Miten saada enemmän REM-unta?

Last updated:

Published:

Jos etsit keinoja REM-unen maksimoimiseksi, tämä opas tarjoaa tietoa siihen vaikuttavista tekijöistä ja käytännön neuvoja sen laadun optimoimiseksi. REM-unen, joka on muistinmuodostukselle ja mielenterveydelle elintärkeä jakso unijaksossamme, voi hankkia oikean tiedon avulla. Tässä kattavassa oppaassa syvennytään erilaisiin REM-uneen vaikuttaviin tekijöihin ja annetaan toimivia vinkkejä sen laadun parantamiseen.

Kun tutkimme REM-unen merkitystä, keskustelemme unen optimaalisesta kestosta ja johdonmukaisuudesta ja esittelemme samalla hyödyllisiä työkaluja, kuten seurantasovelluksia, jotka auttavat parantamaan lepoa. Lisäksi tarkastelemme, miten kofeiinin ja alkoholin käyttö voi vaikuttaa kykyyn päästä syviin unen vaiheisiin.

Elämäntapojen, kuten liikunnan ja päiväsaikaan tapahtuvan valolle altistumisen, lisäksi tässä postauksessa käsitellään myös marihuanan käytön vaikutuksia riittävän REM-unen saavuttamiseen. Sen jälkeen hahmotellaan strategioita rentouttavan nukkumaanmenoa edeltävän rutiinin luomiseksi kiinnittäen erityistä huomiota aromaterapiatekniikoihin.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, löydä keinoja suunnitella ihanteellinen makuuhuoneen ympäristö käyttämällä tyynyjä tehokkaasti ja erottamalla työskentely- ja rentoutumistilat toisistaan. Tutustu lopuksi lääkkeisiin, jotka voivat vaikuttaa kykyyn saada enemmän REM-unta, jotta voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä terveydestäsi.

miten-saada-enemmän-rem-nukkua

REM-unen merkitys

REM-uni (Rapid Eye Movement) on ratkaisevan tärkeää aivojen terveyden, emotionaalisen joustavuuden, oppimisen ja muistin säilymisen kannalta.

REM-unen aikana lihakset halvaantuvat tilapäisesti vahingossa tapahtuvien vahinkojen välttämiseksi.

Aikuisten tulisi pyrkiä siihen, että 20-25 prosenttia ajasta nukutaan tässä vaiheessa.

 • Lisää aivotoimintaa: REM-unessa aivotoiminta lisääntyy samalla tavalla kuin hereillä ollessasi.
 • Haaveilu tapahtuu: Useimmat unet tapahtuvat silmien nopean liikkeen vaiheen aikana.
 • Mielenterveyshyödyt: Riittävä määrä REM-unta parantaa mielenterveyttä.
 • Kognitiivisten toimintojen tukeminen: REM auttaa ylläpitämään kognitiivisia toimintoja, kuten ongelmanratkaisutaitoja ja luovuutta, sekä vahvistamaan muistia.

Jotta voisit varmistaa, että saat riittävästi laadukasta lepoa joka yö, on tärkeää ymmärtää, miten eri tekijät voivat vaikuttaa REM-unirytmiin.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä elämäntapavalintojen optimoimiseksi:

 • Pidä kiinni nukkumisaikataulusta: Mene nukkumaan ja herää samaan aikaan joka päivä.
 • Paranna unihygieniaa: Vältä kofeiinia ja elektroniikkaa ennen nukkumaanmenoa.
 • Maksimoi nukkumisaika: Tavoittele 7-9 tunnin unta yössä.
 • Ymmärrä unijaksot: Opi tuntemaan unen eri vaiheet ja miten ne vaikuttavat kehoosi.
 • Hoitaa unihäiriöitä: Hakeudu ammattiapuun, jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa.

Näitä vinkkejä noudattamalla voit lisätä REM-unen kestoa ja parantaa unen yleistä laatua, mikä johtaa terveempään mielen ja kehon väliseen yhteyteen parempien nukkumistottumusten avulla.

Optimaalinen unen kesto ja johdonmukaisuus

Asiantuntijoiden mukaan keskeytymätön, seitsemästä yhdeksään tuntia päivässä kestävä uni on välttämätöntä fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kannalta.

Hyödyntämällä unen seuranta sovelluksia optimaalista lepoa varten

Jos haluat parantaa unen laatua, kokeile käyttää unenseurantasovelluksia, kuten RISEa tai WHOOPia, jotka seuraavat nukkumistottumuksiasi ja tarjoavat tietoihin perustuvia havaintoja.

 • Rise: käyttää tekoälyalgoritmeja analysoimaan päivittäisiä energiatasojasi ja antamaan henkilökohtaisia suosituksia siitä, milloin mennä nukkumaan tai herätä, jotta REM-unen kesto olisi mahdollisimman pitkä.
 • WHOOP: Mittaa biometrisiä datapisteitä koko yön ajan (kuten sykevaihtelua) määrittääksesi, kuinka paljon syvää, kevyttä ja REM-unta saavutat, ja antaa arvokasta palautetta unen kokonaislaadusta.

Näiden optimaalisten aikojen noudattaminen auttaa säätelemään sisäistä kelloa ja varmistamaan oikean jakautumisen REM- ja REM-vaiheiden välillä, mikä parantaa kognitiivisia toimintoja ja emotionaalista hyvinvointia koko päivän ajan.

Kofeiinin ja alkoholin vaikutus REM-uneen

Kofeiini ja alkoholi voivat häiritä normaalia unirytmiäsi ja vaikuttaa levon laatuun.

Paras aika lopettaa kofeiini

Unenlaadun optimoimiseksi on syytä pidättäytyä kofeiinista vähintään kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Alkoholin vaikutus REM-uneen

Alkoholi voi viivästyttää tai estää REM-unen, mikä johtaa kevyempään ja hajanaisempaan unirytmiin.

REM-unen maksimoimiseksi on suositeltavaa olla tietoinen kofeiinin ja alkoholin käytöstä.

Lisätietoja saat tästä lähteestä.

Marihuanan käyttö ja sen vaikutus REM-uneen

Älä anna marihuanan käytön häiritä REM-unta, joka on tärkeä palauttava vaihe, joka auttaa sinua tuntemaan itsesi virkeäksi ja energiseksi.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että THC, marihuanan aktiivinen ainesosa, voi estää REM-unen ja lisätä samalla syvempiä NREM-vaiheita.

 • Vältä kannabiksen nauttimista lähellä nukkumaanmenoaikaa: Anna kehollesi riittävästi aikaa käsitellä kannabinoideja ja antaa luonnollisten REM-jaksojen tapahtua.
 • Kokeile sen sijaan CBD-tuotteita: CBD-öljyä, joka ei sisällä THC:tä mutta tarjoaa silti rauhoittavia ominaisuuksia.
 • Ylläpidä tasapainoista elämäntapaa: Liikuntaa säännöllisesti päivisin ja vältä liiallista kofeiinin käyttöä myöhään päivällä, jotta voit tukea terveitä unirytmejä.

Kun olet tarkka siitä, milloin ja kuinka paljon marihuanaa käytät, voit auttaa säilyttämään riittävän määrän NREM- ja REM-unta, jotka ovat välttämättömiä optimaalisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Liikunnan rooli nukkumismallien parantamisessa

Säännöllinen liikunta voi vähentää stressiä ja ahdistusta, lisätä unta edistävien hormonien, kuten melatoniinin, tuotantoa ja viime kädessä parantaa nukkumistottumuksia; liian lähellä nukkumaanmenoaikaa tapahtuvaa liikuntaa tulisi kuitenkin välttää.

Säännöllisen liikunnan hyödyt unen kannalta

 • Parempi unen laatu: Kävelyn, hölkkäämisen tai uinnin kaltaiset aerobiset harjoitukset voivat johtaa syvempään ja palauttavampaan uneen.
 • Vähentää unettomuusoireita: Kroonisesta unettomuudesta kärsivät henkilöt voivat nukahtaa nopeammin ja pysyä unessa pidempään.
 • REM-unen keston lisääntyminen: Säännöllisesti liikuntaa harrastavilla ihmisillä on taipumus kokea pidempiä REM-unen jaksoja kuin istumatyötä tekevillä.

Oikean liikunta-ajan löytäminen

Jotta voit maksimoida liikunnan hyödyt nukkumistottumuksillesi, on tärkeää löytää optimaalinen aika päivällä, jolloin voit harrastaa liikuntaa häiritsemättä yörutiinejasi. Aamuharjoitukset voivat olla ihanteellisia joillekin henkilöille, koska niillä on energisoiva vaikutus koko päivän ajan, mutta toiset saattavat suosia iltapäivän tai alkuillan harjoituksia, jolloin heillä on runsaasti aikaa rauhoittua ennen nukkumaanmenoa. On tärkeää kuunnella kehosi signaaleja ja selvittää, mikä sopii sinulle parhaiten, ja varmistaa, että liikuntaa tulee riittävästi päivittäin.

Saat enemmän REM-unta aamuauringonvalon avulla

Luonnonvalolle altistuminen päivän aikana säätelee uni-valve-sykliäsi, joten vietä 30-40 minuuttia ulkona joka aamu auttaaksesi säätelemään melatoniinin tuotantoa.

Aamuauringonvalon hyödyt

 • Pysy valppaana: Aamuauringonvalo lisää energiatasoa ja keskittymiskykyä koko päivän ajan.
 • Synkronoi sisäinen kellosi: Jatkuva altistuminen aamuvalolle helpottaa nukahtamista yöllä ja heräämistä virkeänä aamulla.
 • Paranna mielialaa: Auringonvalo stimuloi serotoniinin tuotantoa, mikä parantaa yleistä hyvinvointia.

Maksimoi valoaltistus

 1. Liikkeelle: Sisällytä ulkoilua päivittäisiin rutiineihisi, jotta voit hyötyä sekä liikunnasta että luonnonvalolle altistumisesta.
 2. Syö aamiainen ikkunan ääressä: Aterian nauttiminen auttaa ruoansulatusta ja antaa energisen sävyn päivälle.
 3. Piristää sisätiloja: Pidä verhot auki päiväsaikaan tai käytä täysspektrivaloja päivänvalon jäljittelemiseksi, jos et voi viettää paljon aikaa ulkona.

Nämä yksinkertaiset tavat parantavat hormonitasapainoa, parantavat unen laatua ja lisäävät REM-unen määrää joka yö.

Kuinka siniset valot vaikuttavat uneen ja hormonitasapainoon

Elektronisten laitteiden sininen valo voi häiritä melatoniinitasoasi, mikä vaikeuttaa nukahtamista ja unessa pysymistä.

 • Irrota virta ennen nukkumaanmenoa: Sammuta kaikki näytöt vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta kehosi ehtii tuottaa melatoniinia.
 • Estää sinisen valon: Käytä sinistä valoa estäviä laseja tai käytä sovelluksia, kuten f.lux tai Night Shift, säätääksesi näytön värejä.
 • Pidä kiinni aikataulusta: Johdonmukaiset uni- ja heräämisajat auttavat säätelemään hormonitasapainoa, jotta REM-syklit olisivat optimaaliset.

Sinisen valon saannin rajoittaminen illalla voi johtaa tasapainoisempiin hormoneihin ja parempaan uneen.

Rentouttavan nukkumaanmenorutiinin luominen ennen nukkumaanmenoaikaa

Johdonmukainen ja rauhoittava nukkumaanmenoa edeltävä rutiini voi auttaa antamaan kehollesi signaalin siitä, että on aika rauhoittua, mikä helpottaa nukahtamista ja REM-unen kestoa.

 • Aromaterapia: Käytä laventelin tai kamomillan eteerisiä öljyjä diffuusorissa tai lämpimässä kylvyssä luodaksesi rauhoittavan ilmapiirin.
 • Meditaatio: Paranna unen laatua vähentämällä stressiä ja ahdistusta mindfulness-meditaation avulla.
 • Hellävarainen venyttely: Vapauta lihaksistasi jännitystä kevyillä venytyksillä keskittyen alueisiin, joissa sinulla on stressiä.
 • Lukeminen: (mieluiten ilman sinistä valoa säteileviä näyttöjä), jotta elektroniset laitteet pysyvät poissa.

Luo ympäristö, joka edistää rauhallista unta, himmentämällä valoja tuntia ennen nukkumaanmenoa ja rajoittamalla altistumista stimuloivalle sisällölle, kuten toiminnantäyteisille elokuville tai sosiaalisen median syötteille.

Jos haluat lisätietoja tuoksuvan paranemisen eduista lepoa varten, tutki Healthline.

Kokeile käyttää ohjattuja meditaatiosovelluksia, kuten Headspacea tai Calmia, parantaaksesi unenlaatuasi.

Muista, että nukkumaanmenoa edeltävien rutiinien hallinta on vain yksi askel kohti parempaa REM-unta - muista kiinnittää huomiota myös muihin tässä postauksessa mainittuihin tekijöihin varmistaaksesi optimaalisen unen yö toisensa jälkeen.

Ihanteellisen makuuhuoneen ympäristön suunnittelu

Makuupaikkasi on olennaisen tärkeä, jotta saat levolliset yöunet, joten tehdään siitä ihanteellinen.

Tyynyt optimaalista mukavuutta varten

Valitse nukkumisasentoosi sopivat tyynyt ja investoi niskakipujen tai kuorsauksen hoitoon tarkoitettuihin erikoistyynyihin. Makeat unet ovat taattuja.

Erilliset työ- ja rentoutumistilat

Vältä työskentelyä sängystä käsin tai elektronisten laitteiden käyttöä lähellä nukkumaanmenoaikaa, jotta aivosi oppivat yhdistämään makuuhuoneen rentoutumiseen. Pidä se pimeänä, viileänä ja siistinä, jotta rentoudut mahdollisimman hyvin.

 • Siivoa: Siisti ja järjestetty huone edistää rauhallisuutta ennen nukkumaanmenoa.
 • Valitse rauhoittavat värit: Luo rauhallinen ilmapiiri käyttämällä rauhoittavia värejä seinissä, vuodevaatteissa ja sisustuksessa.
 • Aromaterapia: Käytä eteerisiä öljyjä, kuten laventelia tai kamomillaa, diffuusorissa rentoutumisen edistämiseksi ja unen laadun parantamiseksi.

Suunnittelemalla ihanteellisen makuuhuoneen ympäristön voit parantaa REM-unen laatua ja yleistä hyvinvointia. Usko meitä, kehosi kiittää sinua.

Lääkkeet, jotka voivat vaikuttaa REM-uneen

Ole tietoinen tietyistä lääkkeistä, jotka voivat vaikuttaa REM-uneen, kuten masennuslääkkeet, kouristuslääkkeet, sydänlääkkeet ja rauhoittavat/hypnoottiset aineet, jotka voivat johtaa häiriintyneisiin lepotiloihin.

 • Masennuslääkkeet: SSRI-lääkkeet, kuten fluoksetiini (Prozac), sertraliini (Zoloft) ja paroksetiini (Paxil), voivat estää REM-unen.
 • Kohtauslääkkeet: (Dilantin) ja karbamatsepiini (Tegretol) voivat häiritä normaalia unirytmiä vähentämällä nopeiden silmänliikkeiden vaiheissa vietettyä aikaa.
 • Sydänlääkkeet: Sydänsairauksiin määrätyt beetasalpaajat, kuten propranololi, voivat vaikuttaa levon laatuun vähentämällä kokonaisuniaikaa tai aiheuttamalla nukahtamisvaikeuksia yöllä.
 • Rauhoittavat/hypnoottiset aineet: Bentsodiatsepiinit, kuten diatsepaami (Valium) ja tematsepaami (Restoril), voivat aiheuttaa riippuvuutta pitkäaikaisessa käytössä, jolloin niiden tehokkuus terveiden nukkumismallien aikaansaamisessa heikkenee.

Jos uskot, että lääkityksesi saattaa haitata kykyäsi päästä syvempään uneen ja saavuttaa REM-vaiheet kunnolla, on tärkeää kysyä neuvoa lääketieteen asiantuntijalta. Työskentely lääkärin kanssa annostusten mukauttamiseksi tai vaihtoehtoisten hoitomuotojen tutkimiseksi voi auttaa sinua maksimoimaan unen laadun ja yleisen hyvinvoinnin.

Usein kysytyt kysymykset suhteessa siihen, miten saada enemmän rem-unia

Haluatko enemmän REM-unta? Näin saat sitä:

Pidä yllä johdonmukaista unirytmiä, vähennä kofeiinin ja alkoholin käyttöä, liiku säännöllisesti, hallitse valolle altistumista, luo rentouttava nukkumaanmenorutiini, optimoi makuuhuoneen ympäristö ja ota tarvittaessa yhteyttä lääkäriin.

Miksi REM-unesi on huono? Syynä voivat olla epäjohdonmukaiset unirytmit, kofeiinin tai alkoholin käyttö, liikunnan puute, siniselle valolle altistuminen, epämukava makuuhuone tai tietyt lääkkeet.

Mikä aiheuttaa REM-unen lisääntymisen? Kadonneen REM-unen saaminen kiinni, lääkityksen säätäminen tai uni-valverytmiin myönteisesti vaikuttavien elämäntapojen parantaminen.

Haluatko vähemmän valoisaa unta ja enemmän REM-unta? Pidä säännölliset nukkumaanmenoajat, vältä kofeiinia ja alkoholia, liiku päivittäin, altista itsesi luonnonvalolle, luo viihtyisä makuuhuone ja ota käyttöön rentouttava unta edeltävä rutiini.

Päätelmä

Lisää REM-unta parempaan terveyteen:

Unen keston ja johdonmukaisuuden optimointi, kofeiinin ja alkoholin käytön rajoittaminen, säännöllinen liikunta, valolle altistumisen hallinta, rentouttavan nukkumaanmenoa edeltävän rutiinin luominen ja ihanteellisen makuuhuoneen suunnittelu voivat kaikki parantaa mahdollisuuksiasi saada laadukasta lepoa.

Kun asetat unihygienian etusijalle, voit herätä virkeänä ja valmiina tulevaan päivään!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku