Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Mikä on THC (tetrahydrokannabinoli)?

Mikä on THC (tetrahydrokannabinoli)?

Mitä THC on?

Tetrahydrokannabinoli (THC) kuuluu orgaanisten kemikaalien, fytokannabinoidien luokkaan. THC:tä tavataan Cannabis sativa -kasvissa ja se tunnetaan suureksi osin sen psykoaktiivisten sivuvaikutustensa ansiosta. Kun sitä nautitaan (poltetaan, nautitaan vaporisaattorilla tai syödään), kiinnittyy THC pääosin mantelitumakkeen, pikkuaivojen ja hippokampuksen CB1-reseptoreihin.

Yhteenveto

THC:tä runsaasti sisältäviä Cannabis sativa -lajikkeita (marihuana) käytetään pääosin viihdetarkoituksessa. Kannabista pidetään eniten käytettynä laittomana huumausaineena koko maailmassa.

• THC:tä voidaan tuottaa synteettisesti
• Mahdollinen lyhytaikainen muistin ja koordinaation heikkeneminen
• Mahdollinen ruokahalun lisääntyminen. Vaikutus tunnetaan yleisemmin "mässyinä'"
• Aiheuttaa mielentilan muuttumisen (päihtymyksen)
• Korkea affiniteetti CB1-reseptoreihin, jotka liittyvät endokannabinoidijärjestelmään
• Erotettiin ensimmäisen kerran vuonna 1964
• Liitetään kontrolloituina annoksina useiden sairauksien mahdolliseen hoitoon

Tukeva tutkimus

Johtuen THC:n valvottuja aineita koskevan lain listan I luokituksesta, on sen hoitotarkoitukseen soveltuvan käytön tutkimus rajattua. Tutkimuksia voi suorittaa sillä ehdolla, että siihen on ensin saatu erillinen lupa. Alla löydät kokoelman prekliinisessä vaiheessa olevia tutkimuksia, jotka tutustuvat THC:n vaikutukseen pahoinvoinnin ja MS-taudin hoidossa sekä kivunlievityksessä.

Synteettisestä THC:stä valmistettu lääke Dronabinol on Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) hyväksymä hoitomuoto kemoterapian aiheuttamaan pahoinvointiin ja oksenteluun (CINV). Vuonna 2001 teetetty järjestelmällinen katsaus sai selville, että "kannabinoideja on käytetty tehokkaasti CINV:n hoitoon vuodesta 1985 alkaen".


Vuoden 2018 järjestelmällinen Cannabinoids for Treatment of M.S. symptoms -katsaus sai selville, että on olemassa "todisteita, jotka viittaavat hyötyihin ms-taudin spastisuuden ja neuropaattisen kivun hoidossa". Tutkijat kuitenkin korostivat, että kannabiksen käyttö pitää sisällään negatiivisten sivuvaikutusten riskin.

Journal of Pain and Symptom Management julkaisi tutkimuksen THC:CBD- ja THC-uutteiden vaikutuksista potilailla, jotka kärsivät "hankalasta syöpäperäisestä kivusta". Osallistuvat potilaat valittiin satunnaisesti ja tuloksia verrattiin lumelääkeryhmään. Yleisesti THC:CBD-uuteryhmän kivuntuntemus väheni huomattavasti (30 %).

What is THC?

Laillinen tila

Kannabis luokiteltiin valvottuja aineita koskevan lain listan I huumausaineeksi vuonna 1961 johtuen aktiivisesta ainesosastaan THC:stä. Tuolloin uskottiin, ettei ollut "senhetkistä lääkekäyttöä ja suuri potentiaali väärinkäytölle".

THC:n mukanaoloa CBD-öljyissä ja muissa kannabinoidituotteissa pidetään laillisena, kunhan pitoisuudet ovat alle 0,2/0,3 % (maasta riippuen).

Kasvava määrä maita ja Yhdysvaltain osavaltioita on alkanut muuttamaan lainsäädäntöään THC:n eduksi. Vuoden 2018 lokakuussa laillisti Kanada kannabiksen kattavaa viihde- ja lääkekäyttöä varten.

Tuotehaku