Kuinka kauan unet kestävät?

Last updated:

Published:

Kuinka kauan unet kestävät? Tämä kiehtova kysymys on kiinnostanut sekä tutkijoita että unien harrastajia. Unet, jotka lähes kaikki näkevät öisin, voivat vaihdella ohikiitävistä hetkistä eläviin seikkailuihin, jotka tuntuvat kestävän tuntikausia. Tässä kattavassa blogikirjoituksessa syvennymme unien eri näkökohtiin, kuten unien tiheyteen ja kestoon eri univaiheissa.

Tutkimme, miten iän kaltaiset tekijät vaikuttavat lasten unimalleihin aikuisiin verrattuna, ja keskustelemme näiden salaperäisten kokemusten tarkoituksesta - tunteiden säätelystä muistin vahvistamiseen. Lisäksi opit selvän unen tekniikoista sekä niiden hyödyistä ja haasteista.

Painajaiset voivat olla satunnainen sydäntä hakkaava kokemus tai toistuva ahdistuksen lähde; tarkastelemme niiden syitä ja tehokkaita hoitovaihtoehtoja, kuten kuvaharjoitusterapiaa (IRT) ja kognitiivista käyttäytymisterapiaa (CBT). Lisäksi paljastamme tekniikoita, joilla voit parantaa unien muistamiskykyäsi, ja keskustelemme samalla tekijöistä, jotka vaikuttavat kykyymme muistaa unia.

Lopuksi voit liittyä seuraamme, kun sukellamme unien värimaailman ja visuaalisten kuvien kiehtovaan maailmaan - tarkastelemme mustavalkoisia ja värillisiä unia sekä sitä, miten aiemmat kokemukset muokkaavat uniemme sisältöä. Ymmärtämällä, kuinka kauan unet kestävät ja miten monimutkaisia ne ovat, voit saada arvokkaita oivalluksia omasta valveillaolostasi.

kuinka kauan unelmat kestävät ...

Unisyklit ja unen kesto

Unet tapahtuvat REM-unen aikana, joka seuraa kolmea NREM-jaksoa, joista jokainen kestää noin 90 minuuttia.

NREM vs REM-vaiheet unessa

NREM-unessa kehomme lepää ja korjaa itseään, kun taas mielemme lujittaa muistoja valveillaolosta.

Toisaalta REM-unelle on ominaista lisääntynyt aivotoiminta, joka on samanlaista kuin hereillä ollessa.

Tämä on myös aika, jolloin näet yleensä pitkiä unia, mukaan lukien satunnaisia sydäntäsärkeviä painajaisia tai selviä unijaksoja.

REM-syklien pidentyminen läpi yön

Yöunen edetessä REM-syklit pitenevät, ja niiden väli on 1,5-2 tuntia.

Näin ollen ihminen voi viettää jopa puoli tuntia REM-unen yhdessä jaksossa aamua kohti.

Kansallisen unisäätiön mukaan tämä yöllinen prosessi antaa meille runsaasti aikaa unien muisteluun ja valveillaolon tunnekokemusten käsittelyyn.

Jos haluat ymmärtää paremmin omia unimallejasi ja parantaa unen yleistä laatua, kannattaa pitää unipäiväkirjaa.

Kirjoittamalla ajatukset ylös heti heräämisen jälkeen voit seurata toistuvia teemoja tai tunnistaa mahdolliset laukaisevat tekijät, jotka aiheuttavat painajaismaisia unihäiriöitä, jotta voit pyrkiä löytämään tehokkaita ratkaisuja, kuten rentoutumistekniikoita tai tarvittaessa jopa ammattiapua.

Unisyklit ja unen kesto

Nämä syklit koostuvat kolmesta NREM-vaiheesta, jota seuraa yksi REM-vaihe, jonka aikana unet ovat eloisimpia.

Yöunien aikana REM-vaiheet pitenevät, ja niiden välinen aika vaihtelee 90 minuutista kahteen tuntiin.

REM-unessa voi viettää jopa puoli tuntia yhdessä REM-unijaksossa aamua kohti.

NREM vs REM-vaiheet unessa

 • NREM-uni: Tämä vaihe koostuu kevyestä ja syvästä unesta, jossa kehomme korjaa itseään ja vahvistaa muistoja.
 • REM-uni: Aivot ovat erittäin aktiivisia, kun taas lihakset pysyvät halvaantuneina - siksi termi "rapid eye movement" (nopeat silmänliikkeet).

REM-jaksojen pidentyminen koko yön ajan

Yöllisen prosessin kesto, jonka aikana näemme pitkiä unia, kasvaa yön edetessä.

Ensimmäiset jaksot voivat kestää vain noin kymmenen minuuttia, mutta ne voivat jatkua jopa tunnin tai enemmänkin myöhemmin unen aikana - tämä mahdollistaa sen, että sinulla on joka ilta useita unia täynnä olevia istuntoja, mutta myös pidempiä ja eloisampia istuntoja.

Kansallisen unisäätiön (National Sleep Foundation) mukaan selkeät unet, toistuvat unet ja satunnaiset sydäntäsärkevät painajaiset ovat kaikki yleisiä unia.

Unipäiväkirjan pitäminen voi auttaa unien muistamisessa ja unien sisällön mallien tunnistamisessa.

Kirkkaat unet ja niiden kesto

Kirkkaat unet ovat kiehtovia, sillä niiden avulla voit hallita kaikkia näkökohtia samalla, kun olet tietoinen siitä, että näet unta, mutta ne kestävät vain noin 5-20 minuuttia pidempään kuin tavalliset unet, koska kirkkauden ylläpitäminen vaatii ponnisteluja.

Selvän unen ominaispiirteet

 • Tietoisuus unesta: Tiedät olevasi unen tilassa, mikä mahdollistaa paremman hallinnan.
 • Elävät kuvat: Kirkkaat unet ovat yksityiskohtaisempia kuin tavalliset unet.
 • Mahdolliset hyödyt: Jotkut käyttävät kirkasta unta henkilökohtaiseen kasvuun, ongelmanratkaisuun tai pelkojen voittamiseen.

Selkeiden unien kestoon vaikuttavat tekijät

Kirkkaassa unessa vietetyn ajan pituus voi vaihdella useiden tekijöiden mukaan:

 1. Henkinen keskittyminen: Tietoisuuden ylläpitäminen unen aikana voi vaatia huomattavaa henkistä ponnistelua, mikä voi vaikuttaa unen kestoon.
 2. Unen laatu: Huono uni tai usein toistuvat keskeytykset voivat häiritä REM-sykliä, mikä saattaa lyhentää tämän vaiheen aikana koettujen kirkkaiden unien kestoa.
 3. Unelmien sisältö: Voimakkaat tunteet tai monimutkaiset skenaariot saattavat vaikeuttaa selkeyden ylläpitämistä, jolloin näissä muuntuneissa tiloissa vietetään lyhyempiä aikoja ennen kuin palataan takaisin normaaleihin unimalleihin.

Kansallisen unisäätiön (National Sleep Foundation) artikkelista löytyy lisätietoja niille, jotka ovat uteliaita selvän unen näkemisestä.

Painajaiset ja milloin ne esiintyvät

Painajaisia näkee viimeisten unijaksojen aikana, ja toistuvat jaksot voivat viitata lääketieteellistä hoitoa vaativiin perussairauksiin.

Painajaisten yhteiset teemat

 • Tuntemattoman olennon kaatuminen tai jahtaaminen.
 • Fyysisen vahingon tai kuoleman kokeminen.
 • Kehon tai ympäristön hallinnan menettäminen.
 • Tilanteet, jotka herättävät häpeän tai epäonnistumisen tunteita.

Nämä teemat heijastavat ahdistuksia ja pelkoja, joita näemme valveilla ollessamme, ja satunnaiset painajaiset ovat normaaleja, mutta usein toistuvat painajaiset voivat olla peruste tutkia tarkemmin mahdollisia syitä, kuten stressitasoa tai mielenterveysongelmia.

Toistuvien painajaisten hoitovaihtoehdot

 1. CBT, eräänlainen psykoterapia, jossa pyritään korvaamaan painajaisiin liittyvät negatiiviset ajatusmallit terveellisemmillä vaihtoehdoilla (lähde). eräänlainen psykoterapia, jossa korvataan painajaisiin liittyvät negatiiviset ajatusmallit terveellisemmillä vaihtoehdoilla(lähde).
 2. Kuvaharjoitusterapia (Image Rehearsal Therapy, IRT): Interventio, jossa painajaisen käsikirjoitus kirjoitetaan uudelleen ja harjoitellaan sitä henkisesti valveillaoloaikana unen sisällön muuttamiseksi ja ahdistuksen vähentämiseksi(lähde).

Unilääketieteen asiantuntijan tai mielenterveyspalvelujen tarjoajan konsultoiminen on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan varmistaa asianmukainen diagnoosi ja hoito, jos henkilö kamppailee jatkuvien painajaisten kanssa.

Unien muistaminen ja unen laadun parantaminen

Unien muistaminen voi olla vaikeaa, mutta nämä tekniikat voivat auttaa sinua muistamaan ne paremmin ja parantamaan unenlaatuasi.

Tekniikat unien parempaan muistamiseen

 • Pidä kiinni johdonmukaisesta nukkumisaikataulusta: Säännöllinen unirytmi voi auttaa sinua muistamaan unesi.
 • Käytä hellävaraisempaa herätyskelloa: Se voi auttaa sinua heräämään pehmeämmin ja muistamaan unesi helpommin.
 • Pidä unipäiväkirjaa: Kirjoita unesi ylös heti herättyäsi, niin muistat ne paremmin.
 • Kokeile meditaatiota ennen nukkumaanmenoa: Rentoutustekniikat, kuten meditaatio, voivat lisätä tietoisuutta unien aikana ja parantaa unien muistamista.

Vinkkejä unen laadun parantamiseen

 1. Luo mukava nukkumisympäristö: Viileä, pimeä ja hiljainen makuuhuone, jossa on laadukkaat vuodevaatteet, voi parantaa unen laatua.
 2. Vältä näyttöjä ennen nukkumaanmenoa: Näyttöjen sininen valo voi häiritä melatoniinin tuotantoa ja heikentää unen laatua.
 3. Harjoittele säännöllisesti: Säännöllinen liikunta voi parantaa unen laatua ja säädellä kehon luonnollista uni-valverytmiä.

Lisätietoja unilääketieteestä ja unen laadun parantamisesta saat National Sleep Foundationista.

Unelmien väritys ja sukupolvien väliset erot

Tiesitkö, että jotkut ihmiset näkevät unta mustavalkoisena?

Tutkimusten mukaan vanhemmilla henkilöillä, jotka ovat katsoneet enemmän mustavalkoista televisiota, on taipumus nähdä harmaasävyisiä unia verrattuna nuorempiin sukupolviin, jotka ovat koko elämänsä ajan altistuneet pääasiassa värilliselle medialle.

Unen väritykseen vaikuttavat tekijät

Se, millaista media-altistusta saamme valveillaoloaikana, voi vaikuttaa unissamme esiintyviin väreihin.

Ne, jotka ovat kasvaneet katsomalla mustavalkoisia elokuvia tai televisio-ohjelmia, saattavat olla taipuvaisempia näkemään yksivärisiä unia, National Sleep Foundationin mukaan.

Lisäksi tietyt lääkkeet tai unihäiriöt voivat vaikuttaa unien elävyyteen.

Media-altistuksen rooli unikokemuksissa

 • Tavallinen ihminen unelmoi: Värikylläisyyden taso vaihtelee riippuen yksilöllisistä tekijöistä, kuten iästä ja mediankulutustottumuksista.
 • Painajaismainen uni: Painajaiset muotoutuvat yleensä tunnesisällön ja henkilökohtaisten kokemusten mukaan, eivätkä niinkään sen mukaan, ovatko henkilön tavalliset unet värillisiä vai harmaasävyisiä.
 • Unipäiväkirja: Harkitse unipäiväkirjan pitämistä, jotta ymmärtäisit paremmin omia unimallejasi ja sitä, miten ne saattavat liittyä sukupolvitaustaan tai muihin tekijöihin, kuten lääkkeiden käyttöön.

Sokeus ja visuaaliset mielikuvat unissa

Vastoin yleistä uskomusta sokeat ihmiset voivat kokea visuaalisia mielikuvia unissaan, mikä osoittaa aivojen hämmästyttävän sopeutumiskyvyn.

Aivojen kyky käsitellä tietoa

Tutkimukset osoittavat, että niillä, jotka ovat syntyneet näkövammaisina tai menettäneet näkönsä varhain, on todennäköisesti voimakkaampia ei-visuaalisia aistimuksia unissaan.

Näkövammaisten ja näkövammaisten uneksijoiden väliset erot

 • Unijaksot: Sokeat uneksijat viettävät vähemmän aikaa REM-unessa, mutta muistavat silti unet hyvin.
 • Unelmien teemat: Sokeat uneksijat liikkuvat tuntemattomissa ympäristöissä käyttämällä vaihtoehtoisia aisteja, kuten kosketusta tai kuuloa.
 • Selvä uni: Sokeat henkilöt saattavat olla alttiimpia näkemään kirkkaita unia, koska he ovat riippuvaisia itsetuntemuksesta.

Kaiken kaikkiaan tämä kiehtova ilmiö korostaa aivojen sopeutumiskykyä ja aistien merkitystä valveillaolossa ja nukkumisessa.

Usein kysytyt kysymykset liittyen kysymykseen Kuinka kauan unet kestävät?

Kuinka kauan unet kestävät?

Unet kestävät tyypillisesti 5-45 minuuttia, ja pidempiä unia nähdään unen myöhemmissä vaiheissa.

Kuinka kauan REM-uni kestää?

REM-uni (Rapid Eye Movement) voi kestää muutamasta minuutista jopa tuntiin.

Kuinka kauan kestää saada unelma?

Ensimmäinen unen näkeminen tapahtuu yleensä noin 90 minuuttia nukahtamisen jälkeen.

Tapahtuuko unia koko ajan?

Ei, unet tapahtuvat pääasiassa REM-unen aikana, joka on noin 20-25 prosenttia aikuisten kokonaisuniajasta.

National Sleep Foundationin mukaan keskivertoihminen näkee unta neljästä kuuteen kertaa yössä, ja jokainen uni kestää noin 20-30 minuuttia.

Jotkin unet ovat tavallisia unia, toiset taas voivat olla pitkiä unia tai toistuvia unia, jotka tuntuvat pidemmiltä kuin ne todellisuudessa ovat.

Valoisaa unta, jossa uneksija on tietoinen siitä, että hän näkee unta, voi esiintyä myös REM-unen aikana.

Toisaalta tyypillinen painajainen kestää vain muutaman minuutin, mutta se voi tuntua ikuisuudelta.

Jotkut ihmiset kokevat unihalvauksen, jossa he eivät pysty liikkumaan tai puhumaan nukahtaessaan tai herätessään, mikä voi olla pelottava kokemus.

Unipäiväkirjan pitäminen voi auttaa unien muistamisessa ja analysoinnissa, jos haluat ymmärtää paremmin uniesi ajankohtaa ja sisältöä.

Seuraavan kerran kun nukahdat, kiinnitä huomiota uniin ja katso, mitä alitajunnallasi on varattuna sinulle.

Päätelmä

Yhteenveto:

Unien kesto vaihtelee univaiheen ja iän mukaan, ja lapset näkevät pidempiä ja tiheämpiä unia kuin aikuiset, ja tutkijat kiistelevät edelleen unien tarkoituksesta.

Lucid dreaming voidaan saada aikaan erityisillä tekniikoilla, mutta siihen voi liittyä myös haasteita, ja painajaisia voidaan hoitaa terapioilla, kuten kuvaharjoitusterapialla (Image Rehearsal Therapy, IRT) tai kognitiivisella käyttäytymisterapialla (Cognitive Behavioral Therapy, CBT).

Unien sisällön muistaminen riippuu muistitekniikoista ja aiemmista kokemuksista, jotka muokkaavat unien mielikuvia, joten kokeile panna täytäntöön joitakin vinkkejä unien muistamisen parantamiseksi tai hae ammattiapua, jos painajaiset häiritsevät jokapäiväistä elämääsi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku