksiä, instrumentaalikappaleita, ambient-äänimaisemia tai luontoääniä, kuten sadetta ja meren aaltoja.
 2. Kokeile erilaisia musiikkityylejä selvittääksesi, mitkä musiikkityylit edistävät parhaiten rentoutumista sinulle henkilökohtaisesti.
 3. Vältä kappaleita, joiden sanat saattavat stimuloida mieltäsi ja tehdä nukahtamisesta haastavampaa.

Meditaation tai syvähengitysharjoitusten harjoittaminen

Meditaation avulla voi vähentää stressiä ja parantaa unen laatua, mikä luo paremman ilmapiirin levolliselle unelle. Sisällyttämällä meditaation nukkumaanmenoa edeltäviin rutiineihisi voit luoda rauhoittavan ympäristön, joka kannustaa levolliseen uneen. Suosittuja tekniikoita ovat mm:

 • Mindfulness-meditaatio, jossa keskitytään olemaan läsnä hetkessä ilman arvostelua.
 • Ohjattu meditaatio, jossa kuuntelet äänitallennetta, jota ohjaaja ohjaa sinua rentoutumista edistävien visualisointiharjoitusten avulla.
 • Syvähengitysharjoitukset, kuten palleahengitys tai vuorohengitys, voivat auttaa rauhoittamaan hermostoa ja vähentämään ahdistusta ennen nukkumaanmenoa.

Näiden harjoitusten lisäksi voit harkita myös muita vaihtoehtoisia rentoutumistekniikoita, kuten yoga nidraa (jooginen uni), progressiivista lihasrelaksaatiota (PMR) tai aromaterapiaa, jossa käytetään rauhoittavista ominaisuuksistaan tunnettuja eteerisiä öljyjä, kuten laventelia tai kamomillaa. Eri lähestymistapojen testaaminen voi auttaa sinua määrittämään, mikä sopii juuri sinun tarpeisiisi ennen nukkumaanmenoa.

TV:n katselu sängyssä vaikuttaa suhteisiin

Rentoutuminen kumppanin kanssa katsomalla televisiota sängyssä voi tuntua harmittomalta, mutta se voi vaikuttaa kielteisesti suhteeseenne. Näytöt säteilevät keinotekoista valoa, joka häiritsee unen laatua ja rajoittaa mahdollisuuksia merkitykselliseen keskusteluun ja yhteydenpitoon. Jos haluat edistää läheisyyttä ja yhteyttä, yritä luoda ruuduttomia alueita, varaa aikaa ilman laitteita, luo nukkumaanmenorituaaleja ja kommunikoi avoimesti kumppanisi kanssa.

Nukkumista edistävän nukkumisympäristön ylläpitämisen tärkeys

Nukkumista edistävä makuuhuoneen ympäristö on ratkaisevan tärkeä levollisen unen ja yleisen terveyden kannalta. Keinovalolähteille, kuten televisiolle tai älypuhelimille, altistumisen rajoittaminen kahden tunnin sisällä ennen nukkumaanmenoa auttaa säätelemään vuorokausirytmiä ja edistää melatoniinin - uneliaisuutta aiheuttavan hormonin - tuotantoa.

Sen lisäksi, että se vaikuttaa unen laatuun, ruutujen pitäminen poissa makuuhuoneesta antaa pariskunnille myös mahdollisuuden keskittyä toisiinsa tarkemmin yhteisen vapaa-ajan aikana.

Yhteyden ja läheisyyden edistäminen ilman näyttöjä makuuhuoneessa

 1. Luo ruuduttomia alueita: Näin sinulla on vähemmän houkutusta tarttua niihin, kun vietät aikaa läheistesi kanssa.
 2. Suunnittele laitevapaa aika: Käytä tätä aikaa sen sijaan tilaisuutena harrastaa toimintaa, joka edistää yhteyttä ja läheisyyttä, kuten ruoanlaittoa yhdessä tai kävelyä.
 3. Ota käyttöön nukkumaanmenorituaalit: Kehitä rutiineja, jotka viestittävät, että on aika rauhoittua ja valmistautua nukkumaan. Tähän voi kuulua fyysisten kirjojen lukeminen (sähköisten kirjojen sijaan), syvähengitysharjoitusten tekeminen tai lempeät venytykset ennen nukkumaanmenoa.
 4. Kommunikoi avoimesti: Keskustele kumppanisi kanssa huolistasi, jotka koskevat näyttöjen vaikutusta suhteeseesi. Kerro rehellisesti, miltä sinusta tuntuu, kun hän on keskittynyt laitteisiinsa sen sijaan, että olisi läsnä kanssasi, ja etsi yhdessä ratkaisuja, jotka edistävät läheisyyttä ilman, että hän turvautuu teknologiaan.

Yhteyden ja läheisyyden edistäminen parisuhteessa edellyttää tasapainon löytämistä sähköisestä viihteestä nauttimisen ja laadukkaan vuorovaikutuksen välillä.

CBD-tuotteiden rooli rentoutumisen edistämisessä

Sen lisäksi, että otat käyttöön terveelliset tavat elektroniikan yökäytön suhteen, luonnonlääkkeiden, kuten CBD-öljyn, sisällyttäminen rutiineihisi voi myös parantaa unen yleistä laatua edistämällä rentoutumista. CBD-öljyn on osoitettu olevan hyödyllisessä vuorovaikutuksessa endokannabinoidijärjestelmän kanssa, joka on mielialan ja kivun tunteen kaltaisten prosessien säätelijä, mikä voi tehdä siitä ihanteellisen ehdokkaan auttamaan henkilöitä, jotka kärsivät stressistä tai ahdistuneisuudesta johtuvasta unettomuudesta. Näin ollen korkealaatuisen CBD-öljyn sisällyttäminen yöllisiin rituaaleihin voisi mahdollisesti auttaa henkilöitä, joilla on vaikeuksia nukahtaa ahdistuksen tai stressin vuoksi, ja auttaa heitä lopulta saavuttamaan levollisemman unen.

Ottamalla käyttöön strategioita, jotka edistävät yhteyden luomista ilman näyttöjä - ja tutkimalla luonnollisia keinoja, kuten CBD-öljyä rentoutumiseen - pariskunnat voivat työskennellä yhdessä vahvempien siteiden edistämiseksi ja paremman yleisen terveyden saavuttamiseksi.

TV-sisällön vaikutus lasten unen laatuun

TV-sisältö voi vaikuttaa lapsen unen laatuun, varsinkin jos lapsi altistuu väkivaltaisille tai sopimattomille ohjelmille. Tutkimukset osoittavat, että suurilla käyttäjillä on taipumus kokea ahdistuneisuutta, vastustusta ja väkivaltaista käyttäytymistä, joka liittyy huonoon tunteiden säätelyyn, erityisesti silloin, kun televisiot ovat läsnä makuuhuoneissa. Vanhemmat ja huoltajat, olkaa siis varovaisia sen suhteen, mitä lapsenne katsovat ennen nukkumaanmenoa.

Ikään sopivan ja väkivallattoman sisällön valitseminen lapsille.

Valitsemalla iänmukaisia ja väkivallattomia televisio-ohjelmia voidaan parantaa huomattavasti lapsen unen laatua. Vanhempien tulisi valvoa, mitä heidän lapsensa katsovat, ja asettaa rajat ruutuaikaa koskevalle ajalle ennen nukkumaanmenoa. Common Sense Media -sivusto tarjoaa hyödyllisiä resursseja, kuten arvosteluja ja luokituksia eri ohjelmista, jotka perustuvat muun muassa väkivallan tasoon, kielenkäyttöön ja kasvatukselliseen arvoon, mikä helpottaa vanhempia valitsemaan sopivia ohjelmia.

 • Koulutusohjelmat: Valitse opetusohjelmat, jotka kannustavat oppimiseen hauskojen aktiviteettien avulla. Ne voivat stimuloida lapsesi mieltä ja pitää hänet viihdytettynä aiheuttamatta kielteisiä vaikutuksia hänen tunteisiinsa tai unirytmiinsä.
 • Luontodokumentit: Se auttaa luomaan rentouttavan ilmapiirin, joka edistää parempaa unta.
 • Fantasiatarinoita: Myös positiivisia viestejä sisältävät fantasiatarinat voivat vaikuttaa myönteisesti lapsesi yleiseen henkiseen hyvinvointiin ja edistää samalla levollista yöunta.

Terveellisten ruututottumusten edistäminen nuorten katsojien keskuudessa

Lasten terveellisten ruututottumusten edistäminen on olennaisen tärkeää unen laadun parantamiseksi. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla vanhemmat voivat luoda tasapainoisen lähestymistavan lapsensa ruutuaikaan:

 1. Aseta selkeät rajat: Aseta säännöt, jotka koskevat sallitun tv-ajan määrää päivässä, ja varmista, että lapsesi noudattaa näitä rajoja.
 2. Luo johdonmukainen nukkumaanmenorutiini: Kannusta esimerkiksi lukemaan kirjoja, kuuntelemaan rauhoittavaa musiikkia tai leikkimään rauhallisesti ennen nukkumaanmenoa television katselun sijaan.
 3. Vältä näyttöjä makuuhuoneessa: Televisioiden ja muiden elektronisten laitteiden pitäminen poissa lapsen nukkuma-alueelta voi vähentää häiriötekijöitä ja parantaa unen yleistä laatua.

On tärkeää, että vanhemmat näyttävät mallia terveellisistä ruututottumuksista rajoittamalla omaa altistumistaan iltaisin, kun he ovat lastensa kanssa. Tämä ei ole vain esimerkki, vaan antaa perheille myös enemmän mahdollisuuksia merkitykselliseen vuorovaikutukseen ilman ruutujen häiritsevyyttä.

Vaikutukset taloudellisesti heikossa asemassa olevien lähiöiden esikoululaisiin.

Pennsylvanian yliopiston tutkijoiden tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että taloudellisesti heikossa asemassa olevilla asuinalueilla asuvilla esikoululaisilla oli suurempia vaikeuksia nukahtaa, jos heidän makuuhuoneessaan oli televisio(lähde). Samassa tutkimuksessa todettiin, että ongelmia oli vähemmän niillä, jotka korvasivat väkivaltaisen sisällön väkivallattomilla vaihtoehdoilla. Havaittiin, että lapset itse asiassa suosivat väkivallattomia ohjelmia aggressiivisten tai väkivaltaisten ohjelmien sijaan. Näin ollen terveellisempien katseluvalintojen edistämisellä voi olla myönteinen vaikutus sekä tunteiden säätelyyn että nukkumistottumuksiin kaikenlaisista taustoista tulevien nuorten katsojien keskuudessa.

Usein kysytyt kysymykset suhteessa television katseluun ennen nukkumaanmenoa

Onko television katselu ennen nukkumaanmenoa haitaksi unelle?

Kyllä, television katsominen ennen nukkumaanmenoa voi häiritä unta, koska näytön sininen valo ja mielenkiintoinen sisältö pitävät sinut valppaana ja vaikeuttavat nukahtamista. Kansallinen unisäätiö

Voiko television katselu auttaa sinua nukkumaan?

Vaikka jotkut ihmiset löytävät lohtua tutuista tai toistuvista televisio-ohjelmista, tämä tapa voi pitkällä aikavälillä heikentää unen laatua, koska vuorokausirytmi häiriintyy ja melatoniinin tuotanto vähenee. PubMed Central

Pitäisikö ADHD:sta kärsivien katsoa televisiota nukahtaakseen?

ADHD-oireiset henkilöt saattavat käyttää televisiota selviytymiskeinona ajatustensa kiihdyttämiselle tai levottomuudelle nukkumaanmenoaikaan, mutta tämä voi pahentaa jo olemassa olevia uniongelmia ja aiheuttaa huonoja yörutiineja. CHADD

Milloin lasten pitäisi lopettaa television katselu ennen nukkumaanmenoa?

Lasten tulisi lopettaa television katselu vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa, jotta voidaan luoda terveelliset ruututottumukset ja edistää optimaalista kognitiivista kehitystä lapsuusvuosien aikana sekä varmistaa riittävä lepo joka ilta. American Academy of Pediatrics

Päätelmä

Tiesitkö, että television katselu ennen nukkumaanmenoa voi häiritä unta ja yleistä terveyttä?

Näyttöjen sininen valo voi häiritä melatoniinin tuotantoa, mikä vaikeuttaa nukahtamista ja unessa pysymistä, ja elimistön luonnollisen rytmin sekoittamisella voi olla pitkäaikaisia seurauksia.

Näiden ongelmien välttämiseksi yritä luoda nukkumaanmenorutiini ilman näyttöjä ja vähentää altistumista keinovalolle. Myös fyysisen kirjan lukeminen tai meditaation harjoittaminen voi auttaa sinua rentoutumaan ja nukkumaan paremmin.

Laita siis kaukosäädin pois ja tartu kirjaan, niin saat paremmat yöunet!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku